Wil jij beginnen met ondernemen en weet je niet waar je moet beginnen? In dit artikel staan we eerst stil bij de redenen om te ondernemen, wat is jouw ‘why’? Hoe begin je dan? Het 12 stappenplan en de tips helpen je goed op weg om te jouw eigen bedrijf te starten. Ter inspiratie krijg je ook de nodige voorbeelden van ondernemingen.
Waarom wil jij ondernemer worden?
Hoe enthousiast je ook bent, het is goed om even stil te staan bij de voor- en nadelen van het ondernemerschap. Hieronder vind je een aantal goede redenen om je eigen onderneming te starten:
Je wil je eigen koers varen
Als je in loondienst bent, bepalen anderen jouw toekomst, bij een eigen bedrijf door te beginnen met ondernemen doe je dat zelf.
Je wil meer balans in je leven
Als ondernemer beheer je jouw eigen agenda en je bepaalt zelf je werklocatie. Dat is een groot voordeel van een eigen bedrijf.
Iets opbouwen voor later
Een eigen onderneming kan op den duur een waarde gaan vertegenwoordigen. Een waarde die je kunt verzilveren door jouw succesvolle onderneming op termijn te verkopen.
Meer werkgeluk
Uit onderzoek blijkt steeds weer dat ondernemers meer werkgeluk ervaren dan professionals in vaste dienst. Het verschil? De ondernemers kunnen meer van hun talent en passie kwijt in hun onderneming. Als je plezier in je werk hebt, is het doorgaans makkelijker om tegenslagen op te vangen.
Meer vrijheid
Behalve de vrijheid om je eigen tijd in te delen, gaat het hierbij bijvoorbeeld om de manier waarop je je je werk uitvoert voor je eigen bedrijf.
Het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn
Ook al zijn er goede redenen waarom jij je eigen bedrijf wil beginnen, sta ook even stil bij de nadelen en/of risico’s van het ondernemerschap:
- Als ondernemer beheer je jouw eigen agenda. Klinkt lekker, maar besef wel dat werk en privé op die manier ook makkelijk in elkaar kunnen overlopen. Ondernemen stopt niet altijd om 17:00.
- Naast jouw successen ga je ook met missers te maken hebben. Je gaat leren accepteren dat je ook af en toe zult falen. Alleen door te falen zie je waar je nog wat te leren hebt en kun je jezelf ontwikkelen.
- Startende ondernemers zullen moeten investeren, in tijd én (in ieder geval een beetje) geld. Ook voordat je inkomsten gaat krijgen. Gecalculeerde risico’s nemen hoort erbij.
- Kun jij omgaan met onzekerheid? Goede tijden, slechte tijden, je gaat hoe dan ook periodes meemaken dat er onzekerheid is. De ene maand kun je jezelf meer salaris uitkeren dan de andere maand.
- Alles hangt van jou af. Aan de ene kant is dit een voordeel (je bepaalt je eigen koers) maar aan de andere kant kan dit ook lastig zijn. Zeker in het begin, ben je op jezelf aangewezen en ben jij verantwoordelijk voor niet alleen alle beslissingen, maar ook een groot deel van het werk van je eigen bedrijf.
Hoe begin je met ondernemen?
Goed, jij staat te popelen om ondernemer te worden. Je wilt beginnen met ondernemen en dan komt er veel op je af. Geen zorgen, als je onderstaande stappen volgt, dan ben je goed op weg.
Stap 1: Schrijf (g)een ondernemingsplan
Waarom wel?
Een ondernemingsplan is een goede voorbereiding en vergroot je kans op succes. Je krijgt inzicht in je ondernemersvaardigheden, doelen, marktpositie en de haalbaarheid van je plan. Heb jij een financiering nodig? Dan is een ondernemingsplan meestal nodig.
Waarom niet?
Start je als kleine ondernemer en zijn er geen externe partijen bij betrokken? Dan is het zonde van je tijd om een uitgebreid ondernemingsplan te schrijven. Als starter loopt de realiteit meestal anders dan je plan. En je hebt nog te weinig ervaring om jouw business plan op te baseren.
Het alternatief is dat je gebruik maakt van een ‘one page businessplan’. Het blijft goed van tevoren na te denken over je plan voor je eigen bedrijf. Zoals de naam zegt, past deze op een a4’tje. Je schrijft een korte samenvatting van de volgende onderwerpen:
- Je exacte doelgroep
- Jouw positionering: welk probleem los je op voor je doelgroep of aan welke behoefte voldoe je
- Jouw unieke methode of unique selling point
- Je missie en visie
- Bronnen waar je klanten vandaan gaan komen
- Kostenplaatje: Wat zijn de grootste kosten die je gaat maken?
- KPI’s, Key Performance Indicators die je gebruik om je performance te meten
Stap 2: Doe marktonderzoek
Marktonderzoek helpt jou om aan belangrijke informatie te komen als basis voor een doelgerichte marktbewerking. Via marktonderzoek krijg je onder andere inzicht in de behoeftes en wensen van jouw doelgroep, de concurrentie en het kan je een beeld geven van de omvang van jouw doelgroep.
Stap 3: Bedenk een bedrijfsnaam
Je wil graag dat jouw bedrijfsnaam je onderneming de gewenste uitstraling geeft. En als je dit goed doen, dan is de bedrijfsnaam niet alleen herkenbaar, hij blijft hangen en maakt duidelijk wat je te bieden hebt. In deze link vind je de 4 stappen die je helpen om te bepalen of een bedrijfsnaam aan alle voorwaarden voldoet en 5 bonus tips voor een goede bedrijfsnaam.
Stap 4: Rechtsvorm kiezen
Zodra jij naar de Kamer van Koophandel gaat om jouw eigen bedrijf in te schrijven, moet je weten welke rechtsvorm jij gaat kiezen. Het is de juridische vorm van jouw onderneming zoals een eenmanszaak.
Jouw aansprakelijkheid, welke belastingen je moet betalen en of je fiscale voordelen krijgt zijn allemaal zaken die bepaald worden door de rechtsvorm die je kiest. Het is dus wel belangrijk om je hier in te verdiepen en de Kamer van Koophandel biedt hierover veel nuttige informatie.
Stap 5: Controleer aan welke eisen je moet voldoen
Worden jouw activiteiten gezien als een ‘beschermd beroep’? Geen idee? Ook hier kan de Kamer van Koophandel jou de nodige informatie geven. Want als het om een ‘beschermd beroep’ gaat, dan moet je namelijk toestemming vragen en/of jouw beroepskwalificaties laten erkennen.
Je kunt ook te maken krijgen met eisen voor je bedrijfsruimte, zoals een bestemmingsplan. Meer informatie hierover vind je in het artikel ‘Voor jezelf beginnen vanuit huis’.
Stap 6: Maak een financieel plan
Het financiële plan laat jouw idee zien in cijfers. Stap voor stap denk je na over de belangrijke financiële aspecten van je ondernemingsplan.
Vragen die In een goed financieel plan worden beantwoord:
- Wat heb je nodig wanneer je een goede start gaat maken met je eigen bedrijf?
- Hoe zien de verwachte inkomsten en uitgaven er uit?
- Wat is de verwachte omzet?
- Hoeveel eigen vermogen moet ik investeren?
- Hoeveel winst verwacht ik op lange termijn te maken?
- Welke bestedingen moet ik de komende tijd doen? Wat gebeurt er per maand op mijn zakelijke rekening?
Begin je klein met een eenmanszaak en hoef je niet veel te investeren, dan kun je dit redelijk eenvoudig opzetten. Het blijft goed om dit te doen, zodat je ook zelf in de gaten kunt houden hoe het gaat. Zo kun je op tijd bijsturen mocht het niet volgens plan lopen.
Financiering nodig?
Als jij een financiering nodig om jouw nieuwe eigen bedrijf te laten groeien, dan is een gedegen financieel plan noodzakelijk. In het artikel ‘financieel plan’ vind je meer verdieping over dit onderwerp.
Stap 7: Regel verzekeringen en algemene voorwaarden
Als jij een bedrijf gaat starten, dan kunnen daar risico’s aan verbonden zijn. Je bent verplicht om je te houden aan bepaalde wettelijke eisen. Check goed of je vergunningen nodig hebt. Afhankelijk van jouw situatie is het in sommige gevallen verstandig om verzekeringen af te sluiten om de grootste risico’s te vermijden.
Stap 8: Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel
Om jouw eigen bedrijf officieel te starten, moet je jouw onderneming inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Maak een afspraak met de KvK en vier dit bijzondere moment. Bovendien heeft de KvK veel informatie voor startende ondernemers.
Als de Belastingdienst jou als btw-ondernemer opneemt in de administratie, krijg je jouw omzetbelastingnummer en jouw btw-identificatienummer (btw-id).
Stap 9: Bepaal de huisstijl van je website
Naast een bedrijfsnaam heb je ook een logo en huisstijl nodig, onder andere voor jouw website. En je hebt je logo en huisstijl ook nodig voor andere reclame-uitingen en op jouw facturen. Zo ben je herkenbaar voor jouw klanten.
Er zijn websites waar je redelijk goedkoop een logo kunt samenstellen en kunt personaliseren. Of als je kunt een grafisch ontwerper inhuren, maar daar zit uiteraard een prijskaartje aan.
Een zakelijke website is tegenwoordig een must. Je kunt deze dan weer promoten op de bekende social media en werken aan je zichtbaarheid. Je kunt de website laten ontwerpen door een professioneel bureau of – als je een beetje handig bent – zelf een (iets simpelere) variant maken.
Stap 10: Zakelijke rekening openen
Het is niet verplicht is om een zakelijke rekening te hebben als je een eigen bedrijf hebt. Toch is het wel aan te raden, en wel om de volgende redenen:
- Het is handig en duidelijk om privé uitgaven en zakelijke uitgaven te scheiden
- Het levert je tijdwinst op bij het doen van je administratie
- Het geeft een professionele uitstraling.
Op dit moment raden we KNAB aan als de beste zakelijke rekening voor ZZP’ers en eenmanszaken.
Stap 11: Administratie bijhouden
Je bent wettelijk verplicht een financiële administratie op te zetten en bij te houden. Zorg daarom dat je aan jouw administratieve verplichtingen voldoet volgens de eisen van de Belastingdienst.
Zelf doen
Jouw zakelijke administratie gebruik je als basis bij het invullen van jouw belastingaangifte. Het is wel afhankelijk van je type onderneming, maar vaak is de boekhouding in het begin nog prima in excel te doen.
Gebruik maken van software en/of een expert
Maar als je groeit en je krijgt meer transacties, dan is een boekhoudpakket aan te raden. Is boekhouden niet je hobby én een van je zwakke punten? Schakel dan een boekhouder in. Een bekend allround boekhoudprogramma is e-boekhouden.
Stap 12: Bouw een klantenbestand op
Je kunt niet zonder klanten als je een eigen bedrijf begint. Als jij niet genoeg nieuwe klussen krijgt, dan verdien je weinig geld en dit kan de uiteindelijke groei van jouw bedrijf verstoren. Dit is een goede reden waarom het werven van nieuwe klanten één van de belangrijkste punten op jouw takenlijstje moet worden.
Netwerken
Het is belangrijk dat mensen weten wat jij ze te bieden hebt. En dus zul je in contact moeten komen met mensen die iets voor jou kunnen betekenen. Vooral in het begin is netwerken dé manier om samenwerkingen te vinden en potentiële klanten.
Marketing
Natuurlijk zullen ook jouw website, advertenties en jouw zichtbaarheid op social media bijdragen aan jouw zichtbaarheid en hopelijk krijg je leads die klanten gaan worden. Toch blijft persoonlijk contact het sterkste (en het meest tijdrovende) middel om klanten te werven.
Hoe begin ik met ondernemen zonder geld?
Ook met beperkte financiële middelen kun je een onderneming beginnen. Okay, je kunt niet direct een kantoor huren of personeel aannemen, maar er zijn genoeg mogelijkheden.
Als jij een eigen bedrijf start vanuit huis, zoals veel ondernemers doen, dan heb je al helemaal geen bedrijfspand nodig. Dat maakt het een stuk makkelijker.
Ben jij een dienstverlenend ondernemer? Dan heb je sowieso lage kosten. Maar ook als een eigen webshop starten jouw droom is, dan zou je er voor kunnen kiezen om te starten met het dropshipping concept. Dan heb je geen grote investering nodig om je voorraad op peil te houden.
Nog meer tips en suggesties vind je in het artikel eigen bedrijf starten zonder geld.
6 Tips voor het beginnen van een onderneming
Het is best spannend om je eigen bedrijf te starten en te beginnen met ondernemen. Dat maakt het meteen ook zo leuk en leerzaam om te doen. Je zal jezelf sterk ontwikkelen en groeit dus ook persoonlijk. Wel handig om dit doordacht aan te pakken en te profiteren van de kennis van andere ondernemers. Hieronder vind je 6 van die nuttige tips:
Tip 1: Bereid je goed voor
Dit lijkt een overbodige en logische opmerking. Toch kan juist jouw enthousiasme om snel aan de slag te gaan zonder een goede voorbereiding, leiden tot beslissingen of het nemen van risico’s waar je achteraf spijt van hebt. Bereid je goed voor, maar…..
Begin voordat je je er klaar voor voelt
Want je bent er nooit helemaal klaar voor. Er is altijd wel een reden om iets niet te doen. Om het uit te stellen. Om iets later te beginnen. Om er langer aan te werken. Om meer informatie te verzamelen. Om het niet te proberen.
Er is geen perfect moment. Nooit. Perfectie is een concept, geen realiteit. Een perfecte cirkel bestaat alleen in theorie, in de praktijk zullen er altijd oneffenheden zijn. Er is altijd een risico. En dat is normaal. Het hoort erbij. Het is niet iets dat je tegen moet houden. Er is wel het juiste moment.
Heb ook het lef om te falen
Hoe goed je je ook voorbereidt, als je dingen uitprobeert en risico’s neemt, dan gaat er ook wel eens wat mis. En dat is iets positiefs. Als iets niet lukt of goed gaat, dan kom je erachter waar je nog wat te leren hebt en kun je jezelf ontwikkelen.
Tip 2: Lees je in
Deze tip past uiteraard ook goed bij tip 1. Neem de kennis die jij kunt gebruiken voor het succes van jouw onderneming in je op. Er is zo ontzettend veel nuttige informatie online beschikbaar. En er zijn legio boeken geschreven over allerlei interessante onderwerpen.
En dit is ook meteen een valkuil, want voor je het weet zit je uren te lezen en gebeurt er niets. Maak een prioriteitenlijstje wat voor jou de belangrijkste onderwerpen zijn. Los van bepaalde kennisgebieden, is het ook goed te kijken naar magazines/websites waar mensen uit jouw vakgebied, of toekomstige klanten zich begeven en die te volgen.
Stel dat je over een bepaald vakgebied meer wil weten. Misschien is marketing iets waar je nog niet veel van weet? Niet alleen zijn er uitgebreide boeken hierover, maar je kunt natuurlijk ook kijken of er interessante webinars, podcasts of nieuwsbrieven hierover zijn.
Tip 3: Ga netwerken
Zeker als startende ondernemer is het belangrijk om zichtbaar te zijn, zodat je kunt worden opgemerkt door klanten en mogelijke partners. Zo blijft jouw onderneming voortbestaan, omdat steeds meer mensen hun weg naar jouw dienstverlening weten te vinden en omdat ze ook het belang van wat jij te bieden hebt, gaan inzien.
Regelmatig kunnen sparren met gelijkgestemden, dus met andere ondernemers, is bijzonder waardevol. Zij hebben vaak dezelfde dingen meegemaakt (en overwonnen) als jij. Door lid te worden van een ondernemersgroep wordt het mogelijk ervaringen en kennis te delen.
Het is niet alleen heel leerzaam, maar ook prettig om te kunnen praten met mensen die exact begrijpen wat het is om ondernemer te zijn. Bovendien leren ze jou ook kennen en worden zij jouw toekomstige klanten.
Tip 4: Een werkplek regelen
Als startende ondernemer, bespaar je aanzienlijke kosten door vanuit huis te beginnen. In de meeste gevallen is het toegestaan om een bedrijf te starten, maar er zijn regels waar je rekening mee moet houden. Hieronder lees je de belangrijkste.
Toestemming van de gemeente
Per gemeente zijn er andere regels en voorwaarden voor de start van een bedrijf vanuit huis. Of het toegestaan is om iets voor jezelf te beginnen vanuit huis hangt onder andere af van het bestemmingsplan van je gemeente.
Als je als coach aan de slag gaat of een online werkt zal er zelden een probleem zijn. Maar ga je thuis een catering service beginnen of handtassen maken? Check dan je idee bij de gemeente om te weten waar je aan toe bent, wat geregeld moet worden en óf je jouw idee mag uitoefenen in je woonhuis.
Toestemming van huurbaas of bank
In je huur- of hypotheekovereenkomst lees je of het is toegestaan om een bedrijf te starten in je huidige woning. Controleer dit zo snel mogelijk zodat je weet waar je aan toe bent.
Tip 5: Startkapitaal
Heb je zelf een startkapitaal beschikbaar? En een buffer om die eerste periode totdat je klanten krijgt? Top! Daarom is jouw financiële plan belangrijk, zodat je goed weet wat je nodig hebt. Check nog eens goed of je alle kosten meegenomen hebt om verrassingen te voorkomen. Denk daarbij ook aan zaken als verzekeringen of eventuele vergunningen.
Heb jij financiering nodig voor je startkapitaal? Dan is een ondernemingsplan en financieel plan noodzakelijk om de financiers over te halen. Je kunt naar een bank gaan of een kredietinstelling.
Of je kunt kijken of er familie en/of vrienden jouw idee financieel willen ondersteunen. Al zul je dan wel hele goede afspraken moeten maken met deze investeerders om ‘gedoe’ te voorkomen.
Tip 6: Een cursus volgen
De beste investering die je kunt maken is in jezelf. Als jij blijft leren, word je een betere ondernemer. Bij tip 2 hadden we het al over jezelf inlezen om op die manier kennis op te doen. Maar weet jij bijvoorbeeld echt niets over sales en is dat wel belangrijk voor je, dan is een cursus meestal effectiever.
Passief inkomen genereren
Het gaat hier om geld dat je verdient zonder dat je er veel moeite voor moet doen. Dit is in tegenstelling tot je dagelijkse werk, wat een actief inkomen is, en waar je in de meeste gevallen heel wat uren en werk moet verrichten om je maandelijks inkomsten te verdienen.
Veel mensen denken dat het betekent dat je iets voor niets krijgt of dat je heel snel geld kan beginnen verdienen en in een mum van tijd er enorm rijk van kan worden. Maar dit is niet correct.
Meestal moet je er wel initieel werk instoppen of iets creëren, en het kan ook een tijdje duren voor je er echt de vruchten van ziet. Maar na enige tijd vergt het weinig tot geen inspanning om het in stand te houden en is het een geweldige manier om extra vermogen op te bouwen en meer financiële zekerheid te creëren. Er zijn verschillende manieren om dit te doen:
- Verkoop waar je goed in bent. Zet je talent of je kennis in! Iedereen heeft wel iets waar hij of zij heel goed in is of heel wat over weet. En die kennis kan heel waardevol zijn voor anderen en dus zijn er heel wat manieren om daar geld mee te verdienen. Een paar voorbeelden: video lessen maken of een boek schrijven.
- Investeren in onroerend goed. Beleggen in beleggingspanden is een van de oudste en meest effectieve manieren om passief geld te verdienen omdat je een stabiele maandelijks geldstroom ontvangt uit de huur. Het vergt wel werk (onderhoud, huurders zoeken, contracten regelen) en je moet nadenken over de risico’s.
- Verhuur iets. Denk eens goed na over al je bezittingen want misschien heb je wel iets dat je gemakkelijk kan verhuren. Denk eens goed na over al je bezittingen want misschien heb je wel iets dat je gemakkelijk kan verhuren. Die lege kamer, een camper die je 11 maanden van het jaar niet gebruikt. Of heb je een garagebox of parkeerplaats die je niet gebruikt?
Voorbeelden van een onderneming
Jij wil dolgraag beginnen met ondernemen, maar je twijfelt nog wat je precies wil gaan doen. Er zijn talloze mogelijkheden. Heb jij nog geen bepaalde branche in gedachten? Hieronder vind je een aantal voorbeelden ter inspiratie.
1. Een webshop
Heb je oog voor detail en een passie voor samenstellen en verzamelen? Start een webshop en deel je visie met de wereld. Of je nu je eigen producten beheert, of dat je besluit om samen te werken met een dropshipper, iedereen kan online verkopen in de wereld van e-commerce. Een webshop beginnen is niet zo lastig.
Met slimme marketing en zoekmachineoptimalisatie, ben je al op weg om het op te nemen tegen de grote jongens met je eigen bedrijf.
2. Personal trainer
Help anderen met het bereiken van hun fitnessdoelen door een personal trainer te worden. Vanaf een-op-een sessies tot aan maaltijden plannen, het is niet makkelijk om fit te worden. De meeste mensen zijn bereid betalen voor ondersteuning bij hun fitnessreis.
Word gecertificeerd, bouw online aanwezigheid op om je merk een boost te geven. En vergeet niet om de successen van je klanten op je website te vermelden.
3. Make up artist
Heb je veel affiniteit met make up en hou je van het experimenteren met verschillende make-up stylen? Dan zou het vak make up artist iets voor jou kunnen zijn. Over het algemeen duurt de opleiding tot make up artist 1 jaar. Dan bezit je alle basis kennis en ben je in het bezit van een officieel diploma die je daarvoor nodig hebt.
4. Youtube kanaal
Of je nu je eigen leven vlogt, mooie filmpjes maakt van de tuin of how to video’s maakt over houtbewerking. Zolang er beeld en geluid is kun je een eigen YouTube kanaal oprichten. Zodra je genoeg kijkers hebt die in jouw video’s geïnteresseerd zijn, kun je met je YouTube kanaal geld verdienen door onder andere advertenties op je kanaal te tonen.
5. Zakelijke administratie
Ben jij een kei met cijfers en heb je administratieve ervaring? Deze kennis en vaardigheden kun je inzetten door het aanbieden van jouw diensten aan bijvoorbeeld andere ondernemers die geen verstand hebben van financiën hier geen kaas van hebben gegeten en dit liever uitbesteden.
6. Reparatie service
Ben jij super handig en degene die altijd door je familie en vrienden gebeld wordt om iets te helpen fixen? Er is momenteel een enorm tekort aan vakmensen waardoor er enorme kansen liggen als jij een reparatie service aan kunt bieden.
7. Kapperssalon
Mensen zullen altijd een kapper nodig hebben. Ben jij gepassioneerd over je vak en weet jij hoe je iemands saaie haar in een chique kapsel kunt veranderen, dan heb je een business gevonden.
Werk in een salon, laat klanten bij je thuis komen, of ga naar de huizen van je klanten toe – de keuze is aan jou. Het belangrijkste is om een loyaal klantenbestand op te bouwen die zullen terugkomen.
8. Marketingadviseur
Weet jij hoe je een merk het beste in de markt? Als marketing adviseur kun jij bedrijven en organisaties helpen bij het bekendmaken van hun nieuw product, dienst of merk bij een groter publiek. Hiervoor zet je verschillende marketing tools in, zoals social media.
9. Schrijver
Schrijf jij graag en was het maken van opstellen een eitje voor jou? Is het jouw droom je eigen boek uit te brengen? Maar je kunt jouw talent ook anders gebruiken en bedrijven helpen om hun boodschap zo goed mogelijk over te brengen.
Of je gaat bloggen. Om geld te verdienen aan je blog en het een bedrijf te noemen, moet je er tijd en moeite in steken. In de eerste maanden zal je zeker niet genoeg verdienen om al je rekeningen te kunnen betalen.
Met een goede niche, interessante inhoud, zoekmachineoptimalisatie, en goed gekozen partner campagnes, kun je grip krijgen. Op de lange termijn kun je er een winstgevende onderneming van maken. Zodat het de moeite waard is.
10. Horeca zaak opzetten
Heb jij al de nodige ervaring opgedaan in de horeca bij anderen, maar wil je het helemaal op je eigen manier doen? Begin dan je eigen bedrijf als restaurant- of café-eigenaar. Je zorgt voor een sfeervolle omgeving waar klanten gastvrij worden ontvangen.
Je zorgt ervoor dat de lekkerste gerechten op elkaar staan, of dat je net dat ene speciale biertje op tap hebt. Als je het goed doet zul je zien dat je gasten steeds vaker terugkomen.
11. Schoonmaakdienst
Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, luidt het oude gezegde. Mensen hebben het altijd druk. Wanneer je een beetje een netheidsfreak bent, kun je ze helpen met het besparen van tijd door het opstarten van een schoonmaakdienst.
Je kunt je diensten richten op bedrijven of individuen, wat je zelf wilt. Met een online boekingssysteem kun je eenvoudig je beschikbaarheid beheren en je agenda georganiseerd houden.
12. Evenementen planner
Als je van elke georganiseerd etentje een kick krijgt, kun je overwegen om geld te verdienen met het plannen van evenementen. Van bruiloften, kinderfeestjes tot aan familiefeesten, net wat jij leuk vindt. De meeste mensen plannen hun leven rondom sociale evenementen.
Creëer een sterk merk en verzamel reviews van je klanten. Laat via social media zien wat je allemaal hebt gerealiseerd. Dat schept vertrouwen en je bedrijfsidee zal in een mum van tijd realiteit worden.
13. Accountant
Boekhouden en alles wat met accounting te maken heeft, kan voor velen op een vreemde taal lijken. Als je een opgeleide en erkende accountant bent, heb je waarschijnlijk al een netwerk. Hierdoor kun je relatief eenvoudig je eigen bedrijf starten.
14. Fotograaf
Is fotografie voor jou meer dan alleen een hobby? Dan zou je er een professionele business van kunnen maken. Bepaal wat je specialiteit is: richt je je op portretten, evenementen of natuurfotografie? Er zijn veel foto’s niches die je zou kunnen verkennen.
Een goed idee om je skills te testen, is door je foto’s te verkopen aan stockfoto portals zoals Adobe Stock of Getty Images. Ook kun je een eigen website en een instagram account aanmaken. Zo kun je beginnen met het opbouwen van je merk.
15. Automonteur
Mechanica’s zullen altijd nodig zijn zolang mensen autorijden. Voor degenen die uren aan hun auto’s sleutelen als een tijdverdrijf (en dit ook leuk vinden om het te doen), kan dit een zeer winstgevend business idee zijn.
Er zijn eindeloze mogelijkheden wat je kunt gaan doen. Maar nog veel beter in plaats van deze voorbeelden te kijken: Ontdek eerst je passie en kijk daarna hoe je deze kunt omzetten naar een inkomen als ondernemer.
beste. Ik beschik over een groot perceel (5400 m2) waarop ik zelf een kleine vakantiewoning wil bouwen. Kosten incl btw € 40.000,-. Daartoe een eenmansbedrijf.
binnen (na één jaar ga ik over tot verhuur daarvan met max omzet < € 25.000,-.
kan ik al direct vanaf aanvang van de bouw (en de inschrijving KvK) de BTW over de bouwkosten terugvragen bij de belasting ?
Bij voorbaat dank voor uw antwoord.
Ik heb werkelijk geen idee Cor 🙁 Daarvoor zou je de belastingdienst even moeten bellen of je boekhouder vragen. Succes!