door Bas

Geschreven op 13 april 2020

Wat is mijn passie?

Het is een van de meest gestelde vragen, wat is mijn passie, vooral bij mensen die al een succesvolle carrière achter de rug hebben. Maar ook bij mensen die in heel veel verschillende banen werkzaam zijn geweest en nooit echt hun ding gevonden hebben.

Mensen die vastlopen in hun werk dus.

Op een gegeven moment ben je zo ergens tussen de 35 en 50 en dan komt het moment.

Je voelt al tijden dat je leven maar een beetje voort kabbelt en dat je steeds meer twijfelt of dit het wel is.

En dan opeens… Dan sta je voor de spiegel, kijkt jezelf recht aan en realiseert je: Waar ben ik in hemelsnaam mee bezig?

Die baan of dat werk dat je wellicht vroeger nog met hart en ziel deed, dat is er niet meer. In de spiegel zie je iemand die verloren is, de weg kwijt in het leven. Maar kan het wel anders? Wat dan? En hoe dan?

Het is tijd om na te denken over wat je nog wil worden?

Over de zorgen en twijfels die opkomen bij die gedachten kun je meer lezen in het artikel ‘wie is jouw grootste saboteur’.

Voor nu wil ik het er vooral over hebben wat je kunt doen om er achter te komen wat je passie is en geef ik je tips om je passie te vinden.

Grote kans dat je je afvraagt of er überhaupt wel werk bestaat dat jou elke dag gelukkig maakt. Iets dat je hart sneller laat kloppen wanneer je ermee bezig bent. Laten we beginnen bij een groot misverstand over het woord ‘passie’.

waar vind ik mijn passie

Wat is Passie?

Passie is geen ding, passie is niet iets dat je kunt doen. Passie is een gevoel, een emotie die in je zit. Passie VOEL je voor iets.

Het werk, de activiteit zelf is niet de passie, daarom noem ik het ook liever anders, namelijk ‘Jouw Unieke Bijdrage’ aan de wereld.

Datgene waar jij voor bestemd bent en waarmee jij op je eigen unieke manier de wereld een mooiere en betere plek maakt voor ons allemaal.

Dat klinkt misschien alsof jouw passie, jouw unieke bijdrage iets heel groots moet zijn, maar dat is zeker niet zo. Jouw Unieke Bijdrage kan alles zijn waarmee jij een probleem of uitdaging oplost of waarmee je aan een behoefte voldoet. Hoe groot of klein dat ook is.

Passie of Jouw Unieke Bijdrage

Je passie kun je dus niet vinden, dat is puur een gevoel dat zich in jou bevindt op het moment dat je Jouw Unieke Bijdrage gevonden hebt en leeft.

In plaats van jezelf af te vragen ‘Wat is mijn passie?’ of ‘Hoe vind ik mijn passie?’ Kun je je vanaf nu veel beter de vraag stellen: Wat is mijn unieke bijdrage aan de wereld?

Waarom is passie gerelateerd aan het leveren van een bijdrage?

Het is uitgebreid onderzocht waar mensen op hun sterfbed het meest trots op zijn en waar ze het meeste spijt van hebben in het leven.

Mensen blijken het meest trots op wat ze bijgedragen hebben in hun leven, waardoor ze een betekenisvol leven hebben gehad. Ze hebben voldoening uit hun leven gehaald en kunnen sterven met het gevoel dat hun leven belangrijk en waardevol is geweest.

Daarnaast is er echter een meerderheid van mensen die op hun sterfbed aangaven spijt gehad te hebben dat ze zich zo hebben laten leiden door angst. Spijt dat ze steeds maar geluisterd hebben naar anderen en niet hun eigen passies hebben durven volgen.

Je kunt ook heel gelukkig worden van werk dat niet jouw unieke bijdrage is en wat je misschien puur voor het inkomen doet, maar het is altijd kortstondig.  En na een paar jaar ben je nog steeds op zoek naar dat gevoel van voldoening en het weten dat je echt op jouw plek bent aangekomen.

Werken is uiteindelijk niets anders dan een bijdrage leveren, een probleem of uitdaging oplossen of aan een dringende behoefte voldoen van iemand anders (een persoon of organisatie). Voor het leveren van die bijdrage krijg je een vergoeding, dus een inkomen.

hoe vind ik mijn passie

Hoe vind ik mijn Passie en wat is mijn Passie?

Om Jouw Unieke Bijdrage te vinden dienen we eerst te weten uit welke componenten het bestaat. We gaan van de vraag ‘ wat is mijn passie’ wat een grote en vage vraag is naar iets tastbaars en delen dat op in kleinere stukjes, die straks samen komen tot een formulering van hetgeen waar jij voor bestemd bent.

We dienen eerst te weten:

  • Wat zijn onze unieke talenten & vaardigheden?
  • Aan wie leveren we onze bijdrage?
  • Welk probleem of uitdaging van deze persoon/organisatie willen we oplossen of aan welke behoefte willen we voldoen?
  • Op welke manier zouden we dat kunnen gaan doen?

Het is belangrijk om bij de volgende stappen die oordelende stem in je hoofd even in toom te houden. Die stem die gaat je namelijk direct vertellen dat iets toch niet kan, dat er met jouw passie geen geld mee te verdienen is of blijft steeds de ‘hoe dan’ vraag herhalen.

Dat stemmetje zorgt ervoor dat je niet serieus op onderzoek uit gaat, maar het ‘hoe dan’ komt later pas. Die vraag kun je pas serieus gaan onderzoeken als het ‘wat dan’ helemaal helder is.

Eerst antwoord op de vraag: “Wat is mijn Passie?”, daarna je pas zorgen gaan maken over hoe je daar van kunt gaan leven, anders sluit je te snel opties uit

1. Wat zijn onze unieke talenten & vaardigheden?

Maak eens een lijstje van alle dingen die je leuk vindt om te doen (ook je hobby’s) EN de dingen waar je goed in bent. Soms vinden we dingen heel leuk, maar zijn we er niet goed in. Dat is ok, want zulke vaardigheden kun je verder ontwikkelen.

2. Aan wie leveren we onze bijdrage?

Of anders geformuleerd: welk soort mensen heb je het allerliefst om je heen? Met wie voel je je verbonden en wie wil je graag ergens mee helpen?

Werkgeluk en het gevoel van passie komt grotendeels voort uit de mensen waar we mee werken. Als je de hele dag chagrijnige mensen om je heen hebt waar je geen verbinding mee voelt is het heel lastig om in zo’n omgeving gelukkig te worden.

Je mag dus zelf kiezen wie je om je heen wilt hebben als klant of als werkgever straks! Het helpt om 1 concrete persoon te visualiseren aan wie jij jouw bijdrage zou willen leveren.

Maak een kort profiel van deze persoon en denk aan zaken als: leeftijd, geslacht, woonplaats, gezin, opleiding, beroep, sociale status, hobbies, religie/spiritualiteit.

je passie volgen

3. Welk probleem of uitdaging los je op met je passie?

Zoals al gezegd, uiteindelijk verdien je geld door een probleem of uitdaging op te lossen van iemand anders (of door aan een dringende behoefte te voldoen).

Kijk nu eens naar de persoon die je in de vorige stap beschreven hebt en stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat voor problemen/uitdagingen heeft deze persoon in zijn leven?
  • Waar ligt hij/zij wakker van?
  • En waar droomt hij/zij juist over?
  • Wat is het meest dringende probleem dat deze persoon heeft?

Neem er de tijd voor en schrijf zoveel mogelijk antwoorden op deze vragen voor jezelf op.

Voel dan met welk probleem/uitdaging of behoefte jij het meest resoneert. Check eens waarbij je voelt: hier zou ik zo graag iets in willen betekenen! Dat is namelijk echte passie.

4. Hoe los je dat probleem of die uitdaging op?

Ga nog eens terug naar je lijstje met talenten & vaardigheden en brainstorm een tijdje met jezelf. Hoe kun jij helpen dat probleem of die uitdaging op te lossen? Of aan die behoefte voldoen?

Laat de vraag ‘hoe kan ik hier geld mee verdienen’ los. Die vraag houdt je creativiteit alleen maar tegen. Hij is belangrijk en dat ga je natuurlijk goed onderzoeken, maar die is voor later, niet voor nu!

Wanneer je alle componenten beschreven hebt, kijk of je ze dan bij elkaar kunt brengen in een kort en duidelijk verhaal. Daarin omschrijf je wie je helpt, waarmee en op welke manier.

Het antwoord op de vraag ‘Wat is mijn passie’ vinden kun je zien als een puzzel waarbij steeds meer stukjes op de juiste plek terecht komen. Het is niet iets dat je even in een paar minuten doet.

hoe vind je jouw passie

De waarheid over het leven van je passie

Ik raad je aan om straks ook het artikel ‘de waarheid over het leven van je passie’ te lezen.

Vroeger stelde ik me namelijk, net als veel anderen, voor dat mijn passie iets zou zijn dat direct fantastisch goed zou voelen. Dat het dan helemaal vanzelf zou gaan en dat het leven geweldig zou zijn wanneer ik eindelijk gevonden zou hebben wat mij heel gelukkig maakt.

In het begint voelt jouw passie, Jouw Unieke Bijdrage echter nog heel vreemd. Het is wellicht zó anders dan het werk dat je tot nu toe gedaan hebt en de kans is groot dat je het jezelf nog helemaal niet ziet doen.

Weet dat dit heel normaal is en dat bijna iedereen dit zo ervaart. Dat komt omdat we altijd erg geïdentificeerd zijn met ons verleden, met ons werkverleden, wat we denken te kunnen en wie we denken te zijn.

Het gevoel van passie gaat langzaam groeien wanneer je ook echt aan de slag gaat. Je brein krijgt steeds meer bewijsmateriaal dat dit toch wel heel leuk is en er misschien zelfs wel kans is dat je hiermee zou kunnen slagen.

Maar dat is de 2e stap van het hele pad naar het leven van je passie.

Ik hoop dat dit artikel je op weg helpt om een antwoord te vinden op de vraag ‘wat is mijn passie’?!

Ga jij met deze methode aan de slag en kies je er eindelijk voor om los te komen van je werk dat geen energie meer geeft? Reageer dan  met ‘Ik ga ermee aan de slag!’ in het commentaarveld hieronder

Ook voor jou

Kennisbank

Innovatie

Soms lijkt het wel alsof het bepaalde ondernemers altijd voor de wind gaat....

Lees meer...

door Bas Smeets op 21 oktober 2021

Kennisbank

Valkuilen

Iedereen heeft wel één of meer persoonlijke valkuilen. Vaak worden valkuilen...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Mindset

Leer makkelijk betere keuzes maken + 5 tips

Elke dag moet je opnieuw keuzes maken. De meeste maak je gelukkig zonder erbij...

Lees meer...

door Bas Smeets op 15 oktober 2021

Pin It on Pinterest

Share This