Maak Jouw Impact

Een onderneming beginnen

20 november 2022

Droom jij over jouw eigen onderneming? In dit artikel lees je wat dit betekent en welke soort ondernemingen er zijn. Welke past het beste bij jouw plannen? En hoe zit het met duurzaam ondernemen? Enthousiast? Je krijgt de vijf belangrijkste tips om succesvol aan de slag te gaan.

Wat is een onderneming?

De definitie van een onderneming staat niet in de wet, maar komt vanuit de rechtspraak. Een onderneming is “een duurzame organisatie van arbeid en kapitaal dat door deelname aan het economisch verkeer beoogt winst te behalen”. Of met andere woorden: een onderneming is een bedrijf met als oogmerk winst.

Wanneer heb ik dan een onderneming?

Volgens de Kamer van Koophandel heb je een onderneming op basis van de volgende criteria:

  • Je diensten voortbrengt of goederen levert
  • Je ontvangt een beloning in ruil voor de levering van jouw diensten en/of goederen, dus als je een economische activiteit uitoefent.
  • Je neemt deel aan het economische verkeer: je stapt dan ook uit de gezins- of hobbysfeer
  • Je hebt meer dan één klant
  • Je kunt zelf bepalen op welke wijze en op welk tijdstip de werkzaamheden plaatsvinden.

Wat komt er allemaal bij kijken?

onderneming

Er zijn genoeg goede redenen om een onderneming te beginnen:

  • Je kunt je eigen koers varen. Jij bepaalt je eigen toekomst (en niet je werkgever)
  • Meer balans, je bepaalt zelf waar en wanneer je werkt
  • Jouw onderneming kan op termijn waarde gaan vertegenwoordigen. Je bouwt dus iets op voor later
  • Ondernemers ervaren meer werkgeluk. Je kunt meer van jouw talent en passie kwijt in jouw onderneming.

Maar het is natuurlijk niet alleen rozengeur en maneschijn als jij je onderneming start. Aan de ene kant heb je meer vrijheid, maar het werk houdt vaak niet op om 17.00 uur. Je zult nieuwe dingen moeten gaan leren en kunnen omgaan met tegenslagen. In dit artikel lees je welke competenties je nodig hebt als je een onderneming start.

Wat voor soort ondernemingen zijn er?

Er zijn verschillende soorten ondernemingsvormen. De rechtsvorm bepaalt onder andere de aansprakelijkheid voor schulden van jouw onderneming en jouw belastingverplichtingen. Welke het meest geschikt is hangt van jouw situatie en ambities af.

Je kunt je hierin zelf verdiepen of je vraagt advies aan een expert. Hieronder vind je alvast de verschillende opties voor de wijze waarop je dit kunt doen:

Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid:

Bij deze rechtsvormen ben jij aansprakelijk voor de schulden van jouw onderneming met jouw privévermogen.

Eenmanszaak:

Een eenmanszaak is snel en eenvoudig op te richten en in het begin kun je meestal meer belastingvoordeel behalen dan bijvoorbeeld bij een bv.

Vennootschap Onder Firma (vof):

vof

De vof is geschikt als jij samen met andere ondernemers het streven hebt een bedrijf te beginnen. Alle vennoten brengen iets in de vof. Bijvoorbeeld geld, goederen of arbeid. Een minimumkapitaal is niet nodig.

Commanditaire Vennootschap (cv):

Wil je een vof beginnen, maar heb je niet genoeg kapitaal voor de nodige investeringen? Dan kun je kiezen voor de commanditaire vennootschap. De geldschieter wordt jouw (stille) vennoot en heeft zo een directe band met jouw bedrijf.

Maatschap:

Wil je jouw beroep samen met anderen als zelfstandig ondernemer uitvoeren onder een gemeenschappelijke naam? Bijvoorbeeld als tandarts, architect, fysiotherapeut of advocaat? Dan kun je kiezen voor de maatschap.

Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid:

Besloten vennootschap (bv):

Het kapitaal van een bv is verdeeld in aandelen, die in bezit zijn van de aandeelhouders. Bij kleine bv’s is de bestuurder vaak ook de enige aandeelhouder en is dan directeur én grootaandeelhouder (dga).

Naamloze Vennootschap (nv):

Dit is een vennootschap waarvan het kapitaal is verdeeld in aandelen, net zoals bij een besloten vennootschap (bv). Het grote verschil? Een nv kent naast aandelen op naam, ook aandelen die vrij verhandelbaar zijn op de beurs.

Stichting:

Wil je een maatschappelijk, sociaal of ideëel doel realiseren, zoals natuurbehoud, hulp aan andere mensen of de verspreiding van cultuur? En heb je hiervoor een vermogen beschikbaar? Dan kun je kiezen voor een stichting.

Vereniging:

Heb jij een een wens of doel die je wil bereiken door met anderen samen te werken? Bijvoorbeeld om samen te sporten of muziek te maken? Dan is een vereniging een geschikte keuze. Beslissingen over de organisatie worden genomen door de ledenvergadering.

Coöperatie:

Deze rechtsvorm is interessant als jij als individuele ondernemer wil profiteren van de voordelen van een collectief. Bijvoorbeeld van gezamenlijke inkoop of marketing.

De rechtsvorm bepaalt onder andere de aansprakelijkheid voor de schulden van jouw bedrijf en jouw belastingverplichtingen.

Heb je een onderneming als je ZZP’er bent?

eigen ondernemer

Iedereen die zich bij de Kamer van Koophandel inschrijft, mag zichzelf ondernemer noemen. Maar die vlieger gaat dus niet direct op voor de inkomstenbelasting. Het feit dat je winst maakt, wil nog niet zeggen dat de Belastingdienst je ziet als ondernemer.

Ondernemer in de ogen van de Belastingdienst

De Belastingdienst hanteert voor zzp’ers verschillende eisen om te bepalen of iemand wel of geen ondernemer is voor de inkomstenbelasting. En het is goed om dit te checken, want alleen als je door de Belastingdienst wordt aangerekend als ondernemer kan je bij het invullen van je inkomstenbelasting gebruikmaken van de verschillende aftrekposten en fiscale regelingen.

Twijfel jij of je ZZP’er wil worden? Lees dan het artikel zzp’er worden, de 5 grootste voor- en nadelen.

Duurzaam ondernemen

Aandacht voor duurzaamheid is al niet meer weg te denken in onze samenleving. Ondernemingen met een focus op duurzaamheid, houden rekening met de effecten van hun bedrijfsvoering op mens, klimaat, milieu en maatschappij. Consumenten kiezen steeds vaker voor duurzame producten en diensten.

De voordelen van duurzaam ondernemen

Niet alleen werk je mee aan een gezondere planeet, je bespaart ook geld door lagere energierekeningen. Het heeft ook nog eens een positieve invloed op het imago van je onderneming en de betrokkenheid van je werknemers.

Als je het doet, doe het dan goed

duurzameonderneming

Gebruik je het ‘duurzaam ondernemen’ alleen om goed over te komen? Wees je er dan van bewust dat klanten hier vaak doorheen prikken. Je bent dan niet authentiek en dit heeft een negatief effect op jouw imago. Kom jij bijvoorbeeld met een grote benzine slurpende auto bij je klant, dan kom je niet erg geloofwaardig over. Geen woorden maar daden.

Hoe wordt jouw onderneming duurzaam?

Maar hoe doe je het dan en waar begin je? In het artikel duurzaam ondernemen vind je een paar goede voorbeelden, een stappenplan en 7 tips op weg naar duurzaam ondernemen.

Een eigen onderneming starten

Wil jij een onderneming gaan starten? Fantastisch! Als je voor jezelf gaat beginnen, komt er veel op je af. Je wil je goed voorbereiden als je een onderneming start en niets over het hoofd zien. In het artikel eigen bedrijf starten vind je een 12-stappenplan plus 10 tips om jou goed voorbereid op weg te helpen.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This