Waar krijg je energie van?

3 februari 2022

Weinig energie hebben: een veelvoorkomend probleem. Hoe komt het toch dat je minder energie hebt. En, waar krijg je energie van? Zit je in een energiedip? Geen nood. Met deze 11 tips ben je er zo weer uit.

Waarom je minder energie hebt

Geen fut meer hebben en een leeg gevoel na een lange dag op het werk: het hoort bij het leven. Je kunt nou eenmaal niet altijd compleet uitgerust zijn. Wanneer je structureel moe bent is er misschien meer aan de hand. 

Vaak is er iets uit balans. Dit kunnen simpele, duidelijk aanwijsbare dingen zijn zoals een paar drukke weken op het werk, een paar keer achter elkaar ongezond eten of een aantal nachten slecht slapen. Makkelijk te verhelpen met een paar kleine ingrepen in je levensstijl. In andere gevallen zit er iets anders achter zoals een medische oorzaak of een depressie of burn-out.

11 tips voor meer energie

hoe krijg je meer energie

Hoe krijg je meer energie? Heel simpel. Door gezonde gewoontes, en door je bewust te zijn van wat jou energie kost. Het toverwoord om je energielevels op peil te houden is dan ook balans. Wissel energievreters af met dingen die energie opleveren en je zult zien dat je onder de streep meer energie overhoudt.

Ik heb 11 tips op een rijtje gezet waarmee je snel weer meer energie krijgt.

Tip 1: Check je eetpatroon

Sommige voedingsstoffen zorgen ervoor dat je chronisch niet vooruit te branden bent. Ook teveel van hetzelfde eten is geen aanrader. Neem daarom je eetgewoonten eens onder de loep: Met de juiste voeding geef je je lichaam een energieboost en voel je je in no time een stuk vitaler.

Een gezond en gebalanceerd eetpatroon bestaat, naast genoeg groente en fruit, uit (onbewerkte) voeding die rijk is aan gezonde en natuurlijke voedingsstoffen zoals eiwitten, en de juiste vitaminen, mineralen en antioxidanten. Probeer de verleiding te weerstaan (zeker als je al minder energie hebt) om te gaan snacken, want ongezonde tussendoortjes met veel suiker en vet geven je tijdelijk goed gevoel, maar ze bevatten weinig echte voedingstoffen.

Tip 2: Voldoende nachtrust

Slecht slapen is een bekende energieslurper. Voldoende slaap plus een kwalitatief goede nachtrust zijn essentieel om met een fris en uitgerust gevoel op te staan.

Een paar simpele tips:

  • Ga zo veel mogelijk op dezelfde tijd naar bed
  • Vermijd blauw licht (van je telefoon bijvoorbeeld) voordat je gaat slapen
  • Zorg voor een koele, goed geventileerde slaapkamer
  • Probeer direct op te staan als je wekker gaat

Tip 3: Alcohol

Een wijntje zorgt ervoor dat je makkelijker ontspant en sneller in slaap valt, toch is het beter om een paar uur voor je gaat slapen niet meer te drinken, omdat alcohol de kwaliteit van je nachtrust verstoort. Het zorgt ervoor dat je minder diep en onrustig slaapt, waardoor je lichaam de inspanningen en gebeurtenissen van overdag kan verwerken en minder goed herstelt.

Tip 4: Koffie

Ik weet het. Als je je futloos voelt ziet die vierde espresso er erg aantrekkelijk uit. Toch is het beter om die te laten staan. Koffie heeft net als alcohol, negatieve effecten op de kwaliteit van je slaap. Hoewel het in normale hoeveelheden (twee kopjes schijnt optimaal te zijn) geen probleem is, is het gezond om de totale hoeveelheid cafeïne die je dagelijks inneemt, te beperken.

Tip 5: Social media

social media rooft energie

Social media, aan de ene kant superinspirerend en nuttig, maar ook een echte energievreter. De constante stroom van nieuwe input, meningen en afleiding kan een negatieve impact hebben op je energievoorraad. Je hoeft niet meteen al je accounts te dumpen. 

Wel is het nuttig om eens kritisch te kijken naar je social media consumptie en te onderzoeken of je er eigenlijk wel energie uithaalt of dat het scrollen door je feed meer een gewoonte is. Wat al helpt is om met jezelf af te spreken dat je niet meteen op je telefoon kijkt als je net wakker bent of ’s avonds na een bepaald tijdstip offline gaat.

Tip 6: Ga meer naar buiten

Het is bewezen dat meer in de natuur zijn stress vermindert. Dus ga naar buiten en breng wat meer tijd in de natuur door om je energielevels op te krikken. Ook, en misschien juist, als je al gestresst, moe of futloos voelt is even de frisse licht in, een makkelijke manier om even energie bij te tanken.

Tip 7 : Beweeg voldoende

Beweging geeft energie, wapent je tegen stress en maakt je emotioneel weerbaarder. En dat betekent niet elke dag op een lege maag een parkrun doen of jezelf uitputten met een bootcamp: lichte activiteit werkt net zo goed. Zwemmen, een wandeling maken tijdens de lunch, yoga of een dagelijkse stretchsessie, het kan allemaal.

Tip 8: Focus en afleiding

meer energie in je leven

Afleiding ligt tegenwoordig overal op de loer. En hoewel een 100% laserfocus niet aan (en niet nodig is) draagt focus wel bij aan een gezond energiegevoel. Focus en energie gaan hand in hand en kunnen een vicieuze cirkel teweeg brengen. Als je al moe bent en weinig energie hebt zul je merken dat het concentreren moeilijker gaat. En door afleiding verlies je weer focus.

Dus hoe het staat met je focus.? Heb je te weinig prikkels? Teveel? Richt alles om je heen zo in dat je gefocust kunt blijven. Een andere manier is bijvoorbeeld je tijd indelen met de Pomodoro techniek. Een techniek waarbij je elk half uur 25 minuten vol focust op je werk en dan 5 minuten pauze neemt.

Tip 9: Zonlicht

Zonlicht heeft een positief effect op je energievoorraad. Het zit vol vitamine D en zorgt voor een natuurlijke energieboost. Genoeg zonlicht krijgen is dan ook een simpele manier om instant energie op te doen. In de zomer is dat makkelijker dan in de winter. We leven nou eenmaal in een deel van de wereld waar het ’s winters minder lang licht is. 

Oplossing: Profiteer van het aanwezige daglicht door als het licht is, toch even naar buiten te gaan. Of koop een daglichtlamp, een lamp die natuurlijk licht nabootst en je hormonen in balans houdt waardoor je dag en nacht ritme gezond blijft.

Tip 10: Verminder stress (op het werk)

Er zijn altijd dingen die stress veroorzaken. Op je werk, in je relatie, drukte met de kids. Niet erg. In de juiste hoeveelheid is stress iets gezonds. Maar chronische stress is een ander verhaal. Wanneer je continu gestresst bent heeft dat op lange termijn een enorme impact op je energieniveaus en kan het je compleet afmatten.

Voelt je werkdag steeds vaker alsof je een marathon loopt? Denk dan eens na over je werksituatie. Ben je nog wel op je plek? Haal je eigenlijk nog wel energie uit je werk? Of moet je misschien helemaal iets anders gaan doen?

Tip 11: Doe iets wat je leuk vindt – Volg je eigen koers

Vraag jezelf af wat je zou doen als je helemaal niks hoefde. Dat is waarschijnlijk iets waarvan je energie krijgt. Dus: Zoek iets dat je leuk vindt en steek daar meer tijd in. Neem een nieuwe hobby, ga er een tijdje tussen uit, begin als ondernemer naast je baan of sla een hele nieuwe richting in met je carrière. Het belangrijkst is dat het voor jou werkt. 

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This