Netwerken

14 april 2021

Netwerken. We kennen het allemaal en er wordt ons constant verteld hoe belangrijk het is. Netwerken is dé manier om nieuwe klanten, of nieuwe baan te vinden. Je bouwt als het ware referenties op, waardoor de kans  groter wordt dat mensen je zien en een beroep kunnen doen op je vaardigheden en/of diensten.

Sta jij open voor netwerken en ben je klaar om nieuwe samenwerkingen aan te gaan, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan is dit het artikel wat je zoekt! Wij nemen je stap voor stap mee door het proces, geven je een aantal tips en vertellen je waar je rekening mee moet houden. 

Wat is netwerken?

Netwerken is het aangaan en onderhouden van nieuwe contacten. Jij hebt momenteel ook een huidig netwerk. Hieronder vallen waarschijnlijk je collega’s en andere zakenpartners. Het is belangrijk om je netwerk te onderhouden en verder uit te bouwen. Zo vergroot je de kans op een nieuwe samenwerking, of interessante baan.

Waarom is netwerken belangrijk?

Netwerken, netwerken en nog eens netwerken. Je hoort het constant om je heen. Waarom wordt er zo op gehamerd? We lieten het net al een beetje doorschemeren, maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden.

Netwerken kan de basis zijn van een succesvolle carrière. Het biedt veel kansen. Dit kunnen opdrachten zijn, maar ook goederen, banen, nieuwe klanten of projecten. Ook als je een eigen bedrijf wilt beginnen is netwerken dé manier om samenwerkingen te vinden of jouw (eerste) klanten.

Een ander groot voordeel van netwerken is dat je mensen gemakkelijk kunt helpen. Kun jij iets wat zij niet kunnen? Dan kun je ze hier misschien bij helpen en andersom natuurlijk ook. Ook bij latere projecten waar je hulp bij nodig hebt, kun je een beroep doen op de mensen uit je netwerk.

Voordelen van netwerken

voordelen van netwerken

Consistent netwerken biedt dus ontzettend veel voordelen. Om je een goed en duidelijk overzicht te geven, zullen we hieronder nog een aantal voor je opsommen:

●      Een netwerk biedt interessante kansen;

●      Je kunt de mensen uit je netwerk helpen en zij jou ook;

●      Je bent vaak als één van de eerste bij nieuwe trends in jouw branche;

●      Je hebt soms toegang tot meer mogelijkheden;

●      Vaak kun je rekenen op advies en ondersteuning;

●      Je krijgt nieuwe perspectieven en inzichten;

●      Naast de zakelijke voordelen, biedt het natuurlijk ook de mogelijkheid je sociale contacten wat op te schroeven.

Hoe kun je netwerken?

Netwerken is niet altijd even makkelijk. Je zult verschillende gesprekken aan moeten gaan en initiatief moeten tonen. Als je houdt van een goed gesprek en een vlotte babbel hebt vind je dit misschien niet zo spannend, maar mensen die wat introverter zijn kunnen hier meer moeite mee hebben. We zullen je hieronder een aantal tips geven voor tijdens je netwerk sessies:

Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid bent. Als je bijvoorbeeld naar een zakelijke bijeenkomst gaat, kun je alvast even kijken naar de gasten die komen. Maak een lijst van de mensen die je interessant vindt en met wie je graag in contact wilt komen. Dit bespaart je een hoop keuzestress en onwetendheid tijdens de bijeenkomst.

Luister actief

Ook is het raadzaam om tijdens je gesprekken actief te luisteren. Praat minder en luister meer. Stel goede, kritische vragen en toon belangstelling in je gesprekspartner. Om dit goed te kunnen doen is het verstandig om je telefoon tijdens het evenement uit te schakelen of op vliegtuigstand te zetten. Zo houd je je aandacht er volledig bij.

Lach!

De laatste tip die we je mee willen geven is lachen. Lachen doet het ontzettend goed. Je straalt positiviteit uit en geeft de andere mensen in de ruimte direct een goed gevoel. Ze vinden het leuk om bij je in de buurt te zijn en met je te praten.

Waar kun je netwerken?

waar kun je netwerken

Allemaal leuk en aardig die tips, maar waar kan ik ze toepassen? Er zijn twee manieren om te netwerken: online netwerken en offline netwerken. Offline netwerken doe je bijvoorbeeld op een business evenement of zakelijke bijeenkomst.

Online netwerken is zoals de naam al zegt: netwerken via het internet. Het bekendste platform waarop je dit kunt doen is LinkedIn. Hier kun je connecties maken met mensen die je interessant vindt en waar je eventueel een potentiële samenwerking mee aan kunt gaan. Maar het werkt ook goed op Twitter, Instagram of Facebook.

Ik hoor je al denken: “Wat is effectiever? Online of offline netwerken?”. Dat is moeilijk om te zeggen omdat beide opties het goed doen, maar de één voor jou misschien beter werkt. Wij raden altijd een combinatie van beide aan. Maak een account aan op LinkedIn en bijvoorbeeld Twitter, maar ga ook geregeld naar zakelijke bijeenkomsten.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This