Ondernemend gedrag: Ben jij een echte ondernemer?

13 februari 2021

Wil jij graag ondernemen maar vind je dit lastig, eng en weet je niet of jij wel geschikt bent voor het ondernemerschap? Wij willen je in dit artikel helpen! Wij leggen uit welke competenties een ondernemer in huis moet hebben en hoe je ondernemend gedrag kunt ontwikkelen. Maar eerst wat is ondernemend gedrag nou eigenlijk?

Wat is ondernemend gedrag?

Ondernemend gedrag is in het kort het zien en aangrijpen van kansen die op je pad komen. Maar dat is wat kort door de bocht. Er zijn veel meer voorbeeld van ondernemend gedrag:

  • Verantwoordelijkheid nemen;
  • Besluitvaardigheid;
  • Initiatief nemen;
  • Denken in oplossingen.

Dit zijn natuurlijk een paar voorbeelden, maar het laat goed zien wat jij in je mars moet hebben als ondernemer. Herken jij jezelf hierin, of is er werk aan de winkel? Waar moet je dan beginnen? Begin bij de basis. Werk aan de competenties die horen bij ondernemend gedrag. 

Welke competenties horen bij ondernemend gedrag?

Wat is ondernemend gedrag competenties

Welke competenties horen er nog meer bij ondernemend gedrag en wat houden ze specifiek in? We zullen ze hieronder stap voor stap met je doornemen en vertellen waarom deze competenties zo belangrijk zijn als je wilt gaan ondernemen

1. Resultaatgericht

Zoals Stephen R. Covey in zijn bestseller The Seven Habbits of Highly Effective People zei: “Begin with the end in mind”. Resultaatgericht zijn is van cruciaal belang als het gaat om ondernemend gedrag. Waar doe je het voor? Wat is je doel? Zonder duidelijk doel tast je in het duister en weet je niet welke koers je moet aannemen. 

2. Het nemen van initiatief

Misschien wel één van de belangrijkste eigenschappen die een ondernemer moet bezitten is het nemen van initiatief. Als ondernemer moet je belangrijke beslissingen maken op het juiste moment. Afwachten is een no-go. Durf beslissingen te maken en ga all-in. 

3. Onafhankelijk

Als je voor jezelf gaat beginnen ben je niet meer afhankelijk van een baas. Je kunt je eigen tijd indelen en er is niemand die je wijst op je fouten. Als ondernemer moet je hier goed mee kunnen omgaan. Onafhankelijk zijn is daarom ontzettend belangrijk. Jij moet je bedrijf draaiende kunnen houden, ook als je niet wordt aangestuurd door een baas.

4. Verantwoordelijk

Als ondernemer heb je een grote verantwoordelijkheid tegenover je klanten en opdrachtgevers. Opdrachten en/of producten moeten op tijd worden geleverd en je moet goed luisteren naar de klant. Wat wil hij of zij precies? In sommige gevallen kun je ook te maken krijgen met retouren of klanten die hun geld terug vragen, omdat ze niet tevreden zijn. Jij bent hier als ondernemer verantwoordelijk voor en moet hier goed mee om kunnen gaan.

5. Besluitvaardig

Snel besluiten nemen en je hieraan houden is een belangrijke eigenschap als het gaat om ondernemend gedrag. Ook als je bedrijf in een dipje zit en het niet zo goed gaat gooi je de handdoek niet in de ring, maar kijk je naar oplossingen. Te lang twijfelen over het nemen van een besluit is niet verstandig. Als je alleen maar loopt te piekeren over de eventuele consequenties gebeurt er natuurlijk nooit iets.

Wanneer sla je door met ondernemend gedrag?

ondernemende houding

Ondernemend gedrag is belangrijk bij het starten van een eigen bedrijf. Je zult een aantal competenties in huis moeten hebben om jouw onderneming tot een succes te brengen. Maar kun je hier ook in doorslaan?

Jazeker! Als je beslissingen gaat nemen zonder hier eerst goed over na te denken kan dit ernstige problemen tot gevolg hebben. Je moet natuurlijk besluitvaardig zijn, maar neem ook rustig de tijd om te reflecteren. 

Hoe ontwikkel je ondernemend gedrag?

Een bedrijf runnen vereist een ondernemende houding. Wat is ervoor nodig om zo’n ondernemende houding te bereiken? We zullen je hieronder een aantal tips geven.

1. Waar liggen de kansen?

Gouden kansen zie je niet met je ogen, maar met je verstand. In weke branche wil jij actief zijn en waar liggen daar de kansen? Als ondernemer zul je moeten inzien waar de kansen liggen en deze met volle overtuiging aangrijpen.

2. Bedenk de juiste oplossingen

Heb je een probleem? Ga dan niet bij de pakken neer zitten maar bedenk de juiste oplossingen. Je kunt wel gaan klagen over de problemen in je onderneming, maar hier schiet je niets mee op. Een ondernemer heeft een positieve mindset en denkt in oplossingen. Niet in problemen. 

3. Waar word je enthousiast van?

Waar word jij nou echt enthousiast en blij van? Wat is jouw passie? Wat geeft je energie? Waar zou je elke dag je tijd en moeite in willen steken? Als je gaat ondernemen is het belangrijk dat je niet kijkt waar het meeste geld te verdienen valt, maar dat je kijkt naar de dingen die je leuk vindt en waar je energie van krijgt. 

4. Wat heeft een organisatie aan jouw oplossingen?

Welke problemen ga jij oplossen? Voor wie kun jij van waarden zijn? Als je een product of dienst gaat aanbieden is het belangrijk om naar de probleemoplossende factor te kijken. Waarom zouden klanten en organisaties bij jou aankloppen? Wat is jouw toegevoegde waarde?  

Ben jij een ondernemer?

ben jij een ondernemer?

Je ziet, de ondernemersmindset en ondernemend gedrag zijn anders dan de werknemersmindset.

Een ondernemer wil graag zijn eigen ding doen, zelf beslissingen kunnen maken en doet dat ook. Een werknemer heeft er meer vrede mee dat hij binnen de richtlijnen en processen van een organisatie moet opereren.

De ondernemer heeft zijn eigen grote visie waar hij naar toe werkt en niets kan hem daarin tegenhouden. Hij weet dat niet alles direct goed gaat en dat zijn pad vol met ups en downs gaat zijn. Hij is echter vastbesloten en heeft een grote WHY, een reden om dit pad te bewandelen.

Die WHY kan vrijheid zijn, financieel of emotioneel, maar ook het gevoel iets bij te willen dragen aan de wereld of het willen doen voor bijvoorbeeld de kinderen.

Ik ben benieuwd naar jou, voel jij je een ondernemer? Of is er iets dat je tegenhoudt om te gaan ondernemen? Deel het hieronder met ons in het commentaarveld!

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This