Maak Jouw Impact

Voor jezelf beginnen naast een baan

20 april 2020

Voor jezelf Beginnen naast je vaste baan

Voor jezelf beginnen. Iets waarvan ik vroeger nooit dacht dat het ooit zou gaan gebeuren.

Maar dan is het zover. Het is 6 juli 2010 wanneer ik voor het eerst bij de Kamer van Koophandel naar binnen stap. Vandaag ga ik mijn eigen onderneming starten! Ik ga voor mezelf beginnen, naast mijn baan.

Spannend!

Ik had nooit gedacht dat ik dit ooit zou gaan doen, want ik heb me nooit een ondernemer gevoeld. En vanuit thuis werd er altijd gehamerd op het belang van een vaste baan en de bijbehorende zekerheid.

Mijn baan, een commerciële functie in de IT, die heb ik op dat moment gewoon nog, want dat inkomen is hard nodig.

De hypotheek moet ook doorbetaald worden en ik ben inmiddels een bepaalde levensstijl gewend. Mijn baan opzeggen was dus écht geen optie.

Hoewel ik al vrij snel begon met de eenmanszaak ‘Bas Smeets Coaching’, na de afronding van mijn NLP opleidingen, is dat niet het bedrijf waar ik die 6 juli voor naar de Kamer van Koophandel ga.

Wat weinig mensen van me weten is dat ik hiervoor nog 2 andere pogingen heb gedaan om voor mezelf te starten.
Nou ja, als je het al pogingen kunt noemen

Ik weet op dat moment namelijk gewoon nog niet wat ik wil, behalve weg uit mijn baan. En ik hoorde al vaker: “Je moet gewoon voor jezelf beginnen.” Dus dat probeerde ik maar.

Idee voor mijn Onderneming

Ik volg dat jaar een online training die me leert om een eigen social media agency op te gaan zetten. Daarmee zou ik andere ondernemers kunnen gaan helpen met het managen van hun social media. Nu heel normaal, maar in 2010 was dat écht nog heel hot.

De training die ik volgde werd ook gepromoot als ‘voor jezelf beginnen naast een baan’, perfect voor mij dus! Dacht ik.

Of dit echt mijn passie zou zijn en of ik het leuk zou gaan vinden, daar was ik niet mee bezig. Het gaat me dan nog vooral om de mogelijkheid snel een inkomen uit iets naast mijn baan te gaan halen, zodat ik daar op termijn hopelijk weg kan.

Mijn eerste Bedrijf Oprichten

Je eerste eigen bedrijf starten

Sociality. Zo heet mijn bedrijf dat ik die dag inschrijf.

Ik laat een logo maken en draai zelf na veel trial & error met WordPress mijn eerste website in elkaar (en trots dat ik was!)

Facebook en Twitter profielen worden opgemaakt en ik ben in business!

De details ga ik je besparen, maar 3 maanden later ben ik er ook al weer he-le-maal klaar mee.

Vier keer breng ik een offerte uit in die tijd, vier keer is het een nee die ik te horen krijg.

Nou… Als voor jezelf beginnen zo lastig is, dan laat ook maar!

Een schoolvoorbeeld van ‘maar iets doen’ zonder dat je in elke cel van je lichaam voelt dat je met je passie, jouw unieke bijdrage aan de wereld bezig bent.

Het klonk natuurlijk leuk hoe ze toen die training gepromoot hebben, voor jezelf beginnen naast een baan met een social media agency. Honderden mensen deden er mee. En ik weet zeker dat 95% er niet mee door is gegaan.

De tweede Poging om voor mezelf te Beginnen

Op het moment dat ik mijn coachingspraktijk start in 2011, nog steeds naast mijn baan, begin ik ook een ander project.

Een van mijn hobbies op dat moment is salsa dansen en ik reis daarvoor naar feesten en festivals over de hele wereld. Van New York tot Suriname en Moskou.

Wat als ik een website kan beginnen waarop ik op een centrale plek tickets kan verkopen voor al die feesten en festivals? Hier had ik toch wel passie voor en dit was toch een top idee om een eigen bedrijf te beginnen en een leuk verdienmodel?

Vol enthousiasme ging ik aan de slag!

Hoe dat ging?

Niet.

De passie van mijn kant was er wel, maar veel van de organisatoren van die feesten en festivals waar ik contact mee opnam vond ik verschrikkelijk in de omgang. Vaak niet de leukste mensen, die heel commercieel dachten en nog geen cent wilden uitgeven voor promotie.

Later begreep ik het ook wel, er wordt in die sector gewoon heel weinig verdiend, dus het is knokken voor elke euro.

Slecht businessmodel voor mij, want ik ben veel te vriendelijk en dat onderhandelen over elke euro past gewoon niet bij me.

Dit was mijn 2e les dat zomaar voor jezelf beginnen omdat er een idee bij je opkomt zelden werkt. Met een goed doelgroep onderzoek, zoals we onze deelnemers leren had ik me al die moeite kunnen besparen.

En mijn coaching business?

Die liep eerst ook niet, omdat ik steeds de verkeerde cliënten aantrok, die ik helemaal niet leuk vond om mee te werken. Ze wilden meestal alleen hun hele levensverhaal vertellen en hoopten dan op sympathie zonder echt aan de bak te gaan.

En geloof me, daar ben je ook snel klaar mee

Het succesverhaal wat daarna kwam ga ik je niet vertellen in deze blog. Ik kan je echter verklappen dat het begon met het inhuren van ontzettend goede mindset & businesscoaches om te leren hoe het wel moest.

In plaats daarvan geef ik je 7 tips om voor jezelf te beginnen naast een baan.

Wat je Moet Weten voordat je een eigen bedrijf start naast je vaste baan

tips voor jezelf beginnen naast vaste baan

1. Zoek Uit wat je Écht Wilt

Echt. Dat zeg ik niet om meer trainingen te verkopen, maar uit mijn eigen ervaring en die van vele honderden anderen. De tijd & investering die je doet in zelfonderzoek scheelt je maanden of jaren van frustratie en twijfel.

Ik weet dat je waarschijnlijk vooral bezig bent met vragen als:

“Wat kan ik aanbieden?”
“Waar gaan mensen mij voor betalen?”
“Hoe kom ik dan aan klanten?”

Hoe het meestal gaat is dat er een idee bij je opkomt, of je ziet iets dat iemand anders doet en wilt dat ook.

Vol enthousiasme ga je van start, je maakt een logo en een website (niet doen! Zie de tips hierna) en hoopt dat de klanten komen.

Maar ze komen niet zo makkelijk als je dacht. Of erger, helemaal niet. Terwijl jij zo enthousiast bent over je concept.

Langzaam begin je te twijfelen.

Gaat dit wel lukken? Misschien was het toch het verkeerde en moet ik iets anders gaan doen?

Na een tijdje geef je inderdaad op, omdat er weer een nieuw en hopelijk beter idee bij je opgekomen is.

En dan begint het weer opnieuw.

Klinkt heel deprimerend, dat weet ik, maar ik wil je gewoon waarschuwen, omdat er een veel betere manier is.

Het gros van de startende ondernemers stopt binnen 5 jaar, exact om deze reden.

Maar wat als je vanuit elke cel van je lichaam zou voelen:

“Dit is waar ik voor bestemd ben!”
“Dit is mijn missie in dit leven!”
“Dit is mijn unieke bijdrage die ik kan leveren aan de wereld!”
“Dit is gewoon wie ik ben en wat ik moet doen!”

Zou je dan ook opgeven als het even lastig is?

Nee.

Want je kunt niet anders meer.

Dit is waar je voor leeft.

Linksom, rechtsom, het maakt niet uit hoe. Maar je zet door en je slaagt.

Weet je niet hoe, dan zorg je dat je daarachter komt of je zoekt hulp.

Want dit is wie je bent.

Wanneer je ergens heel bewust en vol vertrouwen voor kiest, dan zet je ook door in de lastigere periodes, die iedereen meemaakt die voor zichzelf gaat beginnen.

Voor jezelf beginnen is heel gaaf. Maar doe het wel in iets dat perfect aansluit bij wie jij bent als persoon en wat je enorm veel voldoening gaat geven.

Zeker als je de 40 al gepasseerd bent, dan heb je ook niet de tijd om zomaar iets uit te gaan proberen.

Om erachter te komen wat dan écht jouw richting, jouw unieke bijdrage is kun je gratis starten met deze training.

Hoe begin je voor jezelf naast een baan?

2. Krijg Goedkeuring van je Werkgever

Klinkt logisch, maar kijk even in je contract!

Mag je ander werk doen naast het werk bij je werkgever en part time voor jezelf beginnen? Vaak staat erin dat dat pas mag na goedkeuring.

Overleg het dus en geef duidelijk aan hoeveel uur per week je verwacht met je eigen bedrijf bezig te zijn. In mijn ervaring gaan ze meestal wel akkoord als het rond de 8 uur per week is en het werk er niet onder lijdt.

Ik had een baan voor 40 uur en reisde veel. Het werken voor mezelf deed ik ’s avonds of in het weekend.

Als de optie er is kun je natuurlijk ook een dag minder gaan werken en in die tijd je eigen zaak beginnen.

Zeg sowieso nooit je baan op, voordat je jouw business concept in de praktijk gevalideerd hebt. Je wilt altijd eerst bewijs zien dat het gaat werken en dat er vraag is naar je aanbod.

Zelf heb ik mijn baan pas opgezegd op het moment dat ik een maand net zoveel inkomen uit mijn bedrijf haalde als uit mijn vaste baan.

Toen wist ik: als ik dit één keer kan, dan kan ik het ook elke maand, als ik het echt wil.

Veel van de deelnemers aan onze programma’s gaan uiteindelijk weg bij hun werkgever met een vaststellingsovereenkomst.

Daarmee hebben ze wel nog recht op een uitkering, mocht dat nodig zijn en kunnen ze op een veilige manier hun bedrijf starten.

Maak gebruik van regelingen van het UWV

Wist je trouwens dat Nederland echt een fantastisch land is om te gaan ondernemen (naast een vaste baan)?

Wanneer je vanuit een werkloosheidsuitkering voor jezelf wilt gaan beginnen kun je namelijk ook gebruik maken van de zogenaamde ‘Startersregeling’ van het UWV.

Daarmee mag je na goedkeuring met behoud van een groot deel van je uitkering 6 maanden lang gaan ondernemen. Zonder sollicitatieplicht en je mag gewoon geld verdienen zonder gekort te worden op je uitkering.

Hoe gaaf is dat?

In België is er trouwens een soortgelijke regeling als je een eigen zaak wilt oprichten als werkzoekende. Daarvoor kun je terecht bij het RVA

3. Los een Probleem of Uitdaging op

Je wilt natuurlijk niet alleen voor jezelf beginnen, je wilt ook succesvol worden en een inkomen ermee verdienen.

Veelal starten mensen een bedrijf vanuit de gedachte ‘dit lijkt me leuk om te doen’.

Maar heel eerlijk: het maakt jouw klant niet zo veel uit of jij het leuk vindt.

Wat wil jouw klant namelijk het allerliefst?

Een oplossing voor een probleem of uitdaging waar hij/zij mee zit. Of in ieder geval dat er voldaan wordt aan een behoefte die hij heeft.

Werken is uiteindelijk niets anders dan een probleem of uitdaging van iemand anders oplossen.

Daar krijg je dan een vergoeding voor.

Stel jezelf daarom de vraag: welk probleem of uitdaging kan ik oplossen en voor wie?

Kies iets specifieks, dat zorgt voor focus.

We zoeken naar de juiste combinatie van jouw unieke bijdrage, jouw vaardigheden en talenten EN de behoefte van je klant.

Wat je wilt is dat een potentiële klant op jouw website (of ergens anders) komt en binnen 5 seconden denkt:

“Wow, hier ben ik op de juiste plek, dit is voor mij en voor mijn situatie op dit moment!”.

Als ze dat gevoel namelijk niet hebben is de kans ontzettend groot dat ze nog even door gaan browsen naar de concurrent of denken ‘ik kijk later nog wel even’. Wat uiteindelijk niet meer gebeurt, omdat ze dan je site alweer vergeten zijn.

Een eigen bedrijf starten betekent niet alleen maar gaan doen wat je leuk vindt. Want als je er geen geld mee verdient is het snel klaar.

Je klanten investeren het makkelijkst in iets dat ze ook echt dringend nodig hebben en wat een impact maakt in hun leven.

Houd daar dus rekening mee.

4. De Beste Strategie voor je eerste Bedrijf

beste strategie om je eerste bedrijf te starten naast een vaste baan

Is dit de eerste keer dat je voor jezelf begint en een bedrijf start?

Dan raad ik je aan om je aan deze regel te houden:

Één doelgroep, één probleem of uitdaging dat je oplost, één oplossing.

Dat betekent dus: enorm focussen.

Het is heel verleidelijk om direct groot te denken, dat begrijp ik. En in het begin geloven we vaak nog: Aan hoe meer mensen ik iets kan verkopen hoe beter.

Maar het tegenovergestelde is waar.

Hoe kleiner je doelgroep en specifieker het probleem dat je oplost, hoe sneller iemand jou ziet als DE expert en beslist dat hij bij jou moet zijn.

Groot dromen mag altijd en dat is helemaal prima om te doen, maar als je net begint:

Bewijs eerst aan jezelf dat je op kleine schaal kunt ondernemen. Laat zien dat je een bedrijf kunt opstarten, dat je klanten kunt krijgen en dat je ervan kunt leven.

Zo is voor jezelf beginnen ook veel leuker. Het motiveert, omdat je sneller resultaat ziet en je krijgt vertrouwen in je capaciteiten als ondernemer.

Later mag je uitbreiden en zo groot worden als je wilt, maar voor nu dus:

Één doelgroep, één probleem of uitdaging dat je oplost, één oplossing.

Dit is wat alle goede marketeers en business coaches je zullen vertellen.

5. Vertel Iedereen wat je Gaat Doen

Durf het uit te spreken. Vertel iedereen wat je gaat doen en trek je niets aan van de reacties van anderen!

Ik durfde zo rond het jaar 2010 niemand te vertellen dat ik als coach aan de slag ging. Ik, Bas Smeets, coach? Het was zover weg van wat ik deed in mijn baan dat ik bang was voor de reactie van mensen.

Vooral van mijn familie en collega’s. Maar als niemand weet wat je doet, vinden je klanten je ook niet. Kies voor jezelf en ga over die drempel heen.

Ben trots op jezelf, dat jij de stap om voor jezelf te beginnen durft te nemen.

Als anderen er iets van vinden, bedenk dan dat ze altijd vanuit zichzelf redeneren: Zelf zouden ze het nooit doen.

Ze bedoelen het goed en willen je beschermen, maar projecteren hun eigen angst op jou.

6. Kosten van een eigen Bedrijf Starten

Voor jezelf beginnen hoeft helemaal niet veel te kosten.

Als het je eerste bedrijf is raad ik je sowieso aan om iets te gaan doen dat weinig tot geen investeren vergt. Denk bijvoorbeeld aan een online business.

Als ervaren ondernemer is het namelijk veel gemakkelijker om aan investeringen te komen. Onder andere van de bank, bij grote investeringsmaatschappijen, zogenaamde angel investors en diverse andere partijen.

Als starter is dat een stuk lastiger. En eerlijk gezegd: dat wil je ook niet.

Bewijs eerst aan jezelf dat je ook met weinig investeren iets kunt maken. Leer het ondernemersvak, voordat je het groots aanpakt. Zo neem je veel minder risico, maak je het jezelf veel gemakkelijker en daardoor ook een stuk leuker.

Iets gaan doen in de dienstverlening vergt vrijwel altijd de minste investering. Wanneer je denkt aan iets als een product produceren of een horecagelegenheid starten, dan is dat natuurlijk een heel ander verhaal.

Wil jij een bedrijf oprichten, maar heb je weinig of geen geld? Lees dan ons artikel bedrijf starten zonder geld.

7. Denk na over een Vertrek

Begin je langzaam een stabiel inkomen uit je eigen bedrijf naast je vaste baan te halen? Denk dan na over je exit-strategie bij je werkgever.

Informeer bij het UWV en kijk of er met je werkgever opties zijn voor een vaststellingsovereenkomst. Zoals ik al zei heeft het UWV hele mooie regelingen om vanuit een uitkeringssituatie te gaan starten als ondernemer.

Zo veilig als dat in Nederland en België kan, kan het bijna nergens, maak daar gebruik van.

ga jij voor jezelf beginnen naast een baan?

Dus, wil jij voor jezelf beginnen naast een baan? Doe het absoluut! Lees hier hoe je een bedrijf start.

Er zijn maar heel weinig mensen die direct full time gaan ondernemen.

Met de deelnemers in onze trajecten maken we een plan om op een zo veilig mogelijke manier te starten. Ontzettend belangrijk, want we hebben allemaal onze financiële verantwoordelijkheden, vaak ook naar ons gezin toe.

Ik ben benieuwd naar jou, heb jij er al vaker over nagedacht om voor jezelf te beginnen naast je vaste baan? Zo ja, wat houdt of hield je nog tegen? Deel het hieronder met me in het commentaarveld!

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

9 Reacties

 1. Paul Brinkers

  Ik ben Ook aan het kijken om voor mezelf te beginnen als boomverzorger.
  Ik loop een beetje tegen dezelfde dingen aan die in je verhaal staan.
  Op zich kan ik met weinig middelen aan de gang maar wat mij nog tegen houdt is Tijd verdelen. Gezin en werk.
  Ook zit ik met de hoeveelheid tijd die je minimaal moet besteden als zzp om in aanmerking te komen voor zelfstandigenaftrek.
  Daarnaast maak ik
  Me zorgen om de verzekeringen die ervoor benodigd zijn en het aantal klussen die je nodig hebt om dit te bekostigen in de tijd naast je full time baan.

  Antwoord
 2. Michel

  Mooi artikel Bas. Heel herkenbaar allemaal. Ben ook samen met jou door het hele proces gegaan. Het is ook een zaadje dat zich moet ontwikkelen en heel belangrijk daarin is geduld hebben en naar jezelf leren luisteren.

  Antwoord
  • Marja

   Hoi Bas, ik ben energetisch therapeut en heb, naast mijn baan in de gehandicaptenzorg, een beginnende praktijk voor 1 dag in de week. Deze praktijk huur ik in een pand voor therapeuten. Ik ben onlangs afgestudeerd dus wil graag gaan door pakken, alleen daar kan ik wel wat hulp bij gebruiken. Wie weet kun jij dat?
   Groetjes Marja

   Antwoord
   • Corina

    Hoi Bas

    Mooi geschreven deze tekst en al de andere verhalen en opdrachten die ik van je gelezen heb.
    Maar ik moet nog gaan beginnen eerst nog been gesprek met jouw.
    Waarom ik nog niet voor mij eigen begonnen ben
    Hi relatie situatie’s waar ik veel van mijn energie in moest steken, mijn kinderen gingen voor.
    Ook met mijn tweede relatie heb ik eerst mijn energie er in gestoken om de boel hier op de rit te krijgen dit is gelukt.
    En mijn ogen zijn nu pas open gegaan van jij bent er ook nog en ik ben niet gelukkig met het werk wat ik nu doe en gedaan heb.
    En daar wil ik verandering in brengen.
    Nu vraag ik een keer hulp aan een ander waar ik enorm naar verlang.
    Wees open en eerlijk naar mij dit vind ik heel belangrijk.
    Gr Corina

    Antwoord
 3. Jael

  Thx, voor je wijze raad! Mijn aard is job opgeven en erin vliegen maar dan opgeven omdat niet haalbaar is. Dankzij je fantastisch cursus ontdekte ik wat mijn doel in het leven is, wie ik ben en wat ik de wereld te bieden heb. Dit ben ik nu beetje per beetje aan het opbouwen. Eerst naast mijn fulltime job. Sinds deze maand naast mijn 4/5 job… Feel great! No stress… (ik hou ook van zekerheid nl)… Dankjewel voor jouw waardevolle inzichten!

  Antwoord
 4. Robbert

  Hallo Bas.
  Bedankt voor de wijze woorden.
  Naast mijn baan als trapliftinstalateur hou ik mij bezig met met energetische coaching en traumatherapie.
  Ik heb lang een afwachtende houding gehad richting het werkelijk ondernemen van een echte praktijk en meer cliënten.
  Onzekere gedachten rondom het promoten en werkelijk jezelf te laten zien hebben mij beperkt.
  Ik graag met je in zee. 😉

  Antwoord
 5. Annie

  Dank je voor je info. Ik schijn een echt coach te zijn… ik zit nu helaas thuis met een zware PTSS en een burn out.
  Graag wil ik voor mijzelf beginnen, maar ik weet echt niet waar te beginnen…

  Antwoord
 6. Evelyne

  Hoi Bas, mooie en waardevolle tips. Wat mij tegenhoudt om naast mijn baan te starten is dat mijn huidige baan mij veel te veel energie kost. Ondanks dat mijn plannen me veel energie geven, is er te weinig ruimte om ook nog voor mezelf te beginnen. Ik heb daar wel wat ideeën over maar twijfel of die verstandig zijn. Heb je hiervoor tips?

  Antwoord
 7. Tulpenfonds

  Hallo Bas, tof artikel! De veiligheid van een baan is natuurlijk ontzettend fijn. Echter zien wij echt vaak de misvatting voorbij komen dat je zonder baan niet veilig bent. We leven in Nederland en hebben een mega sociaal vangnet. Daarnaast kan je je tegenwoordig echt goed verzekeren!

  Groeten, Felix

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This