Maak Jouw Impact

Meer plezier in je werk, zonder je baan op te zeggen

23 januari 2021

Wat voelt het tegenwoordig anders hè? Verveeld, gefrustreerd of misschien wel helemaal klaar met die baan waar je vroeger zo enthousiast over was.

Vroeger had je plezier in je werk. Je voelde de uitdaging, de passie, was trots dat je de baan had gekregen en je ging er helemaal voor.

Hoe anders is het nu.

Je sleurt jezelf ’s ochtends uit bed met dat gevoel van ‘ik moet weer’. Naar die plek waar je niet wilt zijn, om te gaan doen wat je niet wilt doen. Je hebt gewoon geen zin om te werken. “Met plezier werken, bestaat dat nog wel?”, vraag je je wellicht af.

Hoe krijg je weer plezier in je werk?

Opstappen, je baas vertellen dat je er helemaal klaar mee bent en de deur achter je dicht trekken om nooit meer terug te gaan. Dikke doei.

Iets anders gaan doen is natuurlijk meteen de meest radicale oplossing. Prima als je zeker weet dat je in een andere baan wel dat plezier in je werk gaat vinden of wanneer je voor jezelf wilt starten.

Hoe weet je echter dat je dat gevoel van verveling of frustratie niet gewoon meeneemt naar een nieuwe werkplek? En dat je na een paar maanden op een andere plek gewoon weer in hetzelfde schuitje terecht gaat komen?

Om dat te voorkomen deel ik in dit artikel een aantal tips om structureel meer plezier in je werk te gaan ervaren. Tips die je ook helpen in je huidige baan wanneer het niet realistisch is om te veranderen van baan.

De reden waarom je geen plezier hebt in je werk

hierdoor heb je geen plezier in je werk

Er zijn natuurlijk ontelbare mogelijke redenen waarom je geen plezier meer hebt in je werk. Veel mensen zitten gewoon in de verkeerde baan en voor hen is werk puur een manier om geld te verdienen om van te leven.

Wanneer je dat herkent, verdiep je dan sowieso eens in het ontdekken van je echte passie. Je kunt ook onze gratis 5-daagse training ‘Welk werk past bij jou?‘ volgen.

Er is echter ook een andere belangrijke reden.

Ga eens bij jezelf na wat voor gedachten je zoal hebt over je werk, tijdens een gemiddelde werkdag.

“Mijn baas heeft ook altijd wat. Alweer 50 nieuwe emails, waar begin ik. Heb ik eens een goed idee, werkt niemand mee om het te implementeren. Wat doe ik hier eigenlijk?”

Ben eens eerlijk, klaag je veel over je werk, tegen jezelf of anderen?

We weten dat, hoe meer je klaagt over je werk, hoe ongelukkiger je wordt en hoe minder plezier je haalt uit het werk. Klagen is niets anders dan constant tegen jezelf zeggen dat de dingen niet goed zijn zoals ze zijn.

En zoals met alles: Als je het maar vaak genoeg herhaalt, ga je het geloven.

Dat gaat je dus zeker niet helpen om meer plezier in je werk te ervaren.

Met plezier werken en productiviteit zijn aan elkaar gerelateerd

werkplezier en productiviteit

Onderzoek laat ons zien dat wanneer we gelukkig zijn, we ook beter presteren. Niet andersom dus.

Wanneer je gelukkig bent, ben je meer gefocust en meer in het moment. Daardoor presteer je beter. En doordat je beter presteert draagt dat natuurlijk ook weer bij aan je plezier en geluksgevoel.

Maar hoe doe je dat in de praktijk en ga je weer werken met plezier?

Je zit weer achter dat scherm en kijkt naar die 200 ongeopende emails die op je wachten.

“Straks..”, hoor je jezelf zeggen en je staat op om naar de koffieautomaat te lopen.

Een veel betere manier is om gewoon aan de slag te gaan met die emails, door je helemaal op het nu, het huidige moment te focussen.

Gedachten over het werk dat nog allemaal voor je ligt en ‘af moet’ leiden je af en zorgen ervoor dat je niet helemaal in het nu aanwezig bent.

Ga dus aan de slag, pak het werk aan, zonder in je hoofd bezig te zijn met wat er hierna ook nog allemaal moet.

Wanneer je dingen gedaan krijgt en dus een stuk productiever bent, draagt dat enorm bij aan het plezier in je werk.

Wanneer voel je je beter? Als je aan het eind van de dag een groot deel van je to-do lijst hebt kunnen afvinken? Of wanneer je de hele dag bezig geweest bent met uitstelgedrag, omdat je in je hoofd aan het klagen was over alles wat er mis is of anders zou moeten zijn?

Die eerste natuurlijk.

Zo krijg je meer plezier in je werk, 5 Tips

tips voor meer plezier in je werk

Om weer te kunnen werken met plezier is het allereerst belangrijk om de waarde in te zien van alles wat je op je werk doet.

Meestal zul je op je werk 3 soorten werkzaamheden tegenkomen:

  1. Saaie taken
  2. Taken waar je energie van krijgt
  3. Taken die energievreters zijn

En dan is er nog een vierde activiteit op je werk. Die noemen we ‘afleiding’. Dat zijn al die dingen waar je mee bezig bent, terwijl je eigenlijk gefocust zou moeten zijn op iets anders.

Het is belangrijk om te proberen om ook de saaie en energievretende taken als waardevol en nuttig te gaan zien.

1. Zie het nut in van saaie werkzaamheden

Of het nu het bijwonen van saaie meetings is, het antwoorden van email of andere standaardtaken die gewoon bij je werkzaamheden horen.

Vaak zien we zulke dingen als tijdsverspilling. De realiteit is meestal dat je er toch niet onderuit komt. Je krijgt meer plezier in je werk wanneer je ze omarmt.

Je kunt ze bijvoorbeeld zien als een relax moment. Een moment dat je op de automatische piloot de zaken afhandelt, terwijl je brein even niet zo actief hoeft te zijn. Soms krijg ik zelfs goede ideeën die spontaan bij me opkomen tijdens dit soort routine werkzaamheden.

2. Ervaar Flow tijdens de leuke werkzaamheden

Helemaal in het nu aanwezig zijn en opgaan in het werk waar je mee bezig bent. Dat is Flow. Tijdens Flow verdwijnt je besef van tijd en vaak ook het besef van jezelf, je ego. Je zit helemaal in de actie.

Ik heb een heel artikel geschreven over de Flowstate.

Eenmaal in zo’n flowstate wil je er zo lang mogelijk inblijven. Want dit zijn de momenten dat je echt productief bent en alles als vanzelf lijkt te gaan.

3. Werk aan je veerkracht

met plezier werken, ga weer met zin naar je baan

Die werkzaamheden die je helemaal leegtrekken, daar kijken we altijd het meest tegen op. Vaak zijn het taken die veel energie kosten, maar die helemaal niet interessant zijn of je geen uitdaging bieden.

Toch kom je er niet onderuit. Ze horen bij je werk.

Ook al weet je dat, toch probeer je er onderuit te komen, omdat je weet hoeveel energie ze je kosten.

Maar, kun je er ook anders naar kijken en er een uitdaging van maken voor jezelf?

Kun je het als een persoonlijke uitdaging zien om ze zo mindful mogelijk te doen zonder te klagen? Of ze te doen terwijl je jezelf uitdaagt in een positieve vibe te blijven?

Het is maar net hoe je naar een taak kijkt. Probeer er dus eens een andere draai aan te geven, dat draagt enorm bij aan het krijgen van meer plezier in je werk.

4. Omgaan met afleiding

Dat emailtje dat opeens binnenkomt en waarvan je denkt ‘die MOET ik nu even openen’. Of dat constant checken van je facebook of instagram om te zien of je nieuwe likes gekregen hebt op die schattige foto met je kat….

Zo kun je er nog wel meer verzinnen. Het zijn allemaal afleidingen van het werk dat je eigenlijk zou moeten doen. En natuurlijk komen ze vooral voor tijdens die saaie of energiekostende werkzaamheden die je eigenlijk niet wilt doen.

Het is zelfs zo dat we veel vaker afgeleid zijn dan we denken. Wanneer je achter een scherm werkt, blijkt dat zelfs elke 40 seconden te zijn! En na het ‘even’ openen van een inkomende mail, duurt het gemiddeld 25 minuten voordat je weer gefocust bent op de taak waar je mee bezig was.

Een goede tip die ik je kan geven is de volgende: Plan tijd in voor afleiding. Gun jezelf elk half uur een paar minuten een mini-break. Gebruik die paar minuten om even iets anders te doen, even te browsen of social media te checken. En ga na die paar minuten weer aan het werk.

Zo hoef je je ook niet schuldig te voelen dat je even afgeleid bent en dat draagt ook weer bij aan meer plezier in je werk.

5. Help je collega’s

Een van de beste manieren om een gevoel van voldoening te krijgen is door anderen te helpen.

De waardering die je daarvoor krijgt, draagt bij aan het algemene gevoel dat je hebt over je werk. En zelfs al krijg je die waardering niet altijd en niet van iedereen, dan nog weet je dat je iets goeds gedaan hebt.

Wat ik zelf vroeger een tijdje gedaan heb, is mij elke ochtend de vraag stellen: Wat kan ik vandaag bijdragen en wie kan ik vandaag helpen? Zo ging ik echt vaker met plezier werken.

Ook al is het iets kleins, kijk of je morgen of tijdens je volgende werkdag iets voor iemand anders kunt doen.

Succes volgt plezier

succes volgt werkplezier, niet andersom

Wat ik vooral graag wil dat je meeneemt uit dit artikel is: Focus op gelukkiger worden, door al je werkzaamheden als waardevol te zien en productiever te zijn.

Misschien is van baan veranderen of voor jezelf starten naast een baan wel de beste oplossing voor je. Maar niet altijd en het kan zeker niet altijd meteen.

De eerste stap naar meer voldoening en weer werken met plezier is dan ook niet veranderen wat je doet, maar hoe je het doet.

Zorg dat je met je aandacht in het nu bent. Probeer niet te ontsnappen aan wat toch moet gebeuren en ben je ervan bewust wat klaaggedachten met je doen.

Heb jij zelf nog tips of ideëen voor meer plezier in je werk? Deel ze hieronder met ons in het commentaarveld!

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

1 Reactie

  1. Gert Ivens

    Besef dat je collega’s tellen op jouw expertise en dat jouw rol een verschil uitmaakt in de organisatie. Door problemen te zien als opportuniteiten. Dat je elke ochtend kan kiezen om gelukkig te starten en de flow van het gevoel te omarmen. Bewust kiezen voor awareness en je niet laten leiden vanuit emoties in automatische piloot. Ieder individu is genoeg in iedere zin en vooral in moeilijke tijden moet je dit herhalen : ik ben genoeg. Mindshift via de Da Silva methode. Kleine overwinningen vieren in je werkethiek. Tijd maken voor meditatie.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This