Webshop beginnen

27 januari 2023

Webwinkels zijn booming! Steeds meer mensen shoppen online en dat biedt volop kansen om een webshop te beginnen. De opstartkosten zijn laag, er is relatief weinig kennis voor nodig en je kunt een webshop met je baan combineren. Maar hoe doe je dat nou, je eigen webshop beginnen? Hieronder vind je de 7 stappen om jouw webshop kunt realiseren.

Webwinkel beginnen hoe doe ik dat?

Als jij een nieuwe webwinkel begint, dan kun je dankzij makkelijke webwinkelsoftware zonder technische kennis, zelf je eigen webshop starten en een eigen huisstijl vormgeven. Met dit 7 stappenplan maak jij een vliegende start.

7 stappen voor het beginnen van een succesvolle webwinkel

1. Bedenk welk product je wilt verkopen

Denk voordat jij met jouw webshop begint, goed na over wat je wilt gaan verkopen: ga je voor zelfgemaakte producten of koop je producten in? Kies je voor een breed assortiment of juist voor een nichemarkt? Als je nog niet veel tijd in je webwinkel kunt stoppen, kun je jouw assortiment het beste klein houden.

Kies een origineel product of zorg ervoor dat je meer te bieden hebt dan je concurrenten. Zoals meer expertise, een persoonlijkere benadering, betere service of lagere prijzen. Definieer vervolgens je doelgroep en doe onderzoek naar wat je potentiële klanten belangrijk vinden en waar zij zich online bevinden.

2. Bepaal je doelgroep

webwinkel starten

Alles willen aanbieden is om verschillende redenen geen goed plan. Ten eerste is het voor een bezoeker onduidelijk waarvoor ze eigenlijk echt bij jou moeten zijn. De kans dat de bezoeker zonder een aankoop vertrekt, is daarom groter.

Een webwinkel met een nichemarkt onderscheidt zich van de concurrent door een uniek assortiment aan een specifieke doelgroep aan te bieden.

3. Bedenk je domeinnaam

Het bedenken van een bedrijfsnaam en een goede en beschikbare domeinnaam is vaak net zo lastig als het vinden van een origineel product. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden als je een domeinnaam voor je webshop wilt kiezen:

 1. Zorg ervoor dat de domeinnaam gemakkelijk te onthouden is. Als je klanten moeite hebben om de naam te onthouden, is de kans groter dat ze het vergeten of dat ze naar een andere webshop gaan.
 2. Zorg ervoor dat de domeinnaam relevant is voor je bedrijf of product. Als je bijvoorbeeld een webshop hebt voor kinderkleding, is het logisch om een domeinnaam te kiezen die verwijst naar kinderkleding, zoals “kidsfashion.com” of “childrensclothing.com”.
 3. Probeer zo kort mogelijk te blijven. Lange domeinnamen kunnen moeilijk te onthouden zijn en kunnen ook moeilijker te typen zijn.
 4. Probeer een domeinnaam te kiezen die uniek is. Als je een domeinnaam kiest die al in gebruik is, kan dat leiden tot verwarring en kan het moeilijk zijn om je webshop te vinden.
 5. Zorg ervoor dat de domeinnaam gemakkelijk te spellen is. Als mensen moeite hebben om de domeinnaam te spellen, is de kans groter dat ze het vergeten of naar een andere webshop gaan.
 6. Overweeg om een domeinextensie te kiezen die professioneel overkomt, zoals .com of .net. Dit kan helpen om de professionele uitstraling van je webshop te versterken.
 7. Probeer creatief te zijn. Als je een unieke domeinnaam kiest die relevant is voor je bedrijf of product, kan dat helpen om je te onderscheiden van de concurrentie.

Uiteindelijk hangt het er van af wat voor soort webshop je hebt en wat voor doelgroep je hebt. Door na te denken over deze factoren, kun je een goede bedrijfsnaam en domeinnaam kiezen die past bij je bedrijf en die makkelijk te onthouden is voor je klanten.

4. Maak een plan en schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

webwinkel starten

Ondernemingsplan

Waar je vroeger nog alleen vanuit passie een succesvolle webwinkel kon beginnen, is dat tegenwoordig wel anders. Het toenemende aantal webwinkels zorgt voor veel concurrentie.
Het hebben van een gedegen plan en een duidelijke strategie is een absolute must wanneer je van je webshop een echte onderneming wilt maken.

Een ondernemingsplan vormt de basis van jouw bedrijf. Welke producten ben je van plan online te gaan verkopen, waarom denk je dat het een goed idee is, wie zijn je klanten, wie zijn je concurrenten en hoe denk je winst te maken? Het schrijven van een ondernemingsplan is geen doel op zich, maar helpt je wel om focus en duidelijkheid te creëren voor je toekomstige bedrijf.

Inschrijven bij de kamer van koophandel

Als je bent gestart met je webshop, ben je online ondernemer en dien je je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Wanneer je je hebt aangemeld bij de KvK worden je gegevens automatisch doorgeven aan de Belastingdienst, handig!

Vergeet ook niet om aandacht te besteden aan de juridische aspecten van je shop en stel algemene voorwaarden op. Je kunt hierover veel vinden op internet.

5. Kies de webwinkel software die bij jou past

eigen webwinkel beginnen

Als je weet wat je wilt gaan verkopen, op welke doelgroep je je gaat richten en je een goede bedrijfsnaam hebt gekozen, is het tijd om te kijken met welk type systeem je je webwinkel wilt maken. Er zijn een aantal mogelijkheden:

Open source pakket

Als je erg handig bent met programmeren of veel technische kennis hebt is een open source pakket een goede optie. Je bent dan flexibel in mogelijkheden en hebt geen vaste kosten. Een nadeel is dat het veel tijd kost en je op jezelf aangewezen bent bij eventuele problemen. Een voorbeeld hiervan is Woocommerce, dat draait op WordPress. WordPress is het meest gebruikte content management systeem voor websites ter wereld.

Webwinkelsysteem

Ben je niet zo handig met programmeren? Kies dan voor een webwinkelsysteem. Maak van tevoren een lijst met functies waar het systeem voor jou aan moet voldoen en vergelijk verschillende aanbieders. Kijk naar dingen als: prijs, gebruiksgemak, vormgevingsopties, eenvoudig voorraadbeheer, betaalopties, vindbaarheid, (gratis) support en een snelle laadtijd.

Er zijn honderden verschillende soorten webshops. Op het Webwinkel Forum worden er dagelijks nieuwe vragen over (webwinkel)software gesteld. Wat de beste software is voor een succesvolle en professionele webshop kan voor elke onderneming verschillend zijn. Een goede algemene optie om eens te bekijken is Shopify.

6. Ga nu je webshop inrichten

online winkel

Tijd voor het leuke werk: je shop inrichten en vormgeven! De uitstraling van je webshop is bepalend voor hoe je klanten hun bezoek ervaren. Zorg er dus voor dat je winkel er professioneel uitziet en dat je bezoekers snel kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn. Voer je huisstijl overal in door voor herkenbaarheid.

7. Trek bezoekers naar jouw webshop

Geen succesvolle webwinkel zonder bezoekers. Door online marketing in te zetten kun je ervoor zorgen dat jouw webwinkel beter vindbaar is. Doe (basis)kennis op van SEO, AdWords, linkbuilding en Google Analytics om bovenaan in de zoekresultaten te komen. Je kunt dit voor een deel uitbesteden maar het is belangrijk (en leuk!) dat je hier zelf ook iets van weet.

Fysieke winkels kunnen makkelijk in gesprek met hun bezoekers om erachter te komen wat zij zoeken. Om de online zichtbaarheid van je webshop te optimaliseren in de zoekmachines, begin je met een goed zoekwoordenonderzoek. Zoekwoorden zijn de termen die een gebruiker in Google ingeeft om op jouw webshop terecht te komen.

Heb je een online webshop met bijvoorbeeld sieraden, dan kun je voor veel verschillende zoekwoorden in Google ‘ranken’. Eén van de vele mogelijke zoekwoorden voor jouw webshop kan bijvoorbeeld ‘online gouden sieraden kopen’ zijn. Hoe je kunt ranken voor dit zoekwoord?

Content is het antwoord! Optimaliseer de categorieën van je website voor jouw gekozen zoekwoorden en vergeet ook zeker je productpagina’s niet. En daarvoor zijn er ook de nodige hulpmiddelen zoals ChatGPT en jasper.ai.

Regelgeving binnen de e-commerce

eigen webshop beginnen

Als je bedrijfsmatig bezig bent en er gaat iets mis behandelt een rechter het volgens het zakelijke recht. Ook als je geen KvK-nummer hebt. Er zijn dus wel wat regels als je een webshop wilt beginnen. Houd hier rekening mee voordat je van start gaat.

Als je het zelf niet regelt dan doet de wet dat voor jou en die geeft de klant meer rechten dan je misschien verwacht. Zo gelden er voor de e-commerce andere regels dan voor een fysieke winkel.

Als je webshop producten verkoopt aan consumenten en/of om gegevens vraagt zijn er aanvullende regels. Zo moet je retouren accepteren. Bij nieuwe kleding-winkels kan dit enorm oplopen. Daarnaast moet je contactmogelijkheden aanbieden en je identiteit duidelijk maken.

Iedere webwinkelier moet zich aan een aantal verplichtingen houden. Denk hierbij aan:

 • informatie over uw webshop
 • cookies
 • aanbod
 • bedenktijd
 • levering
 • betaling
 • garanties.

Hoe kunnen bezoekers betalen?

Laat je klanten online betalen in je webshop? De betaling voor een product kan op verschillende manieren verlopen. De meest voorkomende betaalmethoden:

 • iDeal
 • Creditcards
 • Achteraf betalen
 • Betalingsprovider
 • PayPal

Voor de veiligheid van de betaling en voor het ontvangen van privacygevoelige informatie zijn regels opgesteld. De eerste stap regel je makkelijk via een betaalprovider. Voor een eigen webshop heb je dan ook een zakelijke bankrekening nodig. Hiermee kun je later ook eenvoudig je boekhouding koppelen.

Wat kost een webshop?

Dat is een beetje afhankelijk van wat je webwinkel verkoopt, en wat je ambities zijn. Als je artikelen zelf kunt opslaan, inpakken en verzenden hoeft het niet duur te zijn. De webwinkelsoftware is vaak een (paar) tientje(s) per maand en daarbij is een domeinnaam en enkele gratis templates of thema’s voor de lay-out meestal inbegrepen.

Maar dat is slechts het begin. Goede marketing zodat klanten je vinden, magazijnkosten, logistiek of inkoopkosten bij een groothandel of leverancier hebben veel meer invloed op je bedrijfskosten.

Hoe regel ik opslag en verzending voor mijn webshop?

webshop beginnen

Na al je harde werk heb je je eerste bestelling binnen! Tijd voor de verzending. De keuzes voor de logistiek zijn van groot belang voor een succesvolle webshop.

Weet je al wat je wilt gaan verkopen en waar je dit kunt inkopen? Waar sla je het product op? Hoe ga je het pakket versturen en hoe ga je om met een product dat retour komt? Deze stappen lijken simpel maar hebben veel invloed op het succes van je webwinkel.

Veel mensen beginnen de webshop vanaf huis maar vaak is dat onhandig of onveilig en kun je beter ergens opslagruimte of een klein magazijn inrichten voor je webshop en vanaf daar je pakketten inpakken en verzenden. Het liefst dichtbij een sorteercentrum van een pakketbezorger waar je pakketten kunt afleveren.

Uitbesteden van de logistiek

Je kunt deze hele logistiek ook uitbesteden via ecommerce fulfilment. Als je leverancier dit voor je regelt heet dit dropshipping. Via fulfilment of dropshipping zijn ook je verzendkosten meestal inbegrepen. Als je zelf het pakket verstuurt kun je soms via goede verzendsoftware wat korting krijgen op je verzendkosten.

Een webshop beginnen vanuit huis

Wil je een webwinkel beginnen vanuit huis, dan moet je ervoor zorgen dat je jouw buren geen overlast bezorgt. Denk aan extra verkeer door pakketdiensten. Check het bestemmingsplan van uw gemeente om na te gaan wat wel en niet mag. Om overlast te beperken kun je ook aan dropshipping denken.

Waar haal ik klanten vandaan?

webshop klanten

Als je een webshop starten gaat is de vraag hoe je aan potentiële klanten komt een belangrijk onderdeel. De promotie van een nieuwe webshop opzetten is lastig.

Een betaalbare website met een mooi logo, leuke producten en mooie productfoto’s is nog niet genoeg om concurrenten mee te verslaan. Klanten moeten de producten zien en willen hebben. Na de lancering moet je dus aan de slag met waardevolle content en de vindbaarheid van je shop.

Je hoeft natuurlijk niet te doen wat iedereen al doet. Naast zoekmachines en sociale media zijn er tientallen andere manieren om te werken aan je online zichtbaarheid. Bij een beperkt budget heb je onder andere de volgende mogelijkheden om online jouw product onder de aandacht te brengen bij mensen:

 • Google Ads
 • Zoekmachine-optimalisatie (SEO)
 • Social media als Instagram en Facebook
 • Marktplaatsen en vergelijkingssites
 • Contentmarketing en persberichten
 • Influencermarketing
 • Affiliate- of e-mailmarketing
 • Websitenaam op postpapier, visitekaartjes, etcetera

De groei van je webshop meten

Er zijn heel veel tools die je kunt inzetten om de groei van je webwinkel te meten. Wanneer je jouw marketingactiviteiten niet meet, dan stop je misschien heel veel tijd, energie en geld in iets wat niet werkt. Het is daarom zonde als je ze niet inzet.

Zo geven Google Analytics en Search Console je waardevolle data over je webwinkel; deze tools helpen je te begrijpen wat werkt en wat niet werkt.

Zie je dat je mailcampagnes veel converteren? Probeer een extra mail per maand te creëren en meet met behulp van Analytics of dit werkt. Zie je dat je social media niet zo lekker loopt? Dit betekent dat je aan de bak moet om je activiteiten op social media te laten werken.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This