Vergroot je zelfvertrouwen met deze 10 tips

11 januari 2021

Je zelfvertrouwen vergroten, hoe doe je dat?

Stel dat je wilt gaan ondernemen, maar je vindt dit een spannende stap om te zetten in je leven. Je hebt het gevoel dat er meer in je zit, maar het komt er op één of andere manier niet uit. Herken jij dit gevoel en wil je hier wat aan doen?

In dit blogbericht gaan wij jou daarbij helpen. Wij zullen je tien tips/inzichten geven die je kunt toepassen in je leven zodat je zelfverzekerder zult worden!

Wat is zelfvertrouwen?

Laten we beginnen met de betekenis van zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is een vaag begrip en wordt vaak verkeerd begrepen. Zelfvertrouwen is in de basis het geloof en vertrouwen in jezelf. Het gevoel dat je een bepaalde vaardigheid kunt uitoefenen zonder de hulp van anderen.

Waarom is zelfvertrouwen zo belangrijk?

Waarom is werken aan je zelfvertrouwen dan zo belangrijk? Een groot deel van het succes in je leven hangt af van het geloof in jezelf. Als je niet in jezelf gelooft bij het aangaan van nieuwe uitdagingen en bij het werken aan je doelen, dan is het een kwestie van tijd voordat je opgeeft. Zelfvertrouwen is één van je belangrijkste skills in het leven.

En deze kun je leren!

Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?

meer zelfvertrouwen krijgen

Zelfvertrouwen is enorm essentieel. Maar hoe krijg je meer zelfvertrouwen? Hieronder geven wij je tien tips en inzichten die je direct kunt toepassen in je dagelijks leven.

1. Wees zelf je beste vriend

Eigenwaarde is een belangrijke stap bij het vergroten van je zelfvertrouwen. Voordat je van anderen kunt houden, zul je eerst van jezelf moeten houden. Wees zelf je beste vriend. Hou van jezelf en doe dingen die je echt leuk vindt, en wees niet te hard voor jezelf!

2. Laat je perfectionisme los

Perfectionisme is een zelfvertrouwen killer. Laat je perfectionisme los! Accepteer dat fouten maken bij het leven hoort. Je kunt niet altijd alles goed doen. Je zult simpelweg fouten moeten maken om te leren hoe je iets niet moet doen. Uiteraard is fouten maken vervelend maar accepteer ze. Haal er een les uit en doe het de volgende keer anders.

zelfvertrouwen en perfectionisme

3. Stel dagelijkse doelen

Stel dagelijks doelen voor jezelf. Belangrijk is wel dat je deze doelen niet té groot maakt voor jezelf. Zet kleine stappen richting je doel. Wat wil je graag bereiken? Je kunt één grote stap zetten richting je doel, maar de kans is groot dat je dan snel zult afhaken. Het is beter om elke dag kleine stapjes te zetten richting je doel.

4. Voorkom dat je denkt te weten wat een ander van je denkt

Om je zelfvertrouwen te vergroten is het belangrijk dat je leert om de reacties van andere mensen los te laten. In bepaalde situaties ben je bang om te doen wat je eigenlijk zou moeten doen, omdat je bang bent voor de reacties van andere mensen. Laat deze gedachte los! Het helpt je niet verder en het is absoluut niet productief.

5. Bedenk waarom zelfvertrouwen zo belangrijk is

Bij het opbouwen van zelfvertrouwen is het belangrijk dat je voor jezelf blijft herhalen waarom zelfvertrouwen zo belangrijk is. Een stukje visualisatie. Hoe zou je leven zijn als je zelfverzekerd was? Welke beslissing zou je nemen als je zelfverzekerd was?

6. Vergelijk jezelf niet met anderen

Jezelf met anderen vergelijken is geen goed idee. Het is jouw leven en het zijn jouw doelen. Waarom zou je jezelf met anderen vergelijken? Als jij je vergelijkt met andere mensen, betekent dit indirect ook dat deze mensen jouw leven bepalen. Jij past je aan voor die mensen.

Het lukt me nooit meer zelfvertrouwen te krijgen

7. Geniet van je grote en kleine successen

En als je een succes hebt behaald, geniet hier dan ook van. Veel mensen vergeten in hun leven even stil te staan bij wat ze allemaal al bereikt hebben. Neem eens een moment voor jezelf en kijk naar wat je allemaal al hebt bereikt. Waar ben je trots op? Dit kan van alles zijn: een hoog cijfer, iemand die je geholpen hebt of het aantal keer dat je gesport hebt afgelopen week.

8. Wees vriendelijker tegen anderen

Een hele makkelijke, maar effectieve manier om meer zelfvertrouwen te krijgen is door vriendelijker te zijn tegen andere mensen. Waardering van andere mensen is zoals Carnegie aangaf: één van de belangrijkste factoren bij het vergroten van je zelfvertrouwen. Wees dus vriendelijker naar andere mensen en je zult zien dat veel mensen ook vriendelijker tegen jou zullen doen.

9. Neem een open houding aan

Een open houding doet wonderen. Je staat misschien niet zo vaak stil bij de lichaamstaal die je uitstraalt maar dit kan echt het verschil maken. Een open houding betekent: ruimte innemen, geen gekruiste armen en benen, het gebruiken van gebaren in je interacties en het inzetten van verschillende intonaties.

10. Vergroot je zelfkennis

Het vergroten van je zelfkennis is ook een belangrijke stap bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Waar liggen je sterke en zwakke punten? Wat kun je goed en waar blink je in uit? Wat kun je daarnaast minder goed en heb je hulp bij nodig? Allemaal belangrijke vragen die je jezelf wilt stellen zodat je problemen beter op kunt lossen.

Hoe kan ik zelfvertrouwen uitstralen?

tips voor uitstralen van zelfvertrouwen

Je weet nu wat je kunt doen om zelfverzekerder te worden, maar zijn er ook manieren om meer zelfvertrouwen uit te stralen? Jazeker! Met een aantal simpele aanpassingen kun jij al meer zelfvertrouwen uitstralen!

1. Neem een open houding aan

Zoals we net al aangaven doet een open houding wonderen. Veel mensen zijn al snel geneigd om een geslote houding aan te nemen. Dit betekent dat ze vaak met gekruiste armen en benen zitten, weinig tot geen gebaren maken en heel monotoon praten. Zo’n houding straalt geen zelfvertrouwen uit. Neem een open houding aan! Zit breed uit, lach en maak enthousiaste gebaren.

2. Maak oogcontact

Oogcontact is een makkelijke manier om zelfvertrouwen uit te stralen. Oogcontact is vaak spannend. Als jij de persoon bent die oogcontact durft te maken kom je gelijk een stuk zelfverzekerder over. Doe het natuurlijk niet te lang. Breek het na 5 seconden af, wacht 2 seconden en kijk je gesprekspartner dan weer aan.

3. Lach meer

Lachen is zo’n makkelijke en leuke manier om meer zelfvertrouwen te krijgen, dat wij ons afvragen waarom niet meer mensen het doen. Als je lacht vinden mensen het fijner om in jouw buurt te zijn omdat je positiviteit uitstraalt.

4. Sta sterk in je eigen schoenen

Om zelfvertrouwen uit te stralen is het belangrijk dat je sterk in je eigen schoenen staat. Laat niet over je heen lopen door andere mensen. Wil je iets niet doen? Zeg dan nee. Veel mensen zeggen ja tegen dingen die ze eigenlijk niet willen.

Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen in mijn werk

zelfvertrouwen verhogen op het werk

Zelfvertrouwen is iets wat je niet altijd en overal zult hebben. Je kunt bijvoorbeeld zelfverzekerd zijn bij je vrienden en familie, maar op je werk kun je minder zelfverzekerd zijn. Hoe kun je dan toch zelfverzekerder zijn in je werk?

1. Vergelijk jezelf niet met andere werknemers

Jezelf vergelijken met andere werknemers is geen goed idee. Jij hebt je eigen tempo, je eigen manier van werken en je eigen kwaliteiten. Het is niet verstandig om deze te vergelijken met anderen. Jij hebt je eigen unieke kwaliteiten. Zet deze dus ook maximaal in!

2. Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding heeft nooit iemand slecht gedaan. Ben je zenuwachtig voor een bepaalde situatie op je werk zoals een presentatie of een gesprek? Bereid je dan goed voor! Je staat dan zelfverzekerder in de situatie.

3. Neem een open houding aan

Ook tijdens je werk is het belangrijk dat je die open houding aanneemt. Lach breed uit, maak gebaren en neem je ruimte in. Je komt zelfverzekerder over en bij het aannemen van een open houding zul je jezelf automatisch ook zelfverzekerder met meer zelfvertrouwen voelen.

4. Weet waar je eigen talenten liggen

Op je werk is het belangrijk dat je doet wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Zet je talenten op een effectieve manier in zodat je plezier krijgt in je werk en doet waar je echt goed in bent.

5. Zorg voor jezelf

Maar het belangrijkste is misschien wel dat je goed voor jezelf blijft zorgen. Leg niet te veel druk op jezelf, werk rustig en geef je grenzen aan. Eet gezond, slaap voldoende en doe werk dat je echt leuk vindt. Leg je te veel druk op jezelf? Dan heb je voor je het weet een burn-out en ben je een tijdje uit de running. Dat is dan ook weer een klap voor je zelfvertrouwen.

Heb jij zelf nog een tip voor meer zelfvertrouwen? Deel hem hieronder met ons!

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This