Carrièreswitch maken in 10 stappen

27 september 2022

Een carrièreswitch of loopbaanverandering doe je niet zomaar. Misschien ben je toe aan een nieuwe uitdaging of heb je achteraf gezien een verkeerde beroepskeuze gemaakt. Maar eigenlijk is het altijd een moeilijke keuze. In dit artikel vind je een compleet stappenplan en belangrijke tips hoe jij dit slim en betekenisvol aanpakt.

Inhoudsopgave

  1. Waarom een carrièreswitch?
  2. Tips bij een carrièreswitch
  3. Carrièreswitch op latere leeftijd
  4. Stappenplan voor een succesvolle carrièreswitch

Waarom een carrièreswitch?

Je hebt een opleiding gevolgd en bent eigenlijk in je huidige carrière gerold. En toch kriebelt het, je vraagt je misschien af ‘is dit het nu’. Maar een carrièreswitch doe je ook niet zomaar. Je weet wat je nu hebt en je hebt misschien financiële verplichtingen en vraagt je af of je dit risico moet nemen.

Volgens een onderzoek van het CBS blijkt dat er jaarlijks bijna 1 miljoen mensen van loopbaan veranderen. Hieronder vind je vijf belangrijke redenen waarom mensen hiervoor kiezen:

1. Tijd voor een nieuwe uitdaging

Je bent goed in wat je doet, maar je merkt dat je steeds vaker op de automatische piloot draait. Een nieuwe uitdaging geeft je plezier en voldoening. Elke keer wanneer jij een uitdaging overwint, ervaar jij persoonlijke groei. Je zelfvertrouwen wordt groter, en je vaardigheden nemen toe.

Een leven zonder uitdaging – een leven dat comfortabel en voorspelbaar is – maakt je uiteindelijk onrustig.

2. Ik voel me niet goed in mijn huidige baan

carrièreswitch

Signalen dat jij je niet meer lekker voelt in je baan:

  • Je bent niet (meer) trots op wat je doet. Als iemand aan jou vraagt ‘wat doe je voor werk?’ en jij schuift dit onderwerp snel aan de kant om over iets anders te beginnen
  • Je kunt niet helemaal jezelf zijn. Je gaat jezelf anders gedragen om aan de verwachtingen van anderen te voldoen omdat je je niet gewaardeerd voelt om wie je bent en wat je doet
  • Het werk kost je (veel) energie. Raak je gefrustreerd of ben je snel geprikkeld op je werk?
  • Je kunt je talenten niet voldoende inzetten. Wanneer je niet de ruimte krijgt om je talenten in te zetten, kan je je gefrustreerd of niet gewaardeerd voelen.
  • Je fantaseert over een andere baan of iets voor jezelf gaan doen. Merk je wel eens dat je met je gedachten tijdens het werk afdwaalt? Je beeldt je in hoe het zou zijn als je iets anders zou doen.
  • Je gaat regelmatig met tegenzin naar je werk. Je hebt er steeds meer een hekel aan om je bed uit te komen en je klaar te maken voor je werkdag. Het liefst blijf je lekker liggen.
  • Je leeft alleen maar toe naar het weekend of de vakantie. Zodra je de uren aan het aftellen bent op een werkdag, dan is het zeker tijd voor iets nieuws
  • Je leert niet zoveel nieuws meer. Wanneer afwisseling in je werk en nieuwe dingen leren, voor jou belangrijk zijn en je werk die mogelijkheden niet biedt, dan gaat dit ten koste van jouw werkplezier

Herken jij jezelf in één of meerdere signalen? Dan wordt het tijd om iets anders te gaan doen.

3. Ik wil een hoger salaris

Je beseft dat je in je huidige vak tegen een plafond aanloopt qua verdiensten en je wil meer. Een hele legitieme reden. Meer verdienen gaat niet alleen om het geld, maar ook om jouw werkgeluk. Hoe mooi zou het zijn als jij op beide vlakken meer gaat verdienen?

4. Collega’s bevallen niet goed

Collega’s kies je niet zelf. In een ideaal geval klikt het natuurlijk meteen en voelen je collega’s bijna als vrienden aan. Toch is dat vaak niet het geval. Als je pech hebt, dan heb je eenvoudigweg het gevoel dat je totaal niet matcht met je collega’s.

5. Ik zou willen ondernemen

ik wil ondernemen

Heel wat mensen dromen ervan om eigen baas te zijn en dingen te gaan doen die zij echt heel leuk vinden. Een gevoel van vrijheid ervaren, meer waardering krijgen voor de resultaten. Het is allemaal heel aantrekkelijk, ook al is dit misschien flink uit je comfortzone en zul je risico’s nemen. Kijk hier hoe je in 8 stappen een eigen bedrijf start.

Tips bij een carrièreswitch

Ben jij er al van overtuigd dat het tijd is voor een carrièreswitch? Voordat je enthousiast aan de slag gaat met het stappenplan verderop in dit artikel, kijk eerst naar deze tips. Maak werk van je werk zodat jouw carrièreswitch succesvol wordt.

1. Ken de risico’s

Onderschat niet wat er allemaal komt kijken bij een loopbaanwisseling. Als je bijvoorbeeld een opleiding moet volgen kost dit vaak (veel) geld. Ook zal het veel tijd kosten en je hebt maar 24 uur in een dag zitten. Dit betekent vaak dat je minder zult moeten gaan werken of veel minder vrije tijd hebt.

Zekerheid over het resultaat ga je nooit krijgen. Wat nou als het niet werkt? Een goede voorbereiding is daarom belangrijk, daarmee krijg je vertrouwen. Met rationeel afwegen blijf je altijd aan de kade staan. Soms moet je gewoon in het diepe springen, nadat je erover nagedacht hebt wat er kan gebeuren. Dat dan weer wel.

2. Kun je ook een carrièreswitch maken bij je huidige werkgever?

carrièreswitch bij werkgever

Heb jij het enorm naar je zin bij je huidige werkgever? Je hebt fijne collega’s en er heerst een prima sfeer. En is de reden dat jij een switch overweegt meer gericht op jouw persoonlijke groei?

Dan is het wellicht tijd om met jouw werkgever te gaan praten en te vertellen wat jouw ambities zijn. Als jij weet waar de organisatie heen wil, kun je alvast van tevoren bedenken welke waarde jij daarin kunt toevoegen. Van een win-win situatie wordt iedereen blij.

Ook al denk jij dat er binnen jullie organisatie geen doorgroeimogelijkheden zijn, je weet niet altijd wat er achter de schermen gebeurt. Of misschien is jouw manager wel bereid met jou mee te denken omdat hij jouw kennis en ervaring niet kwijt wil raken.

3. Praat ook met anderen over je keuze

Spreek met collega’s, vrienden en mensen bij andere bedrijven (het liefst in de richting waar jij naartoe wilt). Bespreek jouw ideeën over het maken van een carrièreswitch en vraag om advies. Misschien hebben zij wel tips die je verder kunnen helpen (of kunnen zij jouw ergens introduceren).

Let er bij collega’s uiteraard wel op dat je geen verwarring gaat creëren of je eigen positie onnodig in gevaar brengt. En besef dat er ook mensen zijn die het niet begrijpen en dingen zeggen als “zou je dat nu wel doen?” of “je hebt het toch goed voor elkaar?” Laat je hier niet door uit het veld slaan en laat je al helemaal geen (sociale) faalangst aanpraten.

4. Weet wat je skillset is

Het is verleidelijk om op te sommen wat je nog allemaal mist om die nieuwe baan te bemachtigen. Maar begin eens met in kaart te brengen wat je al wel allemaal kunt. Over welke vaardigheden en talenten beschik jij al?

Hard skills en soft skills

soft hard skills

Hard skills zijn meetbare, functionele of technische vaardigheden. Deze vaardigen zijn tastbaar, zoals schrijven, programmeren en kennis over jouw vakgebied. Hard skills zijn vaak vanzelfsprekend. Als je op je cv zet dat je een excel cursus hebt gedaan, weet iedereen wat je daarmee bedoelt.

Soft skills zijn daarentegen minder tastbaar en hebben meer betrekking op jouw persoonlijkheid. Voorbeelden hiervan zijn communicatieve vaardigheden, jouw vermogen om te focussen en het oplossingsgericht denken.

5. Neem een loopbaancoach

Een coach kan je helpen je talenten te ontdekken en je helpen met een praktisch stappenplan om dichterbij je droombaan te komen. Dan hoef je het allemaal niet alleen te doen!

Door de beste keuzes te maken in je werk, haal je het optimale uit je kwaliteiten. Het resultaat: meer geluk, energie en plezier in je werk. Goede redenen om een loopbaanverandering serieus aan te pakken met professionele ondersteuning van een loopbaancoach.

Carrièreswitch op latere leeftijd

Het is een veelgestelde vraag: “Ben ik niet te oud voor een verandering van loopbaan?” Onderzoek van het Nederlandse CBS toont echter aan dat in ons land het aantal 45-plussers met een carrièreswitch is gegroeid.

Het voordeel voor jou is dat je een flinke dosis levenservaring hebt. Deze heeft te maken met persoonlijke ontwikkeling en niet met je werkervaring of kennis. Levenservaring overstijgt diploma’s en opleidingen. Door je volwassenheid kun je andere mensen, maar ook jezelf, sneller inschatten en beoordelen. Hierdoor weet je beter wat wel en niet bij je past.

Lees het artikel carrièreswitch na je 40ste voor meer ideeën en inspiratie.

Stappenplan voor een succesvolle carrièreswitch

stappenplan nieuwe baan

Het volgende stappenplan helpt jou bij het maken van een carrièreswitch. Stap 1 en 2 vormen de basis, de fundering. Het consequent uitvoeren van stap 3 tot en met 10 brengt jou naar het gewenste doel.

Stap 1: Bedenk goed waarom je een nieuwe baan wil

Ga bij jezelf na wat je precies wilt veranderen en vooral: waarom. Stel: je hebt nu een kantoorbaan. Dan kan het heel aantrekkelijk lijken om een bed & breakfast te openen in Spanje. Maar het kan ook zijn dat je over zoiets fantaseert omdat je vrijheid mist in je werk. Die vrijheid kun je ook creëren zonder te emigreren. Probeer een antwoord te vormen op de volgende vragen: 

  • Wat zijn jouw drijfveren?
  • Wat zijn jouw capaciteiten?
  • Wat is voor jou een goed salaris?
  • Welke factoren houden jou tegen om deze stap te maken?
  • Welke factoren maken jou ongelukkig op je werk? (zie ook paragraaf 2)
  • Wil je een andere werk-privé balans?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van het van baan veranderen en wat gebeurt er als je niets doet?

Stap 2: Wat wil je dan wel?

Tijd om een beeld te vormen van wat je wilt. Misschien wil je van kantoorwerk naar de dienstverlenende sector, van zwaar lichamelijk werk naar lichter werk of meer buiten zijn en iets met je liefde voor planten doen. Een paar vragen om je te inspireren:

  • Wat spreekt je in je huidige werk niet aan?
  • Wat mis je in je huidige werk?
  • Welke talenten zet je nu niet in? En wil je daarvan je nieuwe werk maken?

Hier lees je meer over het vinden van je passie.

Stap 3: Wat moet je hiervoor doen (opleiding volgen)

Heb jij het beroep gevonden hebt waar jouw hart sneller van gaat kloppen? Dan kun je gaan kijken wat jij hiervoor nodig hebt. Welke competenties of vaardigheden heb jij nog te leren? Of moet jij eerst een benodigde opleiding volgen? Er zijn ook werkgevers die kandidaten de kans geven om de opleiding met werk te combineren.

Stap 4: Maak een praktisch stappenplan

praktisch stappenplan carrière

Dé manier om jouw toekomstplannen ook echt waar te maken, is met een concreet, helder stappenplan. Splits de weg naar die nieuwe functie op in kleine, haalbare stappen met telkens een duidelijke deadline.

Bijvoorbeeld:

  1. Oriëntatie – Praten met collega X, Praten met ervaringsdeskundige Y
  2. Opleiding – Info verzamelen, Keuze maken, Opleiding volgen, Examen doen
  3. Ervaring – Proefproject A, feedback vragen bij ervaringsdeskundige Y, Proefproject B
  4. Solliciteren – Brief & cv maken

Stap 5: Ga netwerken

Onderschat je netwerk niet. Via kennissen, vrienden en familie kun je in contact komen met mensen die een baan hebben die jou aanspreekt. Mensen vinden het altijd fijn om op hun ervaring aangesproken te worden en geven graag gratis adviezen. Wellicht hebben ze nog waardevolle tips voor je of zelfs een vacature.

Stap 6: Maak een nieuw CV en LinkedIn profiel

LinkedIn is een online visitekaartje met curriculum vitae (CV). Heb je nog geen LinkedIn? Zorg er dan voor dat je een LinkedIn profiel krijgt. En heb je al een profiel op LinkedIn? Pas deze dan aan, net als jouw CV. Toon ervaringen die passen bij je te maken carrièreswitch. Vraag om aanbevelingen van (oud) collega’s die je stap ondersteunen.

Stap 7: Ga solliciteren

sollicitatiebrief schrijven

Uiteindelijk maak je een carrièreswitch natuurlijk pas echt door één ding: een geslaagde sollicitatie. Dus, heb je alle voorbereidende stappen doorlopen, dan is het tijd om een sterke sollicitatiebrief op te stellen en te solliciteren bij een bedrijf dat jouw carrièreswitch mogelijk kan maken.

Dat is zo makkelijk nog niet, want een werkgever is altijd op zoek naar de juiste match. Leg daarom helder uit waarom jij deze carrièreswitch maakt, laat zien dat je de juiste kwaliteiten in huis hebt, en toon vooral hoe gemotiveerd je bent.

Stap 8: Neem ontslag

Een goede relatie met je ex-collega’s kan erg waardevol zijn in de toekomst. Als je in dezelfde branche blijft werken dan zul je merken dat de wereld vaak kleiner is dan je denkt. Jouw reputatie is immers veel waard.

In dit artikel lees je welke stappen je moet nemen om professioneel ontslag te nemen en waar je dan allemaal rekening mee moet houden. Als je op een goede manier ontslag neemt kun je zonder rancune de deur achter je dichttrekken, en met een schone lei aan je nieuwe toekomst beginnen. 

Stap 9: Afscheid nemen van je huidige baan

Je neemt afscheid van het een, om met het ander te kunnen beginnen. Bij het afscheid nemen van je oude werkplek is het zaak om te balanceren tussen eerlijk en verstandig. Wees constructief in het uiten van kritiek, maar geef ook complimenten.

Stap 10: Start je nieuwe carrière

Zorg dat je minimaal één week (liefst meer) vrij bent voordat je aan je nieuwe job begint. Een nieuwe job kost, zeker in het begin, energie en aandacht. Ga er straks helemaal in op en geniet van de uitdaging!

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This