Start-up

11 juni 2021

Een start-up is een jonge, innovatieve onderneming, waarbij de eigenaren zich richten op snelle groei. Vaak maken zij gebruik van de nieuwste technologieën. Wil jij ook een start-up beginnen? Met alleen een goed idee ben je er nog lang niet. Er komt veel meer bij kijken…

Wij begrijpen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom nemen wij jou in dit artikel mee door de ins-and-outs: hoe begin je een start-up en hoe schaal je deze op? Maar laten we beginnen bij het begrip start-up, wat is het precies?

Wat is een start-up?

Zoals ik je net al vertelde is een start-up een jonge, innovatieve onderneming die snel wil groeien. Vaak wordt een start-up opgezet door jonge ondernemers, maar dit hoeft niet.

Voorbeelden van bekende en succesvolle start-ups zijn:

●      Uber;

●      Air-bnb;

●      Facebook;

●      LinkedIn;

●      SpaceX;

●      Swapfiets.

Een start-up is geen ondernemingsvorm in tegenstelling tot bijvoorbeeld een eenmanszaak of BV. Je kunt een start-up niet inschrijven bij de Kamer van Koophandel, omdat het geen officiële ondernemingsvorm is. Het begrip Start-up kun je beter zien als de omschrijving van je onderneming. Je bent als start-up: jong, vernieuwend en ambitieus.

Hoe begin je een start-up?

start-up beginnen

Een start-up begin je niet zomaar. Je hebt een uniek verhaal nodig en een goed en vernieuwend idee.  Daarnaast moet je gemotiveerd en ambitieus zijn. Als je een start-up begint, leg je jouw focus op snelle groei en daar zul je hard voor moeten werken.

Het is dus belangrijk dat je goed onderzoek doet, prototypes maakt van je idee en in jezelf gelooft. Verzamel een sterk team dat de kwaliteiten bezit die jij nodig hebt en die hun tijd willen opofferen voor jouw onderneming. Zelf zul je ook je tijd moeten investeren en leren delegeren. Je start-up wordt een groot onderdeel van je leven.

Je idee vastleggen

Als je een leuk en origineel idee hebt bedacht, dan wil je natuurlijk niet dat iemand anders hier mee aan de haal gaat. Het is dus belangrijk dat je jouw idee beschermt. Je idee kun je vastleggen in het I-DEPOT. Door je idee vast te leggen is het beschermd en heb je een bewijs dat jij het idee hebt bedacht.

Mocht een andere partij er met jouw idee vandoor gaan, dan kan deze registratie je helpen bij het juridische proces. Het is dus zeker geen overbodige luxe en het kan je een hele hoop onnodige energie en problemen besparen.

Hoe kom je aan geld om jouw start-up te starten?

Een start-up opzetten is natuurlijk leuk, maar kan een bak geld kosten, afhankelijk van je aanpak. Dit kun je zelf vaak niet financieren. Hoe pak je dit dan aan? Je zou kunnen denken aan een lening voor je bedrijf, maar vaak heeft een start-up meer geld nodig en de juiste mensen/kennis.

Je kunt daarom ook op zoek gaan naar een investeerder of meerdere investeerders. Deze mensen investeren in jouw bedrijven in ruil voor een percentage van de aandelen. Naast het geld dat ze je aanbrengen, delen ze ook een hele hoop kennis en hebben ze vaak een waardevol netwerk.

Van start-up naar scale-up

van start-up naar scale-up

Als je start-up staat, is het de kunst om van start-up naar scale-up te gaan. Een scale-up is een start-up die al wat langer bestaat en die zijn eerste successen heeft geboekt. In deze fase hebben er vaak ook al een aantal investeerders geïnvesteerd in de start-up.

Een scale-up is dus erg mooi, alleen behaalt lang niet elke ondernemer die een start-up begint dit succes. Uit onderzoek is gebleken dat van de start-ups die vijf jaar overleven, slechts één op de tweehonderd deze fase behaalt.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het onmogelijk is. Een scale-up worden is moeilijk, maar niet onmogelijk. Kijk maar naar Facebook en SpaceX. Dit waren een tijd geleden ook kleine start-ups. Het belangrijkste is dat je volhoudt en niet opgeeft. Het zal niet altijd even makkelijk worden.

Het is dan belangrijk om de handdoek niet in de ring te gooien, maar gewoon door te blijven gaan. Je kunt niet succesvol worden zonder tegenslagen. Geloof in jezelf, je idee en je start-up. Natuurlijk speelt geluk een kleine factor, maar het is zeker niet de doorslaggevende factor.

Start-up events

start-up events

Vind je het moeilijk om te beginnen met je start-up en kun je wel wat inspiratie gebruiken? Dan zijn start-up events dé omgeving die je zoekt. Op deze events kun je jouw netwerk uitbreiden en spreken met gelijkgestemden.

Op die manier kun je met elkaar brainstormen en op nieuwe ideeën komen. In Nederland zijn elk jaar een aantal van dit soort evenementen. Deze worden gehouden in plaatsen als Amsterdam, Utrecht en Rotterdam.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This