Maak Jouw Impact

Carrière maken

19 februari 2023

Jij hebt ambitie en staat te popelen om carrière te maken. Hoe pak je dit dan aan? Welke keuzes moet je maken? En wat heeft jouw persoonlijke ontwikkeling te maken met carrière maken? In dit artikel vind jij 8 methoden die jou op weg helpen naar een mooie carrière.

Succesvolle carrière maken doe je zo

Jij bent succesvol wanneer je jouw eigen doelen hebt behaald. Laat je dan ook niet beïnvloeden door jouw omgeving. Kijk naar wat jij leuk vindt en waar jij je goed bij voelt. Wat andere mensen daarvan denken is niet het belangrijkste.

Stel duidelijke doelen voor jezelf op, zowel op korte als op lange termijn. Het gaat over jouw persoonlijke ambities en daar moet je zelf achter staan. Wanneer je dit namelijk niet doet en meer focus legt op wat anderen van je verwachten, dan kun je de doelen misschien wel behalen, maar zul je hoogst waarschijnlijk niet gelukkig zijn.

De volgende aandachtspunten helpen jou op weg naar succes:

1. Doe wat je leuk vindt

Succesvol carrière maken werkt alleen als je werk doet waar jij gelukkig van wordt en waar jouw passie ligt. Wanneer jij intrinsiek gemotiveerd bent, zul jij met meer plezier naar je werk gaan. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker presteert en meer betrokken bent bij de organisatie.

2. Denk strategisch

carrière strategie

Zodra jij voor jezelf duidelijk hebt dat dit werk is waar jij écht gelukkig van wordt, is het belangrijk om te bedenken waar jij naar toe wilt groeien. Waar zie jij jezelf over vijf jaar en wat heb je daarvoor nodig?

Wil je jouw doel bereiken? Dan zul je strategisch moeten denken. Ontwikkel jouw eigen visie. Bedenk waar je over 5 jaar wilt staan. Maak een stappenplan waarin je terug werkt vanaf jouw einddoel naar nu. Hoe tastbaarder de tussenstappen hoe meer kans je maakt om het doel te bereiken.

Proactief meedenken wordt gezien als een toegevoegde waarde. Je moet aan de slag om carrière te kunnen maken. Denk vooruit, stel targets op en werk vervolgens stap voor stap naar dit target toe.

3. Neem initiatief

Om op te vallen en onmisbaar te worden in je werk, moet je jezelf onderscheiden door efficiënt je tijd te indelen, initiatief te nemen en continu te streven naar verbeteringen. Door proactief mee te denken met het bedrijf en extra inspanningen te leveren, zul je opgemerkt worden en waarschijnlijker worden gepromoveerd op basis van prestaties.

Maak tijd vrij om nieuwe ideeën te bedenken en geef altijd dat beetje extra. Wacht niet tot iemand anders jou een opdracht geeft, maar ga de uitdaging aan en neem zelf initiatief. Mensen zien dat jij proactief meedenkt met het bedrijf en dat zal erg gewaardeerd worden. 

4. Ontwikkel jezelf en blijf presteren

Om succesvol carrière te maken is het goed om jezelf te blijven ontwikkelen. Door een uitdaging aan te gaan, kom je eerder tot jouw gestelde carrière doelen. Blijf aan jezelf werken door webinars, workshops, beurzen en lezingen te bezoeken, cursussen te volgen, podcasts te luisteren en artikelen te lezen. 

Omarm veranderingen in plaats van deze te mijden. Ga meteen aan de slag met nieuwe ontwikkelingen, waardoor je zo min mogelijk achter komt te liggen. Hiermee bewijs je meteen dat je graag leert.

5. Maak gebruik van je netwerk

Mensen zijn minder rationeel dan je denkt. De best presterende medewerker is niet altijd degene die als eerste een succesvolle carrière zal hebben. Presteren is dus niet het enige dat belangrijk is als jij carrière wilt maken.

De gunfactor speelt hierin ook een belangrijke rol! Kun je goed samenwerken en vinden jouw collega’s je aardig? Dan gunnen ze jou eerder een promotie. Hoe meer mensen weten wat jij in huis hebt, hoe groter dat je wordt aangeraden en dat er positief over je gepraat wordt. 

Daarnaast kun jij jouw netwerk ook gebruiken om te blijven leren. Bekijk in je netwerk wie kennis/kunde heeft van hetgeen waar jij meer over zou willen leren. Vraag deze mensen dan om tips en adviezen.

Jouw netwerk kan je ook verder helpen om op de juiste functie/positie te komen waar jij van droomt. Zij weten namelijk wat bij jou past en hebben misschien wel de connecties waar jij naar op zoek bent. Zorg er dus voor dat je altijd blijft netwerken en dat iedereen in jouw omgeving op de hoogte is van je toekomstplannen.

Persoonlijke ontwikkeling

persoonlijke ontwikkeling carrière

Persoonlijke ontwikkeling heeft een directe impact op jouw carrière omdat het je helpt om jezelf te verbeteren en te groeien in je werk. Door persoonlijke ontwikkeling kun je nieuwe vaardigheden en kennis opdoen. Hierdoor kun je jezelf onderscheiden van andere werknemers en groeien in je rol en carrière.

Persoonlijke ontwikkeling kan ook helpen bij het versterken van zelfvertrouwen, communicatievaardigheden en emotionele intelligentie, waardoor je beter in staat bent om te gaan met uitdagingen en problemen op het werk en betere relaties op te bouwen met collega’s en leidinggevenden.

Kortom, persoonlijke ontwikkeling helpt je om jezelf te versterken, om beter te begrijpen wat je wilt en om doelgericht te werken aan een succesvolle carrière.

Carrière maken en de keuzes daarbij

Het is hierboven al genoemd ‘doe wat je leuk vindt’. Daarnaast is het belangrijk dat dit ook past bij jouw talenten en jouw persoonlijke vaardigheden.

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen wat jij leuk vindt en wat het beste bij jou past. Je kunt een beroepskeuzetest doen, naar een loopbaanadviseur gaan of word jij je eigen loopbaancoach?

Een beroepskeuzetest doen

Als je niet weet welk beroep je leuk vindt of je kunt niet kiezen tussen een aantal beroepen, dan kan het nuttig zijn om een beroepskeuzetest ofwel een beroepentest te doen.

Met zo’n beroepentest onderzoek je je persoonlijkheid, competenties, vaardigheden en belangstellingsgebieden. Uit de test komen voorkeuren voor beroepsrichtingen, maar meestal geen concrete beroepen of functies. Je moet zelf aan de slag met de uitkomst van de test om een beroep te kiezen.

Ga naar een loopbaanadviseur

loopbaan carrière

Kom je zelf niet uit de vragen wat je wil en wat je kan? Vraag dan advies aan een professionele loopbaanadviseur die jou begeleidt in je zoektocht. De adviseur laat je meestal een beroepentest doen en gaat als loopbaancoach met je aan de slag aan de hand van de uitkomsten van de test.

Uiteindelijk moet je ook wel zelf kiezen, maar de adviseur stelt je goede vragen en helpt je te toetsen wat je zelf vindt. Wát vind je nu precies leuk aan een bepaald beroep? Als je zonder coach zoekt, laat je van alles liggen. Of je legt je te makkelijk neer bij wat je zelf al denkt.

Als je werk kiest dat past bij wie jij echt bent, waar jij voor staat, dan zul je eerder voldoening vinden in je werk en succesvol worden. Het Passie Profiel traject is de enige methode die nieuwsgierige en gedreven professionals helpt om op een eigenzinnige manier te ontdekken waar jij écht blij van wordt en een bewuste keuze maakt voor een nieuwe baan die helemaal bij jou past.

Word je eigen loopbaancoach

Haal je geen energie meer uit je huidige baan? Word je eigen loopbaancoach en ga aan de slag voor het kiezen van een carrièreswitch. Onderzoek je carrièrewensen, capaciteiten, identiteit, zingeving en weerstanden.

Lees hier het artikel Carrièreswitch maken in 10 stappen voor tips en inspiratie.

8 Methoden om carrière te maken

Als jij weet wat jij wil gaan doen, hoe zorg je er dan voor dat jij jouw doelen haalt? De volgende 8 bewezen methoden helpen jou daarbij.

1. Bepaal de branche

Carrière maken heeft alleen zin als het in een branche is waar je daadwerkelijk passie voor hebt. Wat voor zin heeft het carrière te maken als het werk zelf je eigenlijk niet interesseert? Bovendien zul je sneller carrière maken op een gebied waar je natuurlijke interesses en talenten liggen.

2. Leer van iemand die carrière gemaakt heeft

leren carrière

Bestudeer iemand die al op een positie is die jij wilt hebben. Deze persoon werkt misschien in jouw bedrijf of in een andere organisatie of branche. Wat kun je van hem of haar leren? Hoe gedraagt deze persoon zich? Wat voor kennis en vaardigheden heeft hij of zij?

Om te komen op een positie die je nastreeft, dien je te ontwikkelen wat deze persoon al ontwikkeld heeft. Je kunt namelijk leren van de goede eigenschappen en relevante kennis van deze persoon en dit gebruiken om jouw sterke punten verder uit te bouwen. Je hoeft zeker niet zijn of haar persoonlijkheid te kopiëren, want jij bent uniek.

3. Leer oplossingen vinden

Mensen die veel klagen, zitten vaak op een lager niveau in een organisatie. Op een hoger niveau heeft men geen tijd om te klagen en is men bezig met het vinden van een oplossing. Klagers krijgen zelden promotie en mensen die oplossingen vinden blijven zelden op een laag niveau.

4. Initiatief nemen

Wacht niet op de beloning en ga dan pas aan de slag. Neem eerst initiatief, dan volgt de beloning vanzelf. Het kenmerk van alle bedrijven is verandering. Om met verandering om te gaan zijn er veel nieuwe ideeën en initiatieven nodig.

Wat kan beter in jouw organisatie? Welk nieuw idee kan bijdragen? Wat heeft men nog niet geprobeerd? Natuurlijk worden in sommige organisaties mensen puur bevorderd op basis van dienstjaren. Maar in de meeste organisaties worden mensen die nieuwe initiatieven ontplooien wel beloond.

Probeer een gedeelte van je tijd vrij te maken voor het bedenken van nieuwe oplossingen en manieren om het bedrijf te verbeteren. Promotie komt sneller als je niet alleen je huidige werk goed regelt, maar ook extra werk verzet. Als je niet alleen de stapel papier op je bureau verwerkt, maar ook een nieuwe stapel naar je toetrekt.

5. Denk in resultaat en niet in uren

De prijs voor promotie is vaak het inleveren van vrije uren. Mensen op een hoog niveau stoppen meestal niet om 17.00 uur. Uiteraard is het jouw keuze om te besluiten al dan niet over te werken.

Hoger management hoor je nooit over extra uren of overwerk. Mensen die op een lager niveau in de organisatie zitten, praten al snel over extra werk waar ze niet op zitten te wachten. Als je echt promotie wilt maken, zul je de uren moeten vergeten. Het gaat om het resultaat dat je bereikt.

Kun je dat binnen kantoortijd behalen, des te beter. Heb je er meer uren voor nodig, dan zij het zo. Het resultaat telt.

6. Productiever zijn

productief zijn carriere

Het gaat er natuurlijk niet om dat je zoveel mogelijk uren draait, maar om wat je doet in die uren die je werkt. Verdoe je tijd niet met bezigheden die weinig resultaat opleveren. Doe wat je kunt zo snel als je kunt met een duidelijke focus. Uiteraard zonder jezelf op te branden of uit te putten.

Je kunt tien uren werken per dag, maar wat doe je in die uren? Wees niet alleen actief, maar zorg voor resultaat. Iemand die een resultaat levert in één dag werk, krijgt sneller promotie dan iemand die datzelfde resultaat levert in twee dagen.

7. Ontwikkel je hard en soft skills

Het ontwikkelen van zowel harde als zachte vaardigheden is belangrijk om een succesvolle carrière te maken. Harde vaardigheden zijn vaardigheden die specifiek zijn voor een bepaalde rol of branche, zoals technische vaardigheden of financiële vaardigheden.

Soft skills zijn vaardigheden die toepasbaar zijn in een breed scala aan situaties en rollen, zoals communicatievaardigheden, leiderschapsvaardigheden, teamwerk en probleemoplossend vermogen.

Je kan werken aan jouw harde vaardigheden door middel van formele opleidingen, cursussen of certificeringen, terwijl vaardigheden vaak ontwikkeld worden door middel van werkervaring en zelfstudie.

Voorbeelden van harde vaardigheden zijn:

  • Programmeren
  • Financiën
  • Talen
  • Technologie
  • Wetenschap

Voorbeelden van zachte vaardigheden zijn:

  • Communicatie
  • Teamwork
  • Probleemoplossing
  • Creativiteit
  • Leiderschap
  • Emotionele intelligentie

Het is belangrijk om te onthouden dat harde vaardigheden vaak noodzakelijk zijn om een baan te krijgen, maar dat soft skills minstens zo belangrijk zijn voor succes en groei in een carrière. Door te blijven werken aan beide, zul je een waardevolle aanwinst zijn voor elke organisatie.

8. Ontwikkel je persoonlijke visie

groei carriere

Waar wil je naartoe groeien? Als je dat niet weet, zal het je ook niet lukken. Ga aan de slag met jouw persoonlijke visie: hoe je jezelf ziet in vijf of meer jaren. Wat is je groeipad? Wat heb je nodig? Wie kan je helpen? Carrière maken is een keuze, geen toeval.

Ontwikkel ook een visie voor je afdeling of bedrijf. Wat kan beter? Wat zijn de uitdagingen of mogelijkheden voor de komende jaren? Zonder visie geen promotie. Je visie hoeft niet briljant te zijn of groter te zijn dan de afdeling waar je werkt, maar je hebt wel een visie nodig. Hoe kan men anders beoordelen waar jij jezelf of je team naar toe wilt brengen?

Volgende carrièrestap maken

Het is jouw toekomst en het gaat om jouw werkgeluk. Als jouw werk in jouw leven past, wordt het leven een stuk aangenamer. Natuurlijk is promotie maken fijn, meer status te krijgen, meer te gaan verdienen, of misschien die lease auto en bonus te krijgen. Als het niet past bij wie jij echt bent, gaat dit je niet gelukkig maken.

Hoe zou je leven eruit zien wanneer je precies wist wat echt jouw ding, jouw Passie is en dat vol vertrouwen zou kunnen omzetten naar een loopbaan die je meer energie, voldoening en vrijheid geeft, zonder je te laten leiden door twijfel, onzekerheid of de angst om te falen?’

En dan is er nog een andere belangrijke vraag. Word jij gelukkig om als werknemer aan de slag te gaan en hecht jij aan een vaste baan? Of heb jij genoeg van je baas? Briljant idee voor een product of dienst? Dromen van vrijheid? Dan kan het een goed idee zijn om als zelfstandige te gaan werken.

Je kunt je eigen bedrijf oprichten of als Zelfstandige Zonder Personeel (zzp’er, freelancer) je diensten aanbieden. Dat is spannend, uitdagend en kan ook nog eens goed voor je loopbaan zijn. Ben jij klaar voor een eigen bedrijf? Doe hier de test.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This