Maak Jouw Impact

Wat is mijn Passie? Zo kom je achter je Passie

13 april 2020

Wat is passie?

Passie is een gevoel dat diep van binnen zit. Een vuurtje, een brandend verlangen gericht op een specifieke taak of werkrichting waarbij je voelt dat dit jouw missie is.

Dat is wat we in het algemeen bedoelen met passie.

Maar oorspronkelijk is het afkomstig van het latijnse woord Passio, wat eigenlijk ‘lijden’ betekent. Niet direct wat je wilt horen waarschijnlijk.

Het komt vanuit het lijdensverhaal van Christus en de betekenis van het woord passie is dan ook eigenlijk ‘het lijden voor een groter doel’.

Passie is voor mij geen ding, passie is niet iets dat je kunt doen. Passie is een gevoel, een emotie die in je zit. Passie VOEL je voor iets. Het is iets waar je hart sneller van gaat kloppen.

Inhoudsopgave

 1. Wat is mijn passie?
 2. Passie of jouw unieke bijdrage
 3. Waarom je passie vinden?
 4. Passie en werk
 5. Passie vinden in 4 stappen
 6. De waarheid over het leven van je passie
 7. Je passie volgen met deze 5 tips

Wat is mijn passie?

passie vinden

Het is een van de meest gestelde vragen, wat is mijn passie, vooral bij mensen die al een succesvolle carrière achter de rug hebben. Maar ook bij mensen die in heel veel verschillende banen werkzaam zijn geweest en nooit echt hun ding gevonden hebben.

Mensen die vastlopen in hun werk dus en er geen plezier meer aan beleven.

Op een gegeven moment ben je zo ergens tussen de 35 en 50 en dan komt het moment.

Je voelt al tijden dat je leven maar een beetje voort kabbelt en dat je steeds meer twijfelt of dit het wel is.

En dan opeens… Dan sta je voor de spiegel, kijkt jezelf recht aan en realiseert je: Waar ben ik in hemelsnaam mee bezig?

Die baan of dat werk dat je wellicht vroeger nog met hart en ziel deed, dat is er niet meer. In de spiegel zie je iemand die verloren is, de weg kwijt in het leven. Maar kan het wel anders? Wat dan? En hoe dan?

Het is tijd om na te denken over wat je nog wil worden?

Over de zorgen en twijfels die opkomen bij die gedachten kun je meer lezen in het artikel ‘wie is jouw grootste saboteur’.

Voor nu wil ik het er vooral over hebben wat je kunt doen om er achter te komen wat je passie is en geef ik je tips om je passie te vinden.

Grote kans dat je je afvraagt of er überhaupt wel werk bestaat dat jou elke dag gelukkig maakt. Iets dat je hart sneller laat kloppen wanneer je ermee bezig bent. Laten we beginnen bij een groot misverstand over het woord ‘passie’.

waar vind ik mijn passie

Passie of Jouw Unieke Bijdrage

Je passie kun je dus niet vinden, dat is puur een gevoel dat zich in jou bevindt op het moment dat je Jouw Unieke Bijdrage gevonden hebt en leeft.

In plaats van jezelf af te vragen ‘Wat is mijn passie?’ of ‘Hoe vind ik mijn passie?’ Kun je je vanaf nu veel beter de vraag stellen: Wat is mijn unieke bijdrage aan de wereld?

Datgene waar jij voor bestemd bent en waarmee jij op je eigen unieke manier, die jij leuk vindt, de wereld een mooiere en betere plek maakt voor ons allemaal.

Dat klinkt misschien alsof jouw passie, jouw unieke bijdrage iets heel groots moet zijn, maar dat is zeker niet zo. Jouw Unieke Bijdrage kan alles zijn waarmee jij een probleem of uitdaging oplost of waarmee je aan een behoefte voldoet. Hoe groot of klein dat ook is.

Waarom is passie gerelateerd aan het leveren van een bijdrage?

Eigenlijk heel simpel: als je geld wilt verdienen met een passie, dan dien je met je werk een bijdrage te leveren.

Je wordt namelijk betaalt voor het oplossen van een probleem of uitdaging die iemand of een organisatie heeft. Of voor het voldoen aan een behoefte die er is.

Waarom je passie vinden?

Het is uitgebreid onderzocht waar mensen op hun sterfbed het meest trots op zijn en waar ze het meeste spijt van hebben in het leven.

Mensen blijken het meest trots op wat ze bijgedragen hebben in hun leven, waardoor ze een betekenisvol leven hebben gehad. Ze hebben voldoening uit hun leven gehaald en kunnen sterven met het gevoel dat hun leven belangrijk en waardevol is geweest.

Daarnaast is er echter een meerderheid van mensen die op hun sterfbed aangaven spijt gehad te hebben dat ze zich zo hebben laten leiden door angst. Spijt dat ze steeds maar geluisterd hebben naar anderen en niet hun eigen passies hebben durven volgen.

Passie en werk

Je kunt ook heel gelukkig worden van werk dat niet jouw unieke bijdrage is en wat je misschien puur voor het inkomen doet, maar het is altijd kortstondig.  En na een paar jaar ben je nog steeds op zoek naar dat gevoel van voldoening en het weten dat je echt op jouw plek bent aangekomen.

Werken is zoals je al las uiteindelijk niets anders dan een bijdrage leveren, een probleem of uitdaging oplossen of aan een dringende behoefte voldoen van iemand anders (een persoon of organisatie). Voor het leveren van die bijdrage krijg je een vergoeding, dus een inkomen.

Dan kan straks in een andere baan of als een nieuwe uitdaging als zelfstandig ondernemer.

hoe vind ik mijn passie

Passie vinden in 4 stappen

Om Jouw Unieke Bijdrage te vinden dienen we eerst te weten uit welke componenten het bestaat. We gaan van de vraag ‘ wat is mijn passie’ wat een grote en vage vraag is naar iets tastbaars en delen dat op in kleinere stukjes, die straks samen komen tot een formulering van hetgeen waar jij voor bestemd bent.

We dienen eerst te weten:

 • Wat zijn onze unieke talenten & vaardigheden?
 • Aan wie leveren we onze bijdrage?
 • Welk probleem of uitdaging van deze persoon/organisatie willen we oplossen of aan welke behoefte willen we voldoen?
 • Op welke manier zouden we dat kunnen gaan doen?

Het is belangrijk om bij de volgende stappen die oordelende stem in je hoofd even in toom te houden. Die stem die gaat je namelijk direct vertellen dat iets toch niet kan, dat er met jouw passie geen geld mee te verdienen is of blijft steeds de ‘hoe dan’ vraag herhalen.

Dat stemmetje zorgt ervoor dat je niet serieus op onderzoek uit gaat, maar het ‘hoe dan’ komt later pas. Die vraag kun je pas serieus gaan onderzoeken als het ‘wat dan’ helemaal helder is.

Eerst antwoord op de vraag: “Wat is mijn Passie?”, daarna je pas zorgen gaan maken over hoe je daar van kunt gaan leven, anders sluit je te snel opties uit

1. Wat zijn onze unieke talenten & vaardigheden?

Maak eens een lijstje van alle dingen die je leuk vindt om te doen (ook je hobby’s) EN de dingen waar je goed in bent. Soms vinden we dingen heel leuk, maar zijn we er niet goed in. Dat is ok, want zulke vaardigheden kun je verder ontwikkelen.

2. Aan wie leveren we onze bijdrage?

Of anders geformuleerd: welk soort mensen heb je het allerliefst om je heen? Met wie voel je je verbonden en wie wil je graag ergens mee helpen?

Werkgeluk en het gevoel van passie komt grotendeels voort uit de mensen waar we mee werken. Als je de hele dag chagrijnige mensen om je heen hebt waar je geen verbinding mee voelt is het heel lastig om in zo’n omgeving gelukkig te worden.

Je mag dus zelf kiezen wie je om je heen wilt hebben als klant of als werkgever straks! Het helpt om 1 concrete persoon te visualiseren aan wie jij jouw bijdrage zou willen leveren.

Maak een kort profiel van deze persoon en denk aan zaken als: leeftijd, geslacht, woonplaats, gezin, opleiding, beroep, sociale status, hobbies, religie/spiritualiteit.

je passie volgen

3. Welk probleem of uitdaging los je op met je passie?

Zoals al gezegd, uiteindelijk verdien je geld door een probleem of uitdaging op te lossen van iemand anders (of door aan een dringende behoefte te voldoen).

Kijk nu eens naar de persoon die je in de vorige stap beschreven hebt en stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat voor problemen/uitdagingen heeft deze persoon in zijn leven?
 • Waar ligt hij/zij wakker van?
 • En waar droomt hij/zij juist over?
 • Wat is het meest dringende probleem dat deze persoon heeft?

Neem er de tijd voor en schrijf zoveel mogelijk antwoorden op deze vragen voor jezelf op.

Voel dan met welk probleem/uitdaging of behoefte jij het meest resoneert. Check eens waarbij je voelt: hier zou ik zo graag iets in willen betekenen! Dat is namelijk echte passie.

4. Hoe los je dat probleem of die uitdaging op?

Ga nog eens terug naar je lijstje met talenten & vaardigheden en brainstorm een tijdje met jezelf. Hoe kun jij helpen dat probleem of die uitdaging op te lossen? Of aan die behoefte voldoen?

Laat de vraag ‘hoe kan ik hier geld mee verdienen’ los. Die vraag houdt je creativiteit alleen maar tegen. Hij is belangrijk en dat ga je natuurlijk goed onderzoeken, maar die is voor later, niet voor nu!

Wanneer je alle componenten beschreven hebt, kijk of je ze dan bij elkaar kunt brengen in een kort en duidelijk verhaal. Daarin omschrijf je wie je helpt, waarmee en op welke manier.

Het antwoord op de vraag ‘Wat is mijn passie’ vinden kun je zien als een puzzel waarbij steeds meer stukjes op de juiste plek terecht komen. Het is niet iets dat je even in een paar minuten doet.

hoe vind je jouw passie

De waarheid over het leven van je passie

Ik raad je aan om straks ook het artikel ‘de waarheid over het leven van je passie’ te lezen.

Vroeger stelde ik me namelijk, net als veel anderen, voor dat mijn passie iets zou zijn dat direct fantastisch goed zou voelen. Dat het dan helemaal vanzelf zou gaan en dat het leven geweldig zou zijn wanneer ik eindelijk gevonden zou hebben wat mij heel gelukkig maakt.

In het begint voelt jouw passie, Jouw Unieke Bijdrage echter nog heel vreemd. Het is wellicht zó anders dan het werk dat je tot nu toe gedaan hebt en de kans is groot dat je het jezelf nog helemaal niet ziet doen.

Weet dat dit heel normaal is en dat bijna iedereen dit zo ervaart. Dat komt omdat we altijd erg geïdentificeerd zijn met ons verleden, met ons werkverleden, wat we denken te kunnen en wie we denken te zijn.

Het gevoel van passie gaat langzaam groeien wanneer je ook echt aan de slag gaat. Je brein krijgt steeds meer bewijsmateriaal dat dit toch wel heel leuk is en er misschien zelfs wel kans is dat je hiermee zou kunnen slagen.

Maar dat is de 2e stap. Het begint met antwoord vinden op die moeilijke vraag ‘wat is mijn passie?’.

Je passie volgen met deze 5 tips

passie volgen 5 tips

Tip 1

Onderzoek goed wat jou beweegt. Je passie en het werk dat je doet dienen aan te sluiten bij wie je bent als mens. Wat zijn je kernwaarden en drijfveren? Waar sta je voor? Wat vind je belangrijk in het leven? Als je werk niet aansluit bij wie je in de kern bent, gaat het nooit helemaal goed voelen.

Tip 2

Kijk niet alleen naar waar je goed in bent, maar vooral ook naar wat je leuk vindt. Bij welke activiteiten lijkt het alsof de tijd snel voorbij gaat? Waar kun je heel enthousiast over praten of mee bezig zijn? Soms zijn we wel heel goed in dingen, omdat we er veel ervaring mee hebben. Maar dat betekent niet dat we ze ook leuk vinden en dat ze onderdeel moeten zijn van onze passie.

Tip 3

Blijf dichtbij jezelf en luister niet teveel naar anderen. Hoe meer mensen je om raad vraagt over je passie, hoe meer verschillende meningen je krijgt. Goed bedoeld, maar ze geven advies gebaseerd op hun beeld van jou of wat ze zelf zouden doen. De antwoorden zitten echter al in je, luister naar je gevoel en je hart.

Tip 4

Laat het ‘hoe’ los en focus je vooral op het ‘wat’. Vaak durven we niet te kiezen voor onze echte passie, omdat we niet geloven dat we er geld mee kunnen verdienen. Misschien heb je wel een goede baan, een prima inkomen en verantwoordelijkheden. Dan is het ook niet gemakkelijk om te switchen naar ander werk of voor jezelf te starten. Toch kan het op een veilige manier, stap voor stap en passend bij jouw situatie, zoals wij al jaren samen met onze klanten doen (Zie hier het actuele aanbod).

Tip 5

Zorg ervoor dat wie je bent (je identiteit), je passie en unieke bijdrage en het plaatje dat je voor je ziet van je ideale leven bij elkaar passen. Je werk en passie staan in dienst van je ideale leven. Je leeft namelijk niet om te werken, maar je werkt om je ideale leven te kunnen realiseren. Wat dat ideale leven voor jou ook betekent.

Ik hoop dat dit artikel je op weg helpt om een antwoord te vinden op de vraag ‘wat is mijn passie’?!

Ga jij met deze methode aan de slag en kies je er eindelijk voor om los te komen van je werk dat geen energie meer geeft? Reageer dan  met ‘Ik ga ermee aan de slag!’ in het commentaarveld hieronder

ps: Je passie vinden die je kunt omzetten naar een eigen bedrijf? Dan kun je ook direct onze introductieworkshop volgen om onze methode te leren om je passie te ontdekken

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

15 Reacties

 1. Anton Driesens

  Ik ga ermee aan de slag!

  Antwoord
  • Bas Smeets

   Veel succes Anton!

   Antwoord
   • Elvira

    Ik ga er mee aan de slag!

    Antwoord
 2. gijs

  Ik ga ermee aan de slag!

  Antwoord
  • Bas Smeets

   Top Gijs en succes!

   Antwoord
 3. Johan

  Ik ga er mee aan de slag!

  Antwoord
  • Bas Smeets

   Goed bezig Johan en succes!

   Antwoord
 4. Odette

  Ik ga ermee aan de slag !

  Antwoord
  • Bas Smeets

   Super Odette, mooie stap!

   Antwoord
 5. Marlou

  Ik ga ermee aan de slag!

  Antwoord
 6. Chris

  Ik ga er mee aan de slag!

  Antwoord
 7. tineke

  ik ga er mee aan de slag

  Antwoord
 8. Teja

  Ikga er mee aan de slag

  Antwoord
 9. Wendy

  ik ga ermee aan de slag! jullie kleine tips maken al een groot verschil

  Antwoord
 10. Stefan Peeters

  Aan de slag ✌️

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This