Geen Zin om te Werken

7 december 2020

Je kent het wel. Om 7 uur gaat de wekker en met tegenzin sleur je jezelf uit bed. Je denkt aan de dag die komen gaat en wil eigenlijk omkeren, terug het bed in.  Je hebt geen zin om te werken.

Gek eigenlijk! Want vroeger had je nog zo’n zin om aan de dag te beginnen. Nu voelen de dagen langer en kost alles veel energie. 

Het is menselijk en het kan iedereen overkomen. Gelukkig kan je er wel iets aan doen. De tips en motivatie technieken in dit artikel geven jou weer een beetje plezier in je werk. Of zorgen ervoor dat je erachter komt dat het tijd is om het roer om te gooien.

Geen zin om naar het werk te gaan redenen

geen zin meer in werk

Het overkomt iedereen weleens: je hebt geen zin meer om te werken. Hieronder een aantal redenen waarom we liever niet naar het werk gaan. Herken jij je hierin?

Je hebt het te druk op het werk

Dossier na dossier, meeting na meeting. Het is gewoon te druk op het werk. Soms heb je wat tijd voor jezelf nodig, tijd om even uit te waaien en weg te stappen van de drukte op het werk. Je loopt de hele dag rond als een kip zonder kop, en wanneer je dan eindelijk naar huis kan belanden er nog een hoop dossiers en taken op je bureau. Wanneer het zo druk op je werk is, geef jezelf dan ook eens een vrije dag.

Niet genoeg variatie of stimulatie op het werk

Ook de taken op het werk kunnen ervoor zorgen dat je even liever niet gaat werken. Wanneer je niet genoeg variatie of stimulatie hebt op het werk, kan dit ervoor zorgen dat je werk saai en onaantrekkelijk wordt. De hele dag dezelfde handelingen uitvoeren of dezelfde formulieren invullen. Je zou voor minder geen zin meer hebben om te werken en wellicht een andere baan gaan zoeken.

Persoonlijke leven en werk lopen te vaak in elkaar over

In het verleden, toen we nog niet allemaal met een smartphone rondliepen, en het werk ons niet met een werklaptop naar huis lieten gaan, was het erg makkelijk om kantoor en privé́ gescheiden te houden. Tegenwoordig is het echter zo dat we vaak nog om 11 uur ’s avonds ‘even’ onze mailtjes checken, of nog een WhatsAppje van je collega beantwoord. Omdat privé en werk zo door elkaar lopen is het niet makkelijk om onszelf te ontspannen waardoor we gestrest raken, een burn-out krijgen of onze job niet meer leuk vinden.

Je bent mentaal en fysiek uitgeput

Niet goed slapen, veel hooi op je vork hebben of gewoon in het midden van een stressvolle periode zitten. Het kan ervoor zorgen dat je zowel mentaal als fysiek helemaal uitgeput bent. Lichamelijke gezondheid en mentale gezondheid gaan hand in hand. Uitputting zal ervoor zorgen dat je helemaal niet naar het werk wilt en dat je liever thuis op de bank ligt. Pas op dat je niet in een burn-out raakt.

Motivatie om te werken als je geen zin hebt

ik heb geen zin om te werken

Om jezelf te motiveren om te werken, kan het helpen om doelen te stellen. Deze doelen en targets zorgen ervoor dat je grote taken kan opdelen in kleinere stukjes en dat jij je deadlines kan halen. Ook wanneer je even liever niet achter je bureau zit.

Doelen en targets zorgen ervoor dat je gemotiveerd blijft. Wanneer jij je doel of target behaalt kan jij jezelf namelijk belonen. Ook al is het een klein doel.

Misschien kan je wel een lekkere chocoladereep eten of ergens een lekkere lunch bestellen. Of bij het bereiken van een groter doel een leuk dagje weg of iets moois voor jezelf kopen.

Door je doelen en targets op te schrijven kan je ze na het behalen van het doel of target uitkrassen of doorstrepen. Dit geeft je brein een kick dopamine waardoor je gemotiveerd aan je volgende taak kan beginnen. De dopamine die in onze hersenen vrijkomt nadat we een taak hebben volbracht zorgt ervoor dat we ons beter voelen over het werk dat we doen, zorgt voor een betere gemoedsgesteldheid en dat we met veel ijver aan de volgende taak beginnen.

Daarnaast is het ook een goed idee om je even helemaal af te zonderen. Hoe minder afleiding hoe beter. Zet een paar goede headphones op en luister naar Binaural beats muziek. Wetenschappers ontdekten namelijk dat deze muziek kan helpen bij stress, angst, en ervoor zorgt dat je langer gefocust en gemotiveerd kan werken.

Weer plezier in je werk

We weten allemaal dat het normaal is om even geen zin meer te hebben in werk, maar hoe kan je weer plezier krijgen in je werk? Hoe kan je ervoor zorgen dat je weer met een grote lach op je gezicht uit bed springt? Wij hebben alvast enkele tips op een rijtje gezet die jou kunnen helpen weer meer plezier te krijgen in je werk.

1. Gebruik positieve woorden wanneer je over je werk praat

Het is erg makkelijk om even lekker te klagen over je werk. Hoewel we ons over het algemeen heel even beter voelen lost dit op lange termijn niet veel op. Probeer om positieve woorden te gebruiken wanneer je over je werk praat. Op die manier kan je de gevoelens omtrent je werk omkeren en met een positief gevoel naar het werk vertrekken.

2. Ga op pad met je collega’s

Een andere manier om weer zin te krijgen in werk is door vriendschapsbanden met je collega’s aan te halen. Heel wat werknemers geven toe dat collega’s een erg grote impact hebben in hoe graag men uiteindelijk naar het werk gaat. Ga op vrijdag na het werk een uurtje wat drinken of probeer samen met collega’s een lunchpauze te nemen om elkaar zo beter te leren kennen! Een leuke baan waar je met plezier naartoe gaat, hangt af van je leuke collega’s.

3. Houd wedstrijdjes met je collega’s

We hebben het al even gehad over doelen stellen en targets halen – maar wat als je nou weddenschappen en wedstrijdjes houdt met je collega’s? Je kan wedstrijdjes organiseren omtrent het werk. Wie heeft de meeste sales deze week, maar evengoed ook omtrent andere dingen. Bijvoorbeeld wie draagt de mooiste das, wie bakt de lekkerste koekjes deze week, wie kan zijn bureau het mooist versieren?

Geen zin om te werken tips

met tegenzin naar werk

Hoe krijg je weer zin in werken? Wat kan je doen als je er even helemaal doorheen zit op het werk? Hier zijn alvast enkele handige tips die jou kunnen helpen om je plezier in het werk te vergroten.

Tip 1: Wat vond je vroeger leuk aan het werk?

Soms moet je gewoon even nadenken over wat je in het verleden nou zo leuk vond aan je job? Misschien werkte je wel aan een bepaald project? Werkte je nauwer samen met een bepaalde collega? Of wie weet had je het gewoon niet zo druk op het werk. Eens je erachter kan komen wat jou tegenhoudt, ten volle van je job te genieten kan je stappen ondernemen om weer met plezier te gaan werken!

Tip 2: Denk na over een carrière switch

Het is goed mogelijk dat je gewoon niet meer gelukkig bent in je carrière. En dat is normaal! Mensen groeien en veranderen. Dat kan ervoor zorgen dat niet enkel onze prioriteiten veranderen, maar ook wat we leuk vinden of uiteindelijk verwachten van het leven. Denk na over andere carrières en jobs. Zijn er jobs die je misschien liever zou doen? Zijn er bedrijven waar je liever voor wilt werken? Misschien kan je wel solliciteren voor een andere job binnen je huidige bedrijf. 

Of droom je er al langer over om iets voor jezelf te starten maar weet je niet zo goed wat dan? Dan kan de gratis training ‘Welk werk past bij jou?‘ je zeker op weg helpen.

Tip 3. Plan tijd in voor jezelf

Wanneer het druk is op het werk of thuis, is het vaak erg moeilijk om tijd te vinden voor onszelf. Plan iedere week wat me-time in. Neem een warm bad, strijk neer in de zetel met een ijsje en je favoriete film, of drink een lekker glas wijn met een goede vriendin. Het is belangrijk om even eigen tijd te nemen voor onszelf. Op die manier kunnen we herbronnen en uiteindelijk weer vol energie naar het werk vertrekken.

Tip 4. Geef jezelf een schouderklopje 

Wanneer je hard werkt, is het vaak makkelijk om het gevoel te hebben dat je niet genoeg doet. Zeker wanneer het erg druk is op het werk. Toch is het belangrijk dat we erkennen wat we goed werk leveren. Geef jezelf dan ook af en toe een schouderklopje. Beloon jezelf met lekker eten, een lekker drankje of die tas die je al even wou wanneer je een project of grote taak tot een goed einde hebt gebracht.

Tip 5. Zet die werktelefoon uit

Wanneer je werk en privé́ niet gescheiden houdt kan je al snel motivatie verliezen, of erger nog: een burn out. Na het werk, wanneer je thuiskomt, is het namelijk belangrijk dat je tijd maakt voor jezelf, je gezin en dat je geniet van quality-time. Zet je werktelefoon dan ook uit na de werkuren en stop de werklaptop in de kast. Door een goede balans te creëren tussen werk en privé́ kan je weer vol motivatie en met volle moed naar het werk vertrekken.

Hopelijk krijg je met deze tips weer wat meer plezier in je werk!

Heb jij nog andere tips voor wanneer je geen zin hebt om te werken? Deel ze dan hieronder met ons!

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

2 Reacties

  1. Joan

    Wellicht kan de organisatie niet mee in jou ontwikkelingscurve en is het dus tijd om een organisatie te zoeken die daar wel bij past. Het is heel verstandig om dat af en toe aan jezelf te vragen. Bespreek het met je leidinggevende en kijk wat wel mogelijk is of trek je conclusie.

    Antwoord
  2. Anna

    Hier zit ik dus midden in. Wat een strijd elke dag. Ik probeer bewust rustiger aan te doen. Ik ben vorige week 40 geworden en vind dat ik dát wel heb verdiend! Elke dag rennen en vliegen in de fabriek waar ik werk en weinig tot geen waardering. Ik weet voor mezelf dat ik t goed doe. Na een lange ziekte periode van depressie, angststoornis, overlijden van beide ouders en ernstige lichamelijke, chronische, zeldzame beenmergafwijking ben ik trots op mezelf. Ik ben zoveel sterker dan ik ooit had gedacht! Dat zijn jullie ook!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This