Jouw Sleutel Tot Vrijheid

14 mei 2018

‘Freedom is an inside job’

 – Bas Smeets

 Wat betekent vrijheid voor jou?

In onze 5-Daagse Videotraining stel ik de deelnemers op dag 1 de volgende vraag:

‘Wat zijn jouw grootste drijfveren om als zelfstandige aan de slag te willen gaan?’

Zo’n 1600 mensen hebben een antwoord op die vraag ingestuurd.

En in ruim 90% van die antwoorden staat iets over vrijheid. 

‘Vrijheid, vrije tijd, voldoening en geluk’
‘De dingen kunnen doen zoals ik het wil’
‘Vrijheid van werken en zelf beslissingen nemen’
‘Vrijheid, mensen helpen, dicht bij mezelf blijven’

Dit zijn maar een paar van de laatste antwoorden die ik binnen heb gekregen. 

Dit verbaast me ook niets. Vrijheid was voor mij immers ook een van mijn hoogste persoonlijke waarden en grootste drijfveren om mijn eigen ding te gaan doen. 

Maar nu komt het. 

We roepen zo gemakkelijk dat we vrijheid willen. 

‘Ik wil vrijheid!’

Maar wat bedoel je daar eigenlijk mee? 

Waarschijnlijk zul je iets antwoorden als: 

‘Doen wat ik zelf wil en wanneer ik het wil’. 

Maar als je heel eerlijk bent… 

Heb je dat al… 

Er is waarschijnlijk niemand die je elke dag weer dwingt om de dingen te doen die je doet. 

Op elk moment heb je zelf weer de keuze om iets wel of niet te doen. 

‘Ja maar als ik het niet doe dan…..’ 

Dan kan er van alles fout gaan en ben je ongelukkig. 

Klopt, maar het blijft een keuze, die vrijheid heb je.

Wat je waarschijnlijk bedoelt met vrijheid is het vermogen om externe omstandigheden zo aan te passen dat je er gelukkig van wordt. 

We geloven dat we vrijheid kunnen creëren door onze externe omstandigheden, zoals ons werk en onze verantwoordelijkheden aan te passen.

‘Als ik straks voor mezelf werk’, dan voel ik eindelijk die vrijheid
‘Als ik eindelijk doe wat me voldoening geef’, dan voel ik me vrij
‘Als ik eindelijk genoeg geld verdien als ondernemer’, dan ben ik vrij 

Wat merk je nu op in deze 3 zinnen? 

Vrijheid is conditioneel en staat in de toekomst. 

Laten we nu eens 3 jaar in de toekomst kijken. 

Je werkt voor jezelf als zelfstandig ondernemer en bent redelijk succesvol. 

Je haalt energie uit je werk, het geeft je voldoening en je verdient er een leuk inkomen mee. 

Maar je bent ook druk. 

Je klanten hebben veel aandacht nodig. 

En dan al dat gedoe ernaast. Het constant blijven werven van nieuwe klanten, het bedenken van nieuwe acties, steeds op de hoogte blijven van de nieuwste marketing strategieën zodat je zichtbaar bent voor je doelgroep. Je administratie in de gaten houden en achter niet betaalde facturen aanzitten. 

Daarnaast wil je ook nog tijd besteden aan studie en nieuwe dingen leren om steeds beter te worden in wat je doet. 

Het is super leuk dat ondernemen, maar niet alle aspecten ervan. En het kost zoveel tijd allemaal. 

Het voelt nog niet als vrijheid.

Maar straks ‘als ik het eindelijk wat minder druk heb’, dan voel ik me vrij.

Straks ‘als ik mensen kan inhuren en niet meer alles zelf hoef te doen’, dan ben ik eindelijk vrij. 

Bij deze je wake up call: Dat gevoel van vrijheid gaat niet komen.

Waarom?

Op deze manier is vrijheid iets dat het resultaat is van een verandering in je externe omstandigheden. 

En er gaan altijd wel weer nieuwe dingen zijn die ervoor zorgen dat je een gevoel van ‘verplichting’ hebt.

Jouw Sleutel Tot Vrijheid

Besef eerst dit: vrijheid is een gevoel.

Een gevoel dat je zelf creëert door de manier waarop je oordeelt over je leven op dit moment.

Ik zal het je bewijzen.

Sluit zometeen je ogen eens en denk terug aan een moment in het verleden waarop jij je helemaal vrij voelde. Wellicht was je op vakantie of was je ergens anders waar je dat gevoel van echte vrijheid kon ervaren, ook al was het maar tijdelijk.

Hoe voelde dat toen? Hoe beter jij je in kunt leven in dat moment hoe meer je dat gevoel van vrijheid weer in jezelf op kunt roepen.

Nu, op dit moment.

Hoe zou het zijn om dat altijd te kunnen ervaren?

Deze 3 stappen zijn jouw sleutel tot vrijheid en zorgen ervoor dat jij je brein herprogrammeert, waardoor vrijheid een dagelijks gevoel voor jou kan gaan worden:

Stap 1

Geloof er 100% in dat vrijheid een ‘inside job’ is en niet afhankelijk van externe omstandigheden. Beredeneer voor jezelf waarom dit waar is, net zo lang totdat je het echt gelooft.

Stap 2

Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen leven terug. Besef je op elk moment dat je gestresst of gefrustreerd bent op je werk omdat je geen vrijheid ervaart dat je hier zelf voor gekozen hebt. Hoe lastig het ook te accepteren is voor je ego, het is wel waar. Als jij je niet verantwoordelijk voelt voor je eigen keuzes dan heb je ook niet de kracht en de motivatie om iets te gaan veranderen. Want waarom zou je? Het ligt immers niet aan jou… 

Stap 3

Train je brein in het ervaren van vrijheid als gevoel. Een goede manier om te beginnen is om 4x per dag op een vast tijdstip bewust terug te denken en je in te leven in momenten uit het verleden waarop jij je vrij en gelukkig voelde. Hoe beter je hierin wordt hoe meer je brein vrijheid gaat accepteren als iets dat je constant mag voelen in plaats van iets bijzonders waar je eerst hard voor moet werken.

Nu je weet hoe het met vrijheid werkt, denk eens na over hoe het dan zit met andere emoties zoals geluk en succes.

Wat gebeurt er zolang jij ze in de toekomst zet en conditioneel maakt, afhankelijk van externe omstandigheden?

Sommige mensen rennen hun hele leven geluk, succes en vrijheid achterna…

Ze werken keihard. Maar ze lijken het nooit te vinden.

Nu weet jij waarom en kun je het anders gaan doen.

Ik ben benieuwd, wat was jouw oorspronkelijke definitie van vrijheid en heeft dit artikel je een nieuw inzicht opgeleverd? Laat het me weten in het commentaarveld hieronder! 

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

7 Reacties

 1. Marloes

  Ik denk dat de vrijheid die ik wil ervaren zit in het feit dat ik kan doen wat ik wil en op de manier dat ik dat prettig vind, die bij mij past. En als je doet wat je passie is is je gevoel van vrijheid groter dan weer je gekooid bent in een baan waar je geen energie van krijgt.

  Antwoord
 2. Nicole Weitz

  Aanvankelijk zag ik vrijheid als iets dat je overkomt. Je krijgt vrijheid (bv in tijd/financiën). Nu zie ik vrijheid als iets dat je zelf creëert. Van passief naar actief dus.

  Antwoord
 3. Peter

  Dit vind ik ook. Ik heb al vrijheid in mijn huidige baan. Dat besef ik ook goed. De buitenwacht vindt dat je lange dagen moet maken voordat je er van mag genieten. Onzin !
  Je eigen invulling er aan geven met balans is voor mij vrijheid. De vraag of dat ik dat kan als zelfstandige is de grootste uitdaging voor mij.

  Antwoord
 4. Floortje

  Wat leuk bas , ik begin het ook steeds meer op deze manier te zien en bevestigd voor mij nu gewoon echt mijn gevoel. Alles om meheen is vrijheid en we zijn hier zelf verantwoordelijk voor. Mij brengt mediteren nu zoveel en soms stormt het enorm in mij en komt er veel emotie vrij maar ook dit is een proces waarin ik zie dat ik vrij ben en alles er gewoon mag zijn. Heb nu zelfs geld uitgegeven voor meer te doen met mediteren omdat ik zie dat dit mijn brein verandert en ik hierdoor alleen al gelukkig in mijn huidige leven kom te staan. Nooit gedacht dat ik dat zou doen. Ook jou ideeen hoe je met geld om kan gaan zo wijs. Ook het reserveren van geld voor eigen investering werken aanjezelf en iets wat je zelf echt wilt. Wie weet worden mijn dromen werkelijkheid en voel het in elk geval heel sterk en dit alleen al deze overtuiging geeft mij zoveel vrijheid en kracht om door te zetten met waar ik mee bezig ben.
  Poeh een heleboel maar zo blij weer met deze vanuit jou gesproken tekst.

  Dankjewel

  Antwoord
 5. Hilde

  Ik zie in dat voor jezelf beginnen vele malen stressvoller zal zijn dan werken voor een baas. Maar bij mij zit het ultieme gevoel van geluk in het werken voor jezelf en vanuit jezelf en niet – zoals nu – werken omdat je het krijgt opgedragen en het daarom doet. Dat laatste kost energie en levert geen energie of een voldaan gevoel op. Het is meer een gevoel van “het moet gebeuren, even doorpakken en dan is het weer af. Ik doe het niet vanuit een innerlijke drive en dat zal wel gebeuren als ik moet doorpakken omdat ik het zelf wil.

  Antwoord
 6. Erik

  Eigenlijk is het dus heel simpel…en dat meen ik serieus hoor .
  Leuk artikel!

  Antwoord
 7. Anja

  Vrijheid! Maar vooral passie voor wat je doet! Zo belangrijk! Ik ben het helemaal eens met jou Bas. Zelf ben ik 24 jaar zelfstandige praktijkhouder (kinder)(sport)fysio. Heel hard gewerkt en er voor iedereen zijn en vooral klaar staan…hulpverlenerssyndroom?. Tot ik zo’n 5 jaar gelee in een “halve” burn out kwam. Mijn werk was op dat moment therapie en als ik dan weer thuis was niet anders doen dan slapen. Maar nooit fit wakker worden. Nog steeds moe, eigenlijk geestelijk overmoeid. Toen ging op een dag het roer om. Ik kwam tot besef, wanneer ben ik er voor mijzelf? Eigenlijk stond ik onderaan de ladder en de rest stond op de ladder…roer om. Het besluit genomen om te stoppen met het tekenen van contracten van zorgverzekeraars. Eigen tarief bepalen die de juiste is! Vanaf 1-1-17 gestopt hiermee. Best lastig om uit de comfortzone te gaan…maar zo een goed besluit!Ik had natuurlijk financieel veel minder omzet. Maar…geld is handig maar maakt niet gelukkig!nu na 1,5 jaar heb ik een totaal andere klantengroep die ik begeleid. Dokters adviseren juist mij? mensen goed gemotiveerd en hebben geen moeite met het feit dat ze zelf een deel moeten betalen. Zelf ben ik nu weer gelukkig, werk ook als zzper in andere fysiopraktijk. Heb de laatste jaren niet zoveel energie gehad als nu. Werk meer dan 5 dagen per week, voel me “bevrijd”. Ik ben blij met de keuzes die ik gemaakt heb en nog steeds maak. Ik heb voor mijzelf en mijn gezin gekozen en dat geeft mij een superboost. Ik zou zeggen treedt uit de comfortzone en geniet van de deuren die geopend worden en volg je hart en intuitie dan komt het vast goed! ??fijne dag! Anja

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. De onmisbare 7 - Van Werk Naar Passie - […] Want dat lijkt toch geweldig! Je bent van niemand meer afhankelijk, maakt je eigen keuzes en bepaalt je eigen…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Ongelukkig op werk
Ongelukkig op werk

Voor veel mensen is maandag niet de meest favoriete dag. Maar wat als je op zondagavond niet kan slapen en op maandagochtend met tegenzin opstaat, omdat je weer naar je werk moet? Ongeveer 1 op de drie mensen is ongelukkig op werk. In dit artikel lees je over 7...

Passie

Ongelukkig op werk

Voor veel mensen is maandag niet de meest favoriete dag. Maar wat als je op zondagavond niet kan slapen en op maandagochtend met tegenzin opstaat, omdat je weer naar je werk moet? Ongeveer 1 op de...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This