door Bas

Geschreven op 1 oktober 2018

“Wat je straks gaat doen, moet aansluiten bij wie je bent”

 -Bas Smeets

Je wilt iets anders, dat is duidelijk. Iets dat je ook op lange termijn energie, voldoening en een gevoel van vrijheid gaat geven.

Maar wat dan en hoe dan… Je blijft twijfelen, want je bent immers geen 25 meer en kunt het je niet meer veroorloven om grote risico’s te nemen. Toch zal je je soms afvragen waarom twijfel ik toch zo? 

Ik ga je uitleggen waarom zoveel mensen jarenlang in zo’n situatie blijven zitten en wat jij kunt doen om dat te voorkomen.

Ik ga ervan uit dat het je doel is om een betekenisvol leven te gaan leiden dat je energie, voldoening en financiële vrijheid geeft.

Stoppen met twijfelen

De beste manier om dat voor elkaar te krijgen is door Jouw Unieke Bijdrage aan de wereld te ontdekken en te leven. 

Want uiteindelijk word je langdurig gelukkig en verdien je een inkomen door een positieve bijdrage te leveren aan het leven van anderen. Een positieve bijdrage lever je meestal door een probleem of uitdaging van iemand op te lossen.

Ok, maar waarom is het zo lastig om erachter te komen wat jouw unieke talenten & unieke bijdrage aan de wereld dan zijn EN het ook nog eens durven doen?

Waarom twijfel je

De verkeerde vraag

De reden waarom de meeste mensen er niet achter komen wat ze echt zouden willen of het niet doen is omdat ze zich vooral de vraag stellen ‘Wat moet ik doen?’ of ‘Wat kan ik anders?’.

De reden waarom er geen antwoord komt of veel twijfel blijft, is omdat de vraag gesteld wordt vanuit de identificatie met je huidige levens- en werkervaring.

We identificeren onszelf namelijk vaak met onze baan, onze kennis en (sociale) rollen die we in ons leven gespeeld hebben.

Als bijvoorbeeld een accountmanager of leraar zich afvraagt: “Wat moet ik doen?” of “Wat kan ik anders?” zal hij deze vraag bijna altijd stellen vanuit de identificatie met zijn werk.

 ‘Ik ben accountmanager, wat kan ik anders’?

 ‘Ik ben leraar, wat kan ik anders’?

Zo lang je je echter identificeert met een oude rol gebeuren er 2 dingen:

  1. Het onbewuste deel van je brein zal je gedachten saboteren en verandering tegenhouden. Want loslaten van het bekende (wie je bent) voelt onveilig en onzeker.
  2. Je kunt jezelf moeilijk iets zien doen dat niet binnen het kader van die oude rol past.

Denk hier voor jezelf eens over na, zodat je dit echt gaat begrijpen.

Waar we eerst aan moeten werken, voordat we erachter komen wat we echt willen, is het loslaten van de identificatie met onze oude rollen.

Twijfelen over je volgende stap

Wie ben je zonder je (werk)verleden en sociale conditionering? Wat blijft er dan over?

Zolang je geen absolute helderheid hebt over wie je echt bent, wat jouw unieke aangeboren talenten en bijdrage aan de wereld zijn, blijf je vastlopen in het ‘doen’, omdat het niet congruent is met wie je bent.

We werken in onze #BeFirst Methode vanuit de aanname dat onze externe werkelijkheid een reflectie is van onze diepste overtuigingen over wie we zijn.

Daarom ligt de basis van alles in het ontdekken van wie we echt ZIJN, voordat we iets gaan DOEN.

Wat je straks gaat doen, moet immers aansluiten bij wie je bent. 

Klinkt logisch. 

De uitdaging die we allemaal hebben is dat we door onze moderne en snelle wereld gewend geraakt zijn aan ‘instant gratification’. 

We willen snel resultaat en liefst op een gemakkelijke manier die weinig inspanning kost. 

Want we hebben het druk…

Dus zoeken we een ‘quick fix’.

We doen wellicht allemaal testjes online of volgen een workshop over het ontdekken van onze talenten of onze passie. 

Maar de realiteit is: daarna gebeurde er niets en je ging gewoon weer verder in je oude bekende leventje. 

Waarom? Omdat wat je ontdekte niet vanuit je kern kwam. Het sluit niet aan bij je huidige identiteit en je bleef je wellicht afvragen: ‘Hoe weet ik dan zeker dat ik nu wel de juiste keuze maak en ga slagen?’

Twijfel carrièreswitch

Een veel betere manier: De #BeFirst Methode

Stel je een ijsberg voor, die voor 90% onder de wateroppervlakte ligt.

Die 10% die boven het water uitstijgt, dat is jouw ‘denken’, jouw ‘bewuste mind’ die op logisch niveau probeert oplossingen te vinden.

De antwoorden op de vragen wie je nou echt bent, wat jouw unieke talenten & unieke bijdrage zijn, bevinden zich echter onder water.

Zo lang je geen Helderheid hebt in die basis, blijft het stormachtig aan de top.

Die diepe overtuigingen over wie we denken dat we zijn liggen onder oppervlakte.

De #BeFirst Methode die we ontwikkeld hebben bestaat uit 2 fases: #BE en #DO

#BE gaat over jou, over het creëren van absolute Helderheid, Zekerheid en een Plan van Aanpak.

#DO gaat over je toekomstige business. Hier ga je pas opstarten als ondernemer en de juiste marketing & sales strategie implementeren om de juiste klanten aan te trekken waar jij mee wilt werken.

Wanneer je #BE en #DO met elkaar combineert dan ervaar je wat we noemen het Impact Effect.  

Je hebt allebei nodig om een Impact te kunnen maken in de wereld, waardoor je een betekenisvol leven kunt leiden door een grote bijdrage te leveren en daar ook nog eens goed voor betaald gaat worden.

Als je alleen het #BE stuk helder hebt, dan heb je niet de vaardigheden om op de juiste manier jouw doelgroep te bereiken en zo Jouw Unieke Bijdrage om te zetten naar een goed inkomen.

Ben je alleen maar met #DO bezig, dan is de kans dat je vroeg of laat vastloopt ontzettend groot, omdat je over alles blijft twijfelen en je eigen brein je tegenhoudt, vooral als het even tegen zit.

Maar wanneer je de #BeFirst Methode volledig implementeert, dan gebeurt er iets magisch.

Je ondergaat een persoonlijke transformatie naar wie je dacht dat je was naar wie je ECHT bent. Je komt in je flow en alles lijkt opeens op zijn plek te vallen.

 Aan de slag!

Als laatste een vraag aan jou: Als alles mogelijk zou zijn, waarmee zou jij dan een Impact willen maken in de wereld? Deel het met me in het commentaarveld hieronder!

Ook voor jou

Ondernemen

Voor het eerst personeel aannemen

Veel startende ondernemers beginnen hun bedrijf alleen, maar na een tijdje kun...

Lees meer...

door Bas Smeets op 28 november 2022

Kennisbank

Financieel plan

Je wil binnenkort je eigen bedrijf starten maar hebt een financiering nodig?...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Ondernemen

Beginnen met ondernemen

Wil jij beginnen met ondernemen en weet je niet waar je moet beginnen? In dit...

Lees meer...

door Bas Smeets op 20 november 2022

Pin It on Pinterest

Share This