door Bas

Geschreven op 22 juli 2021

Soms zit het mee en soms zit het tegen. Dat geldt voor iedereen, toch gaat niet iedereen hier even goed mee om. De veerkracht is voor iedereen anders en heeft invloed op de tijd die je nodig hebt om te herstellen. Maar hoe kun jij je veerkracht versterken? Op deze vraag, en nog meer, geven we in dit artikel antwoord. 

Wat is veerkracht?

Volgens Van Dale is de betekenis van veerkracht: “kracht van lichaam en geest om zich snel te herstellen”. Veerkracht helpt je dus om weer in balans te komen. Stel, je raakt van de ene op de andere dag je baan kwijt. Dan bevind je je opeens ver buiten je comfortzone, die veilige omgeving waar alles bekend en vertrouwd is.

Om weer uit de ongemakkelijke situatie te komen die dan ontstaat, heb je veerkracht nodig, mentale veerkracht in dit geval. Hoe meer veerkracht je hebt, hoe sneller je weer in je comfortzone komt.

Hoe herken je veerkrachtige mensen?

betekenis veerkracht

Bij sommige mensen lijkt het wel alsof niets ze uit het veld kan slaan. Deze mensen beschikken over veel veerkracht.

Je kunt ze onder andere herkennen aan de volgende eigenschappen:

  • Ze halen het beste uit vervelende situaties: Veerkrachtige mensen weten dat ze alleen invloed hebben op hun eigen houding en gedrag en zetten dat in om het beste van een akelige situatie te maken.
  • Het zijn geen pleasers: Nee zeggen als iets je niet uitkomt behoedt je voor ongemakkelijke situaties.
  • Ze durven risico’s te nemen: Weloverwogen uit je comfortzone stappen en de bijbehorende risico’s incalculeren zorgt voor meer veerkracht.
  • Geen oude koeien uit de sloot halen: Wat geweest is, is geweest. Daar heb je nu niets meer aan.
  • Niet klagen: Klagen is in de meeste gevallen een zinloze bezigheid. Denk liever in oplossingen, of pas je aan.
  • De zon in het water kunnen zien schijnen: Veerkrachtige mensen zijn niet jaloers en gunnen iedereen het beste.

6 Tips om je veerkracht te versterken

tips voor meer veerkracht

In theorie beschikt iedereen over voldoende veerkracht om ongewenste situaties te boven te komen. In de praktijk ligt dat iets anders. Als je geen of weinig beroep op je veerkracht doet, lijkt het alsof je er steeds minder van hebt.

Wij geven je 6 praktische tips om je veerkracht weer te versterken.

Stap 1: Filter welke problemen echt belangrijk voor je zijn

Als je door de bomen het bos niet meer ziet en jouw comfortzone ver te zoeken is, maak dan even een figuurlijke pas op de plaats. Dit is een goed moment om de hoofdzaken van de bijzaken te scheiden.

Bepaal voor jezelf welke problemen de grootste negatieve impact op jou hebben. Kijk vervolgens welke problemen hier het directe gevolg van zijn en bekijk welke problemen er eigenlijk niet zoveel toe doen.

Dat maakt de boel meteen een stuk overzichtelijker, want nu kun je de werkelijke problemen benaderen met een flinke dosis positiviteit.

Stap 2: Doelen stellen

Verlaat je comfortzone door jezelf doelen te stellen. Begin rustig aan met kleine, behapbare doelen die vooraf goed te overzien zijn. Neem je bijvoorbeeld voor om eens wat vaker nee te zeggen.

Zeg bijvoorbeeld eens nee tegen die ene collega die jou steeds extra werk bezorgt waar je geen tijd voor hebt. Je zult zien dat daar best begrip voor is en dat het eigenlijk helemaal niet zo spannend is als je dacht.

Waarschijnlijk wordt je de volgende keer als je wel tijd hebt en dus ja zegt, ook beter gewaardeerd.

Stap 3: Zoek afleiding bij dingen die jij leuk en belangrijk vindt 

Heb je het gevoel dat je de situatie echt niet meer in de hand hebt en is jouw comfortzone ver te zoeken? Zoek dan afleiding. Besef dat je even niets aan de huidige situatie kunt veranderen en neem even de tijd voor jezelf om dit te verwerken.

Ga bijvoorbeeld in de lunchpauze even een straatje om. Ook als het weer niet echt meewerkt. Focus jezelf tijdens jouw ommetje even op allerlei dingen die wel gaan zoals je had gehoopt en verwacht.

Denk bijvoorbeeld aan die goede beoordeling die je vorige week kreeg. Of aan dat gezellige uitje met collega’s dat in het verschiet ligt. Je zult zien dat je daar van opknapt en je weer een stuk lekkerder in je vel zit.

Stap 4: Zoek een positieve draai binnen de situatie

Het kan behoorlijk frustrerend zijn om aan nieuwe situaties waar je niet op had gerekend te wennen. Zoals bijvoorbeeld het faillissement van het bedrijf waar je al jaren met plezier werkt.

Weg is je vaste routine, weg is je zekerheid en weg zijn al je fijne collega’s. Toch is het mogelijk om in een dergelijke situatie je comfortzone weer te vinden. Bekijk het eens van een andere kant.

Bedenk bijvoorbeeld dat het al tijd was voor een nieuwe routine, dat jouw opleiding en ervaring erg gewild zijn en dat je zo weer een nieuwe -misschien betere- baan vindt.

En die leuke collega’s? Daar kan je altijd nog gezellig een terrasje mee pakken.

Stap 5: Sta open voor hulp van anderen, vraag erom

Ben je erg onzeker en zie je zo één twee drie geen uitweg uit een vervelende situatie waarin je bent beland? Praat er dan over met mensen uit je directe omgeving. Mensen die je goed kent en vertrouwt.

Besef goed dat het niets is om je voor te schamen, als je het even niet meer weet. Natuurlijk moet je dan weer uit je comfortzone, maar het is voor een goede zaak. Je zult zien dat die ander je graag wil helpen.

Heb je niemand in je directe omgeving waarvan de denkt dat die je kan helpen, maak dan eens een afspraak met je huisarts. Die heeft ook een luisterend oor en kan je bovendien verder helpen als dat nodig is.

Het slechtste wat je kunt doen is ermee blijven zitten. Dat helpt je zeker niet.

Stap 6: Vergeef en ga verder met je leven

Soms lukt het niet om zonder kleerscheuren uit een vervelende situatie te komen. Misschien heeft iemand je expres benadeelt, of heeft die nieuwe collega die promotie gekregen waar jij al jaren op wachtte.

Bedenk dan dat het is zoals het is en dat het geen zin heeft om er lang bij stil te blijven staan. Daarmee doe je jezelf alleen maar geweld aan. Dus leg je maar beter neer bij de situatie, ga verder met belangrijkere dingen en kijk niet om.

Wat zijn de voordelen van veerkracht?

voordelen mentale veerkracht

Het grootste voordeel van veerkracht is dat je je leven prettiger leidt. Als je beschikt over voldoende veerkracht hebben vervelende gebeurtenissen veel minder grip op je.

Natuurlijk blijft het vervelend als je gepasseerd wordt voor een promotie, of als jouw vrienden zonder jou afspreken, maar c’est la vie, zo is het leven.

Met een gezonde portie veerkracht zal je bij dat soort zaken minder lang stil staan. Bovendien hebben ze dan een veel kleinere impact op jou en je dagelijks functioneren.

Ook voor jou

Passie

Carrièreswitch maken in 10 stappen

Een carrièreswitch of loopbaanverandering doe je niet zomaar. Misschien...

Lees meer...

door Bas Smeets op 27 september 2022

Blog

Talenten ontdekken. Dat doe je met onze tips + vragen

Iedereen heeft talenten. Weet jij eigenlijk welke talenten jij hebt? En waarom...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Kennisbank

Loopbaanadviseur. Krijg weer energie uit je werk

Begin jij te merken dat je minder energie of voldoening uit je werk haalt?...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Pin It on Pinterest

Share This