door Bas

Geschreven op 4 april 2017

Blijf in je Flow

Klinkt leuk, weer zo’n modewoord, maar wat heb ik er nou echt aan?

Nou, simpel, wanneer je in je Flow blijft voel je je als het ware als superman. De tijd vliegt voorbij, je bent helemaal in het nu, extreem gefocust en presteert veel beter dan in je normale bewustzijnstoestand.

En het voelt gewoon extreem lekker.

Je Flowstate is een geweldig stuk gereedschap dat in de toolbox van elke ambitieuze ‘achiever’ thuis hoort.

Kom in je Flow en blijf in je Flow. 

Ik probeer hier een vrij compleet artikel van te maken. Ben je bekend met Flowstates, skip dan gerust de intro en ga direct naar ‘the good stuff’. 

Dit artikel bestaat uit 4 delen: 

  1. Wat is Flow?
  2. Kom in je Flow
  3. Blijf in je Flow
  4. Andere mogelijkheden

Flowstate - waterval

Wat is Flow?

Je kent vast wel die momenten wanneer je ergens zo in opgaat dat alle afleidingen lijken te vervagen. De tijd gaat sneller en het lijkt alsof alles vanzelf gaat. Achteraf beleef je meestal een gevoel van opwinding en pure blijheid. Tijdens je Flow ervaring ben je meestal te druk bezig om op je gevoelens te letten.

Denk aan een urenlang diepgaand gesprek dat je eens met een speciaal iemand had waarbij de tijd stil leek te staan. Of toen je tijdens een sportwedstrijd zo gefocust was op je tegenstander en het spel dat alles eromheen vervaagde. 

Niet voor niets besteden topsporters zoveel tijd aan het bewust leren oproepen van hun Flowstate. 

De bekendste onderzoeker van de Flowstate is Mihaly Csikszentmihalyi. Om de goede man met onuitspreekbare achternaam tenminste even genoemd te hebben. Google zijn naam en je vindt talloze interessante filmpjes en artikelen. 

Tijdens zo’n Flow ervaring verandert er van alles in de chemie van de hersenen. Het triggert namelijk de aanmaak van de neurotransmitters noadrenaline, anandamide, serotonine en endorfines. Je maakt meer van die ‘goodies’ aan, daardoor blijf je in je Flow en worden er nog meer aangemaakt. Een soort van positieve vicieuze cirkel.

Kom in je Flow

Interessant, now ‘get into the flow’. Hoe doe ik dat?

Om te beginnen, zorg ervoor dat er evenwicht is tussen vaardigheid en het niveau van uitdaging bij de activiteit waar je in je Flow wilt komen.

Dit plaatje geeft dit mooi weer:

 

blijf in je flow

 

Is de uitdaging te groot voor de vaardigheden die jij bezit? Dan kom je niet in een Flow, maar schiet je in de stress. 

Is de uitdaging te klein voor jouw vaardigheden? Dan ga je jezelf flink vervelen.

Kom en blijf in je Flow door in de zone te blijven waar uitdaging en vaardigheden precies in balans zijn. Je voelt je uitgedaagd, maar weet dat je dit varkentje wel kunt wassen. Je bent gemotiveerd om aan de slag te gaan.

Hoe groter je vaardigheden…

Let wel: hoe groter je vaardigheden, hoe groter de uitdaging die je nodig hebt. Daarom nemen bijvoorbeeld extreme sporters ook steeds grotere risico’s, omdat ze anders niet in hun Flow komen. Grote risico’s nemen zorgt direct voor Flow, zolang je wel maar vertrouwen in jezelf hebt. Je wordt namelijk gedwongen om helemaal alert en in het moment te zijn. Je aandacht er niet bij hebben kan desastreuze gevolgen hebben.

Hoe kom je nou snel in die Flow zonder direct extreme risico’s te gaan nemen? Het werkt helaas niet zo dat je tegen jezelf kunt zeggen: nu ga ik eens even 15 minuten Flowen.. 

Flow is ontzettend afhankelijk van de omstandigheden om je heen. Je gaat er dus voor zorgen dat je omgeving eraan bijdraagt om die neurotransmitters waar we het over hadden aan te gaan maken.

Vraag jezelf eens af: wanneer kom ik in een Flow? Wanneer lijkt de tijd sneller te gaan? 

Een paar antwoorden die naar boven kunnen komen zijn: 

Bij het luisteren van bepaalde muziek
Bij het beoefenen van sport of yoga
Als ik diep aan het nadenken ben over een interessant onderwerp
Als ik aan het werk ben
Wanneer ik samen ben met mijn partner 

Wat hebben al deze ervaringen nog meer gemeen? Je bent helemaal in het nu, leeft in het moment. Nog een belangrijk kenmerk van Flow.

Wat er ook naar boven komt bij bovenstaande vraag, gebruik het als trigger. Zet dat lekkere muziekje op, doe een paar yoga oefeningen of geniet van een moment samen met je partner. Daarna ga je aan de slag met je activiteit waarbij je in die Flow wilt komen.

Blijf in je flow - flowstate

Blijf in je Flow

Dit is mijn favoriete stuk. Persoonlijk vind ik: hoe meer Flow in mijn leven hoe beter. Dus ging ik op zoek naar een systeem om meer Flow momenten te creëren. Een systeem dat ik gemakkelijk kan implementeren en me weinig moeite kost.

Want stel je eens voor. Hoe zou het zijn wanneer je grotendeels in die Flowstate door het leven zou kunnen gaan? Wanneer je bijna moeiteloos je uitdagingen aanpakt, helemaal in het moment leeft? In balans tussen je vaardigheden en uitdagingen? En je je na zo’n periode ook nog eens fantastisch en voldaan voelt?

Door zo veel mogelijk Flow momenten in je leven in te plannen wordt het veel gemakkelijker om die state vast te houden.

Het volgende systeem helpt je op weg. Implementeer het en blijf zoveel mogelijk in je Flow.

STAP 1: Maak een lijst

Maak een lijst van activiteiten die je ‘uit je hoofd’ halen en je in het moment laten zijn.

Een paar voorbeelden: 

Yoga
Meditatie
Naar de sauna
Een flinke wandeling
Parachute springen
Een race auto besturen
Reizen
Een zelfontwikkelings weekend

In werkelijkheid zal je lijst veel langer zijn. Denk aan activiteiten als lezen, een goed gesprek voeren, een spelletje spelen, fotograferen, sporten, enz. 

STAP 2: Geef een cijfer

T = Tijd dat het je kost (1 = weinig tijd, 10 = veel tijd)
B = Beloning, hoeveelheid Flow dat het je oplevert (1 = weinig Flow, 10 = veel Flow)
R = Risico, hoe groot is het risico dat je loopt? (1 = weinig risico, 10 = veel risico)

Gebruik dan deze formule om de waarde (W) van de activiteit te berekenen:

W = T x B / R

Dat kan er bijvoorbeeld zo uitzien (de waardes zijn puur mijn persoonlijke inschatting voor mijzelf) 

flow table1

STAP 3: Rangschikken

Rangschik je tabel beginnend bij de hoogste waarde. Bedenk nu hoe vaak je elke activiteit zou kunnen doen.
Die activiteiten met een hoger risico zul je waarschijnlijk minder vaak doen dan die met een laag risico. 

Geef in de tabel aan: 

D = Dagelijks
W = Wekelijks
M = Maandelijks
K = Ieder kwartaal
J = Jaarlijks 

En daarnaast: wanneer concreet? Dit is bij de jaarlijkse of kwartaal activiteiten geen heilige wet, maar puur een voornemen zodat je het ongeveer kunt plannen 

Bijvoorbeeld:

 

blijf in je flow

That’s it!

Wat heb je nou eigenlijk gedaan? Je hebt een planning voor jezelf gemaakt om zoveel mogelijk Flow gevende activiteiten in je leven te plannen. Houd je jezelf aan jouw schema, dan beleef je vanzelf veel meer Flow momenten en blijf je ook gemakkelijker in je Flow. Denk goed aan je tijdmanagement

En niet alleen blijf je in je Flow tijdens deze activiteiten, maar je komt veel gemakkelijker in die Flowstate bij alles dat je tussendoor gaat doen.

Andere Mogelijkheden

Waarschuwing, dit stuk is voor de echte open-minded avonturiers.

Aangezien we weten welke neurotransmitters bijdragen aan de Flowstate kon het niet lang duren voordat er supplementen ontwikkeld werden zo’n state kunstmatig op te roepen. En populair dat ze zijn… 

Wist je dat in Amerika bijna de helft van alle studenten voor examens een of ander middel neemt om in zijn Flow te komen? Een van de meest gebruikte is Adderall, een medicijn dat vooral voorgeschreven wordt bij ADHD (nooit doen dus). 

Gelukkig zijn er ook alternatieven die veel veiliger lijken. De meeste high-tech miljonairs hebben toegegeven regelmatig smart drugs te gebruiken. Denk aan Steve Jobs, Richard Branson, Tim Ferriss en vele anderen. Ze gebruiken ze vooral om gefocust te blijven en om creatiever te kunnen nadenken. 

Nou lijkt smart drugs een vies woord. In de praktijk valt het wel mee, het zijn namelijk gewoon voedingssupplementen die je legaal op internet kunt bestellen en soms in de reformwinkel kunt kopen. Bijna allemaal schijnen ze minder bijwerkingen te hebben dan een glas alcohol. 

Een andere interessante trend waar veel onderzoek naar gedaan wordt om in een Flow te komen en het creatieve deel van je brein te stimuleren is micro-dosing. Dit houdt in het innemen van hele kleine doseringen van psychoactieve stoffen. De bekendste zijn psilocybine (de werkzame stof uit de Paddo) en LSD. 

Vroeger een taboe, maar tegenwoordig steeds minder, omdat we steeds meer ontdekken over deze middelen en ze meer goed dan kwaad blijken te doen (mits op de juiste manier gebruikt natuurlijk). 

Zo. Nu weet je wat je opties zijn. 

Welke methode spreekt jou het meest aan? Of gebruik jezelf een andere methode? Laat het me weten in het commentaarveld hieronder!

Welke manier je ook kiest, kijk wat voor jou werkt en blijf zoveel mogelijk in je Flow.

Ook voor jou

Kennisbank

Innovatie

Soms lijkt het wel alsof het bepaalde ondernemers altijd voor de wind gaat....

Lees meer...

door Bas Smeets op 21 oktober 2021

Kennisbank

Valkuilen

Iedereen heeft wel één of meer persoonlijke valkuilen. Vaak worden valkuilen...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Mindset

Leer makkelijk betere keuzes maken + 5 tips

Elke dag moet je opnieuw keuzes maken. De meeste maak je gelukkig zonder erbij...

Lees meer...

door Bas Smeets op 15 oktober 2021

Pin It on Pinterest

Share This