door Anneloes

Geschreven op 2 maart 2020

Je kunt er niet omheen. Alle kranten en het internet staan er bol van. Talkshows worden onderbroken vanwege “BREAKING NEWS”: de eerste Corona patiënt in Nederland! Het was natuurlijk een kwestie van tijd en inmiddels zijn er steeds meer ziektegevallen bij gekomen.

 

Het lijkt alsof er bijna geen ander nieuws is.

 

De beurs is gekelderd, vluchten worden geannuleerd, bedrijven liggen plat.

 

Vanuit de ruimte kun je zelfs zien dat de uitstoot van bv. CO2 in China drastisch is verminderd, doordat talloze fabrieken buiten werking zijn. Goed voor het milieu, desastreus voor de Chinese economie.

 

Met lede ogen volg ik het nieuws en nu er steeds meer patiënten in Nederland ontdekt worden vrees ik ook steeds meer voor het virus. Niet per se voor het virus zelf. Want als je een beetje kritisch bent en zelf op onderzoek uitgaat dan kom je erachter dat dit virus niet veel verschilt van een gewoon griepvirus.

 

Normale griepvirussen kosten ook mensenlevens en verspreiden zich razendsnel. Natuurlijk moet je altijd waakzaam zijn als je ziek bent en bij ernstige klachten een arts raadplegen. Maar de totale gekte en paniek die er is ontstaan vind ik onbegrijpelijk.

 

De media en overheid lijken deze angst en paniek juist aan te wakkeren.

 

Angst verlamt en wanneer de angst collectief is, raken maatschappijen en economieën ontregelt.

 

Af en toe heb ik het gevoel dat ik er als buitenstaander naar sta te kijken terwijl de rest massaal mondkapjes en desinfecterende gel aan het hamsteren is. Maar ook dat is niet geheel waar, het is weer een beeld dat geschetst wordt door de media.

 

Er zijn gelukkig genoeg mensen zoals jij en ik, die zich niet zo heel druk maken om het virus.

 

Dus wat is nu waar? Wat kunnen we wel en wat kunnen we niet geloven?
Als zelfs de overheid maatregelen treft die de angst en paniek juist aanwakkeren, op wie kun je dan vertrouwen?

 

Het roept een hoop vragen op, maar deze hele situatie kan je ook een paar mooie inzichten geven. Ik deel ze graag met je.

 

Wat is de waarheid?
In de enorme brei van alle berichtgeving is het lastig te ontdekken welk kanaal of wel nieuwsitem de waarheid bevat. Waarheid is een relatief begrip. Media spelen juist in op het angst gevoel, want dat trekt meer kijkers of lezers. Wees je ervan bewust dat alle media hun eigen sausje over het nieuws heen gooien en een selectie maken in wat er wel en niet gedeeld wordt. Je hoort nooit het hele verhaal.

 

Neem je eigen verantwoordelijkheid
Wees dus kritisch en neem nooit zomaar aan wat je leest of hoort. Je hoeft geen achterdochtig mens te worden, maar ga zelf op onderzoek uit en stel vragen en vraag vooral door. Je hoeft wat er in deze blog staat ook niet te geloven. Ik heb het geschreven vanuit mijn visie en mijn waarheid, zoals die nu is. Het kan over een paar weken misschien weer veranderen. Maar nu voelt het goed, want daarbij vertrouw ik voornamelijk op mijn intuïtie. Het kan zijn dat jij er heel anders over denkt en dat is prima, zolang je maar niet op de automatische piloot de kudde volgt.

 

Zie wat angst doet
Als je de hele gang van zaken rondom het Corona virus eens van een afstandje bekijkt, kun je precies zien wat angst doet en wat de gevolgen zijn. Het gebeurt nu op grote schaal, maar op dagelijkse basis gebeurt dit ook in je hoofd. Er is een gebeurtenis of gedachte, die triggert bepaalde angstgevoelens. Vervolgens wordt de ratio genegeerd en overheerst de emotie (de angst) en deze wordt weer gevoed én versterkt door allerlei (nieuwe) gedachten over de angst en de gebeurtenis of oorspronkelijke gedachte.

 

Het kan je helpen om de angst al vroegtijdig in de kiem te smoren. Vraag je dus in een vroeg stadium al af of de angst gegrond is. Als je bij het Corona virus op zoek gaat naar de feiten, dan kom je erachter dat het niet zo ernstig is als de media het laten overkomen. Zo werkt dat ook met de gedachten in je hoofd, vaak kloppen deze gedachten helemaal niet.

 

Onze oerangst
Uiteindelijk zijn alle angsten terug te redeneren naar één oerangst, de angst voor de dood. Hoe je het went of keert zijn we daar als mens allemaal bang voor en handelen we in ons dagelijks leven vaak onbewust zo dat we gevaar zo veel mogelijk ontwijken. Maar wat zou er gebeuren als je de dood omarmt als onderdeel van het leven?

 

Dat klinkt lekker zweverig, maar er is een zekerheid in het leven: je gaat een keer dood en je weet niet wanneer. Dat is misschien ook wel de enige waarheid die er is. In de westerse wereld gaan we nog zo krampachtig om met het gegeven van de dood. Maar als je juist accepteert dat het leven eindig is, kun je veel makkelijker de focus verleggen van angst voor de dood naar de liefde voor het leven.

 

Hoe zorg je er zelf voor dat je niet gehersenspoeld wordt door de media? Ben je in staat alles met een korreltje zout te nemen of lees en kijk je wellicht niet eens het nieuws meer? Deel het hieronder met ons in het commentaarveld!

 

Ps: Geeft je werk je steeds minder energie? Is het tijd om te ontdekken en te gaan doen waar je wel voor bestemd bent en ben je klaar voor persoonlijke vrijheid en overvloed in je leven? Download dan de gratis gids Het Switch Effect.

Ook voor jou

Mindset

Verborgen link tussen passie en gezondheid

Er zijn legio boeken en trainingen te vinden over zingeving en het ontdekken...

Lees meer...

door Bas Smeets op 6 juli 2020

Mindset

Waarom je crisis nodig hebt

Jan-Willem heeft het helemaal voor elkaar.   Opgegroeid als zoon van een...

Lees meer...

door Bas Smeets op 15 juni 2020

Mindset

Carriereswitch na je 40ste – Kan dat nog?

Een carrièreswitch na je 40ste, kan dat nog?   Ben ik niet te oud om nu...

Lees meer...

door Bas Smeets op 4 mei 2020

Pin It on Pinterest

Share This