Veranderen van baan. Is het tijd voor iets nieuws & hoe dan?

11 augustus 2022

De arbeidsmarkt is beter dan ooit. Is dit jouw moment om te gaan jobhoppen? Voordat je de stap zet is het goed om een aantal zaken op een rijtje te zetten. Wat is jouw reden? En is het veranderen van baan dan de beste oplossing? En zo ja, hoe pak je dit het beste aan?

Waarom veranderen van baan?

Het is goed om eerst op een rijtje te zetten welke reden(en) jij hebt om van baan te willen veranderen. Als je weet wat jij echt belangrijk vindt, dan weet je ook aan welke voorwaarden een nieuwe baan en omgeving moet voldoen. Dan is de kans veel groter dat jouw zoektocht het gewenste resultaat oplevert. Check welke onderstaande reden(en) voor jou gelden.

1. Er is geen uitdaging

Wat iemand ervaart als een uitdaging verschilt per persoon. Voor de een zijn dit hoge targets, voor de ander zijn het complexe vraagstukken. Het heeft ook te maken met de mate van verantwoordelijkheid die je hebt en of jij je werkzaamheden wel of niet zinvol vindt.

Uitdaging heeft dus niet altijd te maken met iets nieuws of spannends doen, maar gaat er meer om dat je voldoende getriggerd wordt om je (extra) in te spannen op je werk en goed te presteren.

De impact van te weinig of geen uitdaging

Ga jij elke ochtend met tegenzin richting je werkplek en voel jij je je gedurende de dag sloom en energieloos? Erger jij je sneller dan aan je taken, gebeurtenissen of mensen op je werk? Grote kans dat jij dan te weinig of geen uitdaging hebt in je werk. Als jij hierdoor vermoeid bent, dan is het de hoogste tijd een andere baan te zoeken waar je die uitdaging wel vindt.

2. Geen goede sfeer

Zelfs als je van je werk houdt en jij een interessante baan hebt, kan een slechte sfeer je werkplezier behoorlijk in de weg staan. Negativiteit in je werkomgeving werkt enorm demotiverend en het kost jou veel energie.

Als jij het al een poosje hebt aangekeken en zelfs pogingen hebt gedaan om de situatie te verbeteren maar je ziet voorlopig geen kans op verbetering, dan is dit een hele goede reden dat jij van van baan wisselt.

3. Collega’s bevallen niet

veranderen baan vanwege collega's

Samen met je functie krijg je op je werk gratis een hele sociale kring cadeau. Dat kan heel gezellig zijn. Maar het tegendeel kan ook het geval zijn.We hebben de hele dag te maken met onze collega’s op ons werk. Een goed contact met collega’s draagt voor een belangrijk deel bij aan ons geluksgevoel.

Een kans om iets over jezelf te leren

En alhoewel irritante collega’s jouw werkplezier zeker kunnen bederven, is het goed om hier wat verder te kijken. Van ergernissen en irritaties op de werkvloer kun je veel over jezelf leren. Wanneer jij je ergert aan het gedrag van je collega zou je kunnen stellen dat je ‘allergisch’ bent voor dat gedrag omdat jij daarin mogelijk tegenovergesteld bent.

De collega waar jij je zo aan stoort vertoont dan gedrag – weliswaar een doorgeschoten variant daarvan – waarvan jij juist wat meer zou mogen hebben. Wat is de reden van jouw irritatie? Is het iets wat jouw collega doet? Of zegt het meer over jezelf, over jouw normen en waarden?

4. Weinig of geen mogelijkheid om te groeien

De grootste reden voor uitdiensttreding is, naast pensionering, een gebrek aan doorgroeimogelijkheden. Weinig carrièreperspectief kan veel stress opleveren. Want in plaats van druk te zijn, voelt het alsof je stil staat. En stilstand is achteruitgang.

Jezelf ontwikkelen geeft ontzettend veel voldoening. Daarnaast geeft een (nieuwe) positie je een grote uitdaging. Een promotie voelt als een beloning voor al jouw harde werk in de afgelopen maanden of jaren. Je zal je trots en gemotiveerd voelen. 

Als doorgroeien bij je huidige werkgever niet mogelijk is, dan is het inderdaad de hoogste tijd om een nieuwe baan te zoeken.

5. Carrière veranderen

Misschien zit jij in een prima baan als een logisch gevolg van jouw studie en eerdere loopbaan. Je werkt samen met een leuke club mensen en je hebt zelfs een fijne werkgever waar je je gewaardeerd voelt. En toch weet je dat je dit niet wilt blijven doen tot je pensioen, je haalt er geen energie meer uit. Je besluit jouw passie te volgen en ervoor te gaan.

6. Vermoeidheid

veranderen van baan vanwege vermoeidheid

Kost je werk je teveel energie, dan raakt de accu na verloop van tijd leeg. Hard werken zelf is niet het probleem. Je moet de balans vinden tussen belasting en belastbaarheid.

Andersom kan een relatief lage belasting ook problemen geven als jij daar te veel energie aan kwijt raakt. Maar hoe vind je die balans qua werkdruk? Dat gaat het beste als je je werk leuk vindt. De voldoening die je er dan uit haalt, geeft je ook weer energie.

7. Hoger salaris

Meer geld is één van de voornaamste verleidingen voor werknemers om te switchen. Maar laat je niet verblinden door een hoger salaris. Geld alleen maakt niet gelukkig, zeker niet als je er een plezierige werkomgeving en je fijne collega’s voor gaat verlaten. Let bovendien op de randvoorwaarden in je arbeidsovereenkomst, je opgebouwde pensioen en bonussen.

8. Vernieuwing

Net zoals je om de verkeerde redenen kunt weggaan, zijn die er ook voor te lang blijven plakken. Waak ervoor dat je niet te veel in een ‘comfortzone’ komt. Het kan rustgevend zijn om ’s ochtends precies te weten wat je de rest van de dag doet, maar het beperkt de ontwikkeling van jouw talenten.

Je hebt het ook niet allemaal in de hand. Om je heen veranderen dingen wel degelijk; collega’s vertrekken, je krijgt andere taken of een reorganisatie. Het kan geen kwaad om je regelmatig te oriënteren en je opties te verkennen.

9. Last van uitstelgedrag

uitstelgedrag bij veranderen van baan

Merk jij aan jezelf dat je op je werk steeds meer uitstelgedrag vertoont? Dit kan allerlei oorzaken hebben. Maar als het komt door gebrek aan motivatie, dan wordt het tijd jezelf achter de oren te krabben. Heb jij vaak een gebrek aan motivatie en voel je je niet meer betrokken? Dan wordt het waarschijnlijk tijd voor een andere baan.

Of toch blijven?

Met tegenzin naar het werk gaan of blij zijn als de werkdag er weer op zit: iedereen heeft weleens zo’n dag. Wanneer is het tijd om daar conclusies aan te verbinden? Van baan veranderen hoeft niet de enige oplossing te zijn om weer plezier en zin in je werk te krijgen. Het is belangrijk om een tijdelijk dipje te kunnen onderscheiden van de grotere problemen.

Is het gras écht groener aan de andere kant?

De meeste mensen wisselen van baan, omdat ze ergens anders verder kunnen doorgroeien in hun carrière. Toch is jobhoppen niet de enige manier om dit te bereiken. Je kunt zelf het initiatief in handen nemen om binnen je eigen bedrijf het gesprek aan te gaan en uit te zoeken wat er allemaal mogelijk is.

Over je arbeidsvoorwaarden kun je vaak gewoon onderhandelen, zeker nu er een krappe arbeidsmarkt is. Door het personeelstekort kan de werknemer eisen stellen. Het is meestal moeilijker om nieuwe mensen te krijgen dan om iemand te behouden.

Jouw werkgeluk telt

werkgeluk bij veranderen van baan

Tot slot is het werkgeluk het allerbelangrijkste. Dat een baan écht bij je past, is veel belangrijker dan een beter salaris. Haal je voldoende uitdaging uit je taken? Zit je op een goede plek? En heb je leuke collega’s? Blijf dan vooral zitten waar je zit. Mensen worden op de lange termijn gelukkiger van een prettige werkomgeving dan van een goed loonstrookje.

Wel of niet veranderen van baan?

Zet de problemen en je kansen bij je huidige werk op een rij. De optelsom bepaalt of je voor jouw carrièredoelen beter bij je huidige baan kunt blijven of dat je moet switchen. 

Op zo’n moment is het goed even afstand te nemen van je werk. Letterlijk door er een weekendje tussenuit te gaan bijvoorbeeld, even op andere gedachten komen. In een andere omgeving zie je dingen in een ander perspectief.

Misschien kom je dan tot de conclusie dat het allemaal wel meevalt en dat er vooral veel leuke kanten aan je werk zitten, waarna je weer met plezier teruggaat. Of niet.

Hoe kun je veranderen van baan?

Dus je bent erover uit en je wilt veranderen van baan? Dan is het belangrijk om hier de nodige tijd en aandacht aan te besteden. Hierdoor vergroot jij jouw kansen om de baan te krijgen die echt bij jou past en waar jij gelukkig van wordt.

Stap 1: Oriënteren

De oriëntatiefase is een onderschat, maar belangrijk element van het sollicitatieproces. Het is belangrijk dat je weet wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Je moet je talenten, ambities, ervaringen, wensen en voorkeuren kennen om een baan te vinden die daarbij aansluit.

Stap 2: Ga netwerken

netwerken bij veranderen van baan

Wist je dat werkgevers het merendeel van de vacatures via via (het netwerk dus) invullen? Je kansen worden aanzienlijk groter door te netwerken.

Maar wat is dat nou eigenlijk, netwerken?

Vaak wordt bij netwerken gedacht aan het ‘afstruinen’ van borrels en feestjes, maar dat is maar gedeeltelijk waar. Eigenlijk probeer je in contact te komen met mensen die het werk doen wat jij graag wil gaan doen. Bij netwerken gaat het er dus om dat je actief bezig bent met het aangaan en onderhouden van nieuwe contacten.

Stap 3: Stel je Curriculum Vitae op

Je hebt een mooie vacature gevonden en dus heb je een CV nodig. Je CV laat zien wie je bent en wat je gedaan hebt. Je geeft een een overzicht van de opleidingen die je hebt gevolgd, je werkervaring, en je geeft inzicht in jouw competenties en vakkennis.

Het is verstandig om je CV voor iedere sollicitatie aan te passen en toe te spitsen op de functie-eisen. Je legt dan de nadruk op precies die elementen die aansluiten op de functie.

Stap 4: Begin met solliciteren

Voorbereiding sollicitatie

Je hebt een interessante vacature gevonden en je bent enthousiast. Het is aan te raden om te bellen voor meer informatie. Bereid minimaal één goede vraag voor en zorg dat je enthousiast bent als je gaat bellen. Zo krijg je vooraf al de kans om persoonlijk contact maken en meer informatie te krijgen.

Uiteraard onderzoek je de website en de social media van de organisatie waar je gaat werken. Deze informatie en die uit je telefoongesprek, kun je verwerken in je CV en motivatiebrief verwerken.

Je motivatiebrief

motivatiebrief veranderen van baan

Je motivatiebrief kun je zien als een betoog waarin je heel overtuigend reclame maakt voor jezelf. In deze brief beschrijf je de aanleiding van je sollicitatie, je motivatie voor de baan en het bedrijf, waarom je jezelf een geschikte kandidaat vindt, wat ga jij bijdragen en wat voor iemand je bent. Je brief moet lezen als een trein en is natuurlijk foutloos geschreven.

Je krijgt een afwijzing. Natuurlijk is dit niet prettig maar vraag waarom je bent afgewezen. Stel je open op en vraag door als je het niet begrijpt. Daar leer je van voor volgende sollicitaties.

Of jij wordt uitgenodigd voor een eerste gesprek!

Sollicitatiegesprekken

Bereid je goed voor, verdiep je goed in het bedrijf, lees de vacature nog een keer door, bereid je voor op lastige vragen, bedenk zelf ook vragen om te stellen en kies je kleding passend bij de organisatie en je functie.

Stap 5: Teken contract

Het klikt aan beide kanten, je bent het eens geworden over je salaris en jij bent razend enthousiast over je nieuwe werkgever. Nog ‘even’ het contract afhandelen. Zeg je oude baan nog niet op voordat jij het nieuwe contract binnen hebt.

Je krijgt te maken met nieuwe arbeidsvoorwaarden. Besteed naast de primaire arbeidsvoorwaarden (salaris, werktijden etcetera) ook aandacht aan de secundaire voorwaarden. Denk hierbij aan ruimte voor cursussen of een telefoon van de zaak. Maar ook een dertiende maand of verzekeringen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Stap 6: Ontslag nemen huidige baan

veranderen van baan met ontslag

Het indienen van je ontslag creëert vaak een wat ongemakkelijke situatie, zowel voor jouzelf als voor je leidinggevende. Het blijkt dat een goede relatie met je ex-collega’s kan erg waardevol zijn in de toekomst. Als je in dezelfde branche blijft werken dan zul je merken dat de wereld vaak kleiner is dan je denkt. Jouw reputatie is immers veel waard.

In dit artikel lees je welke stappen je moet nemen om professioneel ontslag te nemen en waar je dan allemaal rekening mee moet houden. Als je op een goede manier ontslag neemt kun je zonder rancune de deur achter je dichttrekken, en met een schone lei aan je nieuwe toekomst beginnen. 

Stap 7: Neem afscheid en start je nieuwe baan

Je neemt afscheid van het een, om met het ander te kunnen beginnen. Bij het afscheid nemen van je oude werkplek is het zaak om te balanceren tussen eerlijk en verstandig. Wees constructief in het uiten van kritiek, maar geef ook complimenten. Je hebt tenslotte een belangrijke periode voor deze werkgever gewerkt en daar horen hoogte- en dieptepunten bij.

Zorg dat je minimaal één week (liefst meer) vrij bent voordat je aan je nieuwe job begint. Een nieuwe job kost, zeker in het begin, energie en aandacht. Ga er straks helemaal in op en geniet van de uitdaging!

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This