Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

10 juli 2023

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging?

Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke groei van je coachees en hun helpen bij het bereiken van heldere doelen.

Maar is het beroep coach ook echt iets voor jou? Ga jij straks een eigen coachpraktijk starten?

We hebben wat inzichten en tips die we je graag vertellen.

Kun je zomaar zelfstandig coach worden?

Ja, in principe kun je zomaar zelfstandig coach worden en een eigen praktijk starten, want coachen is geen beschermd beroep. Maar als je een goede coach wilt worden, dan is het wel verstandig om een aantal cruciale stappen te doorlopen.

Erkende opleiding

Voor startende coaches is het essentieel om een erkende opleiding te volgen. Dit biedt je de coaching leer die nodig is om cliënten effectief te begeleiden. De meeste coaches kiezen voor een opleiding die geaccrediteerd is door een gerenommeerde organisatie, zoals de NOBCO.

Veel coaches starten hun praktijk na andere soorten opleidingen, zoals een NLP of ACT opleiding. Het is wel aan te raden om ook getraind te worden in gesprekstechnieken en onderstaande vaardigheden, die je vaak niet leert in zo’n opleiding.

Ontwikkelen van vaardigheden

Het ontwikkelen van vaardigheden is een essentiële stap in het worden van een bekwame coach. Dit gaat verder dan het beheersen van coachingstechnieken; het omvat ook het vermogen om oprecht verbinding te maken met coachees. Effectieve communicatie, inclusief actief luisteren en helder articuleren, is cruciaal.

Daarnaast moet je in staat zijn om kritisch na te denken, aanpassingsvermogen te tonen en oplossingsgericht te werken. Het gaat erom een ​​veilige ruimte te creëren waarin coachees zich gesteund voelen, terwijl je hen uitdaagt om hun potentieel te realiseren en zichzelf voortdurend te ontwikkelen.

Welke eigenschappen hebben succesvolle coaches?

De belangrijkste eigenschappen van succesvolle coaches zijn empathisch vermogen, uitstekende communicatievaardigheden, oplossingsgericht denken, authenticiteit en flexibiliteit- en aanpassingsvermogen.

Empathisch vermogen

Succesvolle coaches hebben een sterk empathisch vermogen. Dit betekent dat ze zich in de gevoelens en gedachten van hun coachees kunnen verplaatsen en een oprecht begrip hebben voor wat ze doormaken. Deze eigenschap stelt een coach in staat om de unieke uitdagingen van elke coachee te begrijpen en een ondersteunende en niet-oordelende ruimte te creëren waarin ze zich kunnen openstellen en groeien.

Uitstekende communicatievaardigheden

coach vaardigheden

Communicatie is een van de kernvaardigheden van een goede coach. Dit omvat niet alleen spreken maar vooral ook luisteren. Actief luisteren is essentieel om te begrijpen wat de coachee echt nodig heeft. Daarnaast moet de coach in staat zijn om feedback en inzichten op een duidelijke en bemoedigende manier te communiceren.

Oplossingsgericht denken

Een succesvolle coach is niet alleen gefocust op de problemen van een coachee maar kijkt ook actief naar mogelijke oplossingen. Door een positieve en oplossingsgerichte benadering aan te nemen, helpt de coach coachees bij het stellen van realistische doelen en het ontwikkelen van strategieën om deze te bereiken.

Authenticiteit

Authentiek zijn betekent dat je echt bent in je interactie met coachees. Dit creëert vertrouwen en stelt de coachee in staat zich open te stellen. Het is belangrijk om als coach congruent te zijn; wat je zegt, moet overeenkomen met wat je doet. Authenticiteit zorgt ervoor dat coachees zich gewaardeerd voelen en weten dat ze met een echt persoon werken die om hen geeft.

Flexibiliteit en aanpassingsvermogen

coach kwaliteiten

Flexibiliteit is cruciaal voor een coach, omdat elke coachee uniek is en verschillende behoeften heeft. Het vermogen om je aanpak aan te passen aan de specifieke situatie en behoeften van de coachee is essentieel. Daarnaast is het belangrijk om open te staan voor nieuwe inzichten en bereid te zijn om, indien nodig, van koers te veranderen.

Deze eigenschappen samen dragen bij aan het creëren van een effectieve en vruchtbare coachingsrelatie die de coachee in staat stelt om persoonlijke en professionele groei te ervaren.

Wat verdienen zelfstandige coaches?

Zelfstandige coaches verdienen gemiddeld tussen de €50 en €150 per uur exclusief BTW. Het inkomen varieert natuurlijk op basis van ervaring, specialisatie en het aantal cliënten dat je bedient. Ook werken veel coaches niet met uurtarieven maar rekenen ze prijzen voor complete trajecten.

Life coaches helpen mensen met persoonlijke ontwikkeling en het bereiken van levensdoelen. Ze verdienen gemiddeld tussen de €50 en €100 per uur.

Carrièrecoaches helpen mensen met hun professionele ontwikkeling en loopbaankeuzes. Ze verdienen gemiddeld tussen de €60 en €120 per uur.

Financial coaches helpen mensen om hun privé financiën gescheiden te houden en financiële doelen te bereiken. Ze verdienen gemiddeld tussen de €70 en €150 per uur.

Ondernemerscoaches zijn vaak een stuk duurder en kunnen tussen de €250 en wel €1500 per uur vragen.

Hoe start ik als zelfstandig coach?

Je start als zelfstandige coach door de markt te onderzoeken, te kiezen voor een specialisatie, een opleiding te volgen en een eenvoudig businessplan te maken. Het allerbelangrijkste is echter het testen en valideren van jouw eigen unieke coachingsconcept.

1. Onderzoek de markt

marktonderzoek

Begin met het onderzoeken van de markt om inzicht te krijgen in de vraag naar coaching in het vakgebied waar jouw interesse het meest naar uit gaat. Kijk naar trends en identificeer mogelijke niches waar je je op kunt richten. Praat ook met ervaren coaches om inzicht te krijgen in de branche en begrijp wat er nodig is om succesvol te zijn als zelfstandig coach.

2. Kies een specialisatie

Kies een coaching specialisatie die bij je past. Of het nu gaat om life coaching, carrièrecoaching, burn out coaching of iets anders, zorg ervoor dat je een gebied kiest waar je gepassioneerd over bent en waar je expertise in hebt. Dit zal je helpen om meer gerichte en effectieve coaching te bieden.

3. Volg een erkende opleiding

Hoewel coaching geen beschermd beroep is, is het belangrijk om een solide basis te hebben in coachingstechnieken en -theorieën. Volg de juiste opleiding tot professioneel coach die je de kennis en vaardigheden geeft die nodig zijn om je cliënten effectief te begeleiden.

4. Stel een businessplan op

business plan coaches

Stel een duidelijk businessplan op met daarin je doelen, doelgroep, marketingstrategieën, en financiële projecties. Dit zal niet alleen als een routekaart voor je bedrijf dienen, maar ook van pas komen als je financiering of partnerschappen wilt zoeken.

5. Registreer je bedrijf

Het is belangrijk om je bedrijf officieel te registreren. Dit houdt in dat je een KvK-nummer aanvraagt en zorgt dat je administratieve kant op orde is. Dit geeft je bedrijf legitimiteit en helpt bij het opbouwen van vertrouwen bij potentiële cliënten.

6. Bouw je netwerk op

Begin met het opbouwen van je netwerk door contact te leggen met andere coaches, deel te nemen aan branche-evenementen en je aan te sluiten bij professionele organisaties zoals de Nederlandse Orde van Beroeps Coaches. Je netwerk kan een waardevolle bron van verwijzingen en ondersteuning zijn.

7 Zet je marketing in gang

marketing voor coaches

Creëer een professionele website en zorg voor online vindbaarheid. Maak gebruik van sociale media en mond-tot-mondreclame om je diensten te promoten. Zorg ervoor dat je duidelijk communiceert wat jou uniek maakt als coach en hoe je waarde kunt toevoegen aan het leven van je cliënten.

Daarmee leg je een solide basis voor het starten van een succesvolle carrière als zelfstandig coach. Vergeet niet dat het hard werken is, maar met de juiste aanpak en toewijding kun je een impact maken in het leven van anderen terwijl je je eigen onderneming opbouwt. Klaar voor je eerste echte coachees en inkomsten?

Kan ik een coach bedrijf starten?

Ja, je kunt ook een coaching bedrijf starten. Dit is iets uitgebreider dan werken als zzp coach, omdat je dan echt gaat ondernemen. Hier zijn de stappen:

1. Onderzoek en Planning

Doe uitgebreid marktonderzoek en stel een kort en bondig bedrijfsplan op. Wie wordt je doelgroep, waarmee help je ze, wat wordt jouw unieke manier om dat te doen en hoe ga je aan klanten komen?

2. Juridische Structuur en Registratie

Kies de juridische structuur van je coaching bedrijf en registreer je bij de Kamer van Koophandel. Tot zo’n 150.000 Euro winst is een eenmanszaak meestal het beste, maar check altijd met je boekhouder of belastingadviseur.

3. Creëer een Merk

Ontwikkel een merkidentiteit die aansluit bij jouw coachingfilosofie en je doelgroep aanspreekt.

4. Bouw een Team

team

Als je van plan bent om andere coaches in te huren, zorg dan dat je een team samenstelt dat jouw visie deelt. Denk ook aan wie je inhuurt of inschakelt voor ondersteunende taken zoals de marketing en boekhouding.

5. Marketing

Zet marketingstrategieën op om je bedrijf te promoten en potentiële klanten aan te trekken.

6. Ontwikkel Producten/Diensten

Overweeg het creëren van producten zoals een online programma, trainingen of workshops naast een-op-een coaching.

7. Blijf Leren

De beste klanten zijn vaak diegene die zien dat je investeert in je eigen ontwikkeling.

Of je nu als zzp’er als coach aan de slag gaat, of je wilt een coachingpraktijk starten met meerdere coaches, het is altijd een uitdaging die hard werken, toewijding en passie nodig heeft. Succes komt niet van de ene op de andere dag, maar door continue te blijven leren en jezelf te ontwikkelen, kun je een succesvolle en lonende carrière als coach opbouwen.

Klaar voor jouw eigen praktijk?

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig adviseur worden: hét stappenplan om te starten
Zelfstandig adviseur worden: hét stappenplan om te starten

Overweeg je om zelfstandig adviseur te worden en je expertise in te zetten om anderen te helpen? De sprong naar een zelfstandige consultancy is spannend, maar het is een carrièrepad vol kansen en voldoening. Of je nu specifieke expertise in de ICT hebt, je sterk bent...

Ondernemen

Pin It on Pinterest

Share This