Financieel plan

28 november 2022

Je wil binnenkort je eigen bedrijf starten maar hebt een financiering nodig? Dan heb je een financieel plan nodig om aan te tonen dat je ondernemingsplan financieel haalbaar is. In dit artikel gaan we dieper in op wat een financieel plan precies is en hoe jij een financieel plan kan opstellen voor jouw bedrijf.

Wat is een financieel plan?

Het financiële plan is een cijfermatige vertaling van jouw idee. Stapsgewijs denk je na over de belangrijke financiële aspecten van je ondernemingsplan. In een goed financieel plan wordt op verschillende vragen antwoord gegeven:

  • Wat heb je nodig wanneer je een goede start gaat maken met je bedrijf?
  • Hoe zien de verwachte inkomsten en uitgaven er uit?
  • Wat is de verwachte omzet?
  • Hoeveel eigen vermogen moet ik investeren?
  • Hoeveel winst verwacht ik op lange termijn te maken?
  • Welke bestedingen moet ik de komende tijd doen? Wat gebeurt er per maand op mijn zakelijke rekening?

Waar gebruik je een financieel plan voor?

Het financieel plan vormt het fundament onder jouw bedrijfsplan. Het is de cijfermatige weergave op basis waarvan je jouw plannen en ideeën kunt gaan vormgeven.

Bovendien is het onmisbaar bij de aanvraag van een lening. Met een goed financieringsplan overtuig je de bank of andere investeerders om geld te steken in jouw bedrijf.

Voordelen van het maken van een financieel plan

Ook heb je geen financieel plan nodig voor een financiering. Het opstellen van een financieel plan is voor iedereen die een business start nuttig omdat het mooi weergeeft wat je geschatte financiële cijfers zijn. Zo zorg jij voor de financiële gezondheid van jouw bedrijf.

Ook kan je later de vergelijking maken of je werkelijke omzet, winst, investeringen, inkomsten en uitgaven (bijvoorbeeld na één jaar) in overeenstemming waren met wat je verwachtte. Heb je meer winst gemaakt? Of juist veel meer kosten dan je voorzag? Dit zijn belangrijke analyses om te maken.

Wat zet je in een financieel plan?

financieel plan opstellen

Wil je een financieel plan maken? Houdt er dan rekening mee dat dit aardig wat tijd en cijfermatig inzicht vergt. De volgende vijf begrotingen zijn belangrijke onderdelen van het financieel plan:

1. De investeringsbegroting

Welke investeringen zijn noodzakelijk en wat kosten ze? Je zet op een rij welke bedrijfsmiddelen je moet aanschaffen voor de start van je onderneming en hoeveel kapitaal je daarvoor nodig hebt.

Start je een eigen (web)winkel? Denk dan ook aan de kosten voor de inventaris, eventuele voorraden en marketing. Dat noteer je allemaal in een investeringsbegroting. 

2. De financieringsbegroting

Hoe ga je de investeringen uit de investeringsbegroting betalen? Dit kan zowel met eigen geld als door externe te lenen. Denk hierbij aan een lening van de bank of zakelijke investeerders. Eigen geld noemen we in de financieringsbegroting van je financieel plan ook wel eigen vermogen, externe financiering heet vreemd vermogen.

3. De exploitatiebegroting

Maak een inschatting van de verwachte omzet en kosten in een exploitatiebegroting. Je stelt hiervoor een driejarenplan op zodat je inzichtelijk maakt wanneer je de investeringen terugverdient. Zo kun je externe investeerders ook laten zien wanneer je break-even draait en winst gaat maken.

4. De liquiditeitsbegroting

De liquiditeitsbegroting van je financieel plan is een periodiek overzicht van de inkomsten en uitgaven. Hiermee maak je inzichtelijk wat je maandelijks uitgeeft en ontvangt.

Zo heb je altijd de meest recente informatie over je cashflow. Door een liquiditeitsbegroting te maken leer je steeds beter inschatten welke maanden of periodes geschikt zijn om te investeren en om een financiële buffer op te bouwen. 

5. Een persoonlijke begroting

Bereken hoeveel geld je privé nodig hebt om rond te komen. Zo weet je welk bedrag je minimaal moet overhouden om rond te kunnen komen en het voortbestaan van de onderneming niet in gevaar te brengen.

Opstellen van een financieel plan

financieel plan voorbeeld

Zoals je al begrepen hebt, is het opstellen van een financieel plan veel werk. Het is uiteraard ook sterk afhankelijk van het soort onderneming dat jij op wil zetten. In welke situatie jij ook zit, loop onderstaande punten door zodat jij goed voorbereid jouw financieringsplan gaat maken.

1. Omschrijving activiteiten

Het is nuttig om eerst grondig je geplande activiteit te omschrijven. Het financieel plan maakt namelijk deel uit van een ondernemersplan. Dus jouw plannen voor jouw onderneming moeten aansluiten bij het financieel plan.

2. Zoek potentiële investeerders

Naast financiële steun vanuit de overheid, zijn er ook andere externe financieringen mogelijk. Banken liggen misschien het meest voor de hand. Maar er zijn ook alternatieve financieringen via informele investeerders zoals crowdfunding of Business Angels. Er zijn dus meer manieren om aan bedrijfsfinanciering te komen.

3. Zoek een externe financiering of deskundige

Kun jij het niet allemaal zelf bekostigen? En ben jij niet bekend met alternatieve vormen van financiering, zoals crowdfunding of business angels? Lang niet iedereen is thuis in deze alternatieve vormen om te lenen.

Als ondernemer kun je daarom in een eerder stadium de hulp van een deskundige inroepen, een accountant bijvoorbeeld. De accountant kan de matchmaker zijn tussen de ondernemer en de informal investor.

4. Financiële middelen

Heb je al in kaart gebracht welke investeringen nodig zijn? Het is belangrijk die op voorhand zo realistisch mogelijk in te schatten. Een goede inschatting zorgt ervoor dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Hou ook rekening met de vaste kosten in de eerste maanden. Die vaste kosten zal je sowieso moeten betalen. Houd bij het bepalen van de hoeveelheid financiering rekening met een buffer.

Maar lenen kost geld!

geld lenen

Voorzie dus niet te veel onnodige financiële middelen. Hoeveel kun jij zelf investeren? Wat is je eigen vermogen? Kijk ook of jij in aanmerking komt voor subsidies en/of regelingen voor startende ondernemers. En bekijk dan of het nodig is om een externe lening te gaan regelen om jouw plannen uit te voeren.

4. Verwachte kosten en uitgaven

Kosten en uitgaven hangen nauw samen, toch zijn er wel degelijk verschillen. Zo komen kosten op je winst- en verliesrekening terecht, en kunnen uitgaven ook als voorraad op je balans verschijnen bijvoorbeeld. Het is dus van belang om beide begrippen goed te kunnen onderscheiden voor jouw administratie.

Het kan zo zijn dat je al wel kosten hebt, terwijl je nog geen uitgave hebt gemaakt. Bijvoorbeeld: je doet een aankoop en je ontvangt de factuur ervan. Je hebt deze nog niet betaald, dus je hebt nog geen uitgave gedaan. Je hebt dan een kortlopende schuld op je balans. Je aankoop behoort al wel tot de kosten op je winst- & verliesrekening.

Op den duur betaal jij je openstaande factuur. Nu maak je wel een uitgave, en daarmee komt de schuld op je balans te vervallen. Op je winst-& verliesrekening verandert er niks. Je maakt geen kosten, maar deze zijn natuurlijk wel al verwerkt op je winst- & verliesrekening.

5. De inkomsten

Je moet ook jouw verwachte opbrengsten in kaart brengen. Deze gebruik je in de exploitatiebegroting (zie hierboven) en meestal breng je dit in kaart voor een periode van 3 jaar.

Omzet prognose maken

omzet

Forecast betekent letterlijk: prognose. Dus een voorspelling over hoe iets zal gaan verlopen. Wanneer je een sales of verkoop forecast maakt, voorspel je op basis van berekeningen hoeveel je in de toekomst gaat verkopen en welke omzet dat oplevert.

In het begin is dit uiteraard lastig omdat je nog geen resultaten uit het verleden hebt. Het is de kunst om een goede balans te vinden tussen een gezonde ambitie en realisme. Zodra jij daadwerkelijk begint met je onderneming is het belangrijk maandelijks te checken of jouw forecast nog klopt.

Analyseren, bijsturen en optimaliseren

Blijft je omzet achter? Analyseer waar dit door komt en neem maatregelen om de gewenste resultaten te halen. Maar doe je het beter dan verwacht? Analyseer dan ook waar dit door komt en gebruik deze kennis. Stel in beide gevallen je forecast bij en kijk of dit invloed heeft op jouw kosten en stel bij waar nodig.

Een bedrijf starten zonder geld?

Is het jouw grote wens om voor jezelf te beginnen, maar ontbreekt het je aan de financiële middelen? Geen nood. Ook dan is het mogelijk om als zelfstandige aan de slag te gaan.

Natuurlijk kun je zonder geld niet meteen een kantoor betalen of personeel. Toch zijn er meer dan genoeg mogelijkheden genoeg zoals je kunt lezen in het artikel eigen bedrijf starten zonder geld.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This