Duurzaamheid is een steeds belangrijker onderwerp in onze samenleving. Ook de consument is hiermee bezig en kiest steeds vaker voor duurzame producten en diensten. Duurzaam ondernemen is dus goed voor het milieu en voor de omzet.
Maar hoe doe je dat? En waar begin je? In dit artikel vertellen we je hoe je dat aan kunt pakken.
Wat is duurzaam ondernemen?
Duurzaam ondernemen, ook wel maatschappelijk verantwoord ondernemen genoemd, is vaak niets meer dan ondernemen met gezond verstand. Je bent al duurzaam bezig als je het licht niet onnodig laat branden in ruimtes die niet worden gebruikt. Of als je voor kleine afstanden de fiets pakt, in plaats van de auto. Kleine moeite en je bespaart er ook nog eens geld mee.
Maar er zijn nog meer manieren om duurzaam te ondernemen. Bijvoorbeeld door met duurzame materialen te werken, te recyclen waar mogelijk en door zo min mogelijk stikstof uitstoot te veroorzaken.
Gelukkig voor ons milieu gaan steeds meer ondernemers serieus kijken naar manieren om duurzamer te werken en verspilling tegen te gaan. MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) wordt dat vaak genoemd.
Duurzaam ondernemen is niet iets wat je zo nu en dan doet. Als je besluit dat het tijd is om duurzaam te gaan ondernemen, is het belangrijk dat je dat goed aanpakt. Anders heb je kans dat het met duurzaam ondernemen net zo afloopt als met de meeste goede voornemens.
Om duurzaam te gaan ondernemen is het zaak om het hele bedrijfsproces en dat van de leveranciers onder de loep te nemen. Aan de hand daarvan kan je de verbeteringen ten aanzien van MVO in beeld brengen.
Waarom is duurzaam ondernemen belangrijk?
Niemand wil gezien worden als de grote vervuiler in een tijd dat het milieu de aandacht verdient. Dat is maar goed ook, want het is de hoogste tijd dat we concreet rekening met het milieu houden. Voor de generaties die na ons komen, maar ook om onze wereld leefbaar te houden.
Als we niet duurzaam of duurzamer gaan ondernemen, putten we de grondstoffen uit, werken we mee aan klimaatverandering en aan het uitsterven van bepaalde diersoorten.
Voor ondernemers is duurzaam ondernemen ook nog eens een lucratieve zaak. Je kunt er geld mee verdienen, geld mee besparen en het komt je imago ook nog eens ten goede.
Een paar voordelen van duurzaam ondernemen op een rij:
- Je werkt mee aan een gezondere planeet;
- Geld besparen/verdienen door lagere energierekeningen, brandstofkosten etc.;
- Het komt het imago van je bedrijf ten goede;
- Je hebt een streepje voor op concurrenten die nog niet zover zijn.
Duurzaam ondernemen voorbeelden
Om je te inspireren hebben we een aantal voorbeelden van duurzaam ondernemen voor je verzameld van zowel grote- als kleine bedrijven:
Voorbeeld 1: Rabobank
De Rabobank is een goed voorbeeld van MVO. Zij motiveert haar klanten om voor duurzaamheid te kiezen door een beloning in het verschiet te stellen. Je kunt bij hun kans maken op 1% duurzaamheidskorting op je hypotheek. Je moet dan wel aan bepaalde criteria voldoen, zoals een A++ certificaat van je huis kunnen overleggen dat na januari 2021 is afgegeven.
Voorbeeld 2: Friesland Campina
Bij Friesland Campina beseffen ze dat ze een wezenlijk verschil kunnen maken als het gaat om het verbeteren van de balans tussen de boeren en het milieu. Daarom hebben zij een broeikasgas monitor geïmplementeerd. Deze controleert bij alle toeleverende boeren afzonderlijk de broeikasgasemissies.
Voorbeeld 3: LENA the fashion library
Een kledingzaak met het concept van een bibliotheek. In deze zaak vind je alleen maar designerkleding van ontwerpers die duurzaam ondernemen. Met je persoonlijke LENA library pas mag je onbeperkt kleding lenen en weer terugbrengen. Zo wordt het milieu veel minder belast en is mooie designer kleding voor meer mensen toegankelijk.
Voorbeeld 4: Qnoop
Dat duurzaamheid ook in kleine dingen zit weten ze bij Qnoop. Dit bedrijf verkoopt alleen sokken. Het zijn duurzame sokken waarmee meteen het probleem van vermiste sokken wordt opgelost. Je maakt ze met een knoop aan elkaar vast als ze in de was moeten. De sokken worden volledig van duurzaam materiaal geproduceerd. Tot de knoop aan toe.
Duurzaam ondernemen waarmaken
Duurzaam ondernemen gaat niet van de ene op de andere dag. Als je wilt dat het een succes wordt waar iedereen wel bij vaart, moet je dat goed voorbereiden. Op het moment dat duurzaam ondernemen werkelijk in jouw bedrijf is geïntegreerd kan niemand er meer omheen.
We geven je een voorbeeld van een stappenplan op weg naar duurzaam ondernemen:
1. Ga inventariseren
Plan een vergadering of maak ruimte in je agenda om precies op een rijtje te krijgen wat er qua duurzaam ondernemen verbeterd kan worden. Loop alle processen na en breng ook de toeleveranciers in beeld.
2. Neem een besluit
Na de inventarisatie weet je precies waar je staat op het gebied van duurzaam ondernemen. Tijd dus om alleen of gezamenlijk te besluiten wat de doelstellingen zijn.
3. Maak een actieplan
Waarschijnlijk waren er al een aantal zaken op orde qua duurzaam ondernemen. Voor alles wat je verder wilt veranderen, kun je het best een actieplan maken. Zo houd je een goed overzicht van de vorderingen.
4. Evalueer
Wacht niet tot de hele actiepuntenlijst is afgewerkt, maar evalueer regelmatig. Indien noodzakelijk kun je het actieplan tussentijds bijstellen.
5. Maak duurzaamheid een vast agendapunt
Als je duurzaamheid als vast punt op de agenda hebt staan, houd je de focus op de nieuwe beleidsvoering en komen nieuwe duurzame mogelijkheden onder de aandacht.
Hoe kun jij duurzaam ondernemen?
Duurzaam ondernemen is voor elk bedrijf of organisatie weer anders. Toch zijn er een aantal zaken die voor iedereen gelden. We geven je wat tips:
Tip 1: Gebruik de auto minder
Ga lekker op de fiets voor korte afstanden. Ben je niet zo sportief? Dan kan je altijd nog kiezen voor een elektrische fiets. Moet je verder weg? Maak dan gebruik van het openbaar vervoer of ga carpoolen met een collega.
Tip 2: Zoek een leverancier die ook duurzaam onderneemt
Als jij duurzaam wilt ondernemen kies je ook leveranciers die dat doen. Zo draag jij bij aan een beter milieu en stimuleer je anderen om hetzelfde te doen.
Tip 3: Steun maatschappelijke initiatieven
Maatschappelijke of duurzame initiatieven die betrekking hebben op de verduurzaming van onze samenleving verdienen een steuntje in de rug. Dat hoeft niet altijd met geld te zijn, je kunt ook op andere manieren ondersteuning bieden. Bijvoorbeeld met exposure op jouw social media.
Tip 4: Doe zo veel mogelijk aan afvalscheiding
Het recyclen van materialen begint met een goede afvalscheiding. Aluminium, plastic, glas, kleding, textiel en elektrische apparaten kunnen prima worden hergebruikt of tot nieuwe producten worden gerecycled.
Tip 5: Ga duurzaam om met je personeel
Het succes van je bedrijf of organisatie kan letterlijk staan of vallen met de motivatie en de betrokkenheid van het personeel. Zorg er dus voor dat ze zich gewaardeerd en gehoord voelen. Doe bijvoorbeeld aan job rotatie, ondersteun persoonlijke ontwikkeling en beloon goed gedrag.
Tip 6: Sluit je aan bij een van de 17 Sustainable Development Goals
De verenigde naties hebben een lijst van 17 duurzame ontwikkelingsdoelen gepubliceerd. Deze 17 doelen met achterliggende targets hebben als doel de wereld in 2030 een mooiere plek te maken. Je kunt zelfs een badge krijgen voor je bedrijf en laten zien aan welke doelen en op welke manier je bijdraagt. Zo is ook Maak Jouw Impact een van de deelnemers (zie hier onze pagina).
Tip 7: Laat zien dat je duurzaam onderneemt
Duurzaam ondernemen vraagt extra inspanning en meestal ook aanpassingen in de organisatie. Door te vermelden dat je die moeite neemt, kweek je goodwill en loyaliteit en weten jouw klanten dat ze met een gerust hart bij jou in kunnen kopen.
Als je net begint met ondernemen zou je ervoor kunnen kiezen om dit direct vanaf de start maatschappelijk verantwoord en duurzaam te doen. Dat voorkomt dat je later je processen op dit gebied weer volledig moet gaan herzien.
Wat is voor jouw persoonlijk de belangrijkste reden om te beginnen met duurzaam ondernemen? Deel het met ons in het commentaarveld hieronder!
0 reacties