9 voordelen eigen bedrijf die niemand verteld

30 september 2019


Vrijheid!

Dat is voor de deelnemers in ons traject van Baan naar Business vaak de belangrijkste reden om de stap naar het ondernemerschap te maken. Niet alleen de vrijheid om je eigen tijd in te delen, maar juist de mogelijkheid om altijd je eigen keuzes te maken. Een manier om je passie te volgen. 

Een eigen bedrijf heeft veel voor- en nadelen. Voor een baas werken kan je een hoop zorgen wegnemen omdat je niet continue de verantwoordelijkheid voor je eigen business en inkomen draagt. Toch kan je ook flink wakker liggen van je werk als je in loondienst bent.

Je bent zelf niet 100% in controle, bepaalt niet welke klussen je aanneemt en met wie je samenwerkt. Vaak heb je geen invloed op de bedrijfsvoering en de koers van het bedrijf waar jij je iedere dag voor inzet. Dat vreet misschien energie of levert frustratie op.

Dan is voor jezelf beginnen en een eigen bedrijf starten toch echt een betere optie.

Naast het ultieme gevoel van vrijheid dat je als ondernemer kunt ervaren zijn er nog een aantal voordelen. Alleen ben je je daar van tevoren vaak niet van bewust. Niemand vertelt het je. Maar het ondernemerschap heeft wat mij betreft mega veel leuke kanten, die je leven echt wat makkelijker en fijner kunnen maken.

Ik deel ze graag met je!

  Je eigen bedrijf hebben

Weglopen wanneer je wilt

Laatst was ik op een Congres voor ondernemers bij mij in de buurt. En hele dag lang werden we geïnformeerd over de do’s en dont’s op gebied van Social Media voor Business. Best interessant hoor, maar het is een onderwerp waar ik me al vaak in heb verdiept.

Ik hoorde dus niet veel nieuws. En omdat ik niet goed tegen enorme mensenmassa’s kan, besloot ik na het ochtendprogramma weg te gaan en lekker buiten te genieten van het mooie weer. Als ik er zou zijn voor een werkgever, had ik me toch verplicht gevoeld om de hele dag te blijven.

Vakanties plannen

Besluit jij vaak op het laatste moment nog om tripje naar het buitenland te maken? Leef je meer bij de dag en plan je niet zo ver vooruit? Dan herken je dit vast. Ik weet nooit precies wat ik volgend jaar voor reizen wil maken en wanneer ik deze wil inplannen. Maar als werknemer moet je er vaak snel bij zijn. Voor je het weet hebben een aantal collega’s hun vakantieplanning al ingediend en moet jij je aanpassen aan de rest. Jouw tijdmanagement is helemaal aan jezelf. 

Kies je eigen uitzicht

Geen drukke of inspiratieloze kantoortuinen meer. Nee, je kiest zelf in welke omgeving je werkt. Of dat nu aan je eigen keukentafel is of bovenop een berg met fantastisch uitzicht op een vallei. Het kan allemaal. Neem je laptop mee op reis. Of ontdek in je eigen buurt de leukste cafeetjes waar je fijn kunt werken. Een andere omgeving geeft ook weer nieuwe inzichten en inspiratie.

  Voordelen eigen onderneming

Altijd een parkeerplek bij het strand

Op een mooie zonnige donderdagochtend lig jij lekker op het strand. Waarom zou je nog in het weekend in de file aansluiten en eindeloos zoeken naar een parkeerplekje terwijl je doordeweeks op een lekker rustig strand kunt liggen? En zo zijn er natuurlijk meer activiteiten die je kunt plannen wanneer het jou uitkomt.

Zo sport ik bijvoorbeeld het liefst overdag. Dat houdt natuurlijk wel in dat ik dan ’s avond wat langer doorwerk. Het is niet alleen maar feest. Maar de vrijheid om je eigen tijd in te kunnen delen is een geweldig gevoel.

Geen flauwe grappen meer

Je collega’s heb je nou eenmaal niet voor het uitkiezen. Dus heb je pech als je tegenover een enorme kletskous, roddeltante of een collega zit die je ontzettend flauwe grappen maakt. Je probeert je niet gek te laten maken, maar meestal is het mega irritant.

Als ondernemer heb je hier natuurlijk geen last van. Je treft heus wel eens een vervelende klant, maar daar hoef je geen 8 uur op een dag tegenover te zitten.

Meer aandacht voor je huisdier

5 dagen in de week thuiswerken is niet aan te raden. Het is belangrijk om veel naar buiten te gaan en in contact te blijven met bijvoorbeeld mede-ondernemers. Maar als je dan toch thuiswerkt is het wel zo gezellig als je huisdier jou gezelschap houdt. Je kat of je hond denkt er vast net zo over.

Vang je kind zelf op

Geen gehaast en scheve gezichten van je collega’s meer als je op tijd naar huis moet om je kinderen van school te halen. Je plant je werktijden zo in dat je op tijd op het schoolplein kan staan. Is je kind ziek of hebben de juffen en meesters een studiedag? Dan ben je als ondernemer toch wel wat flexibeler. Al kun je een dag gefocust werken dan natuurlijk wel vergeten. Grijp je kans als je kind ligt te slapen en haal dan nog wat uurtjes werk in.

Geen files

Tijd is geld, zeker als je ondernemer bent. En als je een afspraak buiten de deur hebt, ga je natuurlijk niet iedere keer in de file staan of een overvolle trein. Nee, je start lekker thuis op, werkt alvast wat e-mails en andere klussen weg en stapt in de auto wanneer de ergste drukte achter de rug is. In de file staan is nou eenmaal verspilde tijd, die kan jij wel beter besteden.

 

Voordelen van een eigen bedrijf

De lekkerste koffie

Niet ieder bedrijf kan het zich permitteren om op elke afdeling een Nespresso neer te zetten. Maar voor een koffie-liefhebber is goede koffie natuurlijk onmisbaar. De poederzakjes of te slappe koffie uit een automaat kan de werkpret behoorlijk drukken. Op jouw eigen kantoor zet je de lekkerste koffie, precies zoals jij dat wilt.

Wat zou voor jou de grootste reden zijn om voor jezelf te starten als ondernemer (ook al weet je wellicht nog niet zeker of je dat wel wilt)? Deel het hieronder met ons in het commentaarveld!

 

Lees ook hoe je een bedrijf start in 8 stappen

 

 

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

1 Reactie

 1. gerdy

  ohhhh zoveel!!!

  Ik bepaal of ik zin heb om met een klant te werken of niet.
  ik bepaal welke prijzen ik vraag.
  ik kan schalen! als ik een training geef aan 20 man die allemaal 200 euro betalen, krijg ik 4000 euro. Geef ik dezelfde training aan 50 man, krijg ik 10.000 euro. Bij een werkgever krijg ik hetzelfde bedrag!
  Ik word gewaardeerd om mezelf.
  Ik volg alleen maar trainingen die ik leuk en nuttig vind, niet wat mijn baas vindt.
  Ik doe alles: mijn marketing, sales, website, mensen bellen, trainingen geven, voorbereiden, het is allemaal van MIJ. het is heel veel verantwoordelijkheid, maar het is ook zooo lekker dat ik er zelf voor zorg hoe goed het allemaal gaat en dat ik niet afhankelijk ben van anderen… (en als het niet goed gaat zoek ik gewoon iemand anders!)
  ondernemers zijn super leuke mensen
  ik groei als een idioot
  als ik volgend jaar geen zin meer heb om trainer te zijn ga ik lekker wat anders doen.
  etc etc etc… ondernemen is being alive!:)

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This