Werkstress herkennen, voorkomen en verminderen

20 maart 2022

We hebben allemaal wel eens last van werkstress, maar sommigen gaan er beter mee om dan anderen. Wil je weten hoe jij op een gezonde manier van werk stress af komt? Lees dan verder. 

Ben je van nature een stresskip en gevoelig voor werkstress? Dan is het belangrijk om hier iets aan te doen. Hier lees je hoe je op een gezonde manier omgaat met stress op het werk.

Wat is werkstress?

Werkstress is een vorm van stress die veroorzaakt wordt door je werk of door bepaalde terugkerende werksituaties. Werk dat niet bij je past of collega’s of een baas die teveel van je vragen zijn veelvoorkomende oorzaken van stress op het werk. Maar ook persoonlijke problemen kunnen aanleiding geven tot stressklachten op het werk.

Een leven zonder stress is een utopia, wel is het belangrijk dat je op tijd stappen neemt om je werkstress te verminderen als je merkt dat je té vaak last hebt van een gestrest en opgejaagd gevoel. Niet alleen omdat je dan beter en langer je werk kunt blijven doen, maar ook omdat het gezonder voor je is. Langdurig blootstaan aan stress kan namelijk ernstige lichamelijke en psychische gevolgen hebben zoals een burn-out of erger.

Omdat stressgerelateerde klachten de neiging hebben om zich gedurende langere tijd te openbaren komen veel mensen er helaas vaak te laat achter dat ze teveel stress hebben en blijven daardoor te lang doorlopen met door hun werk veroorzaakte stressklachten en lopen zo sneller tegen een burn-out aan.

Werkstress herkennen bij jezelf en anderen

werkstress klachten

Werkstress tegengaan begint bij het herkennen ervan. Dit klinkt eenvoudiger dan het is, want iedereen is anders en reageert daardoor ook anders op stress. Ook zijn de symptomen niet altijd makkelijk herkenbaar als stress gerelateerd en bovendien is het op sommige werkplekken niet zo vanzelfsprekend om erover te praten.

Toch geven we (meestal onbewust) bepaalde lichamelijke en psychische signalen af waaraan je merkt dat de stress jou of je collega’s teveel wordt. Veelvoorkomende psychische klachten en signalen zijn onder andere:

Psychische klachten door werkstress

 • Angst en prikkelbaarheid
 • Somberheid en piekeren
 • Emotionele instabiliteit
 • Het plezier in dingen kwijtraken
 • Negatieve gevoelens
 • Neiging tot afzonderen
 • Concentratieproblemen en vergeetachtigheid

Lichamelijke klachten door werkstress

 • Slaapproblemen
 • Hartkloppingen
 • Hoofdpijn, nekpijn en rugpijn
 • Buikpijn, maagpijn en darmklachten
 • Vermoeidheid

Werkstress kan zich ook uiten in bepaald gedrag

Wanneer je bij jezelf een aantal klachten uit het lijstje herkent dan wordt het tijd om je af te vragen of je stress nog wel gezond is of dat je er misschien iets aan moet gaan doen om erger te voorkomen zoals een burn-out.

Hoe kun je werkstress voorkomen? 5 tips

hoe voorkom je werkstress

Gebruik de volgende 5 tips om werkstress te voorkomen en een burn-out op afstand te houden.

Tip 1: Ontspan

Zorg dat je voldoende tijd maakt om te ontspannen en geef jezelf, hoe je druk je ook bent toestemming om even helemaal niks te doen. Een wandeling maken of een warm bad nemen, maar ook meditatie of ademhalingsoefeningen zijn bewezen manieren om stress te voorkomen.

Let er ook op dat je voldoende nachtrust krijgt. Te weinig en slapen en een onregelmatig slaappatroon zijn belangrijke veroorzakers van stressklachten en kunnen sneller leiden tot een burn-out.

Tip 2: Beweeg voldoende

Al voel je je door je stress al moe genoeg, toch is regelmatig sporten een manier om stress te verminderen. Je zult merken dat je van 30 minuten lichte inspanning (wandelen, zwemmen, yoga) al enorm opknapt. Let wel op dat je niet overdrijft, want te veel sporten werkt juist weer averechts.

Tip 3: Grenzen stellen

Ook al zou je overal ja op willen zeggen en elke uitdaging aan gaan: dat gaat hem niet worden. Daarom is het belangrijk om je grenzen te kennen en die op tijd aan te geven. Dat betekent dat je soms nee moet zeggen, maar daar krijg je soms ook weer iets voor terug: rust in je hoofd of meer ruimte en tijd voor iets anders.

Tip 4: Prioriteiten bepalen

Je prioriteiten bepalen is net als grenzen stellen een manier om je leven (en to-dolijst) overzichtelijk te houden. Besef dat niet elk project of klus een spoedgeval is dat gisteren af had moeten zijn, hierdoor voorkom je een burn-out.

Tip 5: Doe iets aan de oorzaak

Probeer erachter te komen wat jouw grootste stressoren zijn. Als je weet waar jouw werkstress vandaan komt, kun je op tijd ingrijpen en je patronen veranderen. Dit kunnen ook privé omstandigheden zijn.

Werkstress verminderen doe je zo. 5 tips

werkstress verminderen

Nooit meer last hebben van werkstress is misschien niet heel realistisch. Er zijn altijd wel stressvolle perioden, maar met onderstaande tips houd je je stresslevels wel onder controle. En houd je een burn-out op afstand.

Tip 1: Delegeren

Als controlfreak houd je natuurlijk graag de touwtjes in handen, maar toch is het verstandig om sommige taken te delegeren en wat druk van de ketel te halen. Vooral als je ziet dat je collega’s of werknemers het veel minder druk hebben dan jij en maar half zo gestresst zijn.

Tip 2: Keuzes maken

Door de juiste keuzes te maken kom je minder snel terecht in situaties die je ongezonde stress bezorgen. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar door het bewust te trainen gaat het vanzelf makkelijker.

Tip 3: Ontslag nemen

Je lichaam weet al eerder dan jij dat je werk doet, wat niet (meer) bij je past. Kies dan voor jezelf, neem ontslag en zoek iets dat beter bij je past. Je kunt van baan veranderen, of eindelijk voor jezelf beginnen met iets dat aansluit bij je passies. 

Tip 4: Zelfvertrouwen vergroten

Zelfvertrouwen zorgt voor een gevoel dat je de hele wereld aankunt, terwijl een slecht zelfbeeld juist stress veroorzaakt doordat je aan alles en vooral jezelf twijfelt. Het vergroten van je zelfvertrouwen is dan ook een goed begin als je minder werkstress wilt.

Tip 5: Praat erover

Over je stress praten met iemand die je vertrouwt, lucht vaak al heel erg op. Bovendien heeft iemand anders ook een heel ander perspectief op jouw situatie wat je weer vooruit kan helpen. Een goed gesprek met iemand met een luisterend oor houdt een burn-out beter op afstand.

Mogelijke oorzaken van werkstress

oorzaken van werkstress

Niet iedereen krijgt werkstress van dezelfde dingen. Toch zijn er wel een aantal verschillende oorzaken aan te wijzen die zorgen voor stress op het werk.

Je volgt je passie niet

Door het (werkende) leven te gaan zonder je passie te volgen zorgt ervoor dat je op de automatische piloot staat. Je doet werk waar je weinig voldoening en zingeving uit haalt, laat staan dat het je energie geeft. Op lange termijn maakt dit je steeds ongelukkiger en uiteindelijk kom je in een negatieve spiraal terecht waar je alleen maar meer stress van krijgt. 

Werk dat niet bij je past

Het is duidelijk dat werk dat te hoog gegrepen is stress kan veroorzaken, maar ook te makkelijk werk zonder uitdaging is niet goed voor je. Als je het gevoel hebt dat je vastzit in een verkeerde baan probeer dan te onderzoeken of je een nieuwe richting in kunt slaan, zelfs of misschien juist als je bang bent om iets anders te ondernemen.

Faalangst

Gezonde spanning voordat je een prestatie moet leveren is geen probleem, maar constante druk voelen en bang zijn dat je niet goed genoeg bent zorgt voor onnodige spanning en stress.

Je wilt alles perfect doen

Net als bij faalangst is een drive om een goede prestatie te willen leveren heel normaal, maar wanneer je áltijd last hebt van perfectionisme wordt het ongezond. In de meeste gevallen is goed ook al goed genoeg. Bovendien bestaat perfectie niet.

Teveel hooi op je vork nemen/geen nee durven zeggen

Jezelf teveel belasten door ja te zeggen op alles is een garantie voor werkstress. Je presteert het best en voelt je het gelukkigst als je jezelf optimaal belast: dus als je niet teveel maar ook zeker niet te weinig doet.

Werksfeer of conflictsituaties

Sfeer, de één is er gevoelig voor en de andere doet het helemaal niks. Maar als jij gevoelig bent voor een negatieve (werk)sfeer of het moeilijk vindt om lastige situaties aan te gaan dan kan dit een grote bron van stress voor je zijn.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This