Een carrièreswitch na je 40ste, kan dat nog?

4 mei 2020

Een carrièreswitch na je 40ste intro.

Ben ik niet te oud om nu nog iets heel anders te gaan doen als ik vast zit in mijn werk?

Die vraag krijgen we ontzettend vaak van de mensen die we spreken. Daarom in deze blog een paar ideeën voor je om eens over na te denken, bij een carrièreswitch op latere leeftijd.

Hoe ouder we worden, hoe meer ons werkgeluk bepaalt wordt door de voldoening die het ons geeft. Inkomen blijft natuurlijk belangrijk, maar we willen ook het gevoel hebben dat we iets nuttigs doen, iets bijdragen aan deze wereld. Toch stopen we met vaak met vragen aan ons zelf wat we (later) willen worden.

Voelen dat je van betekenis bent, dat je ertoe doet is namelijk een van de menselijke basisbehoeften.

Carrièreswitch na je 40e

De grote valkuil van een carrièreswitch op latere leeftijd

Er is een hele grote valkuil waar de meesten die na hun 40ste nadenken over een carrièreswitch instappen. Daar moet ik je eerst bewust van maken.

De grootste zorgen die je hebt om nu nog wat anders te gaan doen zijn waarschijnlijk:

 • Financieel, hoe blijven we de hypotheek betalen en komen we wel rond?
 • Hoe weet ik dat ik er straks geen spijt van krijg?
 • Ik kan het me op mijn leeftijd niet veroorloven om verkeerde keuzes te maken
 • Kan ik het wel?
 • Heb ik wel de competenties van een ondernemer?

Er is daarbij weinig verschil tussen iemand die ervan droomt om voor zichzelf te beginnen en iemand die nieuw geluk in een baan zoekt. De zorgen zijn meestal dezelfde.

Wat we echter merken is dat een groot deel van deze mensen nog niet heel concreet kan vertellen WAT ze dan zouden willen gaan doen. Ze weten niet heel exact wat hun passie is die ze willen gaan omzetten naar een inkomen.

Ze zijn dus bezig met het bedenken van wat er allemaal mis kan gaan, terwijl nog niet helder is WAARMEE het mis kan gaan.

Ons brein is heel goed in het bedenken van honderden rampzalige toekomstscenario’s. En omdat het menselijk brein graag in oorzaak/gevolg constructies redeneert koppelt je brein die scenario’s direct aan je wens om het roer om te gooien.

Realiseer je dus: je kunt pas gaan onderzoeken wat de mogelijke gevolgen zijn wanneer je EXACT weet wat je wilt en een duidelijk plan hebt gemaakt om daar naartoe te werken.

Eerder zijn je toekomstzorgen maar losse flodders die nergens op gebaseerd zijn.

Wat is het ergste dat er kan gebeuren bij een carrière verandering?

Je weet nu exact wat je wilt gaan doen en je hebt ook een stappenplan gemaakt om daarnaar toe te gaan werken.

Nu mag je jezelf de vraag stellen: Wat als deze carrièreswitch niet lukt? Wat is het ergste dat er kan gebeuren bij de carrièreswitch op latere leeftijd?

Schrijf het eens allemaal op. Wat is het ergste scenario dat je kunt bedenken, maar dat wel nog realistisch is in ons land?

Blijf jezelf steeds de vraag ‘en dan?’ stellen.

Dat zou er dan zo uit kunnen zien:

 • Ik haal niet genoeg inkomen uit mijn eigen onderneming – en dan?
 • Dan voel ik me een mislukking – en dan?
 • Dan zijn we afhankelijk van het inkomen van mijn partner – en dan?
 • Als dat te lang duurt kunnen we de hypotheek niet betalen – en dan?
 • Dan moeten we misschien uitstel van betaling aanvragen – en dan?
 • Dan moet ik ook weer een baan zoeken – en dan?
 • Dat is lastig op mijn leeftijd – en dan?
 • Ben ik misschien afhankelijk van een uitkering – en dan?
 • Totdat ik weer werk heb – en dan?
 • Dan is het weer zoals het was

Sommige mensen zien zelfs een beeld voor zich dat ze dakloos worden en onder een brug moeten slapen. Logisch dat je dan geen stappen durft te zetten 😉

Maar is dat echt waar? Wat is het risico in Nederland of België dat het zover komt?

In ons land hebben we zo’n fantastisch vangnet dat er vrijwel geen reden is om die carrièreswitch niet te maken, zelfs op oudere leeftijd. Je hoeft daarbij ook niet gelijk alles op te zeggen, ook steeds meer mensen beginnen een bedrijf naast hun werk.

Twijfel bij carrièreswitch op latere leeftijd.

 

Waarom blijf je dan toch twijfelen?

En toch, als het risico zo klein is, waarom komen mensen dan toch niet in actie? Waarom blijf je twijfelen?

De reden is simpel, maar confronterend:

Ze geloven niet in zichzelf of houden niet genoeg van zichzelf.

Wat zou je doen wanneer je heel veel van je zelf zou houden en in jezelf zou geloven?

Zou je dan niet het allerbeste leven voor jezelf  gaan creëren?

Jawel toch?

Juist daarom werken wij met de mensen die we begeleiden ook zoveel aan het zelfvertrouwen en het loslaten van het verleden. Zodat ze echt in zichzelf gaan geloven en in hun kracht gaan staan.

Anders blijft het vaak alleen maar bij dromen over dat eigen bedrijf of die nieuwe baan. Zonde omdat een carrièreswitch op latere leeftijd erg leuk kan zijn.

Wat als je geen carrièreswitch op latere leeftijd maakt?

Maak voor jezelf ook een lijstje met wat er gebeurt als je het niet doet. Wat gebeurt er wanneer je niet voor die carrièreswitch gaat?

 • Wat mis je dan?
 • Waar krijg je wellicht later spijt van?
 • Wat zegt dat over jou?
 • Welke invloed heeft het op je naasten?
 • Welke van je talenten geef je niet aan de wereld wat je wel had kunnen doen?
 • Wat als je leven door gaat zoals het nu gaat?
 • Hoe ziet je toekomst er dan over 5 jaar uit?
 • Is dat waar je ok mee bent?
carriereswitch na je 40e? Just do it.

 

Wat kan er goed gaan bij een nieuwe carrière?

Tot nu toe hebben we vooral naar de negatieve kanten gekeken. Ik hoop dat je nu inziet dat de echte, realistische worst-case gevolgen wel meevallen.

De realiteit is dat wat er wel goed gaat bij een carrièreswitch na je 40ste je ontzettend veel meer energie en geluk gaat brengen.

Maak daarom ook dat lijstje met dingen die juist wel goed kunnen gaan.

Wellicht ziet dat er zo uit:

 • Ik ben ontzettend trots dat ik voor mezelf gekozen heb
 • Ik sta ’s ochtends weer met energie op en heb zin in de dag
 • Mijn familie merkt aan me dat ik veel beter in mijn vel zit
 • Ik ben gelukkiger en dat heeft ook effect op mijn relatie
 • Ik heb ontzettend veel geleerd over mezelf
 • Ik sta veel meer in mijn kracht
 • Ik merk dat ik een voorbeeld ben voor anderen
 • Mijn kinderen zijn trots op me
 • Ik voel me nuttig met het werk dat ik doe
 • Ik kan met dit werk gewoon mezelf zijn en hoef geen rol meer te spelen
 • Ik verdien geld met het helpen van anderen
 • Mijn klanten (of werkgever/collega’s) waarderen me
 • Ik voel me vrij
 • Ik hoef nooit meer te zeggen dat ik er niet voor ben gegaan
 • Ik haal alles uit het leven

Wat zou er bij jou bovenaan je lijstje met ‘wat er goed kan gaan’ staan? Wat is daarmee jouw grootste reden om WEL die stap om iets anders te gaan doen nu goed te gaan onderzoeken? Deel het hieronder met ons in het commentaarveld!

Lees ook ons artikel: het is me allemaal te veel.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

8 Reacties

 1. Angelique

  Ik heb een cariereswitch gedaan op mn 49ste maar de opl.dierverzorger niet gehaald van 2 jr.omdat ik het 1ste jr . Niet heb kunnen leren door nog problemen op mn werk. Daardoor heb ik het niet gehaald. Nu doe ik een cursus gediplomeerd hondenuitlaatservice die gaat eind juni weer verder online door corona. Maar 3 juni stopt mn uitkering. Is moeilijk aan werk te komen in de dierenbranch.

  Antwoord
 2. Marc

  En wat als je 50+ en NAH gediagnosticeerd (n.a.v. auto-ongeval) bent ?

  Antwoord
  • Bas Smeets

   Hey Marc! Altijd kijken naar wat WEL in jouw mogelijkheden ligt, niet naar wat niet kan 😉

   Antwoord
 3. Ilse

  Ik heb op mijn 39e een carrière switch gemaakt. Van stewardess, naar een kantoorbaan in de bouw. Het was spannend en leuk en ik heb er nooit spijt van gehad. Inmiddels 52 en bezig om een 3e carrière te beginnen; nu voor mezelf werken in mijn passie: Kunst. Het moeilijkste gedeelte was om over mijn angsten heen te stappen. Geen inkomsten, geen zelfvertrouwen, geen hulp. Met behulp van Bas is dat gelukt. Heb mijn baan opgezegd en ben aan het bouwen aan mijn eigen bedrijf. Ik ben zoveel gelukkiger nu ik geld heb losgelaten en voor geluk en vrijheid ben gegaan. Ook met veel minder inkomsten redden we het. Het fijnste is dat ik elke dag met mijn passie aan de slag mag en
  het vertrouwen heb dat mijn bedrijf goed gaat lopen. En inderdaad, mocht het allemaal niet lukken dan kan ik altijd nog terug naar mijn oude vak. Mijn zus heeft naar aanleiding van mijn blije verhalen haar (niet zo leuke) baan opgezegd, en heeft inmiddels (na 2 maanden) alweer een andere (hele leuke) baan. En dat op haar 54e! Ik zeg…. ga voor geluk, het betaalt zich vanzelf uit.

  Antwoord
 4. Hester

  Carriereswitches, ik heb er een abonnement op. 😇 Als het nu weer moet, of ik het weer wil, doe ik het! Mooie blog, Bas!

  Antwoord
 5. Peter Schmitz

  in mei 51 geworden en op 1 juni begonnen op kantoor na een jaar werkeloos te zijn geweest.
  daarvoor altijd in de metaal gezeten in de werkplaats.
  nu in de goede kleren naar het werk en schoon thuiskomen.
  moet nog wel veel leren maar dat hoort erbij.

  dagdienst en een geregeld leven.
  dit was eigenlijk het belangrijkste voor mij.

  helemaal happy.

  Antwoord
  • Michiel

   Hallo Peter,

   dat is precies mijn verhaal! Alleen ik ben nu niet werkloos. Ik ben 53, mijn salaris is goed en zo, solide bedrijf maar ik zie mezelf niet tot mijn 67e in de metaal werken. Ik voel me ook niet gewaardeerd daar. Ik wil ook wel zo’n carrière switch als jij Ik ben klaar met het gesjouw en gezweet elke dag ook al kon het me vroeger niet zwaar en gek genoeg zijn.
   Maar ik ben erg bang om die switch te maken. Ik heb dit jaar veel ellende mee gemaakt en ben nu alleen met 2 opgroeiende jongens. Ik kan het me niet veroorloven om zonder inkomen te komen zitten.

   Antwoord
 6. Mark

  Toen ik 32 was heb ik mijn fulltime baan opgezegd om mij in een halfjaar om te scholen naar een baan in het toerisme. Die baan was geen succes maar heb er geen spijt van. Daarna weer terug gegaan en oude leventje weer opgepakt. Inmiddels ben ik net over de 50 en ik wil weer de switch gaan maken naar het toerisme. Ben aan het kijken wat nu mogelijk is. Het toerisme blijft altijd trekken. Blijven werken in wat ik nu doe kan tot het pensioen maar voor de jaren die er nog zijn kan ik er ook voor kiezen om het nog leuker te hebben dan nu. Misschien minder verdienen maar wel mijn passie volgen is ook een insteek natuurlijk. Ik heb de luxe om er zo naar te kijken.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This