Inspiratie

2 juni 2022

Herken jij dit? Je zou eigenlijk van alles moeten doen, maar er komt niets uit je handen. Wil jij bijvoorbeeld goede ideeën krijgen voor die presentatie? Hoe geïnspireerder je bent, hoe meer mogelijkheden je ziet. Kun jij meer inspiratie gebruiken? Ga dan aan de slag met de 5 tips hieronder!

Wat betekent inspiratie?

De letterlijke betekenis van inspiratie is ‘inademen’ of ‘inblazen’. Dit komt van het Latijnse woord ‘in spirare’. Dat wil zeggen de ziel of de geest inblazen, ook wel inademing genoemd. In de spreektaal wordt inspiratie gebruikt als synoniem voor ideeën hebben, bezieling en ingeving.

Inspiratie is energie. Als je niet geïnspireerd bent, dan is je levensenergie gestagneerd. Inspiratie is een innerlijke kracht en toch kun je inspiratie zien. We zeggen bijvoorbeeld weleens ‘Je kunt zien dat hij geïnspireerd is…’ Meestal zien we dan iemand die enthousiast, vol vuur, gedreven, met zijn of haar activiteiten of met anderen bezig is.

Het heeft te maken met bezieling, ergens voor gaan, met aandacht, intense betrokkenheid bij mensen of dieren, een verbinding maken met de omgeving en hart voor de zaak hebben. Geïnspireerde mensen stralen iets krachtigs uit, zijn staan in hun kracht, en kunnen anderen inspireren in hun omgeving.

Het klinkt wat zweverig, maar bekende schrijvers of muzikanten hebben het wel eens over een ‘goddelijke ingeving’. Het fantastisch mooie liedje, muziekstuk of boek, ontstond gewoon. Alsof ze het alleen maar uit de lucht hoefden te plukken. Ze krijgen natuurlijk niet zomaar dit succes. Al zijn het wel stuk voor stuk inspirerende mensen die met veel bezieling hun passie beleven.

5 Tips inspiratie opwekken

Zit je wat laag in je energie en kun jij wel wat inspiratie gebruiken? Ga dan aan de slag met deze 5 tips. Je komt er dan van zelf achter welke inspiratiebronnen het beste bij jou passen en jou positieve gedachten geven. Iedere kleine stap vooruit telt en voor je het weet, krijg jij die geniale ingeving.

Tip 1: Ga naar buiten

inspiratie krijgen

Je kunt lekker de natuur ingaan of bezoek juist een stad. Kijk goed om je heen en gebruik al je zintuigen om de omgeving in je op te nemen. Als je bijvoorbeeld in een bos loopt, let dan op alle kleuren die je ziet, kijk niet alleen naar de bomen maar ook naar de takken en de bladeren, hoor de vogels fluiten en ruik de geuren van het bos.

Zoals in de inleiding genoemd, wordt inspiratie ook wel inademing genoemd. Neem een paar flinke teugen frisse lucht. Dan kunnen die creatieve gedachten of woorden die je al zo lang zocht, je zomaar te binnen schieten.

Tip 2: Wees actief

Creativiteit is het resultaat van een ontspannen geest. Dus laat die spanning los! Sporten is vaak een goede manier om je hoofd leeg te maken. Je hersenen hoeven zich dan even niet druk te maken over allerlei zaken waardoor je ruimte krijgt en weer van binnenuit gaat handelen. En het is ook nog eens goed voor je lijf.

Voor sommige mensen kan het goed werken om te gaan koken, in de tuin te gaan werken of het huis schoon te maken om zich te ontspannen. Doe waar jij blij van wordt, want positieve versterkende emoties helpen jou om meer inspiratie te krijgen. En wie weet krijg jij zo wel een nieuwe culinaire inspiratie, niet alleen fijn voor jezelf maar ook voor anderen.

Tip 3: Even ontspannen

Er zijn natuurlijk ook andere manieren om jezelf te ontspannen en die jou een dieper inzicht kunnen geven. Een uurtje heerlijk relaxen in bad, mediteren of gewoon eens een dag helemaal niets doen. Trakteer je brein regelmatig op een pauze. De beste ideeën ontstaan als je ontspannen bent.

Tip 4: Doe iets nieuws

creatieve gedachten

Door iets nieuws te doen daag jij jouw hersenen uit om op een andere manier verbindingen te leggen. En hiervoor is de lijst bijna oneindig. Deze activiteiten stimuleren jouw brein om een blijvende stap vooruit te zetten. Een aantal suggesties:

  • Laat een ander iets voor je kiezen! Dit kan variëren van het eten dat je vandaag eet, de radiozender waar je naar luistert of de film die je kijkt.
  • Ga met jouw mobiel of camera op zoek naar de mooiste plekken in jouw buurt en maak hier een foto van.
  • Ga jij naar de fitness of ben je een liefhebber van hardlopen? Ga dan eens zwemmen.
  • Doorbreek je dagritme. Ga jij altijd ’s avonds sporten, doe dit dan eens meteen in de ochtend.
  • Schrijf een kort verhaal van 1 pagina over iets leuks wat je vandaag is bijgebleven.
  • Zoek op internet naar een recept dat je nog nooit hebt gekookt en verras jezelf.
  • Begin de dag eens met 15 minuten lezen, zonder dat je eerst naar je mobiel kijkt.
  • Leer elke dag 10 woordjes van een taal die je niet kent.

Creatieve ideeën ontstaan vaak wanneer twee onwaarschijnlijke factoren gecombineerd worden. Werk jij in de boeken? Bezoek dan eens een theater of film. Werk je in de zorg? Haal je inspiratie dan eens uit de hotellerie of de luchtvaart. Dus lees, kijk, luister, voel en ervaar buiten de gebaande paden.

Tip 5: Begin met iets kleins creëren

Toen jij begon te lezen, las je niet in één keer een heel boek. Meestal is het begonnen met ‘roos, vis en vuur’. Dus ook in dit geval is het handig om klein te beginnen, bijvoorbeeld inspiratie te zoeken voor een blog in plaats van een heel boek. Of ga op zoek naar inspiratie voor één nieuwe gewoonte die jouw gezondheid verbetert in plaats van een hele nieuwe lifestyle.

Tenslotte

Er is geen eenduidige vorm voor het krijgen van inspiratie. Probeer vooral uit, geniet ervan en ontdek wat voor jou het beste werkt. Wanneer krijg jij ineens een ingeving of een creatieve gedachte? Noteer het, en gebruik het meer.

Inspiratie en creativiteit zijn volkomen natuurlijk. Goede ideeën zijn niet schaars. Het enige wat wij schaars hebben gemaakt zijn de omstandigheden waarin goede ideeën naar boven komen drijven.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Ongelukkig op werk
Ongelukkig op werk

Voor veel mensen is maandag niet de meest favoriete dag. Maar wat als je op zondagavond niet kan slapen en op maandagochtend met tegenzin opstaat, omdat je weer naar je werk moet? Ongeveer 1 op de drie mensen is ongelukkig op werk. In dit artikel lees je over 7...

Passie

Ongelukkig op werk

Voor veel mensen is maandag niet de meest favoriete dag. Maar wat als je op zondagavond niet kan slapen en op maandagochtend met tegenzin opstaat, omdat je weer naar je werk moet? Ongeveer 1 op de...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This