Flowstate – Blijf in je Flow

4 april 2017

Blijf in je Flow

Klinkt leuk, weer zo’n modewoord, maar wat heb ik er nou echt aan?

Nou, simpel, wanneer je in je Flow blijft voel je je als het ware als superman. De tijd vliegt voorbij, je bent helemaal in het nu, extreem gefocust en presteert veel beter dan in je normale bewustzijnstoestand.

En het voelt gewoon extreem lekker.

Je Flowstate is een geweldig stuk gereedschap dat in de toolbox van elke ambitieuze ‘achiever’ thuis hoort.

Kom in je Flow en blijf in je Flow. 

Ik probeer hier een vrij compleet artikel van te maken. Ben je bekend met Flowstates, skip dan gerust de intro en ga direct naar ‘the good stuff’. 

Dit artikel bestaat uit 4 delen: 

  1. Wat is Flow?
  2. Kom in je Flow
  3. Blijf in je Flow
  4. Andere mogelijkheden

Flowstate - waterval

Wat is Flow?

Je kent vast wel die momenten wanneer je ergens zo in opgaat dat alle afleidingen lijken te vervagen. De tijd gaat sneller en het lijkt alsof alles vanzelf gaat. Achteraf beleef je meestal een gevoel van opwinding en pure blijheid. Tijdens je Flow ervaring ben je meestal te druk bezig om op je gevoelens te letten.

Denk aan een urenlang diepgaand gesprek dat je eens met een speciaal iemand had waarbij de tijd stil leek te staan. Of toen je tijdens een sportwedstrijd zo gefocust was op je tegenstander en het spel dat alles eromheen vervaagde. 

Niet voor niets besteden topsporters zoveel tijd aan het bewust leren oproepen van hun Flowstate. 

De bekendste onderzoeker van de Flowstate is Mihaly Csikszentmihalyi. Om de goede man met onuitspreekbare achternaam tenminste even genoemd te hebben. Google zijn naam en je vindt talloze interessante filmpjes en artikelen. 

Tijdens zo’n Flow ervaring verandert er van alles in de chemie van de hersenen. Het triggert namelijk de aanmaak van de neurotransmitters noadrenaline, anandamide, serotonine en endorfines. Je maakt meer van die ‘goodies’ aan, daardoor blijf je in je Flow en worden er nog meer aangemaakt. Een soort van positieve vicieuze cirkel.

Kom in je Flow

Interessant, now ‘get into the flow’. Hoe doe ik dat?

Om te beginnen, zorg ervoor dat er evenwicht is tussen vaardigheid en het niveau van uitdaging bij de activiteit waar je in je Flow wilt komen.

Dit plaatje geeft dit mooi weer:

 

blijf in je flow

 

Is de uitdaging te groot voor de vaardigheden die jij bezit? Dan kom je niet in een Flow, maar schiet je in de stress. 

Is de uitdaging te klein voor jouw vaardigheden? Dan ga je jezelf flink vervelen.

Kom en blijf in je Flow door in de zone te blijven waar uitdaging en vaardigheden precies in balans zijn. Je voelt je uitgedaagd, maar weet dat je dit varkentje wel kunt wassen. Je bent gemotiveerd om aan de slag te gaan.

Hoe groter je vaardigheden…

Let wel: hoe groter je vaardigheden, hoe groter de uitdaging die je nodig hebt. Daarom nemen bijvoorbeeld extreme sporters ook steeds grotere risico’s, omdat ze anders niet in hun Flow komen. Grote risico’s nemen zorgt direct voor Flow, zolang je wel maar vertrouwen in jezelf hebt. Je wordt namelijk gedwongen om helemaal alert en in het moment te zijn. Je aandacht er niet bij hebben kan desastreuze gevolgen hebben.

Hoe kom je nou snel in die Flow zonder direct extreme risico’s te gaan nemen? Het werkt helaas niet zo dat je tegen jezelf kunt zeggen: nu ga ik eens even 15 minuten Flowen.. 

Flow is ontzettend afhankelijk van de omstandigheden om je heen. Je gaat er dus voor zorgen dat je omgeving eraan bijdraagt om die neurotransmitters waar we het over hadden aan te gaan maken.

Vraag jezelf eens af: wanneer kom ik in een Flow? Wanneer lijkt de tijd sneller te gaan? 

Een paar antwoorden die naar boven kunnen komen zijn: 

Bij het luisteren van bepaalde muziek
Bij het beoefenen van sport of yoga
Als ik diep aan het nadenken ben over een interessant onderwerp
Als ik aan het werk ben
Wanneer ik samen ben met mijn partner 

Wat hebben al deze ervaringen nog meer gemeen? Je bent helemaal in het nu, leeft in het moment. Nog een belangrijk kenmerk van Flow.

Wat er ook naar boven komt bij bovenstaande vraag, gebruik het als trigger. Zet dat lekkere muziekje op, doe een paar yoga oefeningen of geniet van een moment samen met je partner. Daarna ga je aan de slag met je activiteit waarbij je in die Flow wilt komen.

Blijf in je flow - flowstate

Blijf in je Flow

Dit is mijn favoriete stuk. Persoonlijk vind ik: hoe meer Flow in mijn leven hoe beter. Dus ging ik op zoek naar een systeem om meer Flow momenten te creëren. Een systeem dat ik gemakkelijk kan implementeren en me weinig moeite kost.

Want stel je eens voor. Hoe zou het zijn wanneer je grotendeels in die Flowstate door het leven zou kunnen gaan? Wanneer je bijna moeiteloos je uitdagingen aanpakt, helemaal in het moment leeft? In balans tussen je vaardigheden en uitdagingen? En je je na zo’n periode ook nog eens fantastisch en voldaan voelt?

Door zo veel mogelijk Flow momenten in je leven in te plannen wordt het veel gemakkelijker om die state vast te houden.

Het volgende systeem helpt je op weg. Implementeer het en blijf zoveel mogelijk in je Flow.

STAP 1: Maak een lijst

Maak een lijst van activiteiten die je ‘uit je hoofd’ halen en je in het moment laten zijn.

Een paar voorbeelden: 

Yoga
Meditatie
Naar de sauna
Een flinke wandeling
Parachute springen
Een race auto besturen
Reizen
Een zelfontwikkelings weekend

In werkelijkheid zal je lijst veel langer zijn. Denk aan activiteiten als lezen, een goed gesprek voeren, een spelletje spelen, fotograferen, sporten, enz. 

STAP 2: Geef een cijfer

T = Tijd dat het je kost (1 = weinig tijd, 10 = veel tijd)
B = Beloning, hoeveelheid Flow dat het je oplevert (1 = weinig Flow, 10 = veel Flow)
R = Risico, hoe groot is het risico dat je loopt? (1 = weinig risico, 10 = veel risico)

Gebruik dan deze formule om de waarde (W) van de activiteit te berekenen:

W = T x B / R

Dat kan er bijvoorbeeld zo uitzien (de waardes zijn puur mijn persoonlijke inschatting voor mijzelf) 

flow table1

STAP 3: Rangschikken

Rangschik je tabel beginnend bij de hoogste waarde. Bedenk nu hoe vaak je elke activiteit zou kunnen doen.
Die activiteiten met een hoger risico zul je waarschijnlijk minder vaak doen dan die met een laag risico. 

Geef in de tabel aan: 

D = Dagelijks
W = Wekelijks
M = Maandelijks
K = Ieder kwartaal
J = Jaarlijks 

En daarnaast: wanneer concreet? Dit is bij de jaarlijkse of kwartaal activiteiten geen heilige wet, maar puur een voornemen zodat je het ongeveer kunt plannen 

Bijvoorbeeld:

 

blijf in je flow

That’s it!

Wat heb je nou eigenlijk gedaan? Je hebt een planning voor jezelf gemaakt om zoveel mogelijk Flow gevende activiteiten in je leven te plannen. Houd je jezelf aan jouw schema, dan beleef je vanzelf veel meer Flow momenten en blijf je ook gemakkelijker in je Flow. Denk goed aan je tijdmanagement

En niet alleen blijf je in je Flow tijdens deze activiteiten, maar je komt veel gemakkelijker in die Flowstate bij alles dat je tussendoor gaat doen.

Andere Mogelijkheden

Waarschuwing, dit stuk is voor de echte open-minded avonturiers.

Aangezien we weten welke neurotransmitters bijdragen aan de Flowstate kon het niet lang duren voordat er supplementen ontwikkeld werden zo’n state kunstmatig op te roepen. En populair dat ze zijn… 

Wist je dat in Amerika bijna de helft van alle studenten voor examens een of ander middel neemt om in zijn Flow te komen? Een van de meest gebruikte is Adderall, een medicijn dat vooral voorgeschreven wordt bij ADHD (nooit doen dus). 

Gelukkig zijn er ook alternatieven die veel veiliger lijken. De meeste high-tech miljonairs hebben toegegeven regelmatig smart drugs te gebruiken. Denk aan Steve Jobs, Richard Branson, Tim Ferriss en vele anderen. Ze gebruiken ze vooral om gefocust te blijven en om creatiever te kunnen nadenken. 

Nou lijkt smart drugs een vies woord. In de praktijk valt het wel mee, het zijn namelijk gewoon voedingssupplementen die je legaal op internet kunt bestellen en soms in de reformwinkel kunt kopen. Bijna allemaal schijnen ze minder bijwerkingen te hebben dan een glas alcohol. 

Een andere interessante trend waar veel onderzoek naar gedaan wordt om in een Flow te komen en het creatieve deel van je brein te stimuleren is micro-dosing. Dit houdt in het innemen van hele kleine doseringen van psychoactieve stoffen. De bekendste zijn psilocybine (de werkzame stof uit de Paddo) en LSD. 

Vroeger een taboe, maar tegenwoordig steeds minder, omdat we steeds meer ontdekken over deze middelen en ze meer goed dan kwaad blijken te doen (mits op de juiste manier gebruikt natuurlijk). 

Zo. Nu weet je wat je opties zijn. 

Welke methode spreekt jou het meest aan? Of gebruik jezelf een andere methode? Laat het me weten in het commentaarveld hieronder!

Welke manier je ook kiest, kijk wat voor jou werkt en blijf zoveel mogelijk in je Flow.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

22 Reacties

  1. Tim van Gestel

    Interessant Bas! Rol net uit een middagje flow en vroeg me al af waarom ’t vanmiddag wel lukte en de afgelopen weken wat minder. Dat had inderdaad met die balans tussen vaardigheden en uitdaging te maken. Ik ga eens serieus kijken naar je systematische aanpak om tot een planning met terugkerende activiteiten te komen. Thanks!

    Antwoord
    • Bas Smeets

      Hey Tim, goed van je te horen. Ik zou zeggen, test het inderdaad gewoon eens uit en kijk hoe het voor je werkt! En deel gerust je ervaring eens!

      Antwoord
  2. Rogier

    Cool Bas!! Rete intressant artikel!!

    Antwoord
    • Bas Smeets

      Thanks!

      Antwoord
  3. Veronique

    Praktisch! Ik ga aan de slag met de formule en de planning.

    Antwoord
    • Bas Smeets

      Goede instelling 🙂 Succes!

      Antwoord
  4. Janine

    Wat ik leuk vind aan de manier waarop je oplossingen biedt, is dat het systematisch en praktisch is. Dus niet alleen maar abstract vertellen wat flow zou kunnen zijn, maar ook een hands-on oefening die je inzicht geeft in wat je flowmomenten zijn. Heel goed gedaan!

    Antwoord
    • Bas Smeets

      Dank je Janine!

      Antwoord
  5. Serena

    Zo, eindelijk de tijd gevonden om dit artikel te lezen. Vooral de grafiek die aangeeft wanneer je in je Flow zit (de Flow-zone), werkte voor mij zeer verhelderend. Ik begreep nooit waarom ik wanneer ik bijvoorbeeld aan mijn scriptie werkte, het ene moment maar 2 woorden per uur kon typen en het andere moment eindeloos door kon gaan. Maar die grafiek gaf dat goed weer: soms was er te veel of juist te weinig uitdaging, en dan kwam ik niet in de Flow. Handig om te weten, voortaan kan ik daar rekening mee houden door mijzelf bij saaie opdrachten meer uitdaging te bieden, of bij lastige opdrachten te bedenken hoe ik het makkelijker kan maken voor mijzelf, zodat ik wél het gevoel heb dat ik het aan kan. Bedankt voor het delen, Bas!

    Antwoord
    • Bas Smeets

      Graag gedaan Serena, goed dat het je weer wat nieuwe inzichten geeft!

      Antwoord
  6. Peter Vervoort

    Interessant artikel Bas.
    Vooral de grafiek met verband tussen vaardigheid en niveau van de uitdaging.
    Ik doe zelf veel aan fitness en probeer regelmatig mind fullness in te bouwen in mijn dagelijkse bezigheden,

    Antwoord
    • Bas Smeets

      Bedankt voor je reactie Peter!

      Antwoord
  7. Anne

    Zeer interessant. Zit vast in depressie met pittige slachtoffer kant. Lang leven overgang die me hormonen flink door elkaar schudden..
    Zo schema ga ik ook maar eens maken. Heb ik gelijk wat te dien ipv telkens in me hoofd te belanden ? THANKS

    Antwoord
  8. gerdy

    Goed artikel bas, dankjewel! vraagje… heb jij geen “werk” gerelateerde dingen die je in de flow doen belanden?

    Antwoord
    • Bas Smeets

      Jawel, vooral het luisteren naar brain.fm wanneer ik aan het werk ben. Maar ik heb het gevoel dat wanneer ik flow activiteiten buiten mijn werk inplan, ik vanzelf meer in een constante flow kom

      Antwoord
  9. Marcel Heijnes

    Hoi Bas, mooi artikel en super praktisch met de schema’s die ik hierdoor van mijn activiteiten heb gemaakt. Ik ben erg blij met de tip over Brain.fm. Ik kan me niet meer zo goed met “gewone” muziek op concentreren. Nu heb ik brain.fm op en het heeft een mooi effect op me. Op zich is FLOW me bekend. Een RESET Dag vind ik een heel goed voorbeeld van FLOW in mijn praktijk. Ik heb veel soorten vaardigheden in te zetten. Daarbij “werk” ik met doorstroom verbeterende technieken die al een bepaalde FLOW opwekken. Bedankt 🙂

    Antwoord
  10. Roel

    Interessant artikel Bas. Ik kende dat grafiekje al uit mijn therapie. (Die heeft ook een moeilijke Engelse naam meen ik.) Bij mij is het flow gebied erg smal heb ik ontdekt, dat komt door autisme en add. Het blijft steeds een uitdaging om druk te hebben, zodat ik wat ga doen, maar niet te veel en het zelfde met rust/ontspanning. Want niet ingeplande tijd is lastig zelf in te vullen op het moment zelf. Maar ingeplande taken kunnen snel omslaan in moeten en te veel druk geven.
    Ik was al een beetje bezig om dingen op te schrijven en te doen die mij energie geven (in de flow brengen in dit artikel),maar nu ik dit gelezen heb zie ik dat dat best belangrijk is om te doen en ga ik proberen daar meer aandacht aan te geven en met te gaan doen.

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Bas,
      Interessant stukje. Ik heb geboeid gelezen tot aan het stukje “andere mogelijkheden”. Ik ben zelf opgeleid tot apotheker en vind dat je de bijwerkingen van psycho-stimulerende middelen niet mag bagatelliseren/onderschatten. Daarbij, ik heb van dichtbij mensen totaal de vernieling in zien draaien hiermee…. veilig experimenteren is niet zomaar voor iedereen weggelegd en ik heb daarom moeite met dit gedeelte.
      Groetjes
      Marjolein

      Antwoord
      • Bas Smeets

        Dank je voor je reactie Marjolein! Kan me je reactie zeker voorstellen en je moet dingen niet onderschatten. Ik kan me voorstellen dat je in jouw vak wellicht vooral de negatieve verhalen hoort wanneer het fout gegaan is en niet de positieve. Naar microdosing is ontzettend veel wetenschappelijk onderzoek gedaan en omdat het hier om sub-perceptuele doses gaat in plaats van normale doseringen zijn er vrijwel geen risico’s (nihil als ik de studies lees over microdosering met bijv. psylocibine en lsd). Maar natuurlijk, het vergt de verantwoordelijkheid om gedegen onderzoek te doen en gewoon te weten wat je doet voordat je begint! Groet!

        Antwoord
        • Marjolein

          Hoi Bas, naar welke wetenschappelijke voltooide studies refereer je dan precies?
          De link in je blog verwijst naar een interview met een wetenschapper die zijn ervaring met individuele cases benoemt en die bezig is om een wetenschappelijk onderzoek op te zetten.
          Om werkelijk uitspraken op wetenschappelijke basis te doen of iets veilig en effectief is heb je een gecontroleerde setting nodig, voldoende proefpersonen nodig om statistisch significantie te kunnen bereiken, bij voorkeur tegen placebo te vergelijken en de proefpersonen voldoende lang te volgen om niet alleen korte termijn maar ook lange termijn een uitspraak over veiligheid te kunnen doen.
          Heb je een dergelijke artikel / link naar wetenschapoelijke studie hieromtrent?
          Marjolein

          Antwoord
          • Bas Smeets

            Hoi Marjolein, hier vindt je een samenvatting. Op dit moment staan er een altijd nieuwe spannende onderzoeken op het punt van starten, oa door de gerenommeerde Beckley Foundation. Over lange termijn effecten kan niemand wat zeggen.. Maar dat kunnen we bijvoorbeeld ook niet over de blootstelling aan elektromagnetische straling en mobiele telefoongebruik 😉

  11. Wouter

    Wow zeg, heel inspirerend en lekker simpel helder to the point. Ik herken de momenten, in mijn geval vooral bij het schrijven. Ik ga er binnenkort mee aan de slag en neem het ook mee in mijn stappen van werk naar passie

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Dobber je stuurloos op zee? - Van Werk Naar Passie - […] zit je in je ‘flow’. Je hebt complete Helderheid over wie je bent, wat je wilt en hoe je…
  2. Alice in Wonderland - Van Werk Naar Passie - […] als je mee kunt gaan in de flow van het leven. Maar flow met een visie iets anders dan…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This