Zingeving werk

5 mei 2023

Vroeger was werk vooral gericht op het verdienen van geld en was zingeving minder belangrijk. Ondertussen is er veel veranderd. Werk betekent idealiter meer dan alleen een goed inkomen. Mensen zijn op zoek naar werk dat voldoening geeft. Lees hieronder wat dit inhoudt en wat je kunt doen als werknemer of werkgever om zingeving in werk te realiseren.

Wat betekent zingeving?

Zingeving is het proces waarbij iemand betekenis geeft aan zijn of haar leven en/of de wereld om zich heen. Het gaat om het zoeken naar een doel, richting of zingeving in het leven en het ervaren van een gevoel van voldoening en zinvolheid.

Zingeving is vaak verbonden met persoonlijke waarden, overtuigingen en doelen en kan verschillende vormen aannemen, zoals het vinden van betekenis in werk, relaties, hobby’s, religie of spiritualiteit. Voor veel mensen is het vinden van zingeving een belangrijk aspect van het welzijn en geluk.

Zingeving in je werk

werk en zingeving

Zingeving in je werk gaat over het vinden van zingeving en voldoening in wat je doet om je brood te verdienen. Het houdt in dat je werk niet alleen een manier is om geld te verdienen, maar dat het ook voldoening geeft omdat het aansluit bij je persoonlijke waarden, interesses en doelen.

Mensen die betekenis in hun werk ervaren, hebben het gevoel dat ze een bijdrage leveren aan iets dat belangrijk is en dat hun werk er echt toe doet. Het kan verschillende vormen aannemen. Waar word jij blij van? Het helpen van anderen, het bijdragen aan een betere wereld, het ontwikkelen van jezelf of het creëren van iets nieuws?

Het is ook mogelijk dat je werk niet direct gerelateerd is aan een hoger doel, maar dat je toch zingeving ervaart omdat je bijvoorbeeld trots bent op wat je doet, of omdat je een goed gevoel krijgt van het contact met collega’s of klanten.

Het vinden van zinvol werk kan bijdragen aan je persoonlijke groei en welzijn, en kan zelfs leiden tot een hogere mate van productiviteit en betrokkenheid bij je werk.

Zingeving terugvinden

Het vinden van zingeving in je werk kan een persoonlijke zoektocht zijn, maar er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Hier zijn een paar suggesties:

  1. Denk na over je persoonlijke waarden en interesses. Wat vind je belangrijk in het leven en welke onderwerpen spreken je aan? Zoek vervolgens naar manieren waarop je deze waarden en interesses in je werk kunt integreren.
  2. Praat met collega’s of een mentor over hoe zij zingeving vinden in hun werk. Misschien hebben zij ideeën of inzichten die je kunnen inspireren.
  3. Probeer nieuwe taken of verantwoordelijkheden op je werk uit, en kijk of deze je meer voldoening geven. Bijvoorbeeld door het nemen van leiderschap, het bijwonen van trainingen of het bijdragen aan een goed doel.
  4. Zoek naar manieren om meer betrokken te raken bij je werk en organisatie, bijvoorbeeld door het bijwonen van bedrijfsbijeenkomsten, het opzetten van een project of het opzetten van een mentorprogramma.
  5. Overweeg om vrijwilligerswerk of een hobby te beginnen die je interesseert en je meer voldoening geeft. Soms kan het hebben van een voldoening gevende activiteit buiten het werk om, helpen om meer voldoening uit je werk te halen.

Besef dat zingeving in werk niet altijd vanzelfsprekend is en dat het tijd en moeite kan kosten om het te vinden. Het kan nuttig zijn om geduldig te zijn en open te staan voor nieuwe mogelijkheden en ervaringen.

Wat kan een werkgever doen aan zingeving?

werkgever en zingeving

Niet alleen kun jij als werknemer ervoor zorgen dat je meer zingeving in je werk vindt, ook de werkgever kan hierbij helpen. Werkgevers hebben hier ook groot belang bij. Medewerkers die zingeving ervaren zijn niet alleen gemotiveerder en productiever, de kans dat iemand vertrekt wordt ook kleiner. Werkgevers kunnen de volgende dingen doen:

1. Weet wat je medewerkers belangrijk vinden in hun werk

Maak regelmatig tijd voor individuele gesprekken met medewerkers om te praten over wat hen drijft, wat hun doelen zijn en hoe hun werk past bij hun persoonlijke waarden en interesses. Hierdoor kunnen medewerkers zich meer betrokken voelen bij hun werk.

2. Medewerkers inzicht geven in het nut van hun werk

Laat bijvoorbeeld zien hoe hun werk bijdraagt aan de organisatiedoelen en hoe het bijdraagt aan de maatschappij of klanten. Dit kan medewerkers een gevoel van betekenis geven en laten zien hoe hun werk belangrijk is.

3. Geef complimenten als iets goed gaat

Wanneer medewerkers goed werk leveren, is het belangrijk om dit te erkennen en waarderen. Door regelmatig complimenten te geven, kunnen medewerkers meer zelfvertrouwen krijgen en gemotiveerd raken om door te gaan.

4. Taken geven die bij je passen

Als een leidinggevende taken geeft die passen bij de sterke punten en interesses van een medewerker, kan dit het gevoel van voldoening en zingeving in werk vergroten. Door medewerkers uit te dagen en te helpen hun vaardigheden te ontwikkelen, kunnen zij meer betrokken raken bij hun werk.

Zingeving ervaren op het werk, maar hoe?

zingeving in werk

Zingeving op het werk kan op verschillende manieren worden ervaren en er zijn verschillende manieren om ermee om te gaan. Hieronder staan enkele suggesties:

  1. Doe leuk werk waar je gepassioneerd over bent. Werk dat je interesseert en waar je van houdt, is een belangrijke bron om meer voldoening te ervaren in je werk.
  2. Maak verbinding met je collega’s. Het hebben van positieve relaties met anderen op het werk kan bijdragen aan een gevoel van verbondenheid en betrokkenheid bij je werk.
  3. Blijf leren en groeien. Door te blijven werken aan je vaardigheden en kennis, kun je meer voldoening ervaren in je werk en werk je aan je persoonlijke ontwikkeling.
  4. Zoek naar manieren om een bijdrage te leveren. Door werk te doen dat bijdraagt aan een hoger doel, zoals het helpen van klanten of het verbeteren van de maatschappij, kan je een gevoel van zingeving en vervulling ervaren.
  5. Houd een positieve mindset. Een positieve houding ten opzichte van je werk kan bijdragen aan een gevoel van voldoening. Richt je op de positieve aspecten van je werk en wees dankbaar voor de dingen die goed gaan.

Merk je dat je steeds vaker geen zin hebt om te werken? Het is belangrijk om jezelf af te vragen of je werk nog steeds past bij je persoonlijke waarden en interesses en of je misschien op zoek moet gaan naar een nieuwe uitdaging.

Hoe ga je om met tegenslagen?

Tegenslagen op het werk zijn onvermijdelijk en kunnen een uitdaging vormen voor ons welzijn en onze productiviteit. Het is belangrijk om op een constructieve manier met tegenslagen om te gaan. Hieronder staan enkele suggesties:

  1. Blijf kalm en neem de tijd om na te denken. Het is belangrijk om niet impulsief te handelen als we geconfronteerd worden met tegenslagen. Probeer kalm te blijven en neem de tijd om na te denken over de situatie en de mogelijke oplossingen.
  2. Zoek ondersteuning van collega’s. Het is goed om steun te zoeken bij mensen in jouw organisatie die je vertrouwt en die je kunnen helpen om de situatie vanuit een ander perspectief te bekijken. Bespreek de uitdaging en vraag om hun feedback en ideeën.
  3. Houd een positieve mindset. Hoewel het moeilijk kan zijn, is het belangrijk om een positieve houding te behouden en te focussen op oplossingen in plaats van op het probleem. Richt je op de zaken die wel goed gaan en kijk naar wat je kunt leren van de tegenslag.
  4. Maak een plan en onderneem actie. Als je eenmaal een idee hebt van hoe je de situatie kunt aanpakken, is het tijd om een plan te maken en actie te ondernemen. Breek het probleem op in kleinere stappen en focus op het bereiken van kleine successen.
  5. Leer van de tegenslag. Het is belangrijk om te leren van onze tegenslagen en ze in context te zien. Vraag jezelf af wat je kunt doen om in de toekomst beter voorbereid te zijn of om vergelijkbare situaties te voorkomen. Maak aantekeningen van wat je hebt geleerd en pas deze kennis toe in de toekomst.

Onthoud dat tegenslagen een normaal onderdeel zijn van het werk en dat we allemaal soms tegenslagen ervaren. Door deze uitdagingen op een constructieve manier aan te pakken, kun je groeien in je werk en je persoonlijke ontwikkeling.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This