Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out voorkomen. Maak daarbij gebruik van de 7 tips om stress te verminderen.
De symptomen van stress door werk
Symptomen van werk gerelateerde stress variëren van persoon tot persoon. Hier zijn enkele veel voorkomende symptomen waar je op kunt letten:
Fysieke symptomen
Stress veroorzaakt vaak lichamelijke klachten veroorzaken, zoals hoofdpijn, maagklachten, vermoeidheid en spierspanning.
Emotionele symptomen
Werkdruk kan leiden tot gevoelens van angst, frustratie, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen. Je kunt je ook terugtrekken uit sociale situaties of moeite hebben om te ontspannen.
Gedragsmatige symptomen
Stress kan je gedrag beïnvloeden, waardoor je moeite hebt om je te concentreren, taken af te maken en beslissingen te nemen. Je kunt ook meer gaan eten of juist minder gaan eten, slaapproblemen krijgen en meer alcohol gaan drinken.
Mentale symptomen
Stress van je werk kan negatieve gedachten, zoals piekeren, je zorgen maken en het gevoel dat je faalt tot gevolg hebben.
Als je deze stressklachten herkent, is het belangrijk om hulp te zoeken. Praat bijvoorbeeld met je huisarts, een psycholoog of een coach om te bespreken hoe je met je werkstress om kunt gaan.
Oorzaken en symptomen werkstress
Hieronder vind je 7 veelvoorkomende oorzaken. Het herkennen van deze oorzaken kan helpen om werkdruk te reduceren en een gezonde werkomgeving te creëren voor zowel werkgevers als werknemers.
1. Te hoge werkdruk
Wanneer je te veel werk hebt en te weinig tijd om het af te krijgen en ook nog eens strakke deadlines hebt, kun je frustratie en angst voelen. Dit kan vervolgens leiden tot fysieke symptomen, zoals hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid, en mentale symptomen, zoals angst, depressie en burn out.
Wanneer er een te hoge werkdruk is, kan dit leiden tot het gevoel dat je de controle verliest over je werk en je leven. Je hebt misschien het gevoel dat je faalt. Een hoge werkdruk kan ook invloed hebben op je persoonlijke leven, waardoor je minder tijd hebt om te ontspannen en tijd door te brengen met familie en vrienden.
2. Slecht slapen
Slecht slapen kan een belangrijke oorzaak zijn van werkstress. Wanneer je niet goed slaapt, kun je je vermoeid en prikkelbaar voelen. Het kan ook leiden tot fysieke symptomen, zoals spierpijn en vermoeidheid, waardoor het nog moeilijker wordt om goed te functioneren op het werk.
Bovendien kan het moeilijk zijn om je te concentreren en helder te denken wanneer je niet genoeg slaap hebt gehad. Ook verhoogde niveaus van stresshormonen komen voor, zoals cortisol, die het lichaam in een staat van verhoogde alertheid brengen. Angstgevoelens en spanning zijn het gevolg, waardoor het nog moeilijker wordt om te ontspannen en te slapen.
3. Vermoeidheid
Wanneer je vermoeid bent, kan het moeilijk zijn om je te concentreren en productief te zijn op het werk. Dit kan leiden tot gevoelens van frustratie en stress, vooral als je onder druk staat om bepaalde taken af te ronden of strakke deadlines te halen.
Vermoeidheid kan ook leiden tot fysieke symptomen, zoals spierpijn en een verhoogd risico op letsel. Bovendien ben je minder alert en kun je minder snel reageren, waardoor het risico op ongevallen op de werkplek toeneemt.
4. Een conflict op het werk
Conflicten op het werk kunnen leiden tot gevoelens van stress, angst en frustratie. Ze kunnen ook leiden tot een verlies van motivatie en interesse in het werk, waardoor de prestaties en de productiviteit afnemen.
Wanneer er een conflict op de werkplek ontstaat, kan je je onzeker en onveilig voelen, wat bijdraagt aan werkstress. Het omgaan met een conflict op het werk kan ook veel energie en tijd kosten.
5. Gepest worden op het werk
Gepest worden op het werk kan een zeer negatieve invloed hebben op jouw mentale gezondheid en welzijn. Psychische klachten zoals angst, depressie en stress kunnen hierdoor optreden. Maar je kunt ook last krijgen van lichamelijke klachten zoals migraine, darmklachten, slaapproblemen en vermoeidheid.
De constante dreiging van pesten kan ook leiden tot een verhoogde alertheid en spanning, waardoor het moeilijk wordt om je te concentreren op het werk. Je maakt dan eerder fouten of hebt een lagere productiviteit, waardoor de werkstress toeneemt.
Het is belangrijk om te onthouden dat pesten op het werk onaanvaardbaar is en dat er stappen moeten worden ondernomen om dit te voorkomen en te stoppen.
6. Je functie past niet bij je
Als je niet de juiste vaardigheden, kennis of ervaring hebt om jouw taken uit te voeren, dan kan dit jou uitputten doordat jij te hoge eisen stelt aan jezelf. Het kan ook leiden tot gevoelens van frustratie en ontevredenheid als het werk niet aansluit bij jouw interesses en passies.
Als de functie en/of de werksituatie niet bij jou past, kun je je ook onzeker gaan voelen over de toekomst, de mogelijkheden om te groeien en je te ontwikkelen in jouw carrière.
7. Te veel diversiteit op de werkvloer
Te veel diversiteit op de werkvloer kan stress veroorzaken omdat je moeite kunt hebben om te communiceren en samen te werken met werknemers die anders zijn dan jijzelf. Dit kan resulteren in misverstanden, onduidelijkheden en spanningen op de werkvloer.
Werkstress verminderen 7 tips
Stress heeft een grote impact op jouw gezondheid en welzijn, vooral als het door werk wordt veroorzaakt. Gelukkig zijn er effectieve strategieën om stress te beperken en een gezonde balans te vinden tussen werk en privéleven. Hieronder vind je 7 praktische tips om stress te verminderen en weer controle te krijgen over je gezondheid en welzijn.
1. Neem regelmatig pauzes, beweeg elk uur
Een manier om werkdruk te verminderen is door regelmatig pauzes te nemen en elk uur te bewegen. Het is verleidelijk om lange uren achter je bureau door te brengen om je werk gedaan te krijgen, maar het kan een negatieve invloed hebben op je welzijn.
Het nemen van pauzes en het bewegen van je lichaam kan je helpen om te ontspannen en je hersenen te laten rusten. Zorg ervoor dat je regelmatig pauzes neemt en elk uur minstens een paar minuten beweegt om je bloedsomloop te stimuleren en spanning in je lichaam te verminderen.
Of het nu gaat om een korte wandeling buiten, een paar yoga-oefeningen of gewoon even opstaan en stretchen, deze kleine pauzes kunnen een groot verschil maken voor je algehele welzijn en kunnen je helpen om beter om te gaan met stress op het werk.
2. Stel prioriteiten aan werkzaamheden
Een effectieve manier om werkstress te verminderen is door prioriteiten te stellen aan je werkzaamheden. Een lange to-do lijst kan overdonderend zijn en je krijgt het gevoel dat je alles tegelijk moet doen.
Door prioriteiten te stellen aan je werkzaamheden kun je je concentreren op de belangrijkste taken en deze als eerste afhandelen. Dit kan je helpen om een gevoel van controle te krijgen over je werk en om je beter te kunnen concentreren op wat echt belangrijk is.
Het kan ook helpen om te voorkomen dat je jezelf overwerkt en uitput, waardoor je weerstand tegen stress afneemt. Stel daarom prioriteiten aan je werkzaamheden, en werk in een gestructureerde volgorde. Deze praktische handvatten helpen je om je stressniveau te verlagen en je algehele welzijn te verbeteren.
3. Overzicht creëren
Eén van de meest effectieve methoden om werkstress te verminderen is het creëren van overzicht. Wanneer je het gevoel hebt dat je het overzicht kwijtraakt, kan het helpen om een stap terug te doen en te kijken naar wat je allemaal moet doen. Dit gaat je helpen:
- Maak een lijst van alle taken die je moet doen, en schrijf ze op in volgorde van belangrijkheid en urgentie. Maak deadlines en prioriteiten duidelijk, zodat je weet wat er eerst moet worden gedaan en wat later kan worden afgehandeld.
- Ruim je werkplek op. Een rommelige werkplek kan leiden tot meer stress en afleiding, dus zorg ervoor dat je bureau georganiseerd is en dat alles op zijn plek staat. Dit zorgt voor een rustige werkomgeving, waarin je je beter kunt concentreren op je taken.
- Beheer je tijd goed. Zorg ervoor dat je niet te veel hooi op je vork neemt, en dat je voldoende tijd hebt om je taken af te ronden.
Het kan even wennen zijn om alles op een rijtje te zetten en je werkplek op te ruimen, maar het zal je helpen om efficiënter en productiever te werken. En dat kan alleen maar bijdragen aan een gezondere werk-privébalans en meer rust in je leven.
4. Hou werk en privé zoveel mogelijk gescheiden
In onze huidige samenleving is het vaak moeilijk om werk en privé van elkaar te scheiden. Met de komst van technologie is het mogelijk om altijd en overal bereikbaar te zijn, waardoor het soms lijkt alsof we nooit echt vrij zijn van ons werk. Dit kan leiden tot een constante druk om altijd beschikbaar te zijn, waardoor we ons nooit echt kunnen ontspannen en herstellen.
Om werkstress te verminderen, is het belangrijk om een duidelijke scheiding tussen werk en privé te maken. Dit doe je door:
- Ga niet thuis werken als je vrij bent, en zet je werktelefoon uit buiten werktijd uitzet.
- Probeer ook om je werk niet mee naar huis te nemen door bijvoorbeeld je werkmail niet te checken buiten werktijd.
- Stel duidelijke grenzen. Maak afspraken met je collega’s en leidinggevende over je werktijden en zorg ervoor dat je deze ook respecteert. Zet jezelf niet onder druk om altijd bereikbaar te zijn en geef aan wanneer je niet beschikbaar bent.
- Maak tijd vrij voor ontspanning en hobby’s. Zoek activiteiten die je leuk vindt en waarvan je ontspant, en plan deze bewust in je vrije tijd. Dit helpt je om je gedachten te verzetten en je energie op te laden voor de volgende werkdag.
5. Communiceer met je werkgever of leidinggevende
Als je merkt dat werkstress jou parten speelt, bespreek dit dan met je werkgever of leidinggevende. Het kan soms lastig zijn om je kwetsbaar op te stellen en aan te geven dat je last hebt van werkstress. Toch is het belangrijk om open en eerlijk te zijn, zodat er gezamenlijk naar oplossingen gezocht kan worden.
Bedenk van tevoren wat jouw behoeften en wensen zijn en welke concrete oplossingen je graag zou zien. Houd hierbij wel rekening met wat realistisch is en wat past binnen de mogelijkheden van de organisatie.
Tijdens het gesprek is het belangrijk om duidelijk te zijn over de oorzaken van jouw werkstress en hoe deze jouw functioneren beïnvloeden. Geef aan wat je graag anders zou zien en waar je behoefte aan hebt. Dit kan bijvoorbeeld gaan om meer ondersteuning of meer autonomie.
6. Uitrusten en ontspannen
Om de negatieve effecten van werkstress te verlagen, is het belangrijk om voldoende te rusten en te ontspannen. Allereerst is het belangrijk om voldoende slaap te krijgen. Een goede nachtrust is essentieel om ons lichaam te laten herstellen van de stressvolle werkdag.
Naast voldoende slaap is het belangrijk om regelmatig pauzes te nemen op het werk. Probeer tijdens deze pauzes echt even afstand te nemen van het werk, bijvoorbeeld door een wandeling te maken, even te mediteren of simpelweg rustig te ademen.
Ook na het werk is het belangrijk om tijd te nemen voor ontspanning en rust. Kies activiteiten die je helpen ontspannen, zoals het lezen van een boek, het luisteren naar muziek of het beoefenen van yoga of meditatie. Zorg er ook voor dat je tijd hebt om te ontspannen zonder afleiding van je telefoon of computer.
Plan daarnaast regelmatig vrije tijd in om leuke dingen te doen. Plan bijvoorbeeld een weekendje weg of ga uit eten met vrienden of familie. Het is belangrijk om tijd te nemen om te genieten en te ontspannen.
7. Zorg voor structuur
Een gebrek aan structuur op het werk kan leiden tot een gevoel van chaos en onzekerheid. Om werkstress te verminderen, is het daarom belangrijk om te zorgen voor structuur in je werkdag en werkomgeving. Dit kun je op de volgende manieren doen:
- Het opstellen van een dagelijkse to-do lijst. Maak een lijst van de taken die je op een bepaalde dag wilt afmaken en prioriteer deze op basis van belangrijkheid. Dit helpt je om je werkzaamheden georganiseerd en overzichtelijk te houden, en om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
- Ontwikkel vaste routines zoals een vaste starttijd en eindtijd van de werkdag. Door deze routines creëer je structuur in je werkdag en wordt het gemakkelijker om taken te plannen en af te ronden.
- Zorg ervoor dat je werkplek georganiseerd is en dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt. Dit helpt je om je te concentreren op je werk en om productief te zijn.
- Vraag regelmatig feedback aan je leidinggevende. Dit kan je helpen om te bepalen of je goed op koers ligt met je werkzaamheden, en waar je eventueel bij moet sturen om je doelen te behalen. Het geeft je meer controle over je werkzaamheden en vermindert het gevoel van onzekerheid en stress.
Wat te doen tegen langdurige werkstress?
Als de werkstress langere tijd aanhoudt, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Praat bijvoorbeeld met je huisarts of zoek hulp bij een psycholoog of therapeut. Zij kunnen je helpen om meer inzicht te krijgen in de oorzaken van de stress en om effectieve coping strategieën te ontwikkelen.
Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat werkstress die al langer duurt, niet van de ene op de andere dag opgelost kan worden. Het vergt tijd, inspanning en discipline om veranderingen door te voeren. Het is daarom belangrijk om geduldig te zijn en kleine stappen te zetten in de richting van het verminderen van de werkstress.
Voorkom een burn-out
Langdurige werkstress kan leiden tot een burn-out. Dit is een psychologische aandoening waarbij iemand uitgeput raakt en zich emotioneel uitgeput voelt. Een burn-out kan ernstige gevolgen hebben voor zowel de persoon zelf als voor zijn of haar omgeving. Daarom is het belangrijk om een burn-out te voorkomen als jij langere tijd stress ervaart.
Een eerste stap is om de signalen van langdurige werkstress te herkennen en serieus te nemen. Dit kunnen bijvoorbeeld vermoeidheid, slaapproblemen, concentratieproblemen, angst en somberheid zijn. Als je deze signalen herkent, dan is werkstress verminderen een absolute must voor jou. Jij wil geen verdere lichamelijke en psychische klachten krijgen.
Geef prioriteit aan jouw werkgeluk. Het is essentieel voor de kwaliteit van jouw leven.
0 reacties