Als je iets wilt bereiken in het leven moet je af en toe risico’s nemen. Want de weg naar persoonlijke groei en resultaat loopt meestal niet via je comfortzone. In dit artikel 10 tips die je zeker gaan helpen.
Inhoudsopgave
- Wanneer is iets een risico?
- Voorbeelden van risico’s
- Waarom is risico’s nemen lastig?
- 10 Tips voor risico’s nemen
Wanneer is iets een risico?
Een risico is een kans op een bepaalde gebeurtenis als gevolg van een keuze die je maakt. Dat kan positief of negatief zijn, dat kun je niet van te voren voorspellen. In die onzekerheid zit ook meteen een de essentie van het begrip risico, je weet bij het nemen van een risico nooit of wat je wilt doen goed of slecht gaat uitpakken.
Er zit ook nog een ander aspect aan het begrip risico. Namelijk de impact ervan. Als er een grote kans is op een bepaald negatief effect, maar het gevolg daarvan voor jou is heel klein dan is het risico alsnog niet heel groot.
De kans en de impact bepalen samen of het risico nemen voor jou de moeite waard is.
Voorbeelden van risico’s
Risico’s nemen kan op allerlei manieren. Bergbeklimmen, bungeejumpen of al je spaargeld in Bitcoin stoppen zijn voorbeelden die misschien meteen in je opkomen, maar ook nieuwe dingen uitproberen, een carrièreswitch maken, veranderen van baan of voor jezelf beginnen naast je vaste baan komen met hun eigen uitdagingen.
Een paar veelvoorkomende risico’s:
Het risico om te falen
De angst om te falen zit bij de meeste mensen ingebakken. Toch is dit meestal onterecht. Vaak heb je waarschijnlijk jezelf torenhoge en mogelijk onrealistische verwachtingen aangepraat waardoor je het eigenlijk bijna niet meer goed kúnt doen.
Het risico op verlies van zekerheid en financiële stabiliteit
Een stabiele (financiële) situatie verlaten en kiezen voor een onzekere toekomst is iets waar veel mensen mee worstelen. Bijvoorbeeld als ze van baan willen wisselen. Want je weet immers wat je hebt. Aan de andere kant is zekerheid ook vaak schijn. Ook een vaste baan kun je kwijtraken en als zekerheid ertoe leidt dat je op lange termijn ontevreden en ongelukkig bent: Wat heb je er dan eigenlijk aan?
Het risico op reputatieschade
De angst voor wat anderen over je kunnen denken als je je hart volgt, is voor veel mensen een reden om een risico te vermijden. Maar daar is geen reden voor: in jouw leven sta jij centraal, dus als je goed weet wat voor jou belangrijk is wordt risico’s nemen een stuk makkelijker.
Waarom is risico’s nemen lastig?
De belangrijkste reden waarom risico’s nemen voor de meesten van ons lastig voelt, is angst en onzekerheid. Angst om onze comfort zone te verlaten en onzekerheid over wat er kan gebeuren als we dat doen..
Dat we zo hechten aan stabiliteit heeft voor een groot gedeelte door onze hersenen. Want hoewel we als mens flink geëvolueerd zijn leeft ons brein voor een groot deel nog in het verleden en reageert op een prehistorische manier op moderne uitdagingen. Voor onze voorouders stond onzekerheid gelijk aan gevaar dat koste wat kost vermeden moest worden. Daarom hebben we nog steeds een ingebouwd oerinstinct dat ervoor zorgt dat alles wat we als potentieel gevaarlijk interpreteren willen vermijden.
Maar de wereld waarin we nu leven is een stuk complexer en abstracter dan die van onze prehistorische voorouders. Een reden om vaker ons verstand gebruiken, want het is juist die primitieve, emotionele reactie die ervoor zorgt dat we moeite hebben met het op de juiste manier inschatten van hedendaagse risico’s.
Ook al lijkt het mijden van risico soms de beste strategie. Dit is het meestal niet. Op de korte termijn zorgt het er voor dat je goed (en veilig) voelt, maar als je door het leven gaat zonder ooit een risico te nemen zul je uiteindelijk terugkijken op je leven en je altijd blijven afvragen wat er was gebeurd als je die ene stap had gezet.
10 tips voor risico’s nemen
Met onderstaande tips gaat het je lukken om beter risico’s te nemen.
Tip 1: Is het risico echt zo groot?
Spoiler: Waarschijnlijk niet.
Zoals eerder gezegd laten we ons vaak beïnvloeden door emoties bij het inschatten van risico’s. Als je dit weet, kun je er je voordeel mee doen en proberen je emoties te slim af te zijn. Dat betekent natuurlijk niet dat je je emoties maar moet wegstoppen, wel dat je kritisch moet kijken naar wat het echte risico is en of je angst en onzekerheid niet het risico groter doen lijken.
Tip 2: Denk eens andersom
Tuurlijk, er kan van alles misgaan. Maar er is geen reden om aan te nemen dat alles wat in je hoofd fout gaat ook daadwerkelijk fout gaat. Een goede oefening is daarom om je negatieve gedachten om te zetten in positieve.
Veel negatieve gedachten beginnen vaak met ‘wat als’:
Wat als het misgaat?
Wat als dit me geld gaat kosten?
Wat als ik geen klanten kan vinden voor mijn nieuwe bedrijf?
Dit kun je ook omdraaien voor een ander perspectief:
Wat als alles goed gaat?
Wat als ik hiermee geld ga verdienen?
Wat als me dit heel veel klanten oplevert?
Tip 3: Wat vind jij belangrijk?
In jouw leven speel jij de hoofdrol En niet anderen of verwachtingen die anderen van jou hebben. Grotere levensveranderende zowel als kleinere keuzes moet je altijd maken op basis van je eigen waarden en voorkeuren. En dat kan betekenen dat je soms een risico moet nemen.
Tip 4: Vergroot de kans op succes
Niets gaat voor de volle 100% goed en er bestaat altijd een kans dat iets mislukt. Maar je kunt er wel alles aan doen om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden als je op het punt staat een risico te nemen.
Vind je het eng om een presentatie te geven? Bereid die dan zo goed mogelijk voor en neem hem vooraf een paar keer door. Idee voor een startup? Begin naast je huidige baan en werk zo langzaam toe naar het moment dat je je werk volledig los kunt laten.
Tip 5: Doe het vaker
Als je iets vaker doet, gaat het uiteindelijk makkelijker, dat geldt eigenlijk voor alles in het leven. Door van risico’s nemen een gewoonte te maken zal het zetten van grotere stappen buiten je comfort zone uiteindelijk ook makkelijker gaan.
Tip 6: Falen bestaat niet
Helaas lukt niet altijd alles wat je onderneemt, iedereen maakt wel eens een misser of flinke uitglijder, maar dat betekent ook een dat je een potentieel leerzame nieuwe ervaring rijker bent waar je iets aan kunt hebben in de toekomst. Bovendien geeft het je een kans om jezelf te verbeteren en het een volgende keer beter of anders te doen.
Tip 7: Leer leven met onzekerheid
Bij persoonlijke ontwikkeling hoort nu eenmaal een bepaalde dosis risico en bijbehorende onzekerheid. Dat is onvermijdelijk. Door dit te accepteren en aan dat gevoel van onzekerheid te wennen word je weerbaarder tegen de stress die het veroorzaakt en kun je makkelijker je doelen behalen en nieuwe uitdagingen uitgaan.
Onthoud: Je kunt onzekerheid niet vermijden, maar het hoeft je ook niet te beperken.
Tip 8: Je kunt meer (hebben) dan je denkt
Niet zelden zijn we zelf het grootste obstakel als we iets willen en zitten negatieve gedachten in de weg van het bereiken van doelen. Besef dat je veel meer aan kunt dan je denkt. Alhoewel positief denken geen garantie is dat al je problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen helpt het wel bij één van de belangrijkste dingen: het zetten van de eerste stap.
Tip 9: Kleine stapjes
Klein beginnen zorgt ervoor dat je gaat wennen aan jet idee van risico’s nemen en creëert zelfvertrouwen dat je goed kunt gebruiken als je toe bent aan het nemen van grotere, spannende risico’s.
Tip 10: Just do it
En last but not least: just do it. Een goede risico analyse maken is altijd verstandig, maar overthinking niet. Zeker niet als het leidt tot risicomijdend gedrag. En als je niets doet weet je één ding zeker: dan gebeurt er helemaal niks.
0 reacties