door Bas

Geschreven op 17 augustus 2020

 

Wat is Mindset?

Wat is de betekenis van het woord mindset eigenlijk?

Je mindset is jouw manier van denken en oordelen over bepaalde zaken, zoals over gebeurtenissen, andere personen en jezelf.

Als startend ondernemer is het waarschijnlijk niet je favoriete onderwerp. Wanneer je een beetje bent zoals ik vroeger toen ik net begon dan ben je vooral bezig met andere thema’s.

Zoals:

‘Hoe krijg ik meer klanten?’
‘Hoe word ik zichtbaar en word ik gevonden?’
‘Hoe bepaal ik mijn marketing strategie?’

Logisch ook, want we willen allemaal zo snel mogelijk die financiële zekerheid creëren als start-up.

Toch is er een hele goede reden waarom je zo vaak de kreet ‘alles is mindset’ hoort.

Met een paar mindset hacks die ik later in dit artikel introduceer groei je gegarandeerd twee keer zo snel. Dat komt doordat je leert focus te houden, nieuwe ideeën voor je bedrijf effectiever en sneller te implementeren en door te zetten bij twijfel en angstige gedachten.

Heb Jij Een Fixed Mindset?

heb jij een vaste mindset?

Eerst een kort stukje theorie.

Veel mensen hebben namelijk een vaste mindset, of fixed mindset. Zo’n fixed mindset betekent dat iemand vaak roept: ‘Zo ben ik nu eenmaal’.

Dit zijn mensen die vast zitten in een verhaal dat ze over zichzelf geschreven hebben in de loop der jaren.

Kreten als ‘dit is toch niks voor mij’, ‘ik ben geen ondernemer’, ‘ik kan niet presenteren’, ‘ik heb geen aanleg voor sport’ horen bij zo’n vaste mindset.

Zo’n fixed mindset wordt vooral gedreven door faalangst, angst voor het onbekende en je eigen onzekerheid. Want het idee om opeens wel open te staan voor iets nieuws, met de kans daarin te falen is voor iemand met een vaste mindset een angstaanjagend idee.

Daarachter zit vaak weer de beperkende overtuiging ‘ik ben niet goed genoeg’, die zijn oorsprong meestal heeft in onze kindertijd.

Je hiervan bewust worden zonder te oordelen over jezelf is de eerste stap naar een groeimindset.

Of Een Growth Mindset?

groeien als startend ondernemer

Mensen met een growth mindset, of groeimindset, geloven wél dat je jouw vermogen om dingen te kunnen doen kunt veranderen.

Als je dus kijkt naar fixed vs growth mindset, dan geloven mensen met het eerste dat ze nou eenmaal zijn zoals ze zijn en mensen met het tweede dat ze aan zichzelf kunnen werken en groeien.

Wat er vaak mist in artikelen over mindset is dat de onderliggende overtuiging voor een groeimindset eigenlijk is: “Ik ben goed zoals ik ben”.

Een aantal kenmerken van iemand met een growth mindset zijn:

  1. Ze accepteren zichzelf zoals ze zijn
  2. Ze weten dat falen altijd kan gebeuren, maar dat het niet erg is
  3. Ze hechten weinig waarde aan het oordeel van anderen

Wil je meer weten over de fixed & growth mindset? Dan raad ik je aan om de boeken van Carol Dweck te lezen. Zij heeft jarenlang bestudeerd waarom sommige mensen succesvol zijn en anderen stil blijven staan.

Werknemermindset vs Ondernemersmindset

verschil tussen werknemer en ondernemersmindset

De meeste mensen die een bedrijf starten doen dat vanuit een baan. Met je eigen bedrijf ben je natuurlijk zelf verantwoordelijk voor de omzet en het financiële resultaat.

Maar er zijn nog een paar flinke verschillen die een andere mindset van je vragen.

Een ondernemer:

  1. Maakt zijn eigen grote visie en volgt niet die van een ander
  2. Denkt altijd in termen van investering en opbrengst (geld & tijd)
  3. Ziet tegenslagen als lessen en vooruitgang
  4. Neemt de volledige verantwoordelijkheid voor zijn eigen succes

Een van de grootste uitdagingen die wij zien bij startende ondernemers is dat ze hun tijd niet goed weten te managen.

In een baan ken je je verantwoordelijkheden, je weet wat de doelen zijn en wat er van je verwacht wordt. Er is een leidinggevende die de richting bepaalt.

Als startend ondernemer sta je opeens alleen en heb je plotseling een lege agenda.

Waar begin je dan? Wat moet er eerst? En hoe zorg je voor structuur in je dagen?

Verder in het artikel geef ik je een gouden tip hiervoor.

Je Mindset Veranderen

je mindset veranderen, hoe doe je dat?

Hoe kun je je mindset veranderen en een positieve mindset krijgen?

Word je er als eerste van bewust dat er een hele goede reden is waarom je bepaalde dingen bent gaan geloven. Vaak als zelfbescherming om je te behoeden voor falen en afwijzing, zoals we zagen in het stukje over de fixed mindset.

Dat betekent dat je bij het verandering van deze overtuigingen ook kunt rekenen op flinke interne weerstand. Er is altijd een deel in jou dat niet wil veranderen, dat wil vasthouden aan het verleden. Want, het verleden is het bekende, het is veilig, je weet wat je eraan hebt. Ook al is het niet wat je wilt.

Want stel je voor dat je opeens al je oude belemmerende overtuigingen los zou kunnen laten. Je zou je nergens meer achter kunnen verschuilen, geen enkel excuus meer hebben om niet zelf een fantastisch mooi leven te creëren.

En juist dat is natuurlijk wat we willen. Ons zo krachtig voelen, zo’n goed zelfbeeld hebben dat we zelf de volledige verantwoordelijkheid voor ons leven kunnen dragen en geen excuses nodig hebben.

Hoe verander je je mindset?

Simpel gezegd door op een andere manier naar dingen te kijken. Dat gaat in 5 stappen:

  1. Bewust worden van de beperkende overtuigingen die voor jou nog als waar aanvoelen
  2. Onderzoeken of ze écht waar zijn en vooral ook waarom je deze dingen bent gaan geloven
  3. Voelen of ze op dit moment nog bij je passen, dragen ze bij aan jouw toekomstplannen?
  4. Een nieuwe, betere overtuiging kiezen die wél past bij de persoon die jij wilt zijn
  5. Bewijs verzamelen dat deze nieuwe overtuiging inderdaad ook waar is

Ik raad je aan deze stappen voor elke beperkende overtuiging die je tegenkomt op papier uit te werken. Doe het niet in je hoofd, maar neem er de tijd voor en schrijf het op.

7 Mindset Hacks voor startende ondernemers

manier van denken startende ondernemers

Hieronder vind je mijn 7 Mindset Hacks voor startende ondernemers waarvan ik zou willen dat ik ze zelf veel eerder was gaan toepassen.

Jouw Definitie van Succes

Vaak voel je je als starter een beetje verloren en lijkt het ook alsof er nooit echt iets afkomt, terwijl je toch de hele tijd bezig bent met werk. Dat komt enerzijds doordat we soms nog niet zien waar het naar toe gaat en wat de resultaten van onze acties gaan zijn. En anderzijds doordat we een definitie van ’succes’ hebben die niet meer past bij ons nieuwe leven als ondernemer.

Wat kun je eraan doen?

Beschrijf je Grote Visie

Hoe ziet jouw bedrijf er over 3 jaar uit? Schrijf over de grootte van je bedrijf, de behaalde resultaten, tevreden klanten, je aanbod, het verschil dat je met je bedrijf gemaakt hebt, de media aandacht die je gekregen hebt, over je team, de bedrijfscultuur, je werkplek en alles wat er bij je op komt.

Maak er een mooi visueel document van. Laat het eventueel opmaken door een designer en laat je hierdoor steeds weer motiveren. Dit is waarvoor je het allemaal doet!

Herdefinieer wat Succes voor jou Betekent

In het algemeen associeren we succes met het afronden van een taak of bereiken en een bepaalde mijlpaal. Maar als startend ondernemer lijken die successen vaak nog ver weg. Zelf meet ik succes niet aan de hand van een behaald doel.

Ik kijk of ik volgens mijn planning gefocust aan een bepaalde taak gewerkt heb. Heb ik dat gedaan? Dan ben ik succesvol, ongeacht het resultaat. Meet succes dus aan de hand van in hoeverre je jezelf aan je eigen planning houdt (zie ook het volgende punt) in plaats van het uiteindelijke resultaat. Tijdmanagement is daarbij van belang.

Plannen voor Succes & Deep Work

Misschien start je juist wel als ondernemer om meer vrijheid te hebben, om je eigen tijd in te kunnen delen.

Mijn ervaring is echter dat veel mensen hun tijd juist helemaal niet indelen en hun agenda leeg laten.

Psychologisch onderzoek heeft heel duidelijk aangetoond dat mensen met een lege agenda veel sneller gestrest zijn en minder voor elkaar krijgen dan mensen die hun werk inplannen.

Een van de beste hacks voor je mindset om rust in je hoofd te krijgen is dan ook om steeds een week vooruit je agenda in te plannen.

Deze tips kunnen je daarbij helpen:

Kies elke Week één Thema als Prioriteit

Bijvoorbeeld dat je volgende week gaat besteden aan het concreet uitwerken van een profiel van je doelgroep en een doelgroep onderzoek gaat starten.

Plan je Tijd in Blokken

Plan voor dit voornaamste thema een aantal blokken van 2 of 3 uur in je agenda in voor wat we noemen ‘Deep Work’. Ik blokkeer zelf 3 tot 4 ochtenden per week van 8 tot 10 in mijn agenda om aan mijn voornaamste thema van deze week te werken. In die tijd check ik geen email en ligt mijn telefoon in een andere kamer.

Plan Tijd voor Andere Zaken

Plan ook je tijd voor rust, hobbies en gezin in en zet deze in je agenda. Vaak zul je geneigd zijn om ’s avonds nog maar even door te werken. Je hebt immer niet meer het 9:00 tot 17:00 gevoel van een normale baan. Af en toe is het natuurlijk prima om ’s avonds te werken, maar maak er geen gewoonte van, je prive leven is net zo belangrijk.

Kijk Anders naar je Angsten

Angst en twijfel of dingen wel gaan lukken kunnen een goede ondernemersmindset enorm ondermijnen. Zo lang je je echter zorgen blijft maken of dingen wel gaan zoals je het graag wilt functioneer je maar op een paar procent van je echte kunnen.

Het anders leren kijken naar je angsten is iets dat je mindset enorm kan veranderen in positieve zin.

De meeste mensen proberen van hun angsten af te komen. Ze zien ze als iets negatiefs en daarom vechten ze ertegen. Maar wees eerlijk, heeft dat ooit al iets uitgehaald?

Iemand met een krachtige, positieve mindset ziet die angst voor wat het echt is: Een normale en gezonde menselijke emotie die we allemaal regelmatig ervaren.

En zo’n normale emotie, daar hoef je niet tegen te vechten. Die moet je ook niet kwijt willen, maar juist bedanken!

Begrijp dat angst maar een normale emotie is die je niet meer hoeft te onderdrukken. Doorvoel je angsten en onzekerheden, voel ze volledig, ga er in op en observeer in plaats van erover te oordelen.

Door helemaal OK te zijn met je angsten (en andere emoties) verliezen ze hun grip op je. Dat geeft je de ruimte om zelf te kiezen wat je ermee doet. Zelf zeg ik vaak tegen mijn angst: “Dank je wel angst, voor je waarschuwingen, ik begrijp dat je me wilt beschermen, maar ik kies er toch voor om door te gaan.”

Kun je je angsten, twijfels en onzekerheden als een mooi cadeau gaan zien die je enorm helpen om te groeien?

De Waarheid over Falen

Een hele onnatuurlijke angst die startende ondernemers of mensen die het roer willen omgooien vaak hebben is de angst om te falen.

Waarom onnatuurlijk? Omdat deze angst niet aangeboren is. We kunnen heel veel leren van de mindset van een klein kind dat zorgeloos en zonder angst zijn wereld ontdekt.

Wanneer we opgroeien leren we dat we beloond worden wanneer we iets goed doen en gestraft wanneer we iets fout doen. Bij een laag cijfer op school weet je al wat er thuis te wachten staat.

Niet gek dus dat we zo bang zijn om te falen. We verwachten nog steeds dat anderen dan een oordeel over ons zullen hebben. En nog belangrijker: we hechten waarde aan dat oordeel.

Kunnen we leren anders naar dat woord ‘falen’ te kijken?

Een heel succesvolle ondernemer werd ooit gevraagd wat het geheim van zijn succes was. ‘Heel veel falen’ antwoordde hij.

Falen is niets anders dan weer een mooie les geleerd hebben over wat niet werkt. Hoe meer je faalt, hoe meer je leert en hoe sneller je resultaten boekt.

Bij vrijwel niemand gaat alles direct goed. En hoe sneller je faalt, hoe sneller je kunt corrigeren en weer door kunt pakken.

Zie je dat uitstellen en blijven wachten er juist voor zorgt dat je jezelf in de weg zit en niet vooruit komt?

Kun je je voorstellen hoe durven te falen bijdraagt aan het ontwikkelen van je growth mindset?

Ontwikkel een Ochtend- en Avond Routine

Je weet inmiddels al hoe belangrijk plannen is en hoe het vooruit plannen van je werk ervoor zorgt dat je veel productiever bent.

Een mindsethack die ervoor zorgt dat je ook nog eens de juiste energie hebt voor je dag en ’s nachts beter slaapt is het invoeren van een ochtend- en avond routine.

Dit kun je op je eigen manier doen, maar ik geef je een voorbeeld van wat voor mij heel goed werkt op dit moment (ik pas de routine af en toe aan om te experimenteren).

Mijn ochtendroutine:

  1. Na het opstaan drink ik eerst een groot glas water met wat citroen erin
  2. Een meditatie van tussen de 10 en 30 minuten, afhankelijk van hoe ik me voel
  3. Ik maak verbinding met mijn grote visie. Waarom doe ik ook alweer wat ik doe?
  4. Ik zet mijn intentie voor de dag en beslis hoe ik me vandaag wil voelen
  5. Tijd voor koffie, soms direct ontbijt, maar meestal pas later
  6. Een kort rondje buiten of direct aan het werk met mijn ingeplande ‘Deep Work’ uren

Mijn avondroutine is op dit moment heel eenvoudig:

  1. Ik loop de dag nog een keer door en kijk wat er goed en minder goed ging
  2. Ik schrijf 10 dingen waar ik dankbaar voor ben op in mijn ‘dankbaarheidsdagboek’

Door elke dag even te reflecteren wat er goed ging en wat volgende keer beter kan voorkom je dat je steeds weer opnieuw dezelfde soort fouten blijft maken.

Daarnaast is dankbaarheid een van de krachtigste emoties om te voelen. Train jezelf daarom om je dankbaar te voelen voor alle mooie dingen die er elke dag gebeuren, hoe klein ze ook zijn. Daarmee zeg je eigenlijk tegen het onbewuste deel van je brein: van dit soort gebeurtenissen en gevoelens wil ik er meer!

Gebruik Onzekerheid als Kracht

Hoe snel zou je gaan, wanneer je je geen zorgen meer zou maken over het eindresultaat?

Waarschijnlijk stukken sneller dan nu. Deze mindsethack gaat over het anders kijken naar onzekerheid.

De eerste menselijke basisbehoeften zijn die van zekerheid & veiligheid. Zolang we deze basisbehoeften niet ervaren in ons leven, blijft een deel van ons angstig voor verandering.

Maar wat bedoelen we met zekerheid? Vaak denken we dan direct aan wat we noemen externe zekerheid. Dat is de controle willen hebben over externe omstandigheden. Over dingen die zich buiten ons afspelen, het willen dat de dingen precies zo gaan als we verwachten dat ze gaan.

Dat kan echter alleen als je constant probeert de controle te houden over alles wat er zich buiten jezelf afspeelt. Iets dat natuurlijk nooit lukt en je alleen maar ontzettend veel energie kost en frustratie oplevert.

Innerlijke zekerheid daarentegen is de zekerheid dat jij alles in je hebt om steeds weer op je pootjes terecht te komen, wat er ook gebeurt. Het is het vertrouwen in jezelf dat jij het wel redt, ongeacht de externe omstandigheden.

Juist dit is natuurlijk het soort zekerheid dat hoort bij een krachtige en positieve mindset.

Het leven is van nature onzeker, want we kunnen de toekomst nooit voorspellen. Het streven naar controle en zekerheid binnen die onzekerheid van het leven kost alleen maar heel veel energie. En uiteindelijk levert het je niets op.

De realisatie dat het leven onzeker is en dat je vooraf toch niet kunt weten of iets gaat lukken en of jij je doelen gaat halen kan een enorme kracht voor je worden.

Stel je voor dat je met je aandacht helemaal in het nu, bij je huidige taak kunt zijn. Hoe zou het voelen wanneer je gemotiveerd en enthousiast werkt aan jouw missie, zonder je constant zorgen te maken of het wel gaat lukken en wat anderen ervan vinden?

Als je dit lastig vindt, nodig ik je uit om dit zelf eens goed te gaan onderzoeken. Levert die twijfel, angst en het uitstellen van zaken je echt iets op? Komt er echt ooit een moment dat je wél heel zeker weet dat iets gaat lukken en dat je de juiste keuzes maakt?

Neem de Volledige Verantwoordelijkheid

‘Ik kan er niets aan doen’
‘Mijn partner stond er niet achter’
‘Het was niet de juiste tijd’

De reden waarom we de verantwoordelijkheid wanneer dingen niet lukken vaak bij anderen leggen is eenvoudig: Het is een flinke knal voor je ego.

We kunnen allemaal tientallen redenen verzinnen waarom we iets niet kunnen of waarom iets niet onze schuld is.

Maar wat doet dat, wat heb je er echt aan? Als we eerlijk zijn, helemaal niets natuurlijk.

Een kenmerk van een krachtige ondernemersmindset is dat je de volledige verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven.

Natuurlijk zijn er altijd externe omstandigheden die roet in het eten kunnen gooien van onze plannen. Ook dan is het echter jouw verantwoordelijkheid hoe je daarop reageert en hoe je daarmee omgaat.

Het is gemakkelijk om te zeggen ‘het ligt niet aan mij’, maar bedenk voor jezelf of dat de persoon is die jij wilt zijn.

Of word je iemand die de verantwoordelijkheid voor zijn hele leven terug claimt en er wat van maakt, ongeacht de externe omstandigheden die op je pad komen?

We hebben allemaal veel meegemaakt in ons leven en hebben moeten omgaan met tegenslagen. De een meer dan de ander, maar het mooie aan het verleden is dat het achter je ligt.

Wanneer aan je Mindset Werken?

wanneer aan je mindset werken

Eigenlijk altijd natuurlijk, het is een voortdurend proces dat nooit stopt. Maar wat is de grootste indicator voor je dat werken aan je mindset je absolute top prioriteit zou moeten zijn?

Wanneer je wel weet wat je zou moeten doen, maar het simpelweg niet doet.

Stel dat je:

…weet wat je volgende stap is, maar om de een of andere reden doe je het niet en blijf je uitstellen.
…weet dat je eigenlijk hulp nodig hebt, maar je schakelt die hulp niet in, omdat je bang bent dat je alsnog gaat falen of een verkeerde keuze maakt.
…weet dat je gezonder zou moeten eten of vaker gaan sporten, maar het gewoon niet lukt.

Dan is het tijd om met jezelf aan de slag te gaan. Een van de beste manieren om snel door oude patronen heen te breken is trouwens onze transformatieweek.

Conclusie

Mindset is een abstract en ongrijpbaar iets, want je kunt je er niet direct een visuele voorstelling van maken hoe het eruit ziet.

Met concrete acties en materiële zaken kun je dat wel en dat is wat ons rationele, logische brein juist fijn vindt. Het is ook niet gek dat het grootste deel van ons mensen vooral bezig is met tastbare en meetbare activiteiten.

Wanneer we iets kunnen afronden, een doel behalen of iets kunnen meten geeft ons dat dat bekende goede gevoel van slagen. Van iets voor elkaar gekregen hebben. Dat is die bekende dopamine boost van ‘yes, lekker!’.

Maar hoe meet je je mindset? Hoe haal je concreet voldoening of zie je direct het resultaat van het werken aan je groeimindset? Dat is een stuk lastiger en daarom zijn we vaak minder gemotiveerd om ermee bezig te zijn. Of we zien het nut er niet van in.

Over mijn eigen pad van startend coach in 2011 tot en met het leiden van een van de top coaching en trainingsbedrijven in Nederland kan ik eerlijk zeggen wat het meest heeft bijgedragen aan mijn eigen succes:

Het ontwikkelen van een groeimindset en de krachtige overtuiging dat ik alles kan bereiken wat ik wil, als ik maar door blijf gaan, blijf leren en om hulp durf te vragen.

Nu ben ik heel benieuwd naar jou.  Met welke van de 7 Mindset Hacks ga jij nu als eerste aan de slag na het lezen van dit artikel? Laat het me weten hieronder in het commentaarveld!

Ook voor jou

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg....

Lees meer...

door Bas Smeets op 16 maart 2023

Mindset

Hoge werkdruk

Veel mensen klagen over hoge werkdruk. Maar wat is dat nou eigenlijk? In dit...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Lifestyle

Wanneer is het tijd voor een nieuwe baan?

Iedereen die in een baan zit twijfelt wel eens of dit het nou is. Of is het nu...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Pin It on Pinterest

Share This