Zo werkt de #BeFirst Methode

18 maart 2018

“De meeste mensen verkiezen zekerheid & veiligheid boven geluk & succes” 

– Bas Smeets

Ik geloof dat je voor meer bestemd bent…

Dat je een bijdrage te leveren hebt op deze wereld en dat je leven betekenis heeft.

Je bent niet geboren zodat je de aarde kunt GEBRUIKEN, maar om haar en haar bewoners beter te maken tijdens jouw leven hier.

Maar wat als je er maar niet achter komt wat jouw missie is, jouw unieke bijdrage zoals ik het noem? Wanneer je helemaal geen ideeën hebt of juist veel ideeën over wat echt jouw ding zou kunnen zijn, maar niet durft te kiezen?

Dat komt, omdat de meeste mensen in een soortgelijke situatie als jij het, wat ik noem, DO – HAVE – BE proces volgen

Hun mindset is dat ze geloven eerst heel veel te moeten DOEN om hun echte passie te ontdekken en om te zetten naar een inkomen. Daarna HEBBEN ze resultaat zodat ze eindelijk gelukkig kunnen ZIJN.

Ze zetten geluk aan het einde.

Maar wat ben je dan tot die tijd? Ongelukkig?

En ze beginnen nooit met DOEN, omdat ze niet weten wat ze moeten doen, of ze weten het maar durven niet, omdat ze allerlei risico’s zien (zoals financiële risico’s).

Dit komt doordat de basis mist. DOEN is pas de tweede stap. Zonder de basis blijf je waarschijnlijk je hele leven in die twijfel en onzekerheid.

De meesten van ons weten niet meer wie we zijn. We zijn onze eigen identiteit kwijt.

Wie ben je zonder je werk? Wie ben je wanneer je alle oude rollen loslaat. De rollen die je gespeeld hebt op je werk, in je gezinsleven en in sociale situaties?

Als je dat allemaal eens zou loslaten. Wat blijft er dan over? Wie ben je echt?

Wat is jouw plek in de wereld? Waarom ben je hier op aarde?

We zitten zo vast in ons verhaal, in onze rollen, dat we het vaak eng vinden om ze los te laten. 

Maar daar bevinden zich de antwoorden op je vraag, in je eigen kern. 

Wie ben je echt?

Wat je gaat DOEN moet immers aansluiten bij wie je BENT. 

Daarom is de eerste vraag: wie wil je zijn? 

Vergelijk het met een ijsberg. Jouw basis en al je antwoorden liggen onder water. Dat is het grootste deel. En alleen als je bereid bent om eerst diep onder water te gaan ben je daarna klaar om volvertrouwen en zekerheid de top te beklimmen.

De #BeFirst Methode

Na persoonlijk contact met honderden mensen in een soortgelijke situatie en een onderzoek onder 3000 Nederlanders ben ik 100% overtuigd:

De enige manier om blijvend voldoening en energie uit je werk te halen is door het ontdekken van jouw unieke bijdrage aan de wereld.

En de enige effectieve manier die ik ken om daarachter te komen en jouw unieke bijdrage ook daadwerkelijk om te zetten naar een inkomen is de #BeFirst Methode.

#BeFirst – Eerst Zijn

De #BeFirst Methode bestaat uit 2 fases: #BE en #DO.

#BE gaat over terug gaan naar de kern van wie je bent. Over het terugvinden van je identiteit en jouw plek in de wereld. Het gaat over loslaten van wie je was om te worden wie je bent door Jouw Unieke Bijdrage te ontdekken. #BE gaat ook over mindset, over in je kracht staan, het ontwikkelen van de mindset van een ondernemer en het creëren van de juiste omstandigheden om te slagen.

#DO gaat over doen. Over de stap van passie naar inkomen. Dit is pas het moment om vol vertrouwen voor jezelf te gaan starten. #DO gaat over business strategie, positionering, het aantrekken van je ideale klanten, schaalbare verdienmodellen en de ultieme marketingstrategie die ook in 2018 en later werkt. 

De meeste mensen zitten in een DOEN mindset. En dat is ook niet vreemd, want dat komt door onze westerse cultuur van actie ondernemen en dingen bereiken. Maar dit is pas het 2e deel van je proces. 

Wat je gaat DOEN moet immers aansluiten bij wie je BENT. 

Dit is met grote waarschijnlijkheid de reden dat je nog steeds zoekende bent of de volgende stap maar niet durft te nemen. 

BE-Yourself
BE-Unique
BE-Confident
BE-Passionate
BE-Happy
BE-Who You Want To Be 

Werk aan je basis, want jij bent de kern van je eigen onderneming als jij straks voor jezelf gaat starten. 

Als jij niet stabiel bent, niet 100% je eigen identiteit en richting duidelijk hebt, niet in je kracht staat en ongelukkig bent, dan ga je een gefrustreerde en gestresste ondernemer zijn. Dat merken je klanten aan je. 

Daarom zijn er zoveel nieuwe ondernemers die het na een tijdje opgeven. Het klinkt ook geweldig: vrijheid, je eigen ding doen, een bijdrage leveren en meer verdienen. 

En dat is het ook! 

Maar gebruik zo’n carriereswitch niet om te ontsnappen aan jezelf. Jouw succes in je business gaat je geen blijvend geluk brengen, dat is altijd maar tijdelijk. 

Geluk komt eerst, ben gelukkig, sta in je kracht, leef met passie en richting, dan komt het succes vanzelf. Dit blijft op elke leeftijd van belang, laat je leeftijd je niet tegenhouden. Een carrièreswitch op latere leeftijd is niet alleen mogelijk maar soms ook goed.  

Als je weet dat je hier op aarde bent om iets bij te dragen, wie of wat zou je dan het liefst willen helpen? Mensen, jongeren, ouderen? Wellicht dieren of de natuur? Deel je het met me in het commentaarveld hieronder?

Lees ook ons artikel: het is maar werk.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

1 Reactie

 1. Robert

  Ik kan niet met 100% zekerheid zeggen dat ik weet waarom ik hier ben. Toch heb ik, op basis van wie ik nu ben, en wat ik heb ervarien in dit leven tot nu toe, mezelf in dienst gesteld van mensen met een fysieke beperking.

  Ik weet uit eigen ervaring hoe het is om met een lichaam te leven dat niet volledig werkt zoals het moet: ogen die niet meer dan een paar procenten zien, nieren die niet meer dan een paar procenten werken en jarenlange diabetes zijn en waren hierin de meest voorkomende uitdagingen – en ik geloofde dat ik mijn lichaam was; dat ik daarom niet meer kon meedraaien in de wereld; dat ik geen unieke bijdrage meer kon leveren. Gelukkig was dat niet de enige werkelijkheid.

  Met inmiddels ruim 16 jar aan ervaring, kennis en expertise en tienduizenden bezoekers per maand, weet ik dat ik met mijn boodschap mensen met een fysieke uitdaging kan helpen om nieuwe mogelijkheden te ontwaken en te leven vanuit ultieme vrijheid en onbegrensdheid.

  Dank je wel Bas, voor een superbelangrijke les. Ik hoop dat eenieder die er klaar voor is deze blogpost leest.

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. In 8 Stappen Naar Je Eigen Business - Van Werk Naar Passie - […] de #BeFirst Methode kun je hier meer […]
 2. Zo ontsnap je uit je gouden kooi - Van Werk Naar Passie - […] is de basis van mijn #BeFirst Methode om eerst bij jezelf te komen, voordat je weer zomaar iets nieuws…
 3. Durf je niet voor jezelf te starten? - Van Werk Naar Passie - […] Dit zijn de 3 thema’s uit de #BE fase van onze #BeFirst Methode. […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This