door Bas

Geschreven op 14 april 2021

Talenten! Iedereen heeft ze, maar wat zijn talenten precies en hoe zet je ze effectief in? Op die vragen gaan we je antwoord geven. Verder gaan we bekijken hoe je jouw talenten ontwikkeld, hoe je ze kunt combineren en geven we je een aantal voorbeelden aan de hand van een talentenlijst

We hebben genoeg te bespreken dus laten we snel beginnen met de eerste vraag: “Wat zijn talenten?”

Wat zijn talenten?

Een talent is kort gezegd het vermogen iets goed te kunnen. We spreken vaak van een aangeboren talent, maar er zijn ook genoeg talenten die je op latere leeftijd kunt aanleren. Vaak worden dit dan competenties genoemd. Een talent is iets wat dicht bij je ligt, waar je een passie voor hebt en waar je plezier aan beleefd als je het uitvoert.

De één heeft een talent voor verkopen, de ander voor coachen. De één is goed in leiderschap, de andere is beter in het stellen van heldere doelen of in tijdmanagement. Zo heeft ieder zijn eigen unieke talenten. Het is leuk om deze te onderzoeken.

Het komt vaak voor dat we onze eigen talenten (nog) niet herkennen. “Is dit een probleem?” Denk je misschien. Nou ja, talenten maken ons uniek en zijn deel van onze persoonlijkheid. De één kan erg ambitieus zijn, terwijl de ander weer een gestructureerde planner is.

Als jij je talenten weet, kun je ze ook effectief inzetten. Misschien heb je wel helemaal niet door dat je een talent hebt en vind je het vanzelfsprekend dat je iets kan. Voor jezelf lijkt dat misschien zo, maar een ander kan jouw vaardigheden enorm bewonderen.

Talenten en competenties

talenten en competenties

Je hebt talenten en competenties. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten? Talent wordt vaak aangeduid als aangeboren begaafdheid of aanleg. Deze kunnen duidelijk zichtbaar zijn, maar je kunt ook verborgen talenten hebben.

Een competentie is het vermogen om een taak succesvol uit te voeren. Hiervoor dien je kennis op te doen over het desbetreffende onderwerp en vaardigheden aan te leren. Een talent heb je vaak al in je terwijl je een competentie aanleert, maar beide hebben ze te maken met vaardigheden en skills.

Ontwikkelen van jouw talenten

Iedereen beschikt over zijn eigen unieke talenten en heeft de mogelijkheid deze verder te ontwikkelen. Tijdens deze ontwikkelingsfase is het belangrijk dat je leergierig bent en de motivatie hebt je talenten te ontplooien.

Je hebt dan misschien talent, je zult nog steeds consistent moeten blijven leren. Je hebt een drive nodig. Een drive om de beste te worden. Talentontwikkeling wordt vaak onderschat. “Ik heb al talent dat hoef ik toch niet te onderhouden of te ontwikkelen?”, wordt er vaak gedacht. Toch kan je talent verwateren als je er niet consistent mee bezig gaat.

Het ‘aangeboren’ talent

Je hoort het vaak voorbij komen: het ‘aangeboren’ talent. Dit wil zeggen dat de ene persoon bijvoorbeeld beter is in presenteren en de ander in administratieve werkzaamheden. Dit is tijdens de geboorte bepaald. Dit betekent echter niet dat je deze vaardigheden niet kunt aanleren.

De ander heeft misschien een voorsprong, maar je kunt nog steeds veel leren. Hier is doorzettingsvermogen en discipline voor nodig. Het kan misschien wat oneerlijk voelen. Helemaal als de ander net zo hard werkt.

Talent en passie

Je hebt natuurlijk talent, maar je hebt ook passie. Als je deze twee combineert, krijg je een gouden combi. Het zijn de ingrediënten voor een succesvol leven en het benutten van je maximale potentieel. Zo haal je het beste uit jezelf.

Talent en passie lijken veel op elkaar en hebben dus veel met elkaar te maken. Als je je talenten gebruikt om je passie te leven, brengt dit veel voordelen met zich mee. Je doet dan wat je leuk vindt en als je doet wat je leuk vindt betekent dit dat de kwaliteit van je leven significant verbetert. 

Talentenlijst

talentenlijst

Wij snappen dat het erg lastig kan zijn om je talenten te ontdekken. Heb jij hier ook moeite mee? Wij helpen je graag een eindje op weg. Hieronder hebben wij een talentenlijst samengesteld met mogelijke talenten. Herken jij je in één?

●      Ambitieus

●      Originaliteit

●      Positiviteit

●      Taal

●      Rekenen

●      Technisch inzicht

●      Probleemoplossend vermogen

●      Zorgvuldig plannen

●      Betrouwbaar zijn

●      Presenteren

●      Leiding geven

●      Behulpzaamheid

●      Productiviteit en concentratievermogen

●      Doorzettingsvermogen en discipline

●      Geduld

●      Humor

●      Het nemen van Initiatief

●      Nieuwsgierig en leergierig

●      Luisteren

●      Schrijven

●      Spreken

●      Zelfstandigheid

Ook voor jou

Kennisbank

Netwerken

Netwerken. We kennen het allemaal en er wordt ons constant verteld hoe...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Kennisbank

Wat zijn talenten en wat doe je ermee?

Talenten! Iedereen heeft ze, maar wat zijn talenten precies en hoe zet je ze...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Kennisbank

Wat is mindfulness en wat kan ik ermee?

Mindfulness, we hebben er allemaal weleens van gehoord. Maar wat is het...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Pin It on Pinterest

Share This