door Bas

Geschreven op 15 mei 2021

Vroeger was het gebruikelijk om lange tijd bij dezelfde baas te blijven. Tegenwoordig is dit wel anders. Jobhoppen is een begrip dat je steeds vaker terug ziet komen en waar vooral jongeren steeds meer mee bezig zijn. Het betekent dat je regelmatig verandert van baan. 

In dit artikel leggen wij je  de voor- en nadelen van jobhoppen uit, bespreken we of het je CV ten goede komt en zullen we je een aantal sollicitatietips meegeven. Laten we snel van start gaan! Wat zijn de voordelen van Jobhoppen?

Wat is jobhoppen?

De exacte vertaling van jobhoppen is ‘baan springen’. Dat houdt in dat iemand vaak van een baan wisselt en dus niet lang bij een werknemer blijft. Jobhoppen wordt soms als een negatieve term gezien, maar heeft ook z’n positieve kanten. 

Vooral bij de jongere generatie komt jobhoppen steeds vaker voor. Het kan een goede manier zijn om verschillende skills te leren en om erachter te komen wat jouw passie is en weer je het best op je plek zit.

Lees alle voor- en nadelen van jobhoppen en bepaal voor jezelf of jobhoppen voor jou juist iets positiefs of negatiefs is.

 

5 Voordelen van jobhoppen 

betekenis jobhoppen

Jobhoppen brengt verschillende voordelen met zich mee. Hieronder nemen we de 5 belangrijkste met je door: 

1. Uitdaging

Als je al tijden dezelfde baan hebt, kan het steeds moeilijker worden om jezelf te blijven motiveren. Dit kan komen doordat er te weinig spanning en uitdaging is. Jobhoppen voorkomt dit natuurlijk.

Omdat je regelmatig van baan wisselt, zul je ook steeds opnieuw uitgedaagd worden. Je blijft gemotiveerd en het bevordert je persoonlijke ontwikkeling. Je moet opnieuw goede relaties op je werk opbouwen en onderhouden en er wordt steeds wat anders van je gevraagd. Vaak zorgt dit ook voor meer plezier in je werk.

Deze nieuwe uitdagingen zorgen ervoor dat je keer op keer het beste uit jezelf moet halen. Met jobhoppen doe je een hoop ervaring op en het is een goede manier om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken. 

2. Dynamische ervaring

Door veel te jobhoppen doe je veel ervaring op in verschillende werkvelden. Je leert veel doordat je werkt in verschillende functies. In eerste instantie lijkt dit misschien wat roekeloos, maar door veel ervaring op te doen, kom je erachter wat je wel en niet leuk vindt om te doen.  

3. Groot netwerk

Een netwerk kan erg waardevol zijn. Door te jobhoppen bouw je sneller een sterk netwerk op in verschillende branches en functies. Deze connecties kunnen later erg waardevol zijn, als je gaat solliciteren voor een baan waar je langer wilt gaan werken (en soms ook wanneer je besluit voor jezelf te starten als ondernemer).

4. Hoger salaris

De kans op een hoger salaris is bij jobhoppers vele malen groter. Als je vaker van baan wisselt, zul je te maken krijgen met verschillende werkgevers. Niet elke werkgever is even loyaal en zal je het loon geven waar je recht op hebt.

Door te werken voor meerdere werkgevers, is de kans dus groter dat je het salaris krijgt dat je ook waard bent.

5. Droombaan vinden

Iedereen wil natuurlijk zijn of haar droombaan vinden. Velen denken het bij de eerste de beste baan al te weten, maar als je meer ervaring opdoet door middel van jobhoppen, is de kans groter dat jij je droombaan zult vinden. 

Nadelen van jobhoppen

nadelen van jobhoppen

Jobhoppen heeft dus een aantal interessante voordelen, maar er zijn ook zeker wat nadelen te benoemen. Die zullen we hieronder met je doornemen:

1. Vooroordelen 

Het komt nog weleens voor dat werkgevers je niet op gesprek laten komen als ze erachter komen dat je flink aan jobhoppen doet. Er heersen namelijk nogal wat vooroordelen over jobhoppers.  

Vaak wordt er gedacht dat jobhoppers niet goed weten waar ze heen willen in het leven. Ze nemen liever iemand aan die weet wat hij of zij wil en gemotiveerd is om langer voor ze te blijven werken. 

2. Minder kans op promotie

Door regelmatig van baan te wisselen, is de kans op een promotie natuurlijk ook kleiner. Door ergens langer te werken en veel ervaring en kennis op te doen binnen dit bedrijf, kun je doorgroeien en in aanmerking komen voor een promotie.

Als je maar kort voor een bedrijf blijft werken, is deze kans natuurlijk een stuk kleiner. Een promotie krijg je pas vaak na een paar jaar. 

3. Minder verantwoordelijkheid

Een goede band opbouwen kost tijd. Zo ook de band met je werkgever. Als jij maar kort voor een baas werkt, zal het vertrouwen minimaal blijven en zul je een stuk minder verantwoordelijkheden krijgen. 

4. Sneller ontslagen

Als jobhopper is de kans aanwezig dat je sneller ontslagen zult worden. Jij werkt minder lang voor het bedrijf en iemand die daar langer werkt en wat stabieler is, zal dan ook minder snel worden ontslagen.

5. Oppervlakkige kennis

De kennis die jij hebt van je functie is natuurlijk een stuk oppervlakkiger als jij ergens maar een paar jaar werkt. Je zult de basis wel onder de knie hebben, maar een expertise zul je niet snel opbouwen. 

Jobhoppen slecht voor het CV?

Hoe kijken werkgevers tegen jobhoppen aan? Is het slecht voor je CV? Als de werkgever waar jij solliciteert veel verschillende banen er ervaringen van korte duur ziet staan, roept dit natuurlijk vragen op.

Het is belangrijk dat je hier een goed antwoord op hebt. Voor de desbetreffende werkgever kan het namelijk overkomen als iemand die niet gemotiveerd is, of een persoon die overal wordt weggestuurd. 

Jobhoppen is niet per se slecht voor je CV, maar je moet wel begrijpen dat het veel vragen en onduidelijkheid kan oproepen bij de werkgever waar jij op sollicitatiegesprek gaat. Zorg er dus voor dat je deze vragen goed kunt beantwoorden. 

5 Sollicitatietips voor jobhoppers

jobhoppers verdienen meer

Solliciteren als jobhopper kan dus wellicht wat lastiger zijn. Het is belangrijk dat je dit goed aanpakt. Wij zullen je helpen en je hieronder een aantal tips geven:

1. Vertel eerlijk dat je een jobhopper bent en waarom

Het is belangrijk dat je transparant bent over het feit dat je best een jobhopper bent. Liegen heeft nog nooit iemand verder gebracht en het werkt alleen maar tegen je. Leg ook uit waarom je aan het jobhoppen bent geweest.

2. Vertel wat je nodig hebt 

Als je vertelt wat je nodig hebt, dan is de kans ook groter dat je langer zult blijven. Geef duidelijk aan wat jij een fijne manier van werken vindt. Zo weet de werkgever waar hij of zij rekening mee moet houden.

3. Benadruk je flexibiliteit en ervaring 

Werkgevers horen graag de voordelen van je werkervaring. Benadruk dus de flexibiliteit en ervaring van het jobhoppen. Op die manier presenteer je het imago van jou als jobhopper op een positieve manier. 

4. Bepaal wat jij belangrijk vindt aan een baan 

Er bestaat natuurlijk geen baan die helemaal perfect is voor jou, maar je kunt jezelf wel afvragen wat je belangrijk vindt in een baan. Zo weet je waar je moet zoeken en kun je dit ook aangeven in het sollicitatiegesprek.

5. Bepaal voor jezelf hoe je de toekomst voor je ziet 

Een duidelijk toekomstperspectief voor jezelf schetsen kan heel verhelderend werken. Bepaal waar je heen wil en hoe je daar wil komen. Op die manier kun je bepalen welke baan hier het beste bij past. Of kies je er misschien toch voor om voor jezelf te starten?

Wat is jouw ervaring met jobhoppen? Ben je vaak van baan veranderd en was dat een positieve of negatieve ervaring voor je? Deel het hieronder met ons in het commentaarveld!

Ook voor jou

Kennisbank

Innovatie

Soms lijkt het wel alsof het bepaalde ondernemers altijd voor de wind gaat....

Lees meer...

door Bas Smeets op 21 oktober 2021

Kennisbank

Valkuilen

Iedereen heeft wel één of meer persoonlijke valkuilen. Vaak worden valkuilen...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Mindset

Leer makkelijk betere keuzes maken + 5 tips

Elke dag moet je opnieuw keuzes maken. De meeste maak je gelukkig zonder erbij...

Lees meer...

door Bas Smeets op 15 oktober 2021

Pin It on Pinterest

Share This