Een eigen bedrijf starten zonder geld: zo doe je dat

21 maart 2021

Een bedrijf starten zonder geld? Is het jouw grote wens om voor jezelf te beginnen, maar ontbreekt het je aan de financiële middelen? Geen nood. Ook dan is het mogelijk om als zelfstandige aan de slag te gaan. Natuurlijk kun je zonder geld niet meteen een kantoor betalen of personeel. Toch zijn er meer dan genoeg mogelijkheden genoeg om een eigen bedrijf te starten zonder geld.

In dit artikel geef ik je tips en informatie over mogelijkheden die er zijn om een eigen bedrijf te starten zonder geld. 

Kan ik een eigen bedrijf starten zonder geld?

Daar kunnen we kort over zijn. Ja, dat kan. Heel goed zelfs. De meeste van onze klanten starten hun bedrijf zonder grote investeringen. Met een beetje creativiteit en inventiviteit kom je ontzettend ver.

Investeren in een bedrijfspand, nieuw meubilair, computers en andere apparatuur wordt lastig. Meestal heb je dat ook helemaal niet nodig. Je zult het in het begin gaan doen met wat je hebt, of waar je voordelig aan kunt komen of kunt lenen.

Gelukkig heeft de doorsnee ondernemer een creatief brein. Als je een eigen bedrijf start vanuit huis, zoals velen doen, heb je al helemaal geen bedrijfspand nodig. Dat maakt het een stuk makkelijker.

Als dienstverlenend ondernemer heb je sowieso lage kosten. En start je een webshop, dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om te starten met het dropshipping concept. Dan heb je geen geld nodig om je voorraad op peil te houden.

Zeg ook niet meteen je baan op als je van start gaat met je eigen bedrijf. Dat kan altijd nog. Start jouw onderneming naast je huidige baan, valideer je business concept en bouw een klantenbestand op voordat je jouw baan opzegt.  

Lenen of investeerders zoeken

investeerders voor eigen bedrijf starten zonder geld

Als je zelf geen geld hebt, kun je ook je eigen bedrijf starten zonder geld door te lenen, of met investeerders. Bedenk wel dat mensen niet zomaar geld uitlenen of gaan investeren. Ook al heb je nog zo’n goed plan. Zorg er voor dat je de volgende punten duidelijk hebt:  

 1. Wat je gaat doen en voor wie
 2. Hoe je daar geld mee gaat verdienen
 3. Wat je nodig hebt om te kunnen starten
 4. Waarom jij de geschikte ondernemer hiervoor bent

Vergeet niet om voldoende aandacht te besteden aan het verdienmodel van je onderneming. Mensen willen nu eenmaal graag weten of, hoe en wanneer ze hun geld weer terug zien.

Geef voorbeelden van anderen, die op dezelfde manier succesvol zijn geworden. Kijk ook bij de concurrentie wat de verbeterpunten zijn en leg uit dat jij dat anders gaat doen. Zo vergroot je jouw kans op succes.

Leg jouw plan voor aan mensen waar je op vertrouwt en vraag wat zij ervan denken. Doe je voordeel met hun vragen en/of opmerkingen. Wees duidelijk en krachtig.  

Bedrijven waar niet veel startkapitaal voor nodig is

voorbeelden om zonder geld een eigen bedrijf te starten

Er zijn verschillende manieren waarop je je eigen bedrijf kunt starten zonder eigen geld. Online bedrijven kun je bijvoorbeeld makkelijk vanuit huis starten.

Om een online business te starten heb je eigenlijk alleen maar een computer met een internetverbinding nodig. We geven je wat voorbeelden van online bedrijven waar je geen geld voor nodig hebt:

1. Webshop (als tussenpersoon)

Als tussenpersoon bij een webshop breng je handelaren en consumenten samen. Het concept is redelijk eenvoudig. Jij zorgt voor een goede webshop met een beveiligde verbinding en een betaalmodule.

Vervolgens ga je op zoek naar handelaren die hun producten door jou willen laten verkopen. Jouw tijd besteed je vooral aan het aantrekken van meer bezoekers naar je website.

2. Affiliate marketing 

Nog een manier om zonder eigen geld een bedrijf te starten. Bij affiliate marketing verkoop je eigenlijk niets. Via advertenties op jouw website stuur je potentiële klanten door naar webshops waar jij afspraken mee hebt.

Als die potentiële klanten daar tot aankoop overgaan, krijg jij een percentage van de omzet. Je hebt dus een goede website nodig met voldoende verkeer vanuit Google of via advertenties. Meer soorten verdienmodellen vind je hier.

3. Dropshipping

Vanuit jouw webshop verkoop je producten van anderen. Op het moment dat iemand bij jou een order plaatst, bestel jij het product bij de leverancier. Deze zorgt ervoor dat het product bij jouw klant komt. Een mooie manier om zonder eigen geld voor jezelf te beginnen. Je kunt producten van verschillende leveranciers in jouw webshop aanbieden.

4. Diensten verlenen

Dit is de meest gekozen manier van ondernemen bij onze klanten. Je levert diensten aan je klanten, bijvoorbeeld als coach, consultant, trainer, therapeut en noem maar op. Een eigen bedrijf starten zonder geld kan op deze manier vrij makkelijk, want je hebt weinig kosten. We hebben een hele mooie 8 stappen methode om je eigen bedrijf te starten die zichzelf in de praktijk bewezen heeft.

6 Tips om een eigen bedrijf starten zonder geld

tips eigen bedrijf starten vanuit huis zonder geld

Je ziet, een bedrijf starten zonder geld is zeker mogelijk. Natuurlijk ben je wel enigszins beperkt in de mogelijkheden, maar als je wilt kun je aan de slag. Tot slot geven we je nog wat praktische tips die aan een succesvolle start bij kunnen dragen:

1. Denk goed na over het nemen van een lening

Geld lenen lijkt vaak makkelijker dan het is. Als je een eigen bedrijf zonder geld gaat starten is het aantrekkelijk om geld te lenen. Maar, denkt eerst goed na of het noodzakelijk is. Je moet het namelijk ook weer terugbetalen, met rente. Dus, misschien kan je oude computer nog wel even mee en hoef je nog niet meteen een nieuwe(re) auto aan te schaffen.

2. Kijken naar investeer mogelijkheden

Dan komt het netwerken om de hoek kijken. Wil jij een eigen bedrijf starten zonder geld, dan is het prettig als je mensen kent, die jou kunnen helpen. Probeer contact te leggen met vergelijkbare bedrijven die al voorbij de opstartfase zijn. Je kunt veel van ze leren en misschien willen ze wel in jouw bedrijf investeren. Voor absolute starters zijn de beste bronnen echter je eigen bank en familie/vrienden.

3. Zeg niet zomaar je huidige baan op

Ga in eerste instantie naast je huidige job aan de slag. Dat is hard werken, maar wel zo veilig. Je kunt dan altijd nog op je salaris terugvallen en noodzakelijke uitgaven voor je bedrijf doen.

4. Kijk naar financiële mogelijkheden

Als je een eigen bedrijf wilt starten zonder geld, zijn er mogelijkheden genoeg. Toch kan het soms lastig zijn en zijn er aankopen die je echt moet doen. Zorg ervoor dat je daarop voorbereid bent. Dat scheelt je een hoop kopzorgen als het zover komt.

Misschien kun je met de bank afspraken maken dat je tijdelijk rood mag staan, of heb je familie of vrienden waar je aan mag kloppen als het even echt niet lukt. Maak van tevoren afspraken over de mogelijkheden, de voorwaarden en de kosten. 

Zorg ook direct voor een goed boekhoudpakket waar je zelf mee aan de slag kunt. E-boekhouden bijvoorbeeld, dat kun je nu tijdelijk 15 maanden zelfs gratis gebruiken als starter.

5. Kijk naar bedrijfsmogelijkheden

We hebben je in dit artikel een aantal voorbeelden gegeven over een eigen bedrijf starten zonder geld:

 1. Webshop (tussenpersoon)
 2. Affiliate marketing
 3. Dropshipping
 4. Diensten verlenen

Hier vind je nog een hele lijst met 50 bedrijfsideeën.

Maar, er zijn nog een meer mogelijkheden om zonder geld voor jezelf te kunnen beginnen. We geven je nog een paar voorbeelden waar niet zo vaak aan gedacht wordt:

 1. Vanuit de WW kun je een bedrijf opstarten met behoud van uitkering en ondersteuning van het UWV
 2. Verhuur jezelf als freelancer bij bedrijven in een sector waarin jij verder wilt groeien, zoals
  • In de IT sector: werkplek onderhoud/verhuizingen;
  • Administratief werk, boekhouden;
  • Social media posts schrijven;
  • 1e lijn helpdesk;
  • Onderhoud websites etc.

6. Bouw een netwerk op

Netwerken is belangrijk voor iedereen die een eigen bedrijf gaat starten. Helemaal als je een bedrijf start zonder eigen geld. Neem dus echt regelmatig de tijd om te netwerken.

Ga naar netwerkborrels, bezoek beurzen en evenementen waar je gelijkgestemden tegenkomt. Je kunt je ook aansluiten bij een Mastermind Groep. Dat is een vaste groep gelijkgestemde ondernemers die elkaar versterken. Je leert daar van elkaars successen en fouten.

Weet jij al wat voor soort bedrijf jij zou willen starten? En wat houd je nog tegen? Deel het met ons hieronder in het commentaarveld!

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Ongelukkig op werk
Ongelukkig op werk

Voor veel mensen is maandag niet de meest favoriete dag. Maar wat als je op zondagavond niet kan slapen en op maandagochtend met tegenzin opstaat, omdat je weer naar je werk moet? Ongeveer 1 op de drie mensen is ongelukkig op werk. In dit artikel lees je over 7...

Passie

Ongelukkig op werk

Voor veel mensen is maandag niet de meest favoriete dag. Maar wat als je op zondagavond niet kan slapen en op maandagochtend met tegenzin opstaat, omdat je weer naar je werk moet? Ongeveer 1 op de...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This