Waarom twijfel ik

1 oktober 2018

“Wat je straks gaat doen, moet aansluiten bij wie je bent”

 -Bas Smeets

Je wilt iets anders, dat is duidelijk. Iets dat je ook op lange termijn energie, voldoening en een gevoel van vrijheid gaat geven.

Maar wat dan en hoe dan… Je blijft twijfelen, want je bent immers geen 25 meer en kunt het je niet meer veroorloven om grote risico’s te nemen. Toch zal je je soms afvragen waarom twijfel ik toch zo? 

Ik ga je uitleggen waarom zoveel mensen jarenlang in zo’n situatie blijven zitten en wat jij kunt doen om dat te voorkomen.

Ik ga ervan uit dat het je doel is om een betekenisvol leven te gaan leiden dat je energie, voldoening en financiële vrijheid geeft.

Stoppen met twijfelen

De beste manier om dat voor elkaar te krijgen is door Jouw Unieke Bijdrage aan de wereld te ontdekken en te leven. 

Want uiteindelijk word je langdurig gelukkig en verdien je een inkomen door een positieve bijdrage te leveren aan het leven van anderen. Een positieve bijdrage lever je meestal door een probleem of uitdaging van iemand op te lossen.

Ok, maar waarom is het zo lastig om erachter te komen wat jouw unieke talenten & unieke bijdrage aan de wereld dan zijn EN het ook nog eens durven doen?

Waarom twijfel je

De verkeerde vraag

De reden waarom de meeste mensen er niet achter komen wat ze echt zouden willen of het niet doen is omdat ze zich vooral de vraag stellen ‘Wat moet ik doen?’ of ‘Wat kan ik anders?’.

De reden waarom er geen antwoord komt of veel twijfel blijft, is omdat de vraag gesteld wordt vanuit de identificatie met je huidige levens- en werkervaring.

We identificeren onszelf namelijk vaak met onze baan, onze kennis en (sociale) rollen die we in ons leven gespeeld hebben.

Als bijvoorbeeld een accountmanager of leraar zich afvraagt: “Wat moet ik doen?” of “Wat kan ik anders?” zal hij deze vraag bijna altijd stellen vanuit de identificatie met zijn werk.

 ‘Ik ben accountmanager, wat kan ik anders’?

 ‘Ik ben leraar, wat kan ik anders’?

Zo lang je je echter identificeert met een oude rol gebeuren er 2 dingen:

  1. Het onbewuste deel van je brein zal je gedachten saboteren en verandering tegenhouden. Want loslaten van het bekende (wie je bent) voelt onveilig en onzeker.
  2. Je kunt jezelf moeilijk iets zien doen dat niet binnen het kader van die oude rol past.

Denk hier voor jezelf eens over na, zodat je dit echt gaat begrijpen.

Waar we eerst aan moeten werken, voordat we erachter komen wat we echt willen, is het loslaten van de identificatie met onze oude rollen.

Twijfelen over je volgende stap

Wie ben je zonder je (werk)verleden en sociale conditionering? Wat blijft er dan over?

Zolang je geen absolute helderheid hebt over wie je echt bent, wat jouw unieke aangeboren talenten en bijdrage aan de wereld zijn, blijf je vastlopen in het ‘doen’, omdat het niet congruent is met wie je bent.

We werken in onze #BeFirst Methode vanuit de aanname dat onze externe werkelijkheid een reflectie is van onze diepste overtuigingen over wie we zijn.

Daarom ligt de basis van alles in het ontdekken van wie we echt ZIJN, voordat we iets gaan DOEN.

Wat je straks gaat doen, moet immers aansluiten bij wie je bent. 

Klinkt logisch. 

De uitdaging die we allemaal hebben is dat we door onze moderne en snelle wereld gewend geraakt zijn aan ‘instant gratification’. 

We willen snel resultaat en liefst op een gemakkelijke manier die weinig inspanning kost. 

Want we hebben het druk…

Dus zoeken we een ‘quick fix’.

We doen wellicht allemaal testjes online of volgen een workshop over het ontdekken van onze talenten of onze passie. 

Maar de realiteit is: daarna gebeurde er niets en je ging gewoon weer verder in je oude bekende leventje. 

Waarom? Omdat wat je ontdekte niet vanuit je kern kwam. Het sluit niet aan bij je huidige identiteit en je bleef je wellicht afvragen: ‘Hoe weet ik dan zeker dat ik nu wel de juiste keuze maak en ga slagen?’

Twijfel carrièreswitch

Een veel betere manier: De #BeFirst Methode

Stel je een ijsberg voor, die voor 90% onder de wateroppervlakte ligt.

Die 10% die boven het water uitstijgt, dat is jouw ‘denken’, jouw ‘bewuste mind’ die op logisch niveau probeert oplossingen te vinden.

De antwoorden op de vragen wie je nou echt bent, wat jouw unieke talenten & unieke bijdrage zijn, bevinden zich echter onder water.

Zo lang je geen Helderheid hebt in die basis, blijft het stormachtig aan de top.

Die diepe overtuigingen over wie we denken dat we zijn liggen onder oppervlakte.

De #BeFirst Methode die we ontwikkeld hebben bestaat uit 2 fases: #BE en #DO

#BE gaat over jou, over het creëren van absolute Helderheid, Zekerheid en een Plan van Aanpak.

#DO gaat over je toekomstige business. Hier ga je pas opstarten als ondernemer en de juiste marketing & sales strategie implementeren om de juiste klanten aan te trekken waar jij mee wilt werken.

Wanneer je #BE en #DO met elkaar combineert dan ervaar je wat we noemen het Impact Effect.  

Je hebt allebei nodig om een Impact te kunnen maken in de wereld, waardoor je een betekenisvol leven kunt leiden door een grote bijdrage te leveren en daar ook nog eens goed voor betaald gaat worden.

Als je alleen het #BE stuk helder hebt, dan heb je niet de vaardigheden om op de juiste manier jouw doelgroep te bereiken en zo Jouw Unieke Bijdrage om te zetten naar een goed inkomen.

Ben je alleen maar met #DO bezig, dan is de kans dat je vroeg of laat vastloopt ontzettend groot, omdat je over alles blijft twijfelen en je eigen brein je tegenhoudt, vooral als het even tegen zit.

Maar wanneer je de #BeFirst Methode volledig implementeert, dan gebeurt er iets magisch.

Je ondergaat een persoonlijke transformatie naar wie je dacht dat je was naar wie je ECHT bent. Je komt in je flow en alles lijkt opeens op zijn plek te vallen.

 Aan de slag!

Als laatste een vraag aan jou: Als alles mogelijk zou zijn, waarmee zou jij dan een Impact willen maken in de wereld? Deel het met me in het commentaarveld hieronder!

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

12 Reacties

  1. Ester

    Ik zou mijn geweldige ideeën echt gaan uitvoeren. Ik zou anderen bewust willen maken van hun (vaak mooie) leven en onze mooie wereld. Ik zou dit ook onze kinderen mee willen geven en hen leren hoe ze anderen kunnen helpen.
    Ik zou een voetprint willen achterlaten.

    Antwoord
  2. Concet

    Ik zou geen onzekerheid voelen en mijn hart volgen. Ik zou mensen motiveren en enthousiasmeren, mensen bewust maken dat goed doen begint bij jezelf.

    Antwoord
  3. Jolanda

    Ik zou een licht zijn…..

    Antwoord
    • Remy

      Ik zou uit volle overtuiging, volledig vertrouwend op mijn gevoel – zonder missionaris te zijn en ongevraagd advies te geven – mijn bijdrage op een sociaal verantwoorde, `niet natuur belastende`, respectvolle, oprechte, authentieke en intergere manier met de mensen die ervoor openstaan willen delen.

      Antwoord
  4. Hilko

    Ik zou mensen richting willen geven, willen challengen/uitdagen, een spiegel voorhouden, het leven niet te serieus te nemen, te genieten van de mooie dingen in het leven, het avontuur aan te gaan. Geniet van het leven want het duurt maar even. Mensen de dag van hun leven geven!

    Antwoord
  5. Metha

    Heel concreet:

    Ik zou een verzoek doen aan de wereld om, een ieder die in staat is, 1 eenzaam iemand in zijn/haar omgeving frequent aandacht te geven.

    Ik zou alle weeskinderen een thuis willen bieden.

    Ik zou een Stichting willen oprichten en alle miljonairs in de wereld willen verplichten een donatie te doen om armoede te bestrijden. Uiteraard zal ik er persoonlijk op toezien dat dit geld terecht komt, daar waar het nodig is.

    Ik zou een uitvinding hebben ontwikkeld die alle kankersoorten kan genezen zonder pijn en een goede kwaliteit van leven.

    Ik zou mijn hart volgen, de wereld over gaan, mensen ontmoeten en hulp bieden waar nodig.

    Antwoord
  6. jerry

    Ik ga reizen organiseren voor anderen

    Antwoord
  7. Miranda

    Ik zou licht willen brengen daar waar het donker is.
    Ik zou mensen bewust willen maken van dat wat er al in hen aanwezig is. De kracht, de liefde om te gaan stralen. Van daaruit keuzes leren maken voor goede voeding, rustmomenten, reflectie, beweging… Helpen om mensen weer op te laden.

    Antwoord
  8. Ronald

    Ik ben van mening dat het woord “ziekte” enkel bestaat voor werkgelegenheid en vaak een andere oorzaak heeft dan een medische of een die door anderen eraan gelinkt word. Hierbij is het onterecht om te werken met vingerwijzingen of termen als “schuld” of “dader”. Als eenieder zich hiervan bewust zou zijn zag de wereld er verdraagzamer uit. Ik zoek al jaren naar manieren om dit kenbaar te maken zonder te verzanden in strafzaken of demonstraties in welke vorm of mate dan ook.

    Antwoord
    • Mirjam

      Ik zou zoveel mogelijk dieren een zo goed en mooi mogelijk leven willen geven..

      Antwoord
  9. Yarick

    Ik zou kunst, beelden, illustraties, gedichten en verhalen willen maken vanuit mijn ziel. Werk dat mensen raakt. Waar ze om moeten lachen en soms ook huilen, wat herkenning en erkenning geeft en het gevoel niet alleen te staan

    Antwoord
  10. Wendy

    ik zou jongeren die vastlopen op school/thuis omdat ze als “lastig”worden ervaren graag willen helpen door middel van praten en de natuur opzoeken. een soort reis naar jezelf maken, back to basic, wat heb je eigenlijk nodig.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This