Geluk

16 september 2021

Al vanaf het begin van de mensheid vragen mensen zich af wat geluk is. Geluk is universeel en we ervaren geluk op onze eigen unieke manier.

Wat is geluk?

Boeddhistische monniken geloven dat geluk spiritueel is, religieuze leiders prediken dat alleen God geluk kan brengen, wetenschappers zeggen dat geluk het resultaat is van chemische reacties in je hersenen.

Er zijn tal van theorieën, boeken en zelfs workshops over de betekenis van geluk en wat gelukkig maakt. Maar toch ben ik het niet altijd eens met deze theorieën. Voor mij is geluk een gevoel van immense innerlijke tevredenheid in de dingen die we doen. Dit gevoel komt tot stand door een reeks van geluksmomenten die dagelijks plaatsvinden. Door elke dag geluksmomenten te hebben, ervaar je uiteindelijk diep van binnen het echte geluk.

Wat brengt geluk?

wat brengt geluk

“Als ik verhuis naar mijne nieuwe woning zal ik eindelijk gelukkig worden”, “Als ik tien kilo kwijt ben zal ik gelukkiger zijn”, “De lancering van mijn eerste onderneming zal mij gelukkig maken”. Dit zijn herkenbare denkpatronen die niet gelukkig maken.

Veel mensen binden hun geluk aan giften, hun verworvenheden of doelen die ze in de toekomst wensen te bereiken. In materiële zin is gelukkig zijn dus verwant aan een vorm van succes of succesvol zijn. Maar dit soort geluk is van korte duur of wekt soms helemaal geen gevoel van tevredenheid op. Je gelukkig voelen is heel wat anders en duidt juist op immateriële zaken.

Het is daarom belangrijk om te weten dat de bron van jouw geluk jouw authentieke aard is. Om gelukkig te zijn moet je jezelf afvragen wat jou geluk brengt. Het kan zijn dat je geluk ervaart door te mediteren, of door aandacht van jouw kinderen, expressie van jouw talent, genieten van de natuur, noem maar op. Geluk is dus het gevoel die je nu ervaart. Geluk is daarom ook grotendeels onafhankelijk van de omgeving waarin je je bevindt. Je kunt gelukkig zijn in een armoedige flat, maar je kunt ook gelukkig zijn in een luxe mansion.

Hoe ervaar je geluk?

Geluk heeft veel te maken met het gevoel van dankbaarheid en waardering voor de dingen die je hebt, en die op dit moment goed gaan in jouw leven. Als je je dankbaar voelt ben je bijna per definitie gelukkig.

Iemand die geniet van simpele dingen zoals een mooie zonsondergang, de schoonheid van de natuur, of een gezellige boswandeling, ervaart het geluk die iemand die alleen materiële doelen nastreeft niet ervaart.

Als je er voor open staat zijn er zoveel kleine, eenvoudige dingen waar je iedere dag van kunt genieten. Het is alleen wel nodig dat je je realiseert dat je moet genieten! Dit alles zorgt voor een immense geluk ervaring.

Door te genieten van alles wat nu goed is, zonder de focus te leggen op dingen die minder leuk gaan, ga je minder frustreren en meer rust en dankbaarheid voelen. Zo maak je het leven eenvoudiger en leuker en ervaar je meer geluk.

Hoe word ik gelukkig?

betekenis geluk

Wat gelukkig maakt, verschilt per persoon. Toch zijn er op dit vlak veel overeenkomsten tussen mensen. Dit is ook logisch want geluk is voor iedereen iets anders. Maar over één ding zijn we het allemaal eens, iedereen wil graag gelukkig zijn. Hier zijn vijf tips voor een gelukkig leven:

Tip 1: Wees positief

Positieve mensen zijn optimisten en optimisten zijn vaak gelukkig. Positieve mensen zijn dankbaar voor elke zegening die ze krijgen en klagen niet over de dingen die ze niet hebben. Gelukkige mensen zijn gelukkig omdat ze elke dag bewust of onbewust een positieve houding aannemen.

Tip 2: Volg je passie

Passie betekent dat je je hart volledig geeft aan iets wat je heel belangrijk vind en elke dag weer helemaal voor wilt gaan. Een ware passie is meer dan een hobby, het is een hartstocht van de ziel; een echte geluksmaker. Volg je passie dus om een gelukkiger leven te creëren.

Tip 3: Weet waar je gelukkig van wordt

waar word je gelukkig van

We willen allemaal doen wat ons het meest gelukkig maakt. Maar toch weten weinig van ons wat ons echt gelukkig maakt. Vind je het lastig om te bepalen wat je gelukkig maakt? Doe gewoon verschillende dingen die jou interesseren of leuk vind. Hierdoor kun je makkelijk achterhalen wat je gelukkig maakt.

Tip 4: Accepteer dat niet altijd alles goed gaat

Het leven heeft periodes waarin alles tegen lijkt te zitten. Acceptatie van deze lastige periode is de sleutel om een gelukkig(er) leven te leven. Wanneer je accepteert dat niet altijd alles goed zal gaan, zal niets jou ontmoedigen en zul je gelukkig blijven door de moeilijke ervaringen heen. Dat noemen we veerkracht.

Tip 5: Wees er actief mee bezig

Om gelukkig te blijven moet je actief bezig zijn met de dingen die jouw gelukkig maken. Bijvoorbeeld als je een heerlijke wandeling in de natuur jou gelukkig maakt, doe dat vaker. Door de dingen die jouw gelukkig maken zo vaak mogelijk te doen ervaar je uiteindelijk het echte geluk.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This