door Bas

Geschreven op 12 februari 2022

Een andere baan, een nieuwe studie of werken in het buitenland. Het zijn allemaal voorbeelden van nieuwe uitdagingen. Komt er een nieuwe uitdaging op jouw pad, maar twijfel je of je hier aan toe bent? In deze blog bespreken we wat een nieuwe uitdaging inhoudt en of jij klaar bent voor deze grote stap.

Wat is een uitdaging?

Een uitdaging is een kans tot ontwikkeling op de werkvloer of in het dagelijks leven. Mensen gaan bijvoorbeeld nieuwe uitdagingen aan door te wisselen van baan of door te promoveren naar een hogere functie. Hiermee krijg je extra verantwoordelijkheden waardoor je gestimuleerd wordt tot ontwikkeling.

Is het tijd voor een nieuwe uitdaging? Herken de signalen

Er komt een nieuwe uitdaging op je pad. Plotseling slaat de twijfel toe: past dit bij je, vind je dit leuk en heb je hier behoefte aan? Hieronder lees je 5 signalen dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging.

Verveling en eentonigheid

verveling en eentonigheid

Iedereen heeft te maken met verveling. Het wordt pas een probleem als het elke dag toeslaat. Je mist iets, maar je weet niet wat. Dit zijn signalen dat het tijd is voor nieuwe prikkels. Leer jezelf kennen en ga die nieuwe uitdagingen aan. Dit is dé manier om te ontdekken wie je bent en wat bij je past. Je behaalt gegarandeerd succes met je nieuwe uitdaging.

Je mist uitdaging

Leren hoort bij het leven. Als je het gevoel hebt dat je niet meer uitgedaagd wordt op je werk stagneert je leerproces. Op dit moment is het tijd voor een nieuw avontuur waarbij je jezelf verder kunt ontplooien en ontwikkelen.

Je werkt voor het geld

Stel jezelf de volgende vraag: werk ik voor het geld, of ook voor mijn plezier? Alleen werken voor je loonstrook is niet de juiste drijfveer om te werken. Je leeft maar één keer dus doe vooral iets wat je wél leuk vindt. Ga op zoek naar een baan die bij je past, waar je uitgedaagd wordt en waar je plezier beleeft. Succes met je nieuwe uitdaging!

Negatieve energie

negatieve energie

Of je nou naar werk of naar de sporthal gaat; het is belangrijk dat je hier een goede gemoedstoestand aan overhoudt. Natuurlijk is het niet erg om af en toe chagrijnig thuis te komen. Is dit echter de regel, in plaats van de uitzondering, dan is het tijd om deze plek (tijdelijk) te verlaten en op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging.

Je bevindt je langdurig in de comfortzone

In de comfortzone zitten, dat is toch fijn? Natuurlijk is dit prettig. Het stagneert echter wel je persoonlijke groei, ontwikkeling en doelstellingen. Buiten je comfortzone krijg je een spiegel voorgehouden. Hoe reageer je op stresssituaties, hoe neem je verantwoordelijkheid, hoe ga je om met angsten? Buiten je comfort zone leer je jezelf kennen en vergroot je je zelfvertrouwen en zelfstandigheid.

Tips bij het aangaan van een nieuwe uitdaging

Een nieuwe uitdaging kan spannend zijn. Daarom hebben we 5 tips opgesteld die je helpen met het aangaan van nieuwe uitdagingen.

  1. Leg de lat niet te hoog

Nieuwe uitdagingen zijn spannend, maar ook lastig. Je bevindt je buiten je comfortzone en zult soms vastlopen. Leg daarom de lat niet te hoog. Een nieuwe uitdaging brengt nieuwe leerprocessen, maar ook tegenslagen met zich mee. Je hoeft niet alles in een keer te kunnen. Gun jezelf de tijd.

  1. Blijf bij jezelf

Tijdens een nieuwe uitdaging wordt je vaak in het diepe gegooid: dit hoort er bij. Word je echter te angstig en oncomfortabel, dan is het belangrijk om bij jezelf te blijven. Het aangaan van een nieuwe uitdaging is fantastisch, maar de uitdaging moet wel bij je passen. Gezonde spanning is oké, maar jezelf dagelijks rot voelen gaat te ver. Dit kan betekenen dat deze uitdaging niet voor jou is weggelegd. Ook van deze ervaringen leer je meer over jezelf.

  1. Praat met een coach

praat met coach

Een coach geeft je inzicht in je sterke kanten en valkuilen. Je leert je eigen kracht, talenten en passie kennen en zet dit om in resultaat. Tijdens een nieuwe uitdaging loop je vroeg of laat tegen dingen aan. Hier springt de coach in en begeleidt je door deze processen heen.

  1. Houd notities bij

Tijdens een nieuwe uitdaging leer je nieuwe dingen. Het kan lastig zijn om al deze informatie te verwerken en op te slaan in je hoofd. Om deze reden is het handig om notities bij te houden van belangrijke zaken. Als je iets vergeet, lees je het simpelweg terug.

  1. Vraag om feedback

Ben je begonnen aan een nieuwe baan, functie of hobby, dan kan het handig zijn om feedback te vragen aan ervaringsdeskundigen. Zij hebben dit proces al doorlopen en kunnen je helpen met vraagstukken en uitdagingen.

Ook voor jou

Passie

Carrièreswitch maken in 10 stappen

Een carrièreswitch of loopbaanverandering doe je niet zomaar. Misschien...

Lees meer...

door Bas Smeets op 27 september 2022

Blog

Talenten ontdekken. Dat doe je met onze tips + vragen

Iedereen heeft talenten. Weet jij eigenlijk welke talenten jij hebt? En waarom...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Kennisbank

Loopbaanadviseur. Krijg weer energie uit je werk

Begin jij te merken dat je minder energie of voldoening uit je werk haalt?...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Pin It on Pinterest

Share This