door Bas

Geschreven op 11 augustus 2022

Ben jij van plan te gaan ondernemen? In dit artikel lees je wat dit betekent en krijg je vijf goede redenen om te gaan ondernemen. En hoe zit het met internationaal ondernemen en maatschappelijk verantwoord ondernemen? Enthousiast? Je krijgt de vijf belangrijkste tips om succesvol aan de slag te gaan.

Wat is ondernemen?

Ondernemen betekent dat je een plan in actie omzet en daarvan zelf de gevolgen draagt.

Of je nu kiest voor een bedrijf met personeel, een franchise-formule of parttime thuiswerken om een boek te schrijven: elke optie heeft uiteindelijk als doel om met diensten of producten een positief resultaat te boeken.

Is ondernemerschap iets voor jou?

Wekelijks schrijven ruim 4.500 bedrijven zich in bij de Kamer van Koophandel. Elke nieuwe onderneming brengt veel verrassingen met zich mee, en dwingt je om nieuwe dingen te leren.

Blijf alert en flexibel en open staan voor nieuwe ideeën en mogelijkheden. En wees bereid om te falen en weer opnieuw te beginnen, want de meeste ondernemers stoppen voordat ze het echt hebben geprobeerd.

Welke competenties heb jij nodig als je wil ondernemen?

Wil jij checken of jij hebt ‘what it takes’ voor het ondernemerschap? In dit artikel lees je welke competenties je nodig hebt als je een bedrijf start.

5 goede redenen om te ondernemen

1. Je eigen koers varen

eigen koers varen

Veel mensen dromen van een eigen bedrijf, omdat ze dan eindelijk dingen ‘op hun manier’ kunnen doen. Dat is op zich een prima motivatie: laat maar zien dat jij het beter kunt dan jouw werkgever of collega’s.

Als je in loondienst bent, bepalen anderen jouw toekomst, bij een eigen bedrijf doe je dat zelf. Het grote voordeel is dat je jouw sterke punten kent en deze optimaal kunt benutten.

2. Meer balans

Iedere dag in de file staan? Dat bepaal je als ondernemer gedeeltelijk lekker zelf. Je kunt thuis een kantoor inrichten of ergens anders in jouw woonplaats een locatie vinden.

Als ondernemer beheer je jouw eigen agenda. Klinkt lekker, maar besef wel dat werk en privé op die manier ook makkelijk in elkaar overlopen. Ondernemen stopt niet om 17.00 uur. En een ondernemer is vaak zelf zijn meest veeleisende baas.

3. Iets opbouwen voor later

Een eigen onderneming kan op den duur een waarde gaan vertegenwoordigen. Een waarde die je kunt verzilveren door jouw onderneming op termijn te verkopen.

4. Meer werkgeluk

Uit onderzoek blijkt steeds weer dat ondernemers meer werkgeluk ervaren dan professionals in vaste dienst. Het verschil? De ondernemers kunnen meer van hun talent en passie kwijt in hun onderneming. Als je plezier in je werk hebt, is het doorgaans makkelijker om tegenslagen op te vangen.

5. Meer vrijheid

Behalve de vrijheid om je eigen tijd in te delen, gaat het hierbij bijvoorbeeld om de manier waarop je je je werk uitvoert. Die autonomie heb je als ondernemer volop. Je hebt je te houden aan de wet en afspraken die je maakt met je klanten, maar jij bent degene die bepaalt onder welke voorwaarden je werkt.

Internationaal ondernemen

internationaal ondernemen

Internationaal ondernemen is niet alleen het investeren in het buitenland en inkopen of verkopen van goederen of diensten aan het buitenland. Het heeft ook te maken met de ontwikkeling van internationale economische activiteiten die nodig zijn om zaken te gaan doen met nieuwe markten in het buitenland.

Wat komt er bij kijken?

Liggen er voor jouw of diensten veel kansen en mogelijkheden in het buitenland? Exporteren naar het buitenland vereist voorbereiding, doorzettingsvermogen en vooral ook geduld. Het maakt je bedrijf wel minder afhankelijk van de Nederlandse markt.

Je moet rekening houden met zaken zoals nieuwe culturen, regels, wetgeving en marktonderzoeken.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Bedrijven met een focus op MVO richten zich actief op het toevoegen van waarde aan de samenleving. Dat betekent dat zij rekening houden met de effecten van hun bedrijfsvoering op mens, klimaat, milieu en maatschappij.

Waarom is MVO zo belangrijk?

We staan voor een aantal gigantische maatschappelijke uitdagingen. Als bedrijf ben je in de unieke positie om mankracht, kennis en middelen in te zetten om deze uitdagingen te tackelen.

De voordelen van MVO

Niet alleen werk je mee aan een gezondere planeet, je bespaart ook geld door lagere energierekeningen. MVO heeft ook nog eens een positieve invloed op het imago van je bedrijf en de betrokkenheid van je werknemers. En werk je voor publieke organisaties of de overheid? Dan is MVO een absolute plus.

Meer informatie over MVO

In dit artikel vind je een aantal voorbeelden en een stappenplan op weg naar duurzaam ondernemen.

5 Tips voor startende ondernemers

Hieronder vind je de vijf belangrijkste tips om succesvol aan de slag te gaan:

1. Vraag het tarief dat je waard bent

waarde tarief

“Ik ben net begonnen, ik kan toch niet meteen de hoofdprijs vragen?” Herken je deze uitspraak? De eerste valkuil van veel startende ondernemers is het vragen van een veel te laag tarief. Laat zien wat jij en jouw dienst of product waard is.

2. Accepteer dat je ook zult falen

Veel mensen hebben een dingetje met falen, ook ondernemers. Fouten maken is uit den boze. En dat terwijl de meest succesvolle ondernemers juist meesters in falen zijn. Alleen door te falen zie je waar je nog wat te leren hebt en kun je jezelf ontwikkelen.

3. Investeer om te kunnen groeien

Een denkfout die veel startende ondernemers maken, is dat ze denken eerst geld te moeten verdienen om te kunnen investeren in zichzelf en hun bedrijf. Het werkt alleen net andersom. Je moet geld uitgeven om het te verdienen. En ja, natuurlijk is dat eng. Maar het levert je altijd wat op, ook al zijn het waardevolle lessen.

4. Ga niet alles zelf doen

Er komt veel kijken bij een eigen onderneming. Denk alleen al maar aan de financiën: facturen maken en belastingaangifte. Dan heb je wellicht nog inkoop, logistiek en je website maken/bijhouden. En dat doe je dus allemaal zelf, want dat scheelt kosten. En hier kun je de hele dag mee bezig zijn.

Al die uren kun je niet meer besteden aan de dingen waar je goed in bent en op de lange termijn het meest geld mee kunt verdienen. Uitbesteden betekent dus investeren, maar dit betaalt zich uit als jij meer waarde toe kunt voegen.

5. Laat je zien

Als je jouw product of dienst wilt verkopen, zul je zichtbaar moeten zijn. Niet alleen voor je vrienden en familie, maar ook voor de buitenwereld. Het is jouw verantwoordelijkheid om jezelf flink te promoten. Of dat nu op netwerkborrels, met hulp van sociale media of via via is. Neem initiatief en doe wat bij je past.

Tenslotte

Jij gaat ervoor? Gefeliciteerd! Lees het artikel kom je bij het artikel ‘Eigen bedrijf starten’ met nog meer tips én een stappenplan om in actie te komen.

Ook voor jou

Kennisbank

Persoonlijk ontwikkelingsplan

De beste investering die je kunt doen, is die in je eigen ontwikkeling. Dit...

Lees meer...

door Bas Smeets op 8 december 2022

Kennisbank

Specialist

Als er veel concurrentie is op de arbeidsmarkt, of in jouw markt als...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Ondernemen

Voor het eerst personeel aannemen

Veel startende ondernemers beginnen hun bedrijf alleen, maar na een tijdje kun...

Lees meer...

door Bas Smeets op 28 november 2022

Pin It on Pinterest

Share This