50 Eigen Bedrijf Ideeën. Start vandaag nog jouw Onderneming

4 februari 2021

In dit artikel geven we je 50 eigen bedrijf ideeën.

Een eigen bedrijf starten, je droomt al een tijdje van veranderen van baan. Eigen baas zijn, zelf je prijzen bepalen, werken wanneer jij dat wil en altijd doen wat je leuk vindt. Er zijn veel redenen op te noemen waarom je nu een eigen bedrijf zou willen beginnen: Je werkt voor een baas, maar het is tijd om je eigen weg in te slaan. Je bent al tijden op zoek naar betekenisvol werk maar er komt niets geschikts voorbij.

De eerste vraag is dan natuurlijk:

Wát voor bedrijf wil je oprichten? 

Als Maak Jouw Impact hebben we een eigen visie. We geloven erin dat wanneer je eigen bedrijf een reflectie is van wie jij bent, de kans veel groter is dat je slaagt en ook nog eens gelukkig wordt van het werk dat je doet. Dat is de basis van onze #BeFirst Methode.

Wanneer je bedrijfsidee aansluit bij jouw persoonlijke waarden, jouw passie, jouw unieke bijdrage aan deze wereld en je vaardigheden en talenten dan vergroot je de kans van slagen direct met een paar honderd procent.

En wanneer je dat dan ook nog eens matcht met een dringend probleem of uitdaging dat je kunt oplossen voor een specifieke doelgroep, dan heb je bijna altijd goud in handen.  Denk dan ook eens aan duurzaam ondernemen.

Wil jij een bedrijf oprichten, maar heb je weinig of geen geld? Lees dan ons artikel bedrijf starten zonder geld.

50 eigen bedrijf ideeën waar jij mee aan de slag kunt

ideeën voor starten bedrijf

We raden het daarom meestal ook niet aan om een idee buiten jezelf te zoeken, bijvoorbeeld door testjes te doen. De vraag die je je als toekomstig ondernemer wilt stellen is namelijk niet: In welk al bestaand hokje pas ik? Maar: “Hoe kan ik mijn eigen hokje maken?” Het artikel ‘Wat is mijn passie?‘ kan je daarmee op weg helpen.

Wil je toch eens door een lijst kijken met mogelijkheden, die je dan misschien zelf op een goed idee kunnen brengen voor een eigen bedrijf?

Hieronder hebben we een lijst gemaakt met 50 algemene bedrijf ideeën waar je inspiratie uit kunt halen. Het mooie aan een eigen bedrijf starten is dat JIJ uiteindelijk zelf bepaalt hoe jouw onderneming eruit komt te zien, maar alles begint met een goede basis.

1. Webshop

Ben je een beetje handig met de computer of heb je iets wat je kunt verkopen (of misschien wel allebei)? Dan kun je op vrij eenvoudige wijze een webshop openen. Bedenk een goede naam die makkelijk te onthouden is, bouw je webshop – of laat dit doen – en je kunt beginnen met de verkoop in jouw digitale marktkraam. 

2. Online bedrijf

Je kunt eigenlijk alles online verkopen. Van zelfgemaakte cursussen tot adviezen over je favoriete hobby. Begin je eigen online bedrijf door op te schrijven welke dingen jij leuk vindt en zoek een niche waarin je een specifiek probleem oplost of aan een behoefte voldoet. Bepaal vervolgens je doelgroep. Door een beetje af te kijken bij je concurrentie kom je er al gauw achter wat wel en niet populair is. Check ook deze 8 stappen naar een eigen bedrijf.

3. Marketing adviseur

Hoe zet je een merk het beste in de markt? Als marketing adviseur kun jij bedrijven en organisaties helpen bij het bekendmaken van hun product, dienst of merk bij een groter publiek. Hiervoor zet je verschillende marketing tools in, zoals social media. Tegenwoordig worden marketing adviseurs ook vaak ingezet als online specialist. 

4. Vertaler

Je bent een ster in Duits, je spreekt vloeiend Spaans, Frans, Fins, of Engels. Deze skill heeft niet iedereen en dus kun jij er je beroep van maken. Als vertaler help je bedrijven en organisaties met het omzetten van teksten in een andere taal. Dat kunnen website teksten zijn maar bijvoorbeeld ook juridische of medische teksten. 

5. Schrijver

Je eigen boek uitbrengen begint met het schrijven ervan. Maar als schrijver kun je meer dan alleen dat. Bedrijven en organisaties willen hun boodschap zo goed mogelijk overbrengen. En dat gaat het beste als een tekst goed en degelijk geschreven is. Niet iedereen kan dat, maar jij wellicht wel! 

6. Blogger

Weet je alles over mode? Ben je op de hoogte van het allerlaatste nieuws uit de alternatieve muziekwereld? Of ken je een bepaald land van binnen tot buiten? Zet die kennis dan om in een blog dat mensen met dezelfde interesse trekt. Het kan dan ook zomaar gebeuren dat een bedrijf je inhuurt om voor hen te gaan bloggen. Kassa! 

7. Een eigen koeriersservice

Je bent goed in organiseren en vind het leuk om dingen van a naar b te brengen. Een koeriersservice als eigen bedrijf is dan echt wat voor jou. Dat kan gaan van op de fiets in je eigen woonplaats pakketjes van de ene straat naar de andere brengen, tot het kopen van een vrachtwagen en pakketjes vervoeren tot ver over de landsgrenzen. 

8. Decoratiebedrijf

Jij weet precies hoe jij een kale muur aan moet pakken als je er een ziet. Je hebt oog voor detail en bent op de hoogte van de laatste decoratietrends. Een etalage inrichten? Daar draai jij je hand niet voor om. Van kantoor tot televisiestudio en van winkel tot beursgebouw, met je decoratiebedrijf kun je iedereen voorzien van een sfeervolle omgeving.

9. Uitzendbureau

Misschien heb je er zelf wel eens gebruik van gemaakt: het uitzendbureau. Maar wist je dat je zelf ook een uitzendbureau kunt beginnen? Mensen helpen bij het vinden van nieuw personeel, en werkzoekenden helpen bij het vinden van een nieuwe baan. Daar wordt iedereen blij van. En jij helemaal, want met deze dienst verdien jij voortaan je geld. 

10. Social media manager

welk bedrijf starten ideeën

Facebook, Instagram, Twitter, Tiktok, Youtube. Veel bedrijven hebben moeite om alle kanalen dagelijks, wekelijks of zelfs maandelijks bij te houden. Om over een social media strategie nog maar te zwijgen. Als social media manager kom je bij dit soort bedrijven als geroepen. Jij weet alles over inhakers, wanneer het de beste tijd is om te posten en hoe je via social media werkt aan klantenbinding. Iets voor jou als eigen bedrijf?

11. Taxichauffeur

Als je dol bent op autorijden en daarmee je geld wil verdienen, dan kun je taxichauffeur worden. Hiervoor moet je een vergunning aanvragen in de gemeente waar je wil gaan werken. Zo’n vergunning is 5 jaar geldig. Als je deze eenmaal op zak hebt en je auto is goedgekeurd kun je aan de slag.

12. Klusbedrijf

Werken met je handen is wat jij het liefste doet. Je kunt niet langs een losse schroef lopen zonder hem even vast te draaien en je repareert liever iets dan dat je het weggooit. Je bent een klusser in hart en nieren. Waarom dan niet je geld verdienen met je eigen klusbedrijf? 

13. Web Designer

Veel mensen die hun eigen bedrijf beginnen, hebben een website nodig, maar weinig ondernemers weten hoe ze een goed werkende en veilige website moeten bouwen die er ook nog eens goed uitziet EN klanten oplevert. Daar komt de webdesigner om de hoek kijken met ook nog een beetje verstand van marketing. Jij weet altijd de perfecte website te ontwerpen voor jouw klanten. 

14. Interieurdesigner

Een interieur designer is iemand die alles weet van goede inrichtingen. Past de bank bij het tapijt? Welke kleur komt er op de muur? Misschien moet er nog een grote vaas op de haard gezet worden. Als interieurdesigner kun je niet alleen huizen inrichten, maar kun je ook aan de slag in onder andere winkels, tv studio’s of beursgebouwen. 

15. Sales consultant

Als sales consultant hou jij je bezig met het adviseren van bedrijven over hoe ze hun product of dienst het beste kunnen verkopen. Je kunt als sales consultant ook trainingen geven aan salesmedewerkers van een bedrijf. Door jouw adviezen en trainingen kan een bedrijf meer omzet genereren. En daar willen ondernemingen best in investeren. 

16. Personal shopper

Je bent dol op winkelen. Waarom zou je er dan niet je beroep van maken? Als personal shopper help je mensen met het aanvullen van hun garderobe. Je wordt dan ingehuurd door mensen die het of niet leuk vinden om zelf te winkelen, of er geen tijd voor hebben. Aan jou de taak om ervoor te zorgen dat deze mensen goed voor de dag komen op hun eerstvolgende belangrijke afspraak. 

17. Personal trainer

Als personal trainer help jij mensen fit en gezond te houden. Je maakt sportschema’s op maat en weet mensen zo te motiveren dat ze zich aan het schema houden. Hierdoor voelen ze zich beter en zijn ze gezonder. Jij bent het steuntje in de rug voor iedereen die het moeilijk vind om uit zichzelf geregeld te sporten. 

18. Planner

Als planner maak je plannen voor een bedrijf om bepaalde zaken soepeler te laten verlopen. 

Zo stel je bijvoorbeeld werkschema’s op voor het personeel, zorg je voor gerichte productiestromen of regel jij dat de logistiek binnen een onderneming lekker loopt. Je kunt als planner je met al deze zaken bezighouden, maar ook kiezen voor een van deze specifieke onderdelen. Je wordt dan bijvoorbeeld logistiek planner of personeelsplanner. 

19. Begin in eigen B&B 

Als B&B (bed and breakfast) eigenaar ben je super gastvrij en laat je mensen zich welkom voelen in jouw etablissement. Je zorgt ervoor dat mensen lekker kunnen slapen, goed kunnen ontbijten en dat alles schoon is als weer er nieuwe gasten komen. Je bent voor je gasten beschikbaar als er vragen zijn en wijst ze eventueel de weg in jouw stad. 

20. Start een eigen YouTube kanaal

idee voor eigen onderneming

Of je nu je eigen leven vlogt, mooie filmpjes maakt van de tuin of how to video’s maakt over houtbewerking. Zolang er beeld en geluid is kun je een eigen YouTube kanaal oprichten. Zodra je genoeg kijkers hebt kun je met je YouTube kanaal geld verdienen door onder andere advertenties op je kanaal te tonen.  

21. Verkopen van tweedehands spullen

Niet alleen je eigen tweedehands spullen, ook tweedehands goederen van anderen kun je verkopen. Dat kan online via bijvoorbeeld marktplaats, maar je kunt ook met een kraam op een markt of vlooienmarkt gaan staan. Als jij spullen goedkoop weet in te kopen en voor meer weet te verkopen kun je al gauw winst maken. 

22. Schoonmaakbedrijf

Met de poetsdoek in de ene hand en verschillende schoonmaakmiddelen in een emmer in de andere hand bel jij aan bij jouw opdrachtgever. Als je weer vertrekt is het huis of kantoor waar je binnen werd gelaten weer spic en span. Als je het goed doet kun je meerdere schoonmakers in dienst nemen om zo nog meer te kunnen verdienen. 

23. Affiliate marketing

Bij affiliate marketing verkoop je producten van bedrijven op commissiebasis, of je prijst ze aan. Je kunt een speciale website bouwen met producten die je verkoopt door affiliate links, maar het kan ook zijn dat je een affiliate links in andere online content verwerkt. Bijvoorbeeld in een blog of in een begeleidende tekst bij je vlog. 

24. Persoonlijke assistent

Persoonlijke assistent wordt ook wel vaak personal assistant genoemd. Je wordt door iemand ingehuurd voor allerhande taken. Denk daarbij aan het bijhouden van de agenda en het notuleren van vergaderingen, tot het samenstellen van de vluchten en hotels voor een zakenreis en het regelen van een kop koffie in de ochtend. 

25. Een eigen product op de markt brengen

Jij hebt de oplossing gevonden voor een probleem wat veel mensen hebben. Het zogenoemde ‘gat in de markt’. Nu is het tijd om het door jou bedachte product op de markt te brengen. Je zorgt voor demomodellen en gaat op zoek naar kopers van jouw product. Eenmaal geslaagd dan kun je met je product echt geld te gaan verdienen. 

26. Studiebegeleider

Als studiebegeleider help jij studenten met hun studie, door bijvoorbeeld samen een goede planning op te stellen. Je kunt moeilijke lesstof makkelijk maken voor studenten en bent een luisterend oor als dat nodig is. Je zorgt voor duidelijke doelstellingen en kunt mensen motiveren om hun doelen ook daadwerkelijk te bereiken. 

27. Tuinman

Als tuinman word je ingehuurd om de tuinen van mensen te onderhouden of in te richten. Je hebt groene vingers, weet alles van planten en werkt hard. Een beetje regen deert je niet en wroeten in de aarde vind je alleen maar lekker. Jij bent pas tevreden als de tuin er na jouw werkzaamheden weer piekfijn uitziet. 

28. Een eigen winkel openen

Ondernemen zit je in het bloed en inkopen en verkopen vind jij het leukste wat er bestaat. Bovendien vind je het leuk om met mensen om te gaan. Je bent dan perfect geschikt om je eigen winkel te openen als eigen bedrijf. Je koopt goederen in, en verkoopt ze vervolgens aan je klanten. Welke goederen je verkoopt in je winkel, dat mag je natuurlijk helemaal zelf weten. 

29. Voedingsconsulent

Als voedingsconsulent adviseer jij mensen over gezonde voeding. Dat zijn niet alleen bij tips over hoe je het beste kunt afvallen, maar gaat meer over het nastreven van een gezond eetpatroon. Het kan ook zijn dat je mensen helpt die door een allergie of ziekte niet alles meer kunnen eten wat ze voorheen gewend waren. 

30. Kunstgalerij 

bedrijf starten voor jezelf

Met je eigen kunstgalerij ben jij de tussenpersoon tussen de kunstenaar en de kunstliefhebber. Je koopt kunst aan en verkoopt de kunststukken in je galerij. Je zorgt daarmee dat kunstenaars exposure krijgen en dat mensen die op zoek zijn naar kunst een ruime keuze hebben. Je kunt met je galerij ook beurzen langsgaan. 

31. Virtuele persoonlijke assistent

Een virtuele persoonlijke assistent (ook wel VA genoemd) is iemand die op afstand, via de computer allerhande zaken regelt voor de klant. Denk aan het bijhouden van een online agenda, de email, het bellen van zakenrelaties voor het maken van afspraken, of het regelen van vliegtickets en hotels.  

32. Computer trainer

Als computer trainer leer jij mensen om te gaan zowel de hardware als de software van computers en hoe deze met elkaar samenwerken. Jij weet technische termen om te zetten in makkelijk te begrijpen taal, zodat binnen een organisatie iedereen weet hoe er met het computersysteem gewerkt moet worden. 

33. Maak van je hobby een bedrijf

Je bent dol op het maken van sieraden, je sport fanatiek en met plezier of bent elke zaterdagochtend aan het water te vinden met je vishengel. Welke hobby je ook hebt, je kunt overal je beroep van maken. Geef anderen advies, verkoop dingen die je maakt of begin een website over je hobby. 

34. Een eigen restaurant of café

Ben je een echte horecatijger? Begin dan je eigen bedrijf als restaurant- of café-eigenaar. Je zorgt voor een sfeervolle omgeving waar klanten gastvrij worden ontvangen. Je zorgt ervoor dat de lekkerste gerechten op elkaar staan, of dat je net dat ene speciale biertje op tap hebt. Als je het goed doet zul je zien dat je gasten steeds vaker terugkomen. 

35. Vastgoed beheerder

Als vastgoedbeheerder koop jij panden op om ze vervolgens uit te baten. Je koopt bijvoorbeeld een appartement en zet deze vervolgens te huur. Hetzelfde kun je doen met restaurant, winkels, kantoor- en hotelpanden. Je kunt ook vastgoed beheren in het buitenland, denk daarbij aan het kopen en huren van vakantiehuizen. 

36. Online coach

Als online coach weet jij als een ander hoe jij ervoor moet zorgen dat je klant zijn of haar eigen kwaliteiten gaan inzien. Je motiveert en stuurt net zolang totdat jouw opdrachtgever een duidelijk plan voor ogen heeft. Je kunt iemand coachen op werkgebied, maar ook op persoonlijk vlak. Veel mensen starten hun eigen bedrijf al coach.

37. Kunstenaar

Je bedenkt, ontwerpt en maakt kunst. Deze kunst kun je vervolgens verkopen, of je wordt door mensen ingehuurd om in opdracht kunst te maken. Denk niet alleen aan het schilderen van doeken, maar ook aan het maken van kunstinstallaties die je bijvoorbeeld in gemeenten op rotondes of op festivals kunt vinden. 

38. Inspecteur 

Als inspecteur bestaat jouw werk uit het coördineren en controleren van bepaalde bedrijfstakken. Je kunt bijvoorbeeld politie-inspecteur worden en kijken of alles reilt en zeilt zoals het zou moeten binnen deze beroepsgroep. Een inspecteur kan ook ingehuurd worden door overheidsinstanties om te checken of er geen misstanden zijn op de werkvloer. 

39. Schuldhulpverlener

Ook een interessant tussen deze eigen bedrijf ideeën! Als schuldhulpverlener bemiddel jij tussen de persoon met schulden en de schuldeisers. Je kijkt bovendien waar de schulden van iemand vandaan komen en wat er gedaan kan worden om de schuld af te lossen en nieuwe schulden te voorkomen. Je begeleidt dus mensen met schulden op weg naar een schuldloos bestaan. 

40. Grafisch ontwerper

waarin een bedrijf starten

Een grafisch ontwerper is iemand ideeën omzet in beeld om een boodschap over te brengen. Denk bijvoorbeeld aan het ontwerpen van een goede website, het maken van een advertentie, het ontwerpen van een logo of een brochure,  of het samenstellen van de cover van een tijdschrift.

41. Adviseur

Jij hebt bepaalde kennis waarmee je anderen kunt helpen. Je kunt met jouw kennis bedrijven en organisaties daardoor voorzien van advies, waardoor zij nieuwe inzichten krijgen en hun bedrijf goed kunnen leiden. Meestal werk je voor meerdere, verschillende klanten. 

42. Meubelmaker

Tover jij in een handomdraai een mooie stoel of kast in elkaar? Word dan meubelmaker. Je kunt zelf meubels ontwerpen en in elkaar zetten, om deze vervolgens te verkopen. Je kunt ook opdrachten van anderen aannemen voor het maken van bepaalde meubelstukken. 

43. Eigen salon beginnen

Als je het leuk vindt om met mensen om te gaan en daarbij ook iets kan aanbieden waar mensen behoefte aan hebben, dan kun je een eigen salon beginnen. Denk bijvoorbeeld aan een nagelsalon, een beautysalon, een massagesalon, een hondentrimsalon of een kapsalon. 

44. Corrigeren van teksten

Iedereen maakt wel eens een tikfout, en zo’n tikfout staat niet alleen een beetje stom, maar het kan ook grote gevolgen hebben. Gelukkig ben jij er om voor bedrijven teksten door te lezen en waar nodig fouten te herstellen. Het corrigeren van teksten wordt ook wel redigeren genoemd. 

45. Reclamebureau

Met een reclamebureau kun jij bedrijven helpen met het ontwerpen van een huisstijl of het opzetten van een campagne op tv of radio. Je houdt je met jouw bureau niet alleen bezig met marketing strategieën voor een bedrijf of organisatie, maar ook met grafisch ontwerp, fotografie en copywriting. 

46. Manager

Als manager heb jij leidinggevende kwaliteiten. Je kunt worden ingehuurd als verantwoordelijke voor bepaalde processen, een producten, markten of teams binnen een bedrijf of organisatie. Je weet als manager deze zaken goed te sturen en ervoor te zorgen dat eventuele problemen van tevoren worden voorkomen, of razendsnel worden opgelost. Als interim-manager kan dit prima met een eigen bedrijf.

47. Openbaar spreker

Een openbaar spreker is eigenlijk een ander woord voor presentator. Je presenteert niet voor jezelf, maar in opdracht van anderen. Je kunt bijvoorbeeld worden ingehuurd als dagvoorzitter, of als spreker op een begrafenis. Het is jouw verantwoordelijkheid om de boodschap van je opdrachtgever op een zo goed mogelijke manier door te geven aan het publiek. 

48. Woninginrichter

Als woninginrichter kun jij huizen van klanten inrichten volgens de wensen van de klant. Je kunt ook zelf ideeën opperen om te kijken waar de inrichting van een woning verbeterd kan worden. Meestal begint de woninginrichter met het schetsen van een nieuwe inrichting op papier. Naar aanleiding daarvan wordt er samen met de klant gefinetuned om tot een mooi resultaat te komen. 

49. Reparatieservice

Een niet meer werkend apparaat weggooien? Geen denken aan! Met jouw reparatieservice is dat ook helemaal niet nodig, want jij weet als geen ander hoe je dingen moet repareren. Misschien heb je een leuke niche, en weet je bijvoorbeeld alles over het repareren van printers of fietsen. Met een reparatieservice kun je leuk verdienen en het is bovendien ook nog goed voor het milieu

50. Dropshipping

Bij Dropshipping heb je meestal een webshop. Maar ben je bang om veel voorraad te houden? Dan is dropshipping wellicht iets voor jou! Want bij deze vorm stuur je de bestelling die je binnen krijgt direct door naar de leverancier of fabrikant van het product. Zij sturen het dan op naar jouw eindklant. Easy en minder risico voor jou!

Hopelijk heb je met deze lijst wat ideeën opgedaan voor het opzetten van je eigen bedrijf! En wist je dat je een eigen bedrijf ook gewoon naast je baan kunt opstarten?

Wat houd jou nu nog tegen om je eigen bedrijf te starten? Deel het hieronder met ons!

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This