Maak Jouw Impact

Ontslag nemen: Hier moet je op letten

16 januari 2021

Je wil ontslag nemen bij je huidige baan. Maar de stap om ontslag te nemen is best groot, en eigenlijk weet je niet zo goed hoe je dit aan moet aanpakken. 

Wat zijn eigenlijk de  regels omtrent ontslag nemen? Moet je het je baas persoonlijk vertellen, of doe je het schriftelijk? Hoe zit het met eventuele uitkeringen, en wat als je ontslag wil nemen terwijl je ziek bent? 

In dit artikel lees je welke stappen je moet nemen om professioneel ontslag te nemen en waar je dan allemaal rekening mee moet houden. Als je op een goede manier ontslag neemt kun je zonder rancune de deur achter je dichttrekken, en met een schone lei aan je nieuwe toekomst en nieuwe uitdagingen te beginnen. 

Inhoudsopgave

  1. 5 Redenen voor ontslag nemen
  2. Hier moet je op letten bij ontslag nemen
  3. Administratieve zaken die komen kijken bij ontslag
  4. Stappenplan om professioneel ontslag te nemen
  5. Vragen FAQ

5 Redenen voor ontslag nemen

redenen om ontslag te nemen

Je baan opzeggen doe je niet zomaar. Meestal ligt daar een goede reden aan ten grondslag. Heb jij genoeg aanleiding om je baan vaarwel te zeggen? Hier volgen 5 redenen waarom je ontslag zou kunnen nemen: 

1. Ik start een eigen bedrijf

Omdat je een eigen bedrijf gaat starten besluit je ontslag te nemen. Eigen baas zijn en daardoor meer vrijheid hebben om dat te doen waar jij goed in bent, dat is wat je wil. En om succesvol ondernemer te worden heb je al je tijd nodig om je op je eigen zaak te focussen.

2. Ik heb het niet meer naar mijn zin

Je kunt ook ontslag nemen omdat de werkdagen allemaal op elkaar lijken. Die leuke collega’s waar je zo goed mee op kon schieten zijn allemaal vertrokken, of je werkzaamheden zijn minder leuk dan voorheen. Oftewel: je hebt het gewoon niet meer naar je zin in. Tijd voor iets nieuws! 

3. Ik heb een nieuwe baan gevonden

Als je een nieuwe baan hebt gevonden is dat natuurlijk een prima reden om ontslag te nemen. Misschien heb je de baan wel in je schoot geworpen gekregen, omdat een vriendin je naar voren schoof bij haar werkgever toen er een mooie positie vrij kwam. Misschien was je al een tijdje op zoek naar iets anders. Hoe dan ook, tijd om je huidige baan vaarwel te zeggen en per direct ontslag nemen. 

4. Ik heb bij mijn huidige baan geen doorgroeimogelijkheden

Je hebt je al in verschillende posities bewezen, maar nu zijn er echt geen doorgroeimogelijkheden meer. Het gebrek aan toekomstperspectief kan best demotiverend zijn. Op zich bevalt je baan je wel, maar je ziet jezelf dit werk over -pak ‘m beet- vijf jaar niet nog steeds doen. En toch is dat wat er staat te gebeuren als je geen ander werk zoekt. Ontslag nemen en je baan opzeggen dus. 

5. De sfeer bij mijn huidige baan bevalt mij niet

Als je niet goed kunt opschieten met je collega’s, het gevoel hebt dat er op je wordt neergekeken, of als er om je heen continue geruzied wordt werkt dat natuurlijk niet lekker. Bevalt de sfeer op je werk je niet en kun je er niets aan veranderen? Dan is ontslag nemen een goede optie.

Hier moet je op letten bij ontslag nemen

zelf ontslag nemen

Als je op het punt staat om ontslag te nemen is het verstandig om niet halsoverkop te handelen. Het is voor iedereen beter als je even rustig nadenkt over de manier waarop je ontslag neemt. Er zijn namelijk best wat zaken om rekening mee te houden, zoals je opzegtermijn, een eventueel concurrentiebeding en de eindafrekening. We zetten alles even voor je op een rij. 

1. Opzegtermijn

De wettelijke opzegtermijn voor een werknemer om ontslag te nemen is één maand. Dat betekent dus dat je een maand voordat je niet meer op kantoor verschijnt je ontslag bij je werkgever moet hebben ingediend. Het kan zijn dat je aan een langere opzegtermijn vast zit. De opzegtermijn kun je vinden in je arbeidsovereenkomst. 

2. Concurrentiebeding of relatiebeding

Om te voorkomen dat jij er met de klanten van je baas vandoor gaat, of dat je zijn directe concurrent wordt, bestaat er zoiets als concurrentie- of relatiebeding. Of je te maken hebt met een van deze twee zaken kun je lezen in je arbeidsovereenkomst. 

3. Eindafrekening zonder ontslagvergoeding

De eindafrekening is de laatste financiële handeling van je werkgever aan jou. In de eindafrekening worden alle openstaande posten verrekend. Je loon, eventuele bonussen, je dertiende maand, vakantiedagen en meer. Het bedrag dat er onder de streep overblijft is het laatste geld wat je van je huidige werkgever op je bankrekening gestort krijgt. 

4. Uitkering na ontslag

Als je in aanmerking wil komen voor een uitkering nadat je jouw baan hebt opgezegd, dan is het belangrijk om het ontslag in samenspraak met je werkgever af te handelen (wederzijds goedvinden). Als je zelf ontslag neemt wanneer je een vast contract of tijdelijk contract hebt, heb je geen recht op een WW-uitkering. De meeste werkgevers vinden het geen probleem om in overleg een vaststellingsovereenkomst op te stellen.

Bedenk: Je werkgever heeft ook niets aan een medewerker die niet meer op zijn plek zit. Ga dus zeker in gesprek over een vaststellingsovereenkomst. Je kunt hierover ook advies vragen aan een arbeidsrecht jurist of HR deskundige.

5. Ontslag nemen tijdens ziekte

Als je ziek bent is je werkgever volgens de wet verplicht je loon gedurende 2 jaar uit te betalen. Op het moment dat je ziek bent en dan ontslag neemt, heb je geen recht meer op ziektewetuitkering. Dit staat in de ziektewet. 

Administratieve zaken die komen kijken bij het nemen van ontslag 

zelf ontslag nemen ww

Kijk samen met je baas naar de nog openstaande vakantiedagen. Vaak kun je deze opnemen in de periode die als opzegtermijn geldt, je kunt dan dus eerder weg. Een andere mogelijkheid is om je vakantiedagen te laten uitbetalen. In sommige gevallen kun je je vakantiedagen meenemen naar de nieuwe werkgever. Over de rechten die je hebt wat betreft de vakantiedagen kun je je CAO raadplegen. 

Om alles netjes achter te laten is het handig om een goede overdracht te maken voor degene die jouw taken oppakt nadat je bent vertrokken. Zorg ook voor een duidelijk verslag van financiële zaken als je daarmee te maken had. Controles binnen bedrijven kunnen best een paar maanden na jouw vertrek plaatsvinden. Het is dan fijn als alles duidelijk is en niemand met vragen blijft zitten. 

Maak een archief aan van belangrijke documenten en geef aan waar jouw opvolger alles kan vinden. Werk je volgens bepaalde procedures, schrijf die procedures dan duidelijk uit voor degene die straks op jouw stoel zit. 

Stappenplan om professioneel ontslag te nemen

ontslag nemen stappenplan

Je bent dan wel van plan om te vertrekken bij je huidige baan, maar je wil ook graag alles netjes achterlaten. Om correct ontslag te nemen volg je het volgende stappenplan:

1. Plan maken

Maak allereerst een ontslagplan. Geef voor jezelf antwoord op de volgende vragen: Waarom neem ik ontslag? Hoe neem ik ontslag? Wat ga ik na mijn ontslag doen? 

2. Houd rekening met belangrijke punten

Denk na over de belangrijke punten die we eerder al genoemd hebben. Wat is je opzegtermijn, hoe zit het met concurrentiebeding etc. Ga elk punt even rustig langs en kijk of het van toepassing is, en op welke manier je dat punt gaat aanpakken. 

3. Ontslag persoonlijk bij baas aankondigen

Bereid je voor op het gesprek met je werkgever. Het is netjes om je ontslag persoonlijk bij je baas aan te kondigen. Dat kan best spannend zijn. Daarom is het slim om thuis even goed op een rij te zetten wat je wil zeggen en eventueel even een paar keer te oefenen, zodat je op een professionele wijze je boodschap kunt verkondigen. 

4. Formele ontslagbrief opstellen

Ontslag nemen doe je door een ontslagbrief in te leveren. Hiermee staat zwart op wit dat jij besloten hebt niet meer voor je werkgever te willen werken. Mochten er later problemen ontstaan dan telt deze brief als bewijs. In je ontslagbrief vermeld je duidelijk je naam en functie, de datum waarop je ontslag neemt en de overeengekomen duur van je opzegtermijn. Daarnaast moet er duidelijk in staan dat je ontslag neemt. Houd je brief kort en bondig en vergeet niet je handtekening eronder te zetten. Een ontslagbrief schrijven zal altijd een schriftelijk ontslag zijn.

5. Blijf professioneel na het nemen van ontslag

Ook al werk je niet meer bij je vorige werkgever, het is belangrijk om professioneel te blijven. De wereld is klein en voordat je het weet komen jouw vervelende uitspraken over je vorige baan bij de verkeerde mensen terecht. 

Maar nog veel belangrijker is dat als jij slecht spreekt over de mensen met wie je voorheen werkte, anderen je minder snel in vertrouwen zullen nemen. Wat als je straks ook zo over hen praat tegen anderen? Dat wantrouwen kan je in je nieuwe baan of volgende carrièrestap gaan tegenwerken. 

6. Beleefd en vriendelijk vertrekken 

Als je ontslag neemt wil je met opgeheven hoofd de deur achter je dichttrekken. Dat bereik je door ten allen tijde beleefd en vriendelijk te blijven tegen je werkgever, zelfs al is de reden voor je ontslag een vervelende. Door goed over je aanstaande ontslag na te denken kun je een hoop narigheid voorkomen. 

Enkele tips:

  • Ontslag nemen doe je nooit door schreeuwend de deur achter je dicht te gooien, maar neem even rust en denk thuis na over de manier waarop je ontslag gaat nemen.
  • Zoek een goed moment om je baas persoonlijk aan te spreken. Dus niet vlak voor die belangrijke vergadering, maar liever op een rustige vrijdagmiddag.
  • Leg in je ontslagbrief de nadruk op positieve ervaringen. Negatieve ervaringen herhalen heeft geen enkele zin.

Je hebt inmiddels in de gaten dat als je van plan bent om ontslag te nemen een goede voorbereiding het halve werk is. Als jij op een beleefde, correcte en professionele manier je ontslag indient, kun je met een schone lei aan een nieuw hoofdstuk in je leven beginnen. 

Vragen FAQ

Kan ik mijn ontslag terugdraaien?

Nee, dat kan niet. Als je zelf ontslag neemt krijg je geen bedenktijd. Bedenk dus goed of je wel écht ontslag wil nemen en wat de consequenties daarvan zijn. 

Hoe voer je een goed ontslaggesprek?

Bedenk van tevoren wat je wil gaan zeggen. Kies een geschikt moment uit om met je baas om tafel te gaan en zeg vrijwel direct dat je er bent om ontslag te nemen. Houd het gesprek kort en zakelijk. u003cbr/u003eOverleg met je baas over de verder te nemen stappen. Maak bijvoorbeeld een nieuwe afspraak om te kijken naar afspraken omtrent vakantiedagen en andere zaken die bij het ontslag komen kijken. 

Kun je een exitgesprek als werknemer voorbereiden?

Je kunt een exitgesprek als werknemer zeker voorbereiden. Zet voor jezelf een aantal punten op papier die jij belangrijk vindt om te vermelden. Dat kunnen redenen zijn waarom je ontslag wil nemen, maar ook belangrijke punten die je geregeld wil hebben, zoals je opzegtermijn en het opnemen van je vakantiedagen. Ook eventuele vragen aan je baas kun je van tevoren alvast bedenken. 

Eén van de grootste exitgesprek valkuilen?

Alle emoties in een keer op tafel. Een ontslaggesprek is niet een goed moment om alle opgekropte woede, nijd of frustraties te uiten. Je komt dan niet professioneel over en wordt minder serieus genomen door degene die tegenover je zit.

Als mijn baan stopt, heb ik dan nog recht op een WW-uitkering?

Dat ligt eraan. Als jij degene bent die je baan stopzet door ontslag te nemen, dan heb je geen recht op WW uitkering. Beëindig je je vast contract of tijdelijk contract met wederzijds goedvinden van jou en je baas, dan heb je wel recht op WW. Ga dus altijd in gesprek over een vaststellingsovereenkomst. De meeste werkgevers zullen hier niet zo moeilijk over doen.

Heb jij zelf nog tips of komen er vragen naar boven over ontslag nemen bij je werkgever? Deel ze dan in het commentaarveld hieronder!


@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

1 Reactie

  1. Debby Vendelbosch

    Misschien nog goed om toe te voegen: ga na of je recht hebt op een transitie vergoeding. Dit kan een fijn bedrag zijn als je voor jezelf gaat beginnen

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This