Succes

12 augustus 2021

Succes is een bijzonder begrip en omdat het voor iedereen iets anders betekent, is het lastig om er een betekenis aan te geven. Maar hoe bereik je jouw versie van succes? En wat is die versie eigenlijk?

Succes betekenis

Iedereen heeft een eigen interpretatie van “succesvol zijn”. Vaak is dit iets waar je hard voor hebt moeten werken. Wanneer je een doel zet en je deze binnen de verwachte tijd behaalt, kun je zeggen dat je succesvol bent.

We zijn allemaal naar op weg naar succes, ook al betekent het voor iedereen iets anders. Als je aan iemand vraagt wat succes voor diegene betekent, zal dat antwoord waarschijnlijk verschillen van jouw betekenis van succes. Voor de een is het zijn eigen succesvol bedrijf starten, voor de ander de wereld verbeteren en voor weer een ander is het gewoon gezond en gelukkig zijn.

Het draait om wat jij kunt toevoegen aan het geheel.

Type succes

soorten succes

Naast dat succes voor iedereen een andere betekenis heeft, is het ook nog onder te verdelen in categorieën. Zo heb je persoonlijk succes, waarbij het erom gaat dat je geniet en je persoonlijke doelen behaalt. Wanneer jij kunt genieten van de kleine dingen in het leven, kun je zeggen dat je succesvol bent.

Een andere vorm van succes is zakelijk succes. Wanneer je een eigen bedrijf hebt, ben je altijd opzoek naar snellere, betere en effectievere manieren om te werken. Maar zakelijk succes kun je ook opvatten als je werk doen met passie en enthousiasme. De laatste vorm is financieel succes, wat een grote factor is in onze vrijheid. Met financieel succes hoef je je geen zorgen te maken over geld. 

Succes en geluk

Hoe succesvol je bent, kun je meten door te kijken hoeveel en hoe snel je je doelen behaalt. Succes wordt vaak verward met geluk omdat ze veelal verbonden met elkaar zijn. Wanneer je succes hebt, ben je vaak gelukkig. Maar geluk is niet te meten op een manier dat succes te meten is.

Soms kan je succes tegenvallen. Je hebt dan misschien je doel behaald, maar het geeft geen gevoel van voldoening. In die situatie draagt je succes niet bij aan je geluk. Geluk is namelijk een gevoel.

Wel zien we vaak dat mensen die gelukkiger zijn, ook meer successen in hun leven hebben. Dit komt doordat ze met een meer tevreden mindset in het leven staan, waardoor succes een andere definitie krijgt. Eigenlijk word je dus succesvol, omdat je gelukkig bent.

Hoe krijg je succes?

op weg naar succes

We weten nu iets meer over de weg naar succes, maar hoe bereik je dit? Er zijn veel manieren om succes te bereiken, maar om jou alvast op weg te helpen, hebben we een stappenplan gemaakt. Wanneer je deze volgt, behaal jij zo snel mogelijk succes op alle vlakken van je leven!

Stap 1: Formuleer doelen

De belangrijkste stap is het opschrijven van je doelen. Waar wil je aan gaan werken? Waarin ga jij jezelf uitdagen dat wellicht ook uit je comfortzone is? 

Stap 2: Maak een stappenplan

Daarna volgt al snel de volgende stap, hoe ga je die doelen bereiken? Vraag jezelf af welke stappen jij zou moeten ondernemen om dat doel te bereiken.

Stap 3: Maak een planning

Zonder een deadline, heb je de kans dat je je stappenplan binnen de kortste keren laat varen. Zorg daarom dat je concreet met jezelf afspreekt wanneer je aan je doelen gaat werken en ook wanneer je deze gaat afronden.

Stap 4: Jezelf motiveren

Als de vorige stappen je geen motivatie gaven, is het tijd om dat nu op te wekken. Dit kan op veel manieren en probeer dan ook verschillende dingen uit.

Stap 5: Ga aan de slag

betekenis succes

Daarna is het dan echt tijd om aan de slag te gaan, want niemand behaalt zijn doelen met niks doen!

Stap 6: Evalueren

Nadat je wat stappen hebt gezet in het halen van je successen, is het belangrijk te kijken of je nog wel op het juiste pad zit. Evalueer dus tussendoor en kijk wat je nog kunt verbeteren.

Stap 7: Blijf doorgaan

Je motivatie raakt halverwege misschien op, maar om jouw succes te behalen is het belangrijk om niet op te geven en te blijven werken aan je doelen.

Stap 8: Vier ook je kleine successen

Je uiteindelijke succes is niet je einddoel, maar de weg ernaartoe. Vier dan ook jouw kleine overwinningen en geniet van jouw weg naar succes. 

Wat betekent succes voor jou? Deel het met ons in het commentaarveld hieronder!

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This