Eigen bedrijf starten in 12 stappen + 10 tips

10 augustus 2022

Wil jij eigenlijk diep van binnen een eigen bedrijf starten? Twijfel je nog of weet je niet waar je moet beginnen? In deze blog lees je over de voor- en nadelen van een eigen bedrijf starten. En je krijgt 10 belangrijke tips voor het starten van je nieuwe bedrijf. Direct aan de slag? Dan helpt het stappenplan jou meteen op weg.

Inhoudsopgave

  1. Waarom een eigen bedrijf starten?
  2. Voor- en nadelen ondernemen
  3. 10 Tips voor een bedrijf starten
  4. Stappenplan eigen bedrijf starten

Waarom een eigen bedrijf starten?

Okay, je hebt nu een baan en elke maand krijg jij netjes je salaris overgemaakt. Waarom zou je dit opgeven en een eigen bedrijf starten met – financieel gezien – alle onzekerheid die erbij komt kijken? Vind je jouw huidige werk saai en zoek je meer uitdaging? Of vind je het belangrijk om eigen baas te zijn en zelf te kunnen bepalen wat en hoe je iets doet?

Lees ook ons artikel over eigen bedrijf starten vanuit huis en zonder geld.

Vrijheid, passie en avontuur

Voor veel starters is het gevoel van vrijheid belangrijk. Niet alleen kun je je uren vrijer indelen, maar je bepaalt ook je eigen strategie. Hierdoor kunnen ondernemers iets doen wat ze écht leuk vinden, zij maken van hun passie hun beroep. Ondernemerschap geeft je meer avontuur en spanning in je werk.

Flexibiliteit en geld

Sommige mensen willen betere mogelijkheden om zorg/privé en werk te combineren en willen zelf bepalen waar en wanneer zij werken. Of is een eigen bedrijf starten voor jou een manier om meer en sneller geld te verdienen dan in loondienst?

Wat is jouw belangrijkste reden?

Heb je een goede baan, maar ben je niet meer gelukkig? In plaats van een andere baan te zoeken, kun je ook een onderneming beginnen. Vraag je af wat jouw belangrijkste reden is. Jouw ‘why’ bepaalt voor een groot deel jouw motivatie en is de sleutel tot jouw succes.

Voor- en nadelen eigen bedrijf starten

eigen bedrijf voordelen

Twijfel je nog? Hieronder vind je 9 voor- en nadelen van ondernemen. Maak voor jezelf de balans op of de voordelen afwegen tegen de nadelen. Denk daarbij aan jouw ‘why’. Wat heb jij ervoor over om jouw droom waar te maken en een eigen bedrijf te starten?

8 Voordelen van eigen bedrijf starten

1. Eigen baas

Weet jij altijd alles beter en bepaal je graag je eigen koers, dan is ondernemen ideaal. Zeker als je bij een bedrijf werkt waar ze eigen inbreng niet op prijs stellen, kan ondernemen een verademing zijn. Eindelijk ben je niet meer afhankelijk van de goedkeuring van je managers voordat je dat geniale idee kunt uitvoeren.

2. Je eigen tijd indelen

Jij bepaalt zelf of jij tussen twee afspraken door naar de sportschool gaat, een rondje hardloopt of een aflevering van je favoriete serie kijkt. Als ondernemer ben je flexibel om je eigen tijd in te delen. Dat zorgt voor een betere werk-privé balans. Houd die balans wel goed in het oog. Maak een realistische planning en doe je werk op de momenten waarop jij het beste in vorm bent.

3. Meer werkgeluk

Zelfstandige ondernemers ervaren meer werkgeluk. Uit onderzoek naar werkgeluk blijkt autonomie daarbij een belangrijke factor te zijn: de mate waarin je zelf invulling kunt geven aan je werk. Die autonomie heb je als ondernemer volop.

4. Werken waar je wilt

Als ondernemer heb je vaak vrijheid wat betreft je werklocatie. Je kiest zelf of je op locatie bij een klant, thuis of in je favoriete koffietentje werkt.

5. Meer verdienen

onderneming starten

Zonder tussenpartij als een werkgever of uitzendbureau blijft er meer geld over voor jou. Let op: die hogere tarieven lijken mooi, maar houd er rekening mee dat dit geen nettowinst is. Je zult een deel ervan opzij moet zetten voor belastingen, verzekeringen en pensioenopbouw.

6. Persoonlijke ontwikkeling

Je persoonlijke ontwikkeling neemt een sprong als je gaat ondernemen en een eigen bedrijf starten. Je wordt namelijk voortdurend uitgedaagd en leert om vaker uit je comfortzone te gaan.

7. Afwisseling

Als ondernemer regel je je zaken zelf. Natuurlijk kun je taken uitbesteden, maar jij bepaalt welke dat zijn. Je doet zelf de leukste klussen en de taken waar je echt goed in bent. Voor het werk dat je minder ligt of waar te veel tijd in gaat zitten, huur je iemand in.

8. Creatief werken

Ondernemen vereist creativiteit. Of je nu van jezelf al creatief bent of niet, ondernemen prikkelt je creativiteit en probleemoplossend vermogen. Wat doe je als je ineens veel meer opdrachten krijgt dan je in je eentje kunt doen? Of als er toch niet zoveel vraag is naar jouw product of dienst als je dacht? Als ondernemer ga je dit soort uitdagingen aan.

9 Nadelen van ondernemen

nadelen eigen bedrijf

1. 24/7 doorwerken

Een veertigurige werkweek? Parttime werken? Het kan zeker, maar waarschijnlijk niet direct in het begin. Reken erop dat je soms gewoon fulltime bezig bent met het starten van je eigen bedrijf.

Onderzoek laat zien dat veel zzp’ers regelmatig stress hebben. Als die stress je teveel wordt, loop je kans op een burn-out. Zeker voor ondernemers zijn de, met name financiële, gevolgen van een burn-out groot. Je kunt je afspraken met klanten niet meer nakomen en zelfs je inkomen verliezen.

2. IJzeren discipline

Je kent het wel: na een druk en gezellig weekend laat je wekker je genadeloos weten dat de nieuwe werkweek begint. Maar als ondernemer heb je geen vergadering om 9.00 uur. Wie of wat belemmert je dan om je nog eens lekker om te draaien? De discipline om op tijd aan de slag te gaan moet helemaal uit jezelf komen.

3. Wachten op geld

Klanten die niet betalen zijn een grote ergernis voor ondernemers. Als werknemer ontvang je keurig elke maand je salaris. Lekker overzichtelijk en je weet zeker dat er genoeg geld op je rekening staat voor de maandelijkse afschrijvingen. Met een eigen bedrijf moet je regelmatig zelf achter je geld aan.

4. Achterblijvende inkomsten

Als die rekening eindelijk is betaald, blijkt dat je vaste lasten zich harder opstapelen dan je inkomsten. Sowieso is ondernemen in het begin vooral investeren, zowel in tijd als geld. Doe je het goed, dan ga je er na verloop van tijd op verdienen, maar dat lukt lang niet alle ondernemers.

5. Verantwoordelijk voor alles

verantwoordelijkheid eigen bedrijf

Waar veel startende ondernemers geen rekening mee houden, is dat er ook een berg werk op je afkomt waar je niet altijd kaas van hebt gegeten. Facturen maken, belastingaangifte doen, een website bouwen, content maken voor social media, klantenservice en ga zo maar door.

Als eigen baas draag je alle verantwoordelijkheid, ook voor de klusjes die je niet liggen. Je kunt zaken waar je minder goed in bent uitbesteden, maar meestal heb je daar niet direct budget voor. Zeker in het begin komen alle taken bij jou terecht.

6. Tijd kost geld

Je eigen tijd indelen is voor veel mensen het voordeel van ondernemerschap. Niemand vertelt je wat je wanneer moet doen. Daar staat tegenover dat al jouw tijd geld kost. Ben je ziek en heb je veertig graden koorts? Voor ondernemers betekent dat soms gewoon door buffelen, in plaats van uitzieken in bed. Anders verdien je niets.

7. Alleen is maar alleen

Zelf bepalen welke koers je vaart geeft vrijheid. Je hoeft geen rekening te houden met zure collega’s die altijd iets hebben aan te merken op jouw enthousiaste plannen. Toch kan die kritische blik nuttig zijn. Feedback houdt je scherp en zorgt dat je je verder ontwikkelt.

Als startende ondernemer kun je collega’s flink missen. Zeker als je net begint, loop je tegen dingen aan waar je nog geen ervaring mee hebt. En soms moet je leren omgaan met een lastige klant. Je hebt dan niemand om even mee te sparren of stoom bij af te blazen.

8. Veel risico

Het bestaan van een ondernemer is onzeker, niet alleen qua inkomsten. Als je niks regelt, bouw je geen pensioen op en is er geen vangnet als je ziek wordt. Verzekeringen voor ondernemers kosten geld. Bovendien loop je risico’s waar mensen in loondienst niet mee te maken krijgen. Denk aan juridische conflicten, over die onbetaalde rekeningen bijvoorbeeld.

9. Jezelf verkopen

Hoe leuk vind jij solliciteren? Elk verkoopgesprek met een potentiële klant kun je zien als een sollicitatie. In je beste pak zit je tegenover de klant om jezelf en je werk te verkopen. Een vaardigheid die de niet iedereen van nature beheerst.

10 Tips voor een bedrijf starten

eigen bedrijf starten tips

1. Durf te falen

Veel mensen zien falen als iets negatiefs. Fouten maken is uit den boze. En dat terwijl de meest succesvolle ondernemers juist meesters in falen zijn. ‘Fail = First Attempt In Learning’ aldus Tony Robbins. Als iets niet lukt of goed gaat, dan kom je erachter waar je nog wat te leren hebt en kun je jezelf ontwikkelen.

2. Weet goed wat je wil

Maak voor jezelf duidelijk wat je wilt bereiken, maar blijf wel realistisch. Bijvoorbeeld rondkomen van je eigen bedrijf, het realiseren van groei of simpelweg dat doen wat je leuk vindt. Het bepalen van een succesdefinitie kan je helpen bij het in kaart brengen van je toekomstplannen.

Twijfel je nog over de richting van je eigen bedrijf? Hier vind je 50 eigen bedrijf ideeën.

3. Kies een niche

Een goede niche kiezen, kan het verschil maken of je als ondernemer succesvol bent of blijft worstelen. Als je jouw niche helder hebt, heb je minder concurrenten én wordt je marketing veel gemakkelijker. Mensen komen op je af en je verdient meer geld.

Ondernemers zijn vaak bang om een niche te kiezen. Ze zijn bang dat ze de verkeerde keuze maken of bang dat ze klanten mislopen als ze kiezen, en doen dus maar alles voor iedereen. Daarmee lukt het je niet om je te onderscheiden van je concurrenten.

Het resultaat is dat je juist minder klanten hebt want niemand voelt zich écht aangesproken door jouw aanbod en boodschap.

4. Kies een juiste zakenpartner

Misschien heb je het plan om met een paar vrienden een eigen bedrijf op te starten, of is er iemand in de familie die jouw plan ziet zitten en over het benodigde kapitaal bezit? Het kiezen van een zakenpartner kent veel overeenkomsten met de keuze voor een levenspartner.

Samen door het leven gaan, kent zowel zakelijk als privé grote en complexe belangen. Je bouwt samen een netwerk op, je financiën gaan door elkaar lopen en je verbindt een belangrijk deel van je leven aan elkaar. Kies je zakenpartner daarom zorgvuldig en probeer op allerlei vlakken echte verbinding te maken, voordat je definitief met elkaar in zee gaat.

5. En de juiste samenwerkingen

samenwerken in een bedrijf

Samen bereik je meer dan alleen. Ook als ondernemer. Bijvoorbeeld als je de kans krijgt om een grote opdracht uit te voeren, maar zelf over onvoldoende capaciteit beschikt. Of als je andere expertise nodig hebt om een breder dienstenpakket te kunnen aanbieden.

Samenwerking vraagt om een goede voorbereiding. Breng in kaart wat je wil bereiken en wat jij te bieden hebt. Stel een profiel op met de belangrijkste zoekcriteria. Check daarna je netwerk of bezoek vakbeurzen en netwerkbijeenkomsten om een ondernemer te vinden die in het profiel past.

6. Weet goed wat de voor- en nadelen zijn

Eerder in dit artikel heb je 9 voor- en nadelen gelezen over het hebben van een eigen bedrijf starten. Zet de plussen en minnen voor jezelf op een rijtje en bepaal wat voor jou het belangrijkste is.

7. Vergeet niet te reflecteren

Wil je optimaal presteren als ondernemer? Dan is reflectie een belangrijk instrument om in te zetten. Reflectie op je handelen als ondernemer helpt je om te komen tot een professioneel niveau van functioneren.

Reflecteren houdt in dat je jezelf een spiegel voorhoudt. Je staat stil bij je manier van werken als ondernemer, de keuzes die je hebt gemaakt, de vaardigheden die je hebt ingezet, en de gevoelens die dit alles heeft opgeroepen. Jij als persoon staat centraal.

Door zelfreflectie kun je stilstaan bij je eigen handelen en dit kritisch onderzoeken. Dit kan leiden tot nieuwe inzichten in je persoonlijkheid, je gedrag en je achterliggende drijfveren. Deze inzichten bieden je de mogelijkheid je handelen bij te stellen en daarmee de kwaliteit van je werk te verbeteren.

8. Ga netwerken

Voor iedere onderneming is het belangrijk om zichtbaar te zijn, zodat je kunt worden opgemerkt door invloedrijke partners en klanten. Zo blijft jouw onderneming voortbestaan, omdat steeds meer mensen hun weg naar jouw dienstverlening weten te vinden en tevens het belang van hetgeen je te bieden hebt, gaan inzien.

Door een netwerk te vinden van gelijkgestemden, wordt het gemakkelijk om met elkaar te sparren over het ondernemerschap. Door lid te worden van een ondernemersgroep wordt het mogelijk ervaringen en kennis te delen. Je hoeft zo minder het wiel zelf opnieuw uit te vinden.

9. Neem goed afscheid van je huidige baan

Je hebt je besluit genomen om voor jezelf te beginnen en staat te popelen om je droom waar te maken. Toch is het belangrijk om goed afscheid te nemen van je huidige baan. Zeg op tijd op, zorg voor een goede overdracht en plan een gesprek in met je leidinggevende waarin je op een positieve manier je redenen geeft voor je vertrek.

Jij sluit het op deze manier goed af en zij zullen positief over jou praten. Je weet immers maar nooit met wie zij het over jou hebben, misschien wel met jouw toekomstige klanten.

10. Ga ervoor

Maak je plan en ga er vol voor. In het begin komt er veel op je af. Focus je op de zaken die het belangrijkste zijn en die zorgen voor inkomsten en laat je niet afleiden door dingen die later nog wel kunnen. Het volgende stappenplan helpt je om met een gerust hart aan de slag te gaan.

Stappenplan eigen bedrijf starten

stappenplan eigen bedrijf starten

Stap 1: Bepaal je markt

Een idee voor een product of dienst is zo goed als de hoeveelheid mensen die het koopt. Daarom is het belangrijk om vooraf na te gaan of het voldoende slagingskans heeft, of er wel een markt voor is. Wie is je ideale klant en waar bereik je deze klant zijn belangrijke vragen om te beantwoorden.

Stap 2: Voer een marktonderzoek uit

marktonderzoek eigen bedrijf

Marktonderzoek is een uitstekend middel om aan belangrijke informatie te komen als basis voor een doelgerichte marktbewerking. Marktonderzoek biedt o.a. inzicht in de behoeftes en wensen van jouw doelgroep, de concurrentie en kan een beeld geven van de omvang van jouw doelgroep.

Stap 3: Kies een unieke bedrijfsnaam

Een goede bedrijfsnaam is herkenbaar, blijft hangen en maakt duidelijk wat je te bieden hebt. Een passende bedrijfsnaam geeft je onderneming de juiste uitstraling. In deze link vind je de 4 stappen die je helpen om te bepalen of een bedrijfsnaam aan alle voorwaarden voldoet en 5 bonus tips voor een goede bedrijfsnaam.

Stap 4: Rechtsvorm kiezen

Als startende ondernemer moet je ook een rechtsvorm kiezen. Een rechtsvorm is de juridische vorm van jouw onderneming zoals bijvoorbeeld een eenmanszaak.

De rechtsvorm bepaalt onder andere jouw aansprakelijkheid, maar ook welke belastingen je moet betalen en of je fiscale voordelen krijgt. De meest voorkomende rechtsvormen zijn eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof) en besloten vennootschap (bv).

Stap 5: Controleer eisen vakgebied

Zoek via de Kamer van Koophandel uit of jouw activiteiten worden gezien als een ‘beschermd beroep’. In dat geval moet je namelijk toestemming vragen en/of jouw beroepskwalificaties laten erkennen. Je kunt ook te maken krijgen met eisen voor je bedrijfsruimte, zoals een bestemmingsplan. Meer informatie hierover vind je in het artikel ‘Voor jezelf beginnen vanuit huis’.

Stap 6: Bepaal een strategie

Als je weet wat je wil gaan doen en bereiken, ga je de route bepalen. Dat doe je met een strategie. Dit is de weg naar jouw succes. Je beschrijft in je strategie wat je gaat doen, hoe je dat gaat doen en wat je daarvoor nodig hebt aan mensen, middelen en tijd. Maak je strategie concreet en behapbaar, zodat het je richting, focus en structuur geeft.

Bij een strategie opstellen hoort keuzes maken. Je kunt niet alles tegelijk doen, dus moet je prioriteiten stellen. Houd ook rekening met onzekerheden, concurrenten en beren op de weg.

Stap 7: Maak een financieel plan

Het financieel plan is een vertaling van je ondernemingsplan in cijfers. Het financieel plan helpt je te bepalen of je ondernemingsplan financieel haalbaar is. Dit moet in ieder geval in het financiële plan komen:

  • wat heb je nodig om morgen een goede start te maken met je eigen bedrijf
  • de verwachte omzet, kosten voor inkopen en andere kosten
  • de winstverwachting voor de komende jaren
  • hoe de financiering van je bedrijf geregeld wordt en tegen welke voorwaarden.

Een ondernemingsplan schrijven?

Een goede voorbereiding vergroot je kans op succes. Een ondernemingsplan geeft je inzicht in je ondernemersvaardigheden, doelen, marktpositie en de haalbaarheid van je plan. Een goed idee als je externe partijen, zoals een bank, bij je start wil betrekken.

Start je als kleine ondernemer en zijn er geen externe partijen bij betrokken? Dan past jouw ondernemingsplan gemakkelijk op een A4’tje. Meer heb je niet nodig, omdat als starter de realiteit meestal anders loopt dan je plan. Zonde van de tijd om een groot ondernemingsplan te schrijven dus!

Stap 8: Schrijf je in bij de Kamer van koophandel

onderneming inschrijven kvk

Ben je klaar voor de officiële start van jouw eigen bedrijf? Dan moet je jouw onderneming inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Zij geven jouw gegevens vervolgens door aan de Belastingdienst.

Als de Belastingdienst jou als btw-ondernemer opneemt in de administratie, krijgt je jouw omzetbelastingnummer en jouw btw-identificatienummer (btw-id).

Stap 9: Regel de verzekeringen en vergunningen

Een bedrijf starten betekent ook risico’s nemen. Naast een boekhouding ben je ook verplicht om je te houden aan bepaalde wettelijke eisen. Check goed of je vergunningen nodig hebt. Afhankelijk van jouw situatie is het in sommige gevallen verstandig om verzekeringen af te sluiten om de grootste risico’s te vermijden.

Algemene Voorwaarden

Het hebben van algemene voorwaarden is ook geen overbodige luxe. Zorg ervoor dat externe factoren geen roet in het eten kunnen gooien. Het inschakelen van een juridisch adviseur om hierbij te helpen kan ellende voorkomen. Naast de algemene voorwaarden heb je tegenwoordig bijna altijd ook een privacyverklaring voor je website nodig, omdat je dient te voldoen aan de AVG (privacywetgeving).

Bij veel juristen kun je een compleet starterspakket afnemen waar al deze dingen inzitten.

Stap 10: Open een zakelijke rekening

bedrijfstarten11 1200

Een zakelijke rekening is niet verplicht als je een bedrijf hebt. Maar het is wel zo handig en duidelijk om privé uitgaven en zakelijke uitgaven te scheiden. En een zakelijke rekening heeft meer voordelen, zoals tijdwinst bij administratie en een professionele uitstraling. Zelf vind ik KNAB de beste bank voor startende ondernemers.

Stap 11: Logo, huisstijl en website

Naast een bedrijfsnaam heb je ook een logo en huisstijl nodig. Jouw logo gebruik je bijvoorbeeld in jouw reclame-uitingen en op jouw facturen. Zo ben je herkenbaar voor jouw klanten.

Een beetje bedrijf kan tegenwoordig eigenlijk niet zonder een zakelijke website, die je vervolgens kunt promoten op de bekende social media. Je kunt de website laten ontwerpen door een professioneel bureau of – als je een beetje handig bent – zelf een (iets simpelere) variant maken.

Stap 12: Klantenbestand opbouwen

Acquisitie plegen moet één van de belangrijkste punten op jouw takenlijstje worden. Een eigen zaak beginnen kan niet zonder klanten. Een gebrek aan nieuwe klussen betekent immers dat jij weinig geld verdient en dat kan de uiteindelijke groei van jouw bedrijf in de weg staan.

Als je een eigen bedrijf wilt beginnen is netwerken dé manier om samenwerkingen te vinden en potentiële klanten.

Stap 13: Administratie bijhouden

Je bent wettelijk verplicht een financiële administratie op te zetten en bij te houden. Zorg daarom dat je aan jouw administratieve verplichtingen voldoet volgens de eisen van de Belastingdienst. Jouw zakelijke administratie gebruik je als basis bij het invullen van jouw belastingaangifte. Een gemakkelijk boekhoudpakket dat ik aan kan raden is e-boekhouden (nu 15 maanden gratis als starter!)

Is boekhouden niet je hobby én een van je zwakke punten? Schakel dan een boekhouder in.

Tenslotte

Ondernemen is één lang leerproces. Ook al ben je al tien jaar bezig met je bedrijf, je blijft altijd leren. Je moet jezelf ook blijven ontwikkelen om met je bedrijf te kunnen groeien.

Het begint met een eigen bedrijf starten. Daarna moet blijken of je plannen en strategieën ook echt blijken te werken in de praktijk. Waarschijnlijk zul je gaandeweg een aantal zaken moeten aanpassen, maar dat is wel de manier om door te groeien van startende naar serieuze ondernemer.

En vergeet vooral niet te genieten van jouw proces en vier je successen!

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This