Ik zit vast in mijn werk

25 juni 2018

‘Vrijheid is het verschil tussen wat jij wil en wat anderen van je verwachten’

 -Bas Smeets

Het is weer maandagochtend.

Je bent op weg naar die plek waar je niet wilt zijn, om te gaan doen wat je niet wilt doen.

Ook wel bekend als ‘werk’.

Die op papier wellicht goede baan waar je gewoon tevreden mee zou moeten zijn.

Vroeger was je dat ook, maar de laatste jaren geeft het je gewoon absoluut geen energie en voldoening meer.

Je trekt de conclusie, je zit vast in je werk.

Het is een gouden kooi geworden, want financieel zit je goed en die zekerheid wil je ook niet zomaar opgeven.

Begrijpelijk ook

Vast in je werk

Maar eigenlijk heb je dus gewoon je ziel verkocht aan je baas.

Volgens mij verdien je beter, want het voelt nu als geleefd worden in plaats van leven.

Diep van binnen weet je dat je voor meer bestemd bent, je voelt het ook.

Maar het is alsof die innerlijke drive en ambitie gevangen zitten in een kooitje.

Twijfelen over je volgende stap

Van baan veranderen of voor jezelf starten?

Waarschijnlijk denk je ook al langer na over je opties. Misschien kijk je op vacaturesites en hoop je dat je een nieuwe baan tegenkomt waar je wel blij van wordt. Zodat je eindelijk van baan kan veranderen.

De realiteit is echter dat je helemaal niet enthousiast wordt van al die saaie functieomschrijvingen.

De gedachte “ik zit vast in mijn werk en wil veel liever iets voor mezelf starten” zit ook al langer in je hoofd.

Dan heb je de vrijheid om helemaal jouw eigen ding te kunnen doen, om je eigen tijd in te delen en vaker thuis te kunnen zijn. 

Maar wat dan? En hoe dan?

Twijfel

En zo ‘leef’ je verder.

Je zit vast. Je hebt geen zin meer in je werk

En als je dit niet aanpakt wordt het alleen maar erger.

Hoe ziet je leven er over 5 en 10 jaar uit als zo doorgaat zonder iets te veranderen? En welke invloed heeft dat op jouw levensgeluk en dat van je directe omgeving?

Moet je dan maar gewoon accepteren hoe het is en leren om tevreden te zijn met wat je hebt, omdat je deze keuzes in het verleden nou eenmaal gemaakt hebt?

Ik denk het niet.

Het begint allemaal met bewust worden waarom je in deze situatie zit en waarom het voelt alsof er geen reële opties zijn.

Pas wanneer je weet wat er precies speelt en je je bewust bent van wat er precies speelt kun je ook iets gaan veranderen.

Dit zijn de 7 grootste redenen waarom je nog vast zit in je baan

ik zit vast in mijn werk

1. Je identificeert jezelf met je baan

Je baan is onderdeel geworden van je identiteit. Je kunt jezelf niet los zien van je baan, want wellicht is dit wat je al heel lang doet en daarmee is het een flink deel van je leven geworden. En als je dat loslaat, laat je een deel van je leven en daarmee een deel van je identiteit los. Dat is eng, want wie ben je zonder je baan?

2. Geen zin meer in werk, maar geen concreet idee over wat je echt zou willen doen als zelfstandige

Misschien heb je wel eens ideeën, maar ze worden niet concreet, want er komt direct een ‘ja maar’ bij je op, dus begin je niet eens met het uitwerken van je ideeën. En hoe kom je er nou achter of iets echt jouw ding is en krijg je zekerheid dat je niet de verkeerde keuze maakt? Denk dan na over wat je later wil worden. 

3. Je maakt je te veel zorgen over je financiële situatie

Hoe moet dat dan straks financieel, want je hebt verantwoordelijkheden? Ga je wel genoeg verdienen en staan mensen wel op jou te wachten straks? Heel normaal natuurlijk dat je hierover nadenkt. Pas wel op voor een burn out.

Maar besef ten eerste dat jouw brein de risico’s en potentiële gevolgen enorm uitvergroot en ten tweede dat je straks natuurlijk eerst alles gaat testen en een veilig plan gaat maken dat bij jouw situatie past. Er zijn altijd opties, ook al zie je ze nu nog niet.

4. Je hebt geen toekomstvisie en weet niet hoe je ideale leven er uit ziet 

Wat wil je eigenlijk bereiken in je leven? Niet alleen op werkvlak maar ook je persoonlijke ontwikkeling. Als je nog niet weet waar je naar toe wilt kun je de route ook niet uitstippelen. Daarnaast werkt jouw grote toekomstvisie als motivator voor je brein om nu het roer om te durven gooien.

Jouw brein is bang voor het onbekende en zal je daarom niet meehelpen om te veranderen, totdat het een goede reden heeft om dat wel te doen. Pas ook op voor een burn out. Die goede reden is jouw grote, mooie toekomstvisie. Het ideale en gedetailleerde plaatje van hoe jouw leven er straks uitziet.

 5. Je hebt niet genoeg vertrouwen in jezelf dat je kunt

Misschien voel je jezelf nog helemaal geen ondernemer. En dat is ook niet gek natuurlijk als je het nog nooit gedaan hebt. Zo is het met alles dat je voor het eerst gaat doen. Accepteer dat er veel is dat je nu nog niet weet, maar dat je alles stap voor stap kunt leren. Er is ontzettend veel informatie en begeleiding voor startende ondernemers beschikbaar.

6. Je hebt geen duidelijk plan en strategie 

Je hebt wel al een idee en ook vertrouwen in jezelf? Dan is de volgende stap een plan en een duidelijke strategie om een idee om te zetten naar een product/dienst en dus een inkomen. Ik raad ook altijd aan om een overstapplan te maken vanuit je baan naar je eigen business.

Kijk welke opties er voor jou zijn. Part time gaan werken? Met een vaststellingsovereenkomst vanuit de ww starten of meteen helemaal overstappen?

 7. Je stelt jezelf constant de verkeerde vraag

Als jij jezelf vaak de vraag stelt: ‘wat moet ik doen?’, maar er geen antwoord komt op die vraag, of wanneer er wel antwoorden komen, maar je er alsnog niets mee doet, dan is het voor jou de verkeerde vraag om jezelf te stellen.

De vraag die jij jezelf eerst zou moeten stellen is: wie wil ik zijn? Wie ben je echt? Wat is jouw plek in de wereld? Wat zijn jouw unieke talenten en wat wil je bijdragen? Wat je gaat doen moet immers aansluiten bij wie je bent.

Pas zodra je heel bewust bent waar je precies vastloopt kun je ook gaan beslissen hoe je daarmee omgaat.

Ik ben benieuwd. Denk je ook vaker ‘ik loop vast in mijn werk?’. In welke van deze 7 redenen herken jij jezelf dan het meest? Deel je het met me in het commentaarveld?

Lees ook ons artikel: het is maar werk.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

6 Reacties

  1. An de Jong

    Herkenning wel in 1 -> maar daarnaast heb ik de vraag: waarom moet het perse voor jezelf, als ondernemer? ik wil helemaal geen zelfstandige zijn. Ik heb ouders die beide zelfstandige waren, en ik voel totaal die behoefte niet. Maar wat meer passie in mijn werk/werk dat op mijn persoonlijkheid zou aansluiten zou ik natuurlijk wel fijn vinden, ook als is het voor een baas.

    Antwoord
    • Alex

      Inderdaad. Hetzelfde hier.

      Antwoord
  2. Wieteke

    Gefeliciteerd met je verjaardag, Bas! 42 jaar, net als ik. Ik ben best een beetje afgunstig dat het jou inmiddels wel is gelukt om jouw bestemming te vinden. Dat zou ik zelf ook graag willen, al weet ik dat ik mijzelf jarenlang op een zijspoor heb gezet ‘ in het belang van de kinderen’ Tja, argument 2, 4, 6 en 7. gaan voor mij op. Het gaat erom dat ik de bedoeling van mijn leven zoek. Ik ben aan zet om die te vinden en vanuit die grondhouding te bepalen op welke manier ik de tweede helft van mijn (werkzame) leven wil besteden. Dat kan uiteindelijk resulteren in een beroep, (roeping) of vrijwilligerswerk, loondienst of zelfstandige. Dat maakt mij (nu nog) niet zo veel uit. Ik ga wel alvast oriënteren op de KvK-dag voor starters, omdat ik wil snappen welke stappen in praktisch moet zetten. Maar eerst is er de HAM-vraag: wie ben ik en wat kom ik doen op deze wereld? Dan pas ga ik me druk maken over wat ik later wil worden: wat dat ben ik als het goed is al, alleen weet ik het nog niet:-)
    Ik ben opgeleid als leerkracht basisonderwijs, heb lesgegeven aan de bovenbouw en Nederlandse Taal aan expats. Ben directiesecretaresse geweest, projectondersteuner, redactisch medewerker, sjabloon- en huisstijlbeheerder en tegenwoordig tekstschrijver, voice-over in opleiding, zangeres, moeder en mantelzorger. Ergens gaan die zaken samenvallen met de kwaliteiten die ik heb en de leerschool die ik heb doorlopen.

    Antwoord
    • An VO

      Ook ik ben zo goed als 42 Wieteke (net als Bas morgen jarig). De vragen die we ons stellen hebben duidelijk met de leeftijd te maken. Alleen had ik deze vragen al wel langer, alleen komt meer en meer het besef dat je er ook wat mee moet, dat je het niet voor je kan blijven uitschuiven.

      Antwoord
  3. wesley

    Hallo Bas,

    Ik kan mij vinden in 6 en 7. Vol op ideeën en stapels papier en kladjes met info verdeeld over mijn bureau. Op een of andere manier blijft het steeds net te lang liggen en word de e energie die ik eerst had minder, tot ik er weer mee aan de slag ga en het weer niet op kan en met twintig dingen tegelijkertijd bezig ben. Ik vermoed dat het mij ontbreekt aan structuur waardoor ik overzicht verlies. Ik moet meer werken met kleinere subdoelen om overzicht te bewaren. tevens kan ik mij ook goed bezig houden met vragen waarop nog geen antwoord is en pas zullen komen als ik de stap heb gezet. Verloren energie maar het gebeurd.

    Antwoord
  4. Jos

    Hallo Bas, ik kan me vinden in argumenten 2, 4, 6 en 7. Het afgelopen jaar ben ik drie keer van werkgever veranderd en 3 weken gelden heb ik mijn baan opgezegd. Ik zit dus zonder werk en heb dus voldoende tijd om me te oriënteren op mijn volgende stap. Maar juist het oriënteren vind ik zo moeilijk. Als zelfstandige beginnen is zeker een optie maar ik weet niet waarin. Als financieel consultant, als zzp-er uitbesteden voor financiële klussen of word ik juist gelukkig van een meer praktische baan? Een combi van voorstaande voelt op dit moment het beste, het is immers heerlijk om elke dag wat anders te doen. Of is omscholing naar coach of mediator juist iets voor mij? IK weet niet wat ik wil. Groetjes Jos

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This