Zzp’er worden: de 5 grootste voor- en nadelen

22 februari 2021

Zzp’er worden. Voor de een is dat ideaal en voor de ander blijkt het een ware nachtmerrie. Toch zijn er in ons land maar liefst zo’n 1,5 miljoen zzp’ers. Twijfel jij nog of je aan de slag zult gaan als zzp’er? Lees dan snel deze blog waarin we je alles vertellen over de voor- en nadelen van zzp’er. Zo kan je voor jezelf een gefundeerde afweging maken.

5 Voordelen zzp’er worden

voordelen zzp'er worden

Veel mensen dromen ervan om als zelfstandige aan de slag te gaan en zelf de regie over hun werk te hebben. Het is niet voor niets dat het aantal zzp’ers nog elk jaar fors toeneemt. Voor de meesten wegen de vrijheid en de voordele ruimschoots op tegen de nadelen. Wat zijn nou de voordelen van zzp’er worden?

1. Eigen tijd indelen

Er zijn nu eenmaal ochtendmensen en avondmensen. De één wil ’s morgens vroeg aan de slag en de ander functioneert ’s middags of ’s avonds beter. Als jij een klus hebt aangenomen die je vanuit je eigen werkplek kunt uitvoeren, bepaal je zelf wanneer en hoe lang je werkt.

2. Doen wat jij leuk vindt

Met zzp’er worden creëer je je eigen job. Misschien vind je het leuk om een webshop met luxe artikelen te exploiteren, of neem je grafische opdrachten van bedrijven aan. Alles kan, the sky is the limit, zolang je over de juiste kwalificaties beschikt.

3. Zelf bepalen arbeidsvoorwaarden

Arbeidsvoorwaarden kunnen grote struikelblokken zijn, maar niet als je voor jezelf werkt. Niet meer onderhandelen over zaken als betaling, vakantiedagen of werktijden. Dat heb je allemaal zelf in de hand.

4. Zelf je uurtarief bepalen

Nooit meer zeuren om opslag bij je baas, of onderhandelen over je salaris tijdens een sollicitatieprocedure. Jij bepaalt zelf voor welk bedrag je aan de slag gaat.

5. Afwisseling van klussen

Zelfs de interessantste baan kan na verloop van tijd een sleur worden. Over het algemeen heb je daar als zzp’er geen last van. Je neemt je eigen werk aan en kunt er dus voor zorgen dat er voldoende afwisseling tussen de klussen zit. Zo blijft het altijd leuk om te werken.

5 Nadelen zzp’er worden

nadelen zzp'er worden

Er zitten natuurlijk ook nadelen aan werken als zzp’er. Daar ontkom je niet aan. We zullen belangrijkste nadelen voor je op een rij zetten, zodat je daar rekening mee kunt houden. In de praktijk blijkt dat je er baat bij hebt als je op de hoogte bent van de mogelijke problemen die jouw zzp’er-pad kunnen kruisen. Veel problemen kunnen gemakkelijk worden voorkomen.

Wat zijn dan die nadelen van zzp’er worden?

1. De onzekerheid

Het kan voorkomen dat je het ene moment letterlijk omkomt in het werk en het volgende moment niets omhanden hebt. Dat kan komen doordat je niet voldoende klanten hebt. Die onzekerheid is soms lastig om mee om te gaan. Netwerken kan een goede oplossing voor dit probleem zijn. Zorg ervoor dat men jou weet te vinden!

2. Volledig aansprakelijk

Als je aan het werk gaat als zzp’er ben je overal zelf aansprakelijk voor. Je kunt je niet verschuilen achter een werkgever. Pas dus goed op wat je afspreekt, zodat je altijd gemaakte afspraken na kunt komen. Nog een goede raad: zorg voor een aansprakelijkheidsverzekering.

3. Eigen pensioen opbouwen

Het leven van een zzp’er gaat niet altijd over rozen. Daardoor wordt er vaak bezuinigd op extra onkosten. Een pensioen opbouwen zit er voor velen dan ook niet in. Sluit, als het enigszins kan toch een pensioen- of lijfrenteverzekering af, want voordat je het weet zit je met je handen in het haar.

4. Geen vervanging bij ziekte

Iedereen kan wel eens ziek worden of een ongeval krijgen waardoor je voor korte- of langere tijd uitgeschakeld bent. Ook dat is een van de nadelen van zzp’er worden. Leg daarom uit voorzorg vast in overeenkomsten met klanten en in je algemene voorwaarden, wat er dan gebeurt. Sluit ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering af, sluit je aan bij een broodfonds of een initiatief als sharepeople. Daarmee voorkom je dat de problemen boven je hoofd uitgroeien in geval van nood.

5. Winst hoger belast

Een zzp’er betaalt inkomstenbelasting over de gemaakte winst. Over deze winst moet je een percentage belasting betalen. Omdat we in Nederland een progressief belastingstelsel hebben, betaal je dus een hoger percentage naarmate je meer winst maakt. Voorkom dat je in de problemen komt en houd alle inkomsten en uitgaven secuur bij. Beter nog, neem een boekhouder, zodat deze jou tijdig informeert. Gelukkig zijn er namelijk ook een aantal aftrekposten voor zelfstandigen, daar weet je boekhouder alles van.

Zzp’er worden of Ondernemer?

zzp'er of ondernemer worden

Zzp’er worden of ondernemer, wat is het verschil? Een zzp’er neemt over het algemeen klussen aan bij een opdrachtgever, die hij zelf uitvoert. Een ondernemer bouwt vooral aan zijn eigen bedrijf, maar voert de werkzaamheden niet of maar deels zelf uit. Zo kan een ondernemer personeel in dienst hebben of juist andere Zzp’ers inschakelen om de werkzaamheden uit te voeren. Zo is zijn voornaamste taak het laten groeien van het bedrijf, niet het uitvoeren van het werk zelf.

Conclusie zzp’er worden voor en nadelen

Ben je ook al druk bezig om de voor- en nadelen van zzp’er worden op een rijtje te zetten? Dan ben je zeker niet de enige. Als het jouw ambitie is om voor jezelf te werken, dan adviseren wij om dat gewoon te gaan doen. Niet geschoten is namelijk altijd mis.

Zorg wel voor een gedegen voorbereiding en neem onze tips ter harte. Misschien kun je starten met een paar uren of dagdelen per week naast je huidige baan. Dan heb je de gelegenheid om de overgang van loondienst naar zzp soepeltjes te laten verlopen.

Zie je er als een berg tegenop om, met de wetenschap die je nu hebt, als zzp’er aan de slag te gaan? Wacht het dan nog even af. Maak voor jezelf een overzicht met alle voor- en nadelen van zzp’er worden en personaliseer de punten. Zodra je overal een antwoord op hebt, kun je altijd nog van start gaan.

Hoe zit het met jou? Wat zijn jouw grootste voor- en nadeel om zzp’er te worden? Deel het hieronder met ons in het commentaarveld!

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

1 Reactie

  1. Sebastiaan Scholten

    Kijk ook naar CommonEasy een heel fijn alternatief bij arbeidsongeschiktheid als ZZP’er

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This