Voor jezelf beginnen vanuit huis in 5 stappen

14 februari 2022

Ben je van plan om voor jezelf te beginnen vanuit huis, maar twijfel je of dit bij je past of hoe je dit moet doen? In dit artikel vertellen we je alles over de opzet van een onderneming aan huis.

Inhoudsopgave voor jezelf beginnen vanuit huis

  1. De voor- en nadelen van voor jezelf beginnen vanuit huis
  2. Mag ik vanuit huis een bedrijf starten?
  3. Wat kun je vanuit huis doen?
  4. Tips om voor jezelf te beginnen vanuit huis
  5. Iets voor jezelf beginnen vanuit huis in 5 stappen

De voor- en nadelen van voor jezelf beginnen vanuit huis

Iets voor jezelf beginnen vanuit huis (wellicht naast je baan) brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. We bespreken de grootste plus- en minpunten zodat jij goed voorbereid bent tijdens de start van je onderneming.

Voordelen voor jezelf beginnen vanuit huis

Het starten van een bedrijf aan huis brengt veel voordelen met zich mee. Om deze reden beginnen de meeste mensen hun onderneming dan ook in hun eigen woning. Hieronder bespreken we de grootste voordelen.

1. Besparen op kosten

Bij een onderneming aan huis ben je geen kosten kwijt aan bedrijfsruimte. Dit kan vele honderden euro’s schelen per maand. Vooral in de start-up fase van je bedrijf kun je dit geld goed gebruiken voor andere zaken.

2. Geen reistijd

Als je voor jezelf begint vanuit huis ben je niet langer tijd kwijt aan de reis naar je kantoorruimte. Hierdoor ervaar je meer vrije tijd. Je kunt uit bed rollen en direct aan de slag.

3. Eigen werktijden bepalen

Als je vanuit huis werkt bepaal je zelf je eigen werktijden. Je kunt er voor kiezen om uit te slapen en in de middag en avond te werken, of juist vroeg te beginnen en in de late middag te stoppen. Het is compleet aan jou.

4. Waar het klokje thuis tikt…

Geen enkele plek is zo comfortabel als je eigen huis. Je hebt je eigen koffiezetapparaat, kantoorspullen en mooie theekoppen binnen handbereik. Tussen de opdrachten door kun je even snel stofzuigen en de vaatwasser uitladen zodat je aan het eind van de dag rustig op de bank kunt ploffen.

5. Rust

Waar de een graag van huis is, vindt de ander het heerlijk om veel thuis te zijn. Bij een thuiswerkplek ervaar je veel rust, ben je veel alleen en bevindt je je een groot deel van de week in hetzelfde gebouw. 

Nadelen voor jezelf beginnen vanuit huis

waarom vanuit huis ondernemen, voor- en nadelen

Elk voordeel heeft zijn nadeel. Hieronder lees je de grootste nadelen van voor jezelf beginnen vanuit huis.

1. Eenzaamheid

Waar de een het hebben van een thuiswerkplek ervaart als rustig en relaxed, zal de ander zich juist eenzaam voelen. Je ziet minder mensen, deelt geen kantoorruimtes en bent vooral alleen. Het is volledig persoonlijk of je dit ervaart als prettig of vervelend.

2. Werk en privé

Een werkplek in huis kan stress opleveren. Je werkplek ligt altijd in het vizier, wat kan verleiden tot het maken van te veel werkuren; rust is immers ook belangrijk. Als je je grens goed kent en werk makkelijk los kan laten hoeft dit geen nadeel te zijn.

3. Bezoek

Als je geen aparte werkruimte in je woning hebt en je je werk voornamelijk verricht aan de keukentafel, kunnen bezoek en gezinsleden je behoorlijk afleiden. Dit kan de productiviteit per uur verlagen.

4. Personeel

Bij een bedrijf aan huis is het niet toegestaan om personeel in te huren. Als je van plan bent om medewerkers in te zetten is het verplicht om een bedrijfsruimte te huren.

Mag ik vanuit huis een bedrijf starten?

vanuit huis een bedrijf starten

Er zitten regels verbonden aan de start van een bedrijf in een woonhuis. In de meeste gevallen is het toegestaan om een bedrijf te starten zolang je rekening houdt met deze regels. Hieronder lees je de belangrijkste.

Toestemming van de gemeente

Elke gemeente heeft andere regels en voorwaarden voor de start van een bedrijf vanuit huis. Of het toegestaan is om iets voor jezelf te beginnen vanuit huis hangt onder andere af van het bestemmingsplan van je gemeente.

Als je als coach aan de slag gaat of online werkt zal er zelden een probleem zijn. Maar ga je thuis een afhaal service beginnen of meubels maken? Check dan je idee bij de gemeente om te weten waar je aan toe bent, wat geregeld moet worden en óf je jouw idee mag uitoefenen in je woonhuis.

Toestemming van huurbaas of bank

In je huur- of hypotheekovereenkomst lees je of het is toegestaan om een bedrijf te starten in je huidige woning. Controleer dit zo snel mogelijk zodat je weet waar je aan toe bent.

Personeel

Als je een onderneming start in een woonhuis is het meestal niet toegestaan om personeel aan te nemen dat ook in jouw huis komt werken. Gezinsleden vormen een uitzondering op deze regel.

Overlast

Het is niet toegestaan om overlast te veroorzaken aan buren en omwonenden. Veroorzaak je veel geluidsoverlast, dan is een bedrijf aan huis niet toegestaan.

Woonkarakter

Het is niet toegestaan om een woning te kopen en volledig in te zetten als bedrijfsruimte. Het huis moet minimaal 70% woonkarakter behouden.

Reclame

Het is niet toegestaan om flyers of reclameborden op of naast je huis te plaatsen.

Wat kun je vanuit huis doen?

wat kun je vanuit huis doen?

Ben je een geboren ondernemer of werk je graag voor jezelf, maar weet je nog niet wát je precies wilt doen? Lees hier 16 voorbeelden van beroepen die je vanuit huis kunt opstarten.

1. Online videocursus

Ben je ergens goed in en wil je deze kennis overdragen? Dan is het creëren van een online videocursus een perfect idee om op te zetten vanuit huis. Zorg voor een goede camera, maak interessante content en promoot je cursus op een blog en via advertenties. Het voordeel hiervan? 

Als de cursus eenmaal gecreëerd is, is er weinig werk  wat nog verricht moet worden. Houd de website up to date, zorg dat je videocursus klopt en je inkomen zal jarenlang passief binnen blijven stromen.

2. Verzorging

Kappers, schoonheidsspecialistes en pedicuresalons zijn vaak te vinden aan huis. Heb jij hier affiniteit mee, dan is dit mogelijk iets voor jou. Als jij goed werk verricht bouw je snel een klantenkring op in jouw omgeving. Natuurlijk is het wel handig om een cursus of opleiding te volgen voordat je de schaar in iemands haren zet.

Het verkopen van print-on-demand kleding is booming. Je kunt dit doen via populaire dropshipping platformen als Printful of Printify. Wanneer een klant een order plaatst, wordt deze direct naar de fabrikant gestuurd die vervolgens de producten naar de klant verzendt. Het enige wat jij hoeft te doen is het maken van gave designs en het opzetten van een goede marketingstrategie.

4. Hondenuitlaatservice

Houd je van de buitenlucht én ben je een dierenvriend? Begin dan een hondenuitlaatservice. Wandel dagelijks met de honden uit jouw buurt en verdien snel en gemakkelijk geld bij.

5. Schrijver

Om een boek te schrijven heb je geen bedrijfspand nodig. Dit doe je makkelijk in je woon- of slaapkamer aan een bureau of tafel. Heb je altijd al de droom gehad om een boek uit te brengen, of artikelen en blogposts te schrijven als freelancer? Dan past dit beroep bij jou.

6. Accountant

Als accountant is het gunstig om aan de slag te gaan als ZZP’er aan huis. Vanwege grote vraag is het niet langer noodzakelijk om te werken in loondienst. Bovendien heb je voor dit beroep weinig materiaal en ruimte nodig. Aan een computer en een goed bureau heb je genoeg.

7. Webshop

Ook een webshop kun je opstarten vanuit je woonkamer. Voor het bouwen van een website en het promoten van je producten heb je geen pand nodig. In een later stadia van je onderneming, wanneer je onderneming uitbreidt, is het wel handig om buitenshuis aan de slag te gaan. In de start-up fase is beginnen aan huis echter prima en voldoende.

8. Vertaler

Spreek jij meerdere talen? Verschillende bedrijven huren je graag in als vertaler. Ook dit kun je makkelijk uitvoeren vanuit huis. Het enige wat je nodig hebt is een laptop en een bureau.

9. Online bijles geven

Door Zoom en Skype is online bijles geven tegenwoordig een fluitje van een cent. Zet een website op en biedt het schoolvak aan waar jij goed in bent.

10. Webdesigner

Tegenwoordig heeft iedere organisatie een eigen website. Deze zijn vaak gecreëerd door kundige ICT’ers en specialisten. Als je bekend bent met het bouwen van websites is dit een perfecte dienst om aan te bieden vanuit huis. Bovendien zul je, vanwege grote vraag, in korte tijd veel opdrachten binnenslepen.

11. Influencer

Als influencer promoot je producten aan je volgers op sociale media. Het is je doel om zoveel mogelijk volgers te genereren zodat je meer geld kunt verdienen met de producten die je promoot. Wil je niet met je hoofd op internet? Zogenaamde pet-influencers worden steeds populairder. Maak dagelijks leuke foto’s van je huisdier en verdien geld met het promoten van dierenproducten.

12. Bed en Breakfast

Een grote tuin, een extra kamer of een moderne schuur? Allemaal ruimtes die perfect ingezet kunnen worden als slaapruimte voor gasten van je eigen B&B. Bij leuke inrichting, een mooie omgeving en goede marketing genereer je gegarandeerd inkomsten.

13. Oppas

Houd je van kinderen, afwisseling en creativiteit? Dan kun je aan de slag als oppas of nanny. Spendeer je tijd met leuke kinderen uit je omgeving en geniet van leuke activiteiten als knutselen, sporten en spelletjes.

14. YouTube

Creëer vlogs, natuurvideo’s, of DIY filmpjes en verdien geld via internet ’s grootste videokanaal. In het begin heb je geduld nodig; pas bij veel kijkers verdien je geld waarvan je kunt leven. Niks is echter onmogelijk. Ligt hier jouw passie, dan is het zeker het proberen waard.

15. Personal assistent

Ben je een bezige bij die graag anderen te hulp schiet? Ga dan aan de slag als Personal assistent of virtual assistent. Dit beroep kan makkelijk uitgevoerd worden via Zoom- of Skypegesprekken. Je kunt je klanten ook aan huis uitnodigen.

16. Kunstenaar

Voor veel mensen een hobby, maar voor sommigen een beroep: het aanbieden van zelfgemaakte, unieke kunst. Als je opvalt, speciale kunst verkoopt en gebruik maakt van een succesvolle marketingstrategie kun je makkelijk leven van het geld wat je verdient met dit beroep.

Zo zijn er natuurlijk talloze opties. En bedenk: Het hoeft niet altijd een gat in de markt te zijn.

Tips om voor jezelf te beginnen vanuit huis

tips om voor jezelf te beginnen vanuit huis

Voor jezelf beginnen vanuit huis brengt verschillende uitdagingen met zich mee. Hieronder lees je 7 tips die je kunnen ondersteunen bij de opstart van jouw bedrijf.

Tip 1: Goede voorbereiding

Goede voorbereiding is essentieel tijdens de start van een nieuwe onderneming. Je kunt beter alles in een keer goed doen, dan gaandeweg tegen struikelblokken aanlopen. Volg het stappenplan onder aan de pagina om voorbereid aan de slag te gaan.

Tip 2: Netwerken

Door je nieuwe bedrijf aan te prijzen op feestjes en bijeenkomsten leren veel potentiële klanten jouw bedrijf kennen. Begin je een kapsalon, benoem dit dan op het verjaardagsfeest van vrienden in familie die in dezelfde omgeving wonen: grote kans dat je direct nieuwe klanten binnensleept!

Tip 3: Lees je in

Er zijn honderden boeken en e-books te koop over het opstarten van een eigen bedrijf. Hoe meer je hierover leest, hoe meer nuttige info je leert. 

Tip 4: Aparte ruimte

Zoals eerder benoemd bij de nadelen van thuiswerken, ligt afleiding door partners, kinderen of bezoek snel op de loer. Ook kun je geen Skype- of Zoomcalls plegen als er mensen doorheen praten; dit is bovendien onprofessioneel. Als je aan de keukentafel werkt zul je vroeg of laat last krijgen van irritaties en een lage productiviteit.

Daarom is het verstandig om, indien mogelijk, een aparte ruimte voor werk te gebruiken. Als dit niet mogelijk is en je geen telefoongesprekken hoeft te voeren kun je er ook voor kiezen om een speciale geluidsdichte koptelefoon aan te schaffen. Deze schermt je af van je omgeving zodat jij gefocust je werk kunt verrichten.

Tip 5: Werktijden inplannen

Als je iets voor jezelf begint vanuit huis is het verleidelijk om te werken waar en wanneer dit uitkomt. Toch is het verstandig om structuur in je dag te brengen door middel van een planning. Zo voorkom je dat je te lang uitslaapt en te weinig werk verricht, of juist na het avondeten nog de hele avond zit te werken. Begrens jezelf hierin.  

Tip 6: Hulp inschakelen

Je kent vast een familielid, kennis of vriend die succesvol een eigen bedrijf heeft opgericht. Vraag deze persoon om hulp. Aan deze mensen kun je vaak gratis je vragen stellen; zij hebben het proces immers al volledig doorlopen.  

Tip 7: Startkapitaal

In elk bedrijf wordt geld gestoken. In het ene bedrijf veel en in het andere weinig, maar zonder klein budget is het lastig om een bedrijfsruimte in te richten of spullen in te slaan. Er zijn verschillende manieren om aan startkapitaal te komen. Voor een relatief klein bedrag kun je geld gebruiken van je spaarrekening of de hulp inschakelen van familieleden en vrienden.

Heb je een groter startkapitaal nodig, dan kun je ook de hulp inschakelen van business angels. Dit zijn, vaak oud ondernemers, die willen helpen met het tot stand brengen van een idee van een nieuwe ondernemer. Naast het schenken van een bedrag, helpt een business angel je ook met de opzet van een strategisch partnerschap en het vergroten van je klantenkring.

Tip 8: Volg een cursus

Er zijn vele online cursussen te koop die je alle ins en outs leren van bedrijfskunde, marketing, bedrijfseconomie en meer. Ook zijn er specifieke cursussen voor thuiswerkenden.

Iets voor jezelf beginnen vanuit huis in 5 stappen

stappenplan beginnen vanuit huis

Je hebt inmiddels veel gelezen over voor- en nadelen, bedrijfsideeën en tips om iets voor jezelf te beginnen vanuit huis. Toch is het lastig om overzicht te houden in nieuwe situaties waarin veel geregeld moet worden. We vertellen je daarom stapsgewijs welke taken je uit moet voeren bij de opzet van je eigen onderneming aan huis.

Stap 1: Bedenk een idee

Bedenk wat voor bedrijf je op wilt starten dat aansluit bij je passie. Kies natuurlijk iets waar je ook echt blij van wordt en denk niet alleen aan het geld. Beschrijf in een aantal regels je idee. Begin je een beautysalon, of ga je aan de slag als online counselor? Het is belangrijk dat je een beeld hebt van de richting die je ingaat voordat je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel.

Stap 2: Controleer of je jouw bedrijf vanuit huis mag starten

Onder het kopje ‘Mag ik vanuit huis een bedrijf starten?’ heb je kunnen lezen waar je rekening mee moet houden als je iets voor jezelf begint vanuit huis. Controleer bij de gemeente of jouw idee binnen deze regels en wetten past. Als dit niet het geval is kun je ervoor kiezen om een bedrijfsruimte te huren, of een nieuw idee te verzinnen.

Stap 3: Schrijf je in bij de KVK

Je onderneming is pas geldig als je je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dit kun makkelijk doen via een online inschrijfformulier. Na de inschrijving maak je een afspraak bij een KVK-kantoor, waar je je inschrijving afrondt. Als je je woning huurt is het belangrijk dat je je huurcontract meeneemt naar de afspraak.  Er zijn een aantal zaken die je moet uitzoeken voor je officiële inschrijving. We hebben het over:

·         Branche – Zoek uit met welke regels en wetten je te maken hebt in de branche van je onderneming. Hiervan kun je een overzicht vinden op de website van de KVK;

·         Rechtsvorm –  Kies de juiste rechtsvorm voor je bedrijf. Als je voor jezelf begint vanuit huis kies je voor de rechtsvorm ‘eenmanszaak,’

·         Bedrijfsnaam – Bij de inschrijving geef je je bedrijfsnaam op;

·         Financiering – Zoek uit of en hoeveel financiering je nodig hebt voor je onderneming;

·         Administratie – Bepaal of je zelf je administratie regelt, of hier iemand voor inhuurt. Meld je ook alvast aan bij de belastingdienst;

·         AVG aanvraag – Als je werkt met persoonsgegevens is het verplicht om een AVG verordening aan te vragen;

·         Verzekeringen – Controleer of je speciale verzekeringen nodig hebt voor je bedrijf.

Voor het regelen van meerdere zaken heb je een KVK nummer nodig. Je kunt je hiervoor vooraf inschrijven zodat je alvast een nummer aangewezen krijgt. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Kamer van Koophandel.

Stap 4: Het schrijven van een ondernemingsplan

Het schrijven van een ondernemingsplan is niet verplicht. Voor een start-up heb je ook geen groot plan nodig, tenzij er externe partijen zoals financierders bij betrokken zijn. Tijdens het schrijven van dit plan zie je of je ideeën haalbaar zijn. Zaken die aan bod komen in een ondernemingsplan zijn:

·         Persoonlijke gegevens – In een ondernemingsplan vertel je over jezelf, je drive, je ervaring en vermeldt je jouw persoonsgegevens. Dit laatste kan handig zijn als je interesse hebt in financiering van banken of investeerders;

·        Je idee – Werk je idee uit. Beschrijf waar je voor gaat en wat je wilt bereiken en hóe je dit gaat bereiken. Eindig in een concrete doelstelling. Dit zorgt voor focus;

·        Marketingplan – In een marketingplan focus je op je doelgroep en de markt waarin je je bevindt. Hierin beschrijf je hoe je klanten wilt bereiken.

·        Marktonderzoek- Met een marktonderzoek of doelgroeponderzoek ontdek je of klanten interesse hebben in wat jij te bieden hebt. Ook onderzoek je je concurrentie.  

·         Financieel plan – Onderzoek of je idee financieel haalbaar is. Moet er veel ingekocht of geïnvesteerd worden, of kun je met een laag budget aan de slag?

Stap 5: De start van je onderneming aan huis

Controleer een laatste keer of je alle nodige voorbereidingen getroffen hebt. Schakel eventueel de hulp in van een expert die de belangrijkste zaken nog eens met je doorneemt. Alles geregeld? Dan is het tijd om aan de slag te gaan! Lees als vervolg deze 8 stappen om je bedrijf te starten.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This