door Bas

Geschreven op 10 februari 2020

Het roer omgooien. Hoe doen we dat?

De afgelopen jaren heb ik superveel mensen gesproken die het roer radicaal om hebben gegooid en voor zichzelf en hun eigen geluk hebben gekozen. Ik heb dat vaak van de zijlijn mee mogen maken of een actievere rol in hun proces mogen spelen, bijvoorbeeld voor de deelnemers van onze trajecten.

Met wat uitzonderingen hier en daar is er toch een duidelijke rode draad te vinden in al hun verhalen. Een heel opvallend inzicht wil ik graag met je delen in deze blog.

Ik wil mijn leven omgooien

Over het algemeen voelden ze zich ontevreden met hun oude leven en hadden sterk het gevoel dat ze al jaren een leven leidden wat helemaal niet paste. Vaak zaten ze vast in hun werk.

Maar vast in de ratrace van het leven bleven ze maar doorgaan ondanks alle stress en lichamelijke klachten die ze wel voelden maar subtiel ontkenden. Ze voelden de onrust omdat ze meer van waarde wilden zijn voor hun omgeving en voor de maatschappij. Het diepe verlangen naar meer impact kwam steeds meer naar de oppervlakte. De drang om het roer om te gooien werd steeds groter.

Je leven veranderen

Angst voor verandering

En toch kwamen ze lange tijd niet in actie. Uitstelgedrag en zelfsabotage was aan de orde van de dag. Hun brein haalde van alles uit de kast om maar vast te blijven zitten op de gebaande paden die zij tot nu toe hadden gelopen. Want dat was bekend en veilig. Ze bleven vaak steken in oude patronen, angsten en beperkende overtuigingen, zoals:

De rekeningen moeten wel betaald worden

Ik moet mijn gezin onderhouden

Wat als mijn familie of vrienden afstand van me nemen als ik voor mijn eigen geluk kies?

Misschien wil mijn partner me straks niet meer als ik een ander leven ga leiden.

Stel dat ik niet genoeg inkomen vergaar als ik kies voor mijn passie.

Heb ik wel het talent en de vaardigheden in huis heb om dat te doen wat ik het liefste wil?

Wel of niet het roer omgooien?

Ze voelden zich niet gemotiveerd om stappen te nemen, onzeker, gefrustreerd, futloos en moe.
Een vicieuze cirkel om je lekker op je bekende plek te houden en te blijven zitten waar je zit.

Totdat de situatie onhoudbaar werd en ze in een burn-out of andere situatie belanden waardoor de wel in beweging moesten komen. Ze trokken stoute schoenen aan en gooide het roer om. Achteraf gezien heeft de switch hen niet alleen een andere invulling van hun leven gegeven. De kwaliteit van leven veranderde ook drastisch en maakte van hen een energieker en gelukkiger mens maar ook een veel veerkrachtiger en sterker persoon.

Ze voelden zich:

Opgelucht

Zelfverzekerder

Positiever en enthousiaster

Aantrekkelijker

Meer aanwezig en leefden intenser

Dapper en sterk

Meer “in control”

Ze hadden veel meer vertrouwen in de toekomst en konden beter omgaan met tegenslagen.

En juist dat is heel opvallend.

Want door te kiezen voor een ander leven en de stappen zetten die daarvoor nodig waren, zijn bepaalde angsten ook werkelijkheid geworden.

Sommige relaties kwamen inderdaad in zwaar weer terecht en liepen in een aantal gevallen stuk. Vriendschappen verwaterden.

Soms was het in het begin ploeteren en hard werken voor een nieuwe inkomen.
Er was onzekerheid en onduidelijkheid of het allemaal wel zou gaan lukken.
De cashflow viel soms tegen, het geld stroomde niet bij iedereen zo binnen als voorheen.

Dat geldt zeker niet voor iedereen, ik ken genoeg succesverhalen.
Maar het begin kan lastig zijn. Soms moet je een paar stappen terug doen voordat je weer vooruit kunt. Het kan best zijn dat je een wat langere adem nodig hebt.

Juist door te doen en actie ondernemen groeit je zelfvertrouwen. Stilstand zorgt ervoor dat je je steeds meer en meer onzeker gaat voelen.

Het roer omgooien van je leven

Waarom je leven omgooien?

Het mooie is dat ik maar weinig mensen ken die echt spijt hebben van hun beslissing om het roer om te gooien. Ze zijn enorm gegroeid als mens en hebben een grote persoonlijke ontwikkeling doorgaan waar ze alleen maar beter uit zijn gekomen.

Je hoeft geen hoog salaris te hebben om je echt rijk te voelen.
Omdat jouw leven al zo vervuld raakt met zaken die er echt voor jou toe doen, hoef je jouw voldoening niet te halen uit dure merkkleding, grote huizen en dikke auto’s. Je kunt makkelijker genoegen nemen met minder en waardeert eerder wat je wel hebt. Dat grote huis kan nog steeds een droom van je zijn en ik moedig je vooral aan om deze na te jagen, maar het is geen noodzaak meer om gelukkig en succesvol te zijn.

Er is zo veel angst voor teleurstelling en tegenslagen. Vergeet niet dat je vaak veel sterker bent dan je denkt. Soms heb je die tegenslagen juist nodig om te groeien. En vaak kan je veel makkelijker omgaan met een teleurstelling dan je zou verwachten.

Zolang je de keuzes maakt die bij jou passen, die diep van binnen echt goed voelen, kun je heel veel aan. Je zult ervaren dat je leven meer in de juiste flow komt en dat je de juiste mensen en ervaringen aantrekt. Het zal je sterker en veerkrachtiger maken zodat je ook mee kunt bewegen op de golven van het leven als er minder fijne dingen gebeuren.

Welke keuze zou jij heel graag willen maken, maar bleef je tot nu tot steeds uitstellen? Deel het met ons in het commentaarveld hieronder!

In de volgende blog kijken we naar angst voor een onzekere toekomst.

Ook voor jou

Passie

Carrièreswitch maken in 10 stappen

Een carrièreswitch of loopbaanverandering doe je niet zomaar. Misschien...

Lees meer...

door Bas Smeets op 27 september 2022

Blog

Talenten ontdekken. Dat doe je met onze tips + vragen

Iedereen heeft talenten. Weet jij eigenlijk welke talenten jij hebt? En waarom...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Kennisbank

Loopbaanadviseur. Krijg weer energie uit je werk

Begin jij te merken dat je minder energie of voldoening uit je werk haalt?...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Pin It on Pinterest

Share This