Je passie vinden, zo doe je dat

3 maart 2024

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan motiveren om elke dag de beste versie van jezelf te zijn.

Maar hoe begin je aan die zoektocht? Dit artikel biedt je een aantal richtlijnen om je passie te vinden en te volgen.

Kijk voor meer diepgang eens naar onze introductietraining ‘Welk werk past bij jou?’

Het belang van passie in je leven

Waarom je passie vinden belangrijk is

Passie is de brandstof die ons drijft, ons innerlijke vuur. Het is wat ons een doel geeft en ons leven betekenis geeft. Zonder passie kunnen we ons gemakkelijk verloren, ongemotiveerd en ontevreden voelen. Het vinden van je passie kan je leven verrijken, je relaties verbeteren en een flinke draai aan je carrière geven.

Zelfreflectie: Begin bij jezelf

zelfreflectie: begin bij jezelf

1. Vragen voor zelfontdekking

Begin je reis met zelfreflectie, dat werkt zoveel beter dan een online testje doen of een assessment. Stel jezelf vragen zoals: Wat maakt me echt gelukkig? Wanneer voel ik me het meest levend? Welke activiteiten vind ik zo leuk dat ik de tijd vergeet? Wat wil ik bijdragen aan de wereld? Wat voor soort mensen heb ik graag om me heen? Deze vragen kunnen je helpen aanwijzingen te vinden over je ware passies.

2. Duik in je verleden

Je verleden bevat vrijwel altijd waardevolle aanwijzingen over je passies. Denk terug aan activiteiten die je als kind graag deed of momenten waarop je je echt vervuld of voldaan voelde. Het kan heel goed zo zijn dat je passie eigenlijk heel helder is, maar dat je deze nooit gezien heb als een manier om een inkomen te verdienen. Terwijl er tegenwoordig zoveel manieren zijn om ergens je werk van te maken.

Verken en experimenteer

1. Probeer nieuwe dingen

Wees niet bang om nieuwe activiteiten te proberen of jezelf uit te dagen met iets buiten je comfortzone. Soms ontdekken we onze passies pas als we bereid zijn te verkennen en te experimenteren. Een idee kan heel lang in je hoofd leven, maar pas goed en bereikbaar gaan voelen op het moment dat je ermee aan de slag gaat.

2. Het belang van vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk kan je niet alleen een goed gevoel geven, maar het kan je ook helpen nieuwe passies te ontdekken en waardevolle vaardigheden te ontwikkelen. Overweeg vrijwilligerswerk te doen in verschillende sectoren om te zien wat je aanspreekt. Het hoeft niet direct je echte werk te worden daarna, maar kan je wel inzichten geven in verschillende aspecten of onderdelen die je heel leuk blijkt te vinden.

Netwerken en mentorschap

rolmodel en mentorschap

1. Vind inspirerende rolmodellen

Zoek naar mensen die al doen wat jij graag wilt doen. Rolmodellen kunnen waardevolle inzichten en advies bieden. Overweeg een mentor te zoeken die je kan begeleiden op je pad naar het vinden van je passie. Zeker als je er zelf al maanden of jaren mee zit. (Of kijk eens bij onze laagdrempelige introductietraining ‘Welk werk past bij jou?‘)

2. Sluit je aan bij gelijkgestemde communities

Er zijn talloze online en offline communities met mensen die dezelfde interesses delen. Sluit je aan bij deze communities om inspiratie op te doen, te leren van anderen en je passies verder te verkennen.

Reflecteer en evalueer

1. Geef jezelf de tijd

Je passie vinden is een proces dat tijd kost. Wees geduldig met jezelf en sta open voor het proces van zelfontdekking zonder te veel druk op jezelf te zetten. Onder druk heeft nog nooit iemand de antwoorden uit zijn hart kunnen laten komen. Vaak vind je je passie wanneer je rustig en met plezier dit thema aan het onderzoeken bent.

2. Stel je pad bij indien nodig

Wees bereid om je koers te wijzigen als je nieuwe dingen over jezelf leert. Het is oké om van gedachten te veranderen of nieuwe passies te ontdekken naarmate je groeit en evolueert.

Wat je nu nodig hebt is een beginpunt. Een duidelijke richting om nu mee aan de slag te gaan. Dat wil niet zeggen dat dit je uiteindelijke passie is waar je over 2 jaar nog steeds mee bezig bent. Door te starten, te experimenteren in een nieuwe richting krijg je steeds meer input, meer ervaring en wordt steeds duidelijker wat wél en niet bij je past.

Veel mensen blijven maar in hun hoofd nadenken, hopende dat de helderheid in een keer komt.

Een leven geleid door passie

van je passie je werk maken

De reis is het doel

Onthoud dat het vinden van je passie meer is dan alleen een bestemming; het is een reis. Deze reis kan je leven verrijken, je perspectieven verbreden en je enorme voldoening brengen.

Maak van je passie je levenswerk

Zodra je je passie hebt gevonden, zoek dan manieren om het een centrale rol in je leven te geven. Dit kan betekenen dat je een hobby naar een zijproject of zelfs een volledige carrière verandert.

Conclusie

Het vinden van je passie heeft inzet, tijd en de bereidheid om diep in jezelf te graven nodig. Door zelfreflectie, experimenten, netwerken en voortdurende evaluatie, kun je je passies ontdekken en een leven leiden dat niet alleen voldoening geeft, maar ook heel erg betekenisvol is. En dat je natuurlijk, ook niet onbelangrijk, een goed inkomen oplevert.

Onthoud dat elke stap die je zet op deze reis waardevol is en je dichter bij het leven brengt waarvan je altijd hebt gedroomd. Maar het is aan jou om die eerste stap wel te gaan zetten.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Ongelukkig op werk
Ongelukkig op werk

Voor veel mensen is maandag niet de meest favoriete dag. Maar wat als je op zondagavond niet kan slapen en op maandagochtend met tegenzin opstaat, omdat je weer naar je werk moet? Ongeveer 1 op de drie mensen is ongelukkig op werk. In dit artikel lees je over 7...

Passie

Ongelukkig op werk

Voor veel mensen is maandag niet de meest favoriete dag. Maar wat als je op zondagavond niet kan slapen en op maandagochtend met tegenzin opstaat, omdat je weer naar je werk moet? Ongeveer 1 op de...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This