Maak Jouw Impact

Ondernemer

9 maart 2022

Wat is een ondernemer en wat doet hij of zij? Ondernemen wordt steeds populairder. Er komen steeds meer ondernemers bij en de nieuwkomers worden steeds jonger. Koester jij een ondernemersdroom en wil je voor jezelf werken en niet voor een baas? Wij vertellen je exact wanneer je ondernemer bent en waar je rekening mee moet houden.

Wanneer ben je een ondernemer?

Jezelf ‘ondernemer’ noemen is natuurlijk hartstikke leuk, maar is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel voldoende om deze titel te dragen? Er zijn niet echt speciale eisen waaraan je moet voldoen voordat je jezelf ondernemer mag noemen, maar over het algemeen word je als ondernemer gezien als je iets verkoopt aan andere en daarmee omzet genereert.

Wat is een onderneming?

Nu we weten wanneer je een ondernemer bent, is het handig dat we je uitleggen wat een onderneming is. Als we de definitie ‘ondernemer’ letterlijk omschrijven wordt het omschreven als: ieder natuurlijk persoon, die zelfstandig een beroepsactiviteit uitvoert. Een onderneming kun je zien als organisatie met winstoogmerk.

Ben je eigenaar of werkzaam in een organisatie zonder rechtspersoonlijkheid en zonder winstoogmerk? Dan noem je dit geen onderneming. Jezelf de bovenstaande vragen stellen, kan erg handig zijn als je overweegt om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel ook wel afgekort als de KVK. Als ondernemer ben je verplicht je onderneming in te schrijven in het KVK-handelregister, als je voldoet aan de volgende drie criteria:

●     Je levert diensten en/of producten;

●     Je vraagt hier meer voor dan de kostprijs: een prijs of uurtarief waar je geld aan verdient. (winstoogmerk)

●     Je doet zaken met andere mensen dan alleen vrienden of familie en gaat ook de concurrentie aan met ondernemers die dezelfde of gelijkwaardige diensten of producten verkopen.

Waarom een ondernemer worden?

waarom ondernemer worden

Iedereen heeft een passie. Wellicht heb jij die van jou nog niet ontdekt, maar we hebben allemaal wel activiteit waarvan we denken: “ja, hier ben ik graag mee bezig en hier krijg ik energie van”. Wat is er dan leuker om van die passie je werk te maken. Geld verdienen met werkzaamheden waar je energie van krijgt en die je echt leuk vindt.

Ondernemingen ontstaan vaak uit iemand die een bekend probleem wil oplossen, of uit een grote passie. Als je plezier hebt in je werk dan voelt je werk ook niet als werk en word je automatisch een gelukkiger mens. We hebben net één groot voordeel van ondernemen aan je voorgelegd, maar ondernemen brengt nog veel meer voordelen met zicht mee:

●     Je hebt zelf de touwtjes in handen;

●     Je leert erg veel;

●     Je ontwikkelt zelfdiscipline;

●     Je kunt je eigen werktijden bepalen;

●     Kantoor? Wat is dat?

1.   Je hebt zelf de touwtjes in handen

Als ondernemer bepaald jij in grote lijnen hoe je jouw onderneming verder ontwikkelt. Je hebt zelf de touwtjes in handen. The sky is the limit en er zijn altijd nieuwe innovatieve manieren waarop je jouw onderneming verder kunt ontwikkelen.

2.   Je leert erg veel

Als je gaat ondernemen, dan zijn er een aantal belangrijke vaardigheden die je wellicht nog moet bijleren denk aan: plannen, organiseren, administreren, presenteren etc.

3.   Je ontwikkelt zelfdiscipline

Als ondernemer ben je je eigen baas, maar dit betekent ook dat je jezelf aan het werk moet kunnen zetten. Heb je een dag geen zin en ligt het bed nog zo lekker? Dan kan het soms lastig zijn om jezelf te motiveren aan de slag te gaan. Ook moet je goed tegen de druk van deadlines kunnen.

4.   Je kunt je eigen werktijden bepalen

eigen werktijden bepalen

Zelfdiscipline is erg belangrijk, maar het is helemaal niet erg om eens een dagje over te slaan of om wat later te beginnen. Als ondernemer kun je je eigen werktijden bepalen en hoef je niet bij een baas op te geven dat je vandaag niet wilt werken of dat je wat later wilt beginnen.

5.   Kantoor? Wat is dat?

Ondernemen kun je doen vanuit een kantoor, maar als je dit niet fijn vindt, kun je natuurlijk prima vanuit huis werken. Wat je thuis nodig hebt, hangt natuurlijk af van je vakgebied. Als je aan auto’s sleutels, dan heb je natuurlijk wel een werkplaats nodig.

Bekende ondernemers

Ondernemen is hard werken, maar brengt ook veel voordelen met zich mee. Als je doet wat je leuk vindt, je passie nastreeft en jezelf elke dag kunt motiveren om aan de slag te gaan, dan is dit erg waardevol. Wij zijn niet de enige die dit vinden, hieronder hebben wij een aantal bekende ondernemers voor je opgesomd die leuk en leerzaam zijn om te volgen.

Soms hebben ze ook een biografie geschreven waar je veel van kunt leren.

●     Steve Jobs;

●     Elon Musk;

●     Michael Pilarzyck;

●     Henk Jan Beltman;

●     Warren Buffett;

●     Mark Zuckerberg;

●     Walt Disney;

●     Richard Branson.

Veel van de bovenstaande ondernemers zul je vast kennen. Het is een lijstje van tien Nederlandse en internationale ondernemers, die veel invloed hebben gehad op onze maatschappij. Wanneer ga jij aan de slag?

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This