door Bas

Geschreven op 20 april 2020

Mijn eigen ervaring

 

Het is 6 juli 2010 wanneer ik voor het eerst bij de Kamer van Koophandel naar binnen stap. Vanaf vandaag heb ik mijn eigen bedrijf! Ik ga voor mezelf beginnen, naast mijn baan.

 

Spannend!

 

Ik had nooit gedacht dat ik dit ooit zou gaan doen, want ik heb me nooit een ondernemer gevoeld. En vanuit thuis werd er altijd gehamerd op het belang van een vaste baan en de bijbehorende zekerheid.

 

Mijn baan, een commerciële functie in de IT, die heb ik op dat moment gewoon nog, want dat inkomen is hard nodig.

 

De hypotheek moet ook doorbetaald worden en ik ben inmiddels een bepaalde levensstijl gewend. Mijn baan opzeggen was dus écht geen optie.

 

Hoewel ik al vrij snel begon met ‘Bas Smeets Coaching’, na de afronding van mijn NLP opleidingen, is dat niet het bedrijf waar ik die 6 juli voor naar de Kamer van Koophandel ga.

 

Wat weinig mensen van me weten is dat ik hiervoor nog 2 andere pogingen heb gedaan om voor mezelf te starten.

 

Nou ja, als je het al pogingen kunt noemen 😉

 

Ik weet op dat moment namelijk gewoon nog niet wat ik wil, behalve weg uit mijn baan. Dus ik probeerde maar iets dat ik spontaan tegen kwam.

 

Ik volg dat jaar een online training die me leert om een eigen social media agency op te gaan zetten. Daarmee zou ik andere ondernemers kunnen gaan helpen met het managen van hun social media. Nu heel normaal, maar in 2010 was dat écht nog heel hot.

 

De training die ik volgde werd ook gepromoot als ‘voor jezelf beginnen naast een baan’, perfect voor mij dus! Dacht ik.

 

Of dit echt mijn passie zou zijn en of ik het leuk zou gaan vinden, daar was ik niet mee bezig. Het gaat me dan nog vooral om de mogelijkheid snel een inkomen uit iets naast mijn baan te gaan halen, zodat ik daar op termijn hopelijk weg kan.

 

Mijn eerste bedrijf

 

Sociality. Zo heet mijn bedrijf dat ik die dag inschrijf.

 

Ik laat een logo maken en draai zelf na veel trial & error met WordPress mijn eerste website in elkaar (en trots dat ik was!)

 

Facebook en Twitter profielen worden opgemaakt en ik ben in business!

 

De details ga ik je besparen, maar 3 maanden later ben ik er ook al weer he-le-maal klaar mee.

 

Vier keer breng ik een offerte uit in die tijd, vier keer is het een nee die ik te horen krijg.

 

Nou… Als het zo lastig is, dan laat ook maar!

 

Een schoolvoorbeeld van ‘maar iets doen’ zonder dat je in elke cel van je lichaam voelt dat je met je passie, jouw unieke bijdrage aan de wereld bezig bent.

 

Het klonk natuurlijk leuk hoe ze toen die training gepromoot hebben, voor jezelf beginnen naast een baan met een social media agency. Honderden mensen deden er mee. En ik weet zeker dat 95% er niet mee door is gegaan.

 

De tweede poging om voor mezelf te beginnen

 

Op het moment dat ik mijn coachingspraktijk start in 2011, nog steeds naast mijn baan, begin ik ook een ander project.

 

Een van mijn hobbies op dat moment is salsa dansen en ik reis daarvoor naar feesten en festivals over de hele wereld. Van New York tot Suriname en Moskou.

 

Wat als ik een website kan beginnen waarop ik op een centrale plek tickets kan verkopen voor al die feesten en festivals? Hier had ik toch wel passie voor, dit moest toch kunnen slagen?

 

Vol enthousiasme ging ik aan de slag!

 

Hoe dat ging?

 

Niet. De passie van mijn kant was er wel, maar veel van de organisatoren van die feesten en festivals waar ik contact mee opnam vond ik verschrikkelijk in de omgang. Vaak niet de leukste mensen, die heel commercieel dachten en nog geen cent wilden uitgeven voor promotie.

 

Later begreep ik het ook wel, er wordt in die sector gewoon heel weinig verdiend, dus het is knokken voor elke euro.

 

Slecht businessmodel voor mij, want ik ben veel te vriendelijk en dat onderhandelen over elke euro past gewoon niet bij me.

 

Dit was mijn 2e les dat zomaar iets gaan beginnen omdat er een idee bij je opkomt zelden werkt. Met een goed doelgroep onderzoek, zoals we onze deelnemers leren had ik me al die moeite kunnen besparen.

 

En mijn coaching business?

 

Die liep eerst ook niet, omdat ik steeds de verkeerde cliënten aantrok, die ik helemaal niet leuk vond om mee te werken. Ze wilden meestal alleen hun hele levensverhaal vertellen en hoopten dan op sympathie zonder echt aan de bak te gaan.

 

En geloof me, daar ben je ook snel klaar mee 😉

 

Het succesverhaal wat daarna kwam ga ik je niet vertellen in deze blog. Ik kan je echter verklappen dat het begon met het inhuren van ontzettend goede mindset & businesscoaches om te leren hoe het wel moest.

 

In plaats daarvan geef ik je 5 tips om voor jezelf te beginnen naast een baan:

 

Zoek uit wat je écht wilt

 

Echt. Dat zeg ik niet om meer trainingen te verkopen, maar uit mijn eigen ervaring en die van vele anderen. De tijd & investering die je doet in zelfonderzoek (start met deze gratis training) scheelt je maanden of jaren van frustratie en twijfel. Wanneer je ergens heel bewust en vol vertrouwen voor kiest, dan zet je ook door in de lastigere periodes, die iedereen meemaakt die voor zichzelf gaat beginnen.

 

Krijg goedkeuring van je werkgever

 

Kijk even in je contract! Mag je ander werk doen naast het werk bij je werkgever? Vaak staat erin dat dat pas mag na goedkeuring. Overleg het dus en geef duidelijk aan hoeveel uur per week je verwacht met je eigen bedrijf bezig te zijn. In mijn ervaring gaan ze meestal wel akkoord als het rond de 8 uur per week is en het werk er niet onder lijdt. Ik had een baan voor 40 uur en reisde veel. Het werken voor mezelf deed ik ’s avonds of in het weekend.

 

Los een probleem of uitdaging op

 

Werken is niets anders dan een probleem of uitdaging van iemand anders oplossen. Daar krijg je dan een vergoeding voor. Stel jezelf daarom de vraag: welk probleem of uitdaging kan ik oplossen en voor wie? Kies iets specifieks, dat zorgt voor focus. Je doet dit naast je baan dus je kunt toch maar één ding tegelijk.

 

Vertel iedereen wat je gaat doen

 

Durf het uit te spreken. Vertel iedereen wat je gaat doen en trek je niets aan van de reacties van anderen! Ik durfde niemand te vertellen dat ik als coach aan de slag ging. Ik, Bas Smeets, coach? Het was zover weg van wat ik deed in mijn baan dat ik bang was voor de reactie van mensen. Vooral van mijn familie en collega’s. Maar als niemand weet wat je doet, vinden je klanten je ook niet. Kies voor jezelf en ga over die drempel heen.

 

Denk na over een vertrek

 

Begin je langzaam een stabiel inkomen uit je eigen bedrijf naast je baan te halen? Denk dan na over je exit-strategie bij je werkgever. Informeer bij de Kamer van Koophandel en kijk of er met je werkgever opties zijn voor een vaststellingsovereenkomst. De Kamer van Koophandel heeft hele mooie regelingen om vanuit een uitkeringssituatie te gaan starten als ondernemer. Zo veilig als dat in Nederland kan, kan het bijna nergens, maak daar gebruik van.

 

Dus, wil jij voor jezelf beginnen naast een baan? Doe het absoluut!

 

Er zijn maar heel weinig mensen die direct full time gaan ondernemen. Met de deelnemers in onze trajecten maken we een plan om op een zo veilig mogelijke manier te starten. Ontzettend belangrijk, want we hebben allemaal onze financiële verantwoordelijkheden, vaak ook naar ons gezin toe.

 

Ik ben benieuwd naar jou, heb jij er al vaker over nagedacht om voor jezelf te beginnen naast je baan? Zo ja, wat houdt of hield je nog tegen? Deel het hieronder met me in het commentaarveld!

Ook voor jou

Mindset

Verborgen link tussen passie en gezondheid

Er zijn legio boeken en trainingen te vinden over zingeving en het ontdekken...

Lees meer...

door Bas Smeets op 6 juli 2020

Mindset

Waarom je crisis nodig hebt

Jan-Willem heeft het helemaal voor elkaar.   Opgegroeid als zoon van een...

Lees meer...

door Bas Smeets op 15 juni 2020

Mindset

Carriereswitch na je 40ste – Kan dat nog?

Een carrièreswitch na je 40ste, kan dat nog?   Ben ik niet te oud om nu...

Lees meer...

door Bas Smeets op 4 mei 2020

Pin It on Pinterest

Share This