Mindset Hacks voor Startende Ondernemers

17 augustus 2020

 

Wat is Mindset?

Wat is de betekenis van het woord mindset eigenlijk?

Je mindset is jouw manier van denken en oordelen over bepaalde zaken, zoals over gebeurtenissen, andere personen en jezelf.

Als startend ondernemer is het waarschijnlijk niet je favoriete onderwerp. Wanneer je een beetje bent zoals ik vroeger toen ik net begon dan ben je vooral bezig met andere thema’s.

Zoals:

‘Hoe krijg ik meer klanten?’
‘Hoe word ik zichtbaar en word ik gevonden?’
‘Hoe bepaal ik mijn marketing strategie?’

Logisch ook, want we willen allemaal zo snel mogelijk die financiële zekerheid creëren als start-up.

Toch is er een hele goede reden waarom je zo vaak de kreet ‘alles is mindset’ hoort.

Met een paar mindset hacks die ik later in dit artikel introduceer groei je gegarandeerd twee keer zo snel. Dat komt doordat je leert focus te houden, nieuwe ideeën voor je bedrijf effectiever en sneller te implementeren en door te zetten bij twijfel en angstige gedachten.

Heb Jij Een Fixed Mindset?

heb jij een vaste mindset?

Eerst een kort stukje theorie.

Veel mensen hebben namelijk een vaste mindset, of fixed mindset. Zo’n fixed mindset betekent dat iemand vaak roept: ‘Zo ben ik nu eenmaal’.

Dit zijn mensen die vast zitten in een verhaal dat ze over zichzelf geschreven hebben in de loop der jaren.

Kreten als ‘dit is toch niks voor mij’, ‘ik ben geen ondernemer’, ‘ik kan niet presenteren’, ‘ik heb geen aanleg voor sport’ horen bij zo’n vaste mindset.

Zo’n fixed mindset wordt vooral gedreven door faalangst, angst voor het onbekende en je eigen onzekerheid. Want het idee om opeens wel open te staan voor iets nieuws, met de kans daarin te falen is voor iemand met een vaste mindset een angstaanjagend idee.

Daarachter zit vaak weer de beperkende overtuiging ‘ik ben niet goed genoeg’, die zijn oorsprong meestal heeft in onze kindertijd.

Je hiervan bewust worden zonder te oordelen over jezelf is de eerste stap naar een groeimindset.

Of Een Growth Mindset?

groeien als startend ondernemer

Mensen met een growth mindset, of groeimindset, geloven wél dat je jouw vermogen om dingen te kunnen doen kunt veranderen.

Als je dus kijkt naar fixed vs growth mindset, dan geloven mensen met het eerste dat ze nou eenmaal zijn zoals ze zijn en mensen met het tweede dat ze aan zichzelf kunnen werken en groeien.

Wat er vaak mist in artikelen over mindset is dat de onderliggende overtuiging voor een groeimindset eigenlijk is: “Ik ben goed zoals ik ben”.

Een aantal kenmerken van iemand met een growth mindset zijn:

 1. Ze accepteren zichzelf zoals ze zijn
 2. Ze weten dat falen altijd kan gebeuren, maar dat het niet erg is
 3. Ze hechten weinig waarde aan het oordeel van anderen

Wil je meer weten over de fixed & growth mindset? Dan raad ik je aan om de boeken van Carol Dweck te lezen. Zij heeft jarenlang bestudeerd waarom sommige mensen succesvol zijn en anderen stil blijven staan.

Werknemermindset vs Ondernemersmindset

verschil tussen werknemer en ondernemersmindset

De meeste mensen die een bedrijf starten doen dat vanuit een baan. Met je eigen bedrijf ben je natuurlijk zelf verantwoordelijk voor de omzet en het financiële resultaat.

Maar er zijn nog een paar flinke verschillen die een andere mindset van je vragen.

Een ondernemer:

 1. Maakt zijn eigen grote visie en volgt niet die van een ander
 2. Denkt altijd in termen van investering en opbrengst (geld & tijd)
 3. Ziet tegenslagen als lessen en vooruitgang
 4. Neemt de volledige verantwoordelijkheid voor zijn eigen succes

Een van de grootste uitdagingen die wij zien bij startende ondernemers is dat ze hun tijd niet goed weten te managen.

In een baan ken je je verantwoordelijkheden, je weet wat de doelen zijn en wat er van je verwacht wordt. Er is een leidinggevende die de richting bepaalt.

Als startend ondernemer sta je opeens alleen en heb je plotseling een lege agenda.

Waar begin je dan? Wat moet er eerst? En hoe zorg je voor structuur in je dagen?

Verder in het artikel geef ik je een gouden tip hiervoor.

Je Mindset Veranderen

je mindset veranderen, hoe doe je dat?

Hoe kun je je mindset veranderen en een positieve mindset krijgen?

Word je er als eerste van bewust dat er een hele goede reden is waarom je bepaalde dingen bent gaan geloven. Vaak als zelfbescherming om je te behoeden voor falen en afwijzing, zoals we zagen in het stukje over de fixed mindset.

Dat betekent dat je bij het verandering van deze overtuigingen ook kunt rekenen op flinke interne weerstand. Er is altijd een deel in jou dat niet wil veranderen, dat wil vasthouden aan het verleden. Want, het verleden is het bekende, het is veilig, je weet wat je eraan hebt. Ook al is het niet wat je wilt.

Want stel je voor dat je opeens al je oude belemmerende overtuigingen los zou kunnen laten. Je zou je nergens meer achter kunnen verschuilen, geen enkel excuus meer hebben om niet zelf een fantastisch mooi leven te creëren.

En juist dat is natuurlijk wat we willen. Ons zo krachtig voelen, zo’n goed zelfbeeld hebben dat we zelf de volledige verantwoordelijkheid voor ons leven kunnen dragen en geen excuses nodig hebben.

Hoe verander je je mindset?

Simpel gezegd door op een andere manier naar dingen te kijken. Dat gaat in 5 stappen:

 1. Bewust worden van de beperkende overtuigingen die voor jou nog als waar aanvoelen
 2. Onderzoeken of ze écht waar zijn en vooral ook waarom je deze dingen bent gaan geloven
 3. Voelen of ze op dit moment nog bij je passen, dragen ze bij aan jouw toekomstplannen?
 4. Een nieuwe, betere overtuiging kiezen die wél past bij de persoon die jij wilt zijn
 5. Bewijs verzamelen dat deze nieuwe overtuiging inderdaad ook waar is

Ik raad je aan deze stappen voor elke beperkende overtuiging die je tegenkomt op papier uit te werken. Doe het niet in je hoofd, maar neem er de tijd voor en schrijf het op.

7 Mindset Hacks voor startende ondernemers

manier van denken startende ondernemers

Hieronder vind je mijn 7 Mindset Hacks voor startende ondernemers waarvan ik zou willen dat ik ze zelf veel eerder was gaan toepassen.

Jouw Definitie van Succes

Vaak voel je je als starter een beetje verloren en lijkt het ook alsof er nooit echt iets afkomt, terwijl je toch de hele tijd bezig bent met werk. Dat komt enerzijds doordat we soms nog niet zien waar het naar toe gaat en wat de resultaten van onze acties gaan zijn. En anderzijds doordat we een definitie van ’succes’ hebben die niet meer past bij ons nieuwe leven als ondernemer.

Wat kun je eraan doen?

Beschrijf je Grote Visie

Hoe ziet jouw bedrijf er over 3 jaar uit? Schrijf over de grootte van je bedrijf, de behaalde resultaten, tevreden klanten, je aanbod, het verschil dat je met je bedrijf gemaakt hebt, de media aandacht die je gekregen hebt, over je team, de bedrijfscultuur, je werkplek en alles wat er bij je op komt.

Maak er een mooi visueel document van. Laat het eventueel opmaken door een designer en laat je hierdoor steeds weer motiveren. Dit is waarvoor je het allemaal doet!

Herdefinieer wat Succes voor jou Betekent

In het algemeen associeren we succes met het afronden van een taak of bereiken en een bepaalde mijlpaal. Maar als startend ondernemer lijken die successen vaak nog ver weg. Zelf meet ik succes niet aan de hand van een behaald doel.

Ik kijk of ik volgens mijn planning gefocust aan een bepaalde taak gewerkt heb. Heb ik dat gedaan? Dan ben ik succesvol, ongeacht het resultaat. Meet succes dus aan de hand van in hoeverre je jezelf aan je eigen planning houdt (zie ook het volgende punt) in plaats van het uiteindelijke resultaat. Tijdmanagement is daarbij van belang.

Plannen voor Succes & Deep Work

Misschien start je juist wel als ondernemer om meer vrijheid te hebben, om je eigen tijd in te kunnen delen.

Mijn ervaring is echter dat veel mensen hun tijd juist helemaal niet indelen en hun agenda leeg laten.

Psychologisch onderzoek heeft heel duidelijk aangetoond dat mensen met een lege agenda veel sneller gestrest zijn en minder voor elkaar krijgen dan mensen die hun werk inplannen.

Een van de beste hacks voor je mindset om rust in je hoofd te krijgen is dan ook om steeds een week vooruit je agenda in te plannen.

Deze tips kunnen je daarbij helpen:

Kies elke Week één Thema als Prioriteit

Bijvoorbeeld dat je volgende week gaat besteden aan het concreet uitwerken van een profiel van je doelgroep en een doelgroep onderzoek gaat starten.

Plan je Tijd in Blokken

Plan voor dit voornaamste thema een aantal blokken van 2 of 3 uur in je agenda in voor wat we noemen ‘Deep Work’. Ik blokkeer zelf 3 tot 4 ochtenden per week van 8 tot 10 in mijn agenda om aan mijn voornaamste thema van deze week te werken. In die tijd check ik geen email en ligt mijn telefoon in een andere kamer.

Plan Tijd voor Andere Zaken

Plan ook je tijd voor rust, hobbies en gezin in en zet deze in je agenda. Vaak zul je geneigd zijn om ’s avonds nog maar even door te werken. Je hebt immer niet meer het 9:00 tot 17:00 gevoel van een normale baan. Af en toe is het natuurlijk prima om ’s avonds te werken, maar maak er geen gewoonte van, je prive leven is net zo belangrijk.

Kijk Anders naar je Angsten

Angst en twijfel of dingen wel gaan lukken kunnen een goede ondernemersmindset enorm ondermijnen. Zo lang je je echter zorgen blijft maken of dingen wel gaan zoals je het graag wilt functioneer je maar op een paar procent van je echte kunnen.

Het anders leren kijken naar je angsten is iets dat je mindset enorm kan veranderen in positieve zin.

De meeste mensen proberen van hun angsten af te komen. Ze zien ze als iets negatiefs en daarom vechten ze ertegen. Maar wees eerlijk, heeft dat ooit al iets uitgehaald?

Iemand met een krachtige, positieve mindset ziet die angst voor wat het echt is: Een normale en gezonde menselijke emotie die we allemaal regelmatig ervaren.

En zo’n normale emotie, daar hoef je niet tegen te vechten. Die moet je ook niet kwijt willen, maar juist bedanken!

Begrijp dat angst maar een normale emotie is die je niet meer hoeft te onderdrukken. Doorvoel je angsten en onzekerheden, voel ze volledig, ga er in op en observeer in plaats van erover te oordelen.

Door helemaal OK te zijn met je angsten (en andere emoties) verliezen ze hun grip op je. Dat geeft je de ruimte om zelf te kiezen wat je ermee doet. Zelf zeg ik vaak tegen mijn angst: “Dank je wel angst, voor je waarschuwingen, ik begrijp dat je me wilt beschermen, maar ik kies er toch voor om door te gaan.”

Kun je je angsten, twijfels en onzekerheden als een mooi cadeau gaan zien die je enorm helpen om te groeien?

De Waarheid over Falen

Een hele onnatuurlijke angst die startende ondernemers of mensen die het roer willen omgooien vaak hebben is de angst om te falen.

Waarom onnatuurlijk? Omdat deze angst niet aangeboren is. We kunnen heel veel leren van de mindset van een klein kind dat zorgeloos en zonder angst zijn wereld ontdekt.

Wanneer we opgroeien leren we dat we beloond worden wanneer we iets goed doen en gestraft wanneer we iets fout doen. Bij een laag cijfer op school weet je al wat er thuis te wachten staat.

Niet gek dus dat we zo bang zijn om te falen. We verwachten nog steeds dat anderen dan een oordeel over ons zullen hebben. En nog belangrijker: we hechten waarde aan dat oordeel.

Kunnen we leren anders naar dat woord ‘falen’ te kijken?

Een heel succesvolle ondernemer werd ooit gevraagd wat het geheim van zijn succes was. ‘Heel veel falen’ antwoordde hij.

Falen is niets anders dan weer een mooie les geleerd hebben over wat niet werkt. Hoe meer je faalt, hoe meer je leert en hoe sneller je resultaten boekt.

Bij vrijwel niemand gaat alles direct goed. En hoe sneller je faalt, hoe sneller je kunt corrigeren en weer door kunt pakken.

Zie je dat uitstellen en blijven wachten er juist voor zorgt dat je jezelf in de weg zit en niet vooruit komt?

Kun je je voorstellen hoe durven te falen bijdraagt aan het ontwikkelen van je growth mindset?

Ontwikkel een Ochtend- en Avond Routine

Je weet inmiddels al hoe belangrijk plannen is en hoe het vooruit plannen van je werk ervoor zorgt dat je veel productiever bent.

Een mindsethack die ervoor zorgt dat je ook nog eens de juiste energie hebt voor je dag en ’s nachts beter slaapt is het invoeren van een ochtend- en avond routine.

Dit kun je op je eigen manier doen, maar ik geef je een voorbeeld van wat voor mij heel goed werkt op dit moment (ik pas de routine af en toe aan om te experimenteren).

Mijn ochtendroutine:

 1. Na het opstaan drink ik eerst een groot glas water met wat citroen erin
 2. Een meditatie van tussen de 10 en 30 minuten, afhankelijk van hoe ik me voel
 3. Ik maak verbinding met mijn grote visie. Waarom doe ik ook alweer wat ik doe?
 4. Ik zet mijn intentie voor de dag en beslis hoe ik me vandaag wil voelen
 5. Tijd voor koffie, soms direct ontbijt, maar meestal pas later
 6. Een kort rondje buiten of direct aan het werk met mijn ingeplande ‘Deep Work’ uren

Mijn avondroutine is op dit moment heel eenvoudig:

 1. Ik loop de dag nog een keer door en kijk wat er goed en minder goed ging
 2. Ik schrijf 10 dingen waar ik dankbaar voor ben op in mijn ‘dankbaarheidsdagboek’

Door elke dag even te reflecteren wat er goed ging en wat volgende keer beter kan voorkom je dat je steeds weer opnieuw dezelfde soort fouten blijft maken.

Daarnaast is dankbaarheid een van de krachtigste emoties om te voelen. Train jezelf daarom om je dankbaar te voelen voor alle mooie dingen die er elke dag gebeuren, hoe klein ze ook zijn. Daarmee zeg je eigenlijk tegen het onbewuste deel van je brein: van dit soort gebeurtenissen en gevoelens wil ik er meer!

Gebruik Onzekerheid als Kracht

Hoe snel zou je gaan, wanneer je je geen zorgen meer zou maken over het eindresultaat?

Waarschijnlijk stukken sneller dan nu. Deze mindsethack gaat over het anders kijken naar onzekerheid.

De eerste menselijke basisbehoeften zijn die van zekerheid & veiligheid. Zolang we deze basisbehoeften niet ervaren in ons leven, blijft een deel van ons angstig voor verandering.

Maar wat bedoelen we met zekerheid? Vaak denken we dan direct aan wat we noemen externe zekerheid. Dat is de controle willen hebben over externe omstandigheden. Over dingen die zich buiten ons afspelen, het willen dat de dingen precies zo gaan als we verwachten dat ze gaan.

Dat kan echter alleen als je constant probeert de controle te houden over alles wat er zich buiten jezelf afspeelt. Iets dat natuurlijk nooit lukt en je alleen maar ontzettend veel energie kost en frustratie oplevert.

Innerlijke zekerheid daarentegen is de zekerheid dat jij alles in je hebt om steeds weer op je pootjes terecht te komen, wat er ook gebeurt. Het is het vertrouwen in jezelf dat jij het wel redt, ongeacht de externe omstandigheden.

Juist dit is natuurlijk het soort zekerheid dat hoort bij een krachtige en positieve mindset.

Het leven is van nature onzeker, want we kunnen de toekomst nooit voorspellen. Het streven naar controle en zekerheid binnen die onzekerheid van het leven kost alleen maar heel veel energie. En uiteindelijk levert het je niets op.

De realisatie dat het leven onzeker is en dat je vooraf toch niet kunt weten of iets gaat lukken en of jij je doelen gaat halen kan een enorme kracht voor je worden.

Stel je voor dat je met je aandacht helemaal in het nu, bij je huidige taak kunt zijn. Hoe zou het voelen wanneer je gemotiveerd en enthousiast werkt aan jouw missie, zonder je constant zorgen te maken of het wel gaat lukken en wat anderen ervan vinden?

Als je dit lastig vindt, nodig ik je uit om dit zelf eens goed te gaan onderzoeken. Levert die twijfel, angst en het uitstellen van zaken je echt iets op? Komt er echt ooit een moment dat je wél heel zeker weet dat iets gaat lukken en dat je de juiste keuzes maakt?

Neem de Volledige Verantwoordelijkheid

‘Ik kan er niets aan doen’
‘Mijn partner stond er niet achter’
‘Het was niet de juiste tijd’

De reden waarom we de verantwoordelijkheid wanneer dingen niet lukken vaak bij anderen leggen is eenvoudig: Het is een flinke knal voor je ego.

We kunnen allemaal tientallen redenen verzinnen waarom we iets niet kunnen of waarom iets niet onze schuld is.

Maar wat doet dat, wat heb je er echt aan? Als we eerlijk zijn, helemaal niets natuurlijk.

Een kenmerk van een krachtige ondernemersmindset is dat je de volledige verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven.

Natuurlijk zijn er altijd externe omstandigheden die roet in het eten kunnen gooien van onze plannen. Ook dan is het echter jouw verantwoordelijkheid hoe je daarop reageert en hoe je daarmee omgaat.

Het is gemakkelijk om te zeggen ‘het ligt niet aan mij’, maar bedenk voor jezelf of dat de persoon is die jij wilt zijn.

Of word je iemand die de verantwoordelijkheid voor zijn hele leven terug claimt en er wat van maakt, ongeacht de externe omstandigheden die op je pad komen?

We hebben allemaal veel meegemaakt in ons leven en hebben moeten omgaan met tegenslagen. De een meer dan de ander, maar het mooie aan het verleden is dat het achter je ligt.

Wanneer aan je Mindset Werken?

wanneer aan je mindset werken

Eigenlijk altijd natuurlijk, het is een voortdurend proces dat nooit stopt. Maar wat is de grootste indicator voor je dat werken aan je mindset je absolute top prioriteit zou moeten zijn?

Wanneer je wel weet wat je zou moeten doen, maar het simpelweg niet doet.

Stel dat je:

…weet wat je volgende stap is, maar om de een of andere reden doe je het niet en blijf je uitstellen.
…weet dat je eigenlijk hulp nodig hebt, maar je schakelt die hulp niet in, omdat je bang bent dat je alsnog gaat falen of een verkeerde keuze maakt.
…weet dat je gezonder zou moeten eten of vaker gaan sporten, maar het gewoon niet lukt.

Dan is het tijd om met jezelf aan de slag te gaan. Een van de beste manieren om snel door oude patronen heen te breken is trouwens onze transformatieweek.

Conclusie

Mindset is een abstract en ongrijpbaar iets, want je kunt je er niet direct een visuele voorstelling van maken hoe het eruit ziet.

Met concrete acties en materiële zaken kun je dat wel en dat is wat ons rationele, logische brein juist fijn vindt. Het is ook niet gek dat het grootste deel van ons mensen vooral bezig is met tastbare en meetbare activiteiten.

Wanneer we iets kunnen afronden, een doel behalen of iets kunnen meten geeft ons dat dat bekende goede gevoel van slagen. Van iets voor elkaar gekregen hebben. Dat is die bekende dopamine boost van ‘yes, lekker!’.

Maar hoe meet je je mindset? Hoe haal je concreet voldoening of zie je direct het resultaat van het werken aan je groeimindset? Dat is een stuk lastiger en daarom zijn we vaak minder gemotiveerd om ermee bezig te zijn. Of we zien het nut er niet van in.

Over mijn eigen pad van startend coach in 2011 tot en met het leiden van een van de top coaching en trainingsbedrijven in Nederland kan ik eerlijk zeggen wat het meest heeft bijgedragen aan mijn eigen succes:

Het ontwikkelen van een groeimindset en de krachtige overtuiging dat ik alles kan bereiken wat ik wil, als ik maar door blijf gaan, blijf leren en om hulp durf te vragen.

Nu ben ik heel benieuwd naar jou.  Met welke van de 7 Mindset Hacks ga jij nu als eerste aan de slag na het lezen van dit artikel? Laat het me weten hieronder in het commentaarveld!

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

38 Reacties

 1. Marielle

  Dank voor je tips en inspiratie. Sinds kort gestart met ’s morgens een meditatie en ’s avonds de overdenking waar dankbaar voor te zijn deze dag (boekje moet ik nog even aanschaffen ;-)) maar levert mij al zoveel op. next step…..aan de slag met beschrijven van mijn visie en daarbij mijn onzekerheid (en mijn kritische ik) als kracht inzetten ipv dat ze mij belemmeren om deze stap te zetten.

  Antwoord
  • Bas Smeets

   Zoals je zegt, step by step inderdaad Marielle en succes met het schrijven van je visie!

   Antwoord
 2. Bianca Boes - Klok

  Dank je Bas, wat een inspirerende blog, werkelijk alles zit erin! Ik had een ochtend en avond routine, maar door corona en zomervakantie kids is die er helemaal bij in gesprongen. He, nu doe ik het, de verantwoordelijkheid bij anderen leggen. Die pak ik dus meteen terug. ‘Toevallig’ vanmorgen net weer begonnen met vroeg opstaan en eerst wat oefeningen doen, stap 1 van mijn ochtendritueel. Daarnaast is een planning maken voor mij van groot belang. Daarmee geef ik ook prioriteit aan me zelf, iets waar ik moeite mee heb, geboren vanuit een angst…uiteraard. Bedankt weer voor alle inzichten en wauw, ja, ik win graag 1 van de 3 boeken van jouw teacher! Mooie dag toegewenst, groetjes Bianca

  Antwoord
  • Bas Smeets

   Mooi inzicht dat je meteen krijgt bij het schrijven van je reactie he 🙂

   Antwoord
 3. Gijsje Brinkman

  Plannen voor Succes & Deep Work, daar ga ik mee aan de slag. Ben een doener en sta positief en open minded in het leven. Ik moet mezelf af en toe wel een schop onder de kont geven maar doe wel de dingen waar ik in geloof. Zet alleen niet zo vaak m’n visie/gedachten op papier waardoor het resultaat niet altijd wordt wat ik had gehoopt. Als je dingen opschrijft en terug leest kom je ongetwijfeld tot betere inzichten zodat je aanpassingen kunt doen en het resultaat meer bevredigend.

  Antwoord
  • Erna Döpp

   Super fijn, Bas!
   Zekerheden loslaten is spannend. Echter ik heb de kracht in me om dit te kunnen. Mijn overtuiging wordt steeds sterker.
   Door deze inspiratie zie ik dat angst en onzekerheid of twijfelen aan me in de weg zitten.
   Literatuur, studie helpen mij verder en versterken mijn zelfvertrouwen. Ik ga reflecteren en kijken wat ik er zelf mee kan. Dan komt ook de actie en zet ik mezelf in beweging.
   Dus dit boek…..graag!

   Antwoord
   • Bas Smeets

    Absoluut is het spannend Erna! Maar ik weet dat jij al super goed bezig bent 🙂

    Antwoord
  • Bas Smeets

   Heel mooi Gijsje, je zult zien dat je zoveel meer voor elkaar krijgt in een week!

   Antwoord
 4. Michel van Schijndel

  Gebruik onzekerheid als kracht! Dit is iets wat me al heel lang achtervolgd! Inmiddels ben ik me hier van bewust en laat ik me niet vertellen wat ik wel en niet moet doen. Ik doe het gewoon!

  Antwoord
  • Bas Smeets

   Juist Michel en je gaat er steeds meer aan wennen om die onzekerheid in jezelf te zien als iets heel moois en een krachtige tool.

   Antwoord
 5. Marc

  Dank voor dit artikel Bas.
  Zelf ga ik aan de slag met anders kijken naar mijn onzekerheid, angsten. Ik heb altijd gewerkt in goed betaalde banen. Nu ik begonnen ben als zelfstandig ondernemer is dit inkomen weggevallen. Regelmatig voel ik de spanning in mijn lijf, ‘als dit maar goed gaat..’!
  Toch heb ik vorige week niet ingegaan op een goed betaald aanbod. Ik ben ervan overtuigd dat ik een goede relatiecoach wordt/ben! Mijn positieve overtuiging wint!
  Ik ben het helemaal met je eens, die angst mag er zijn en heeft een goede bedoeling. Dank je wel angst, ik heb je gehoord. Toch duik ik niet terug in het verleden, ik stort mij vol overgave, vertrouwen, energie en met een positieve mindset op de toekomst!

  Antwoord
  • Bas Smeets

   Top Marc en wat een kracht en vertrouwen in jezelf dat je niet in gegaan bent op dat aanbod!

   Antwoord
 6. Mauro Lomartire

  Ik ga op zoek naar de waarheid achter het falen.
  Nooit echt bang geweest om te falen, hoewel mijn gedrag er alles weg van heeft om niet te willen falen. Interessant onderwerp waar ik meer over wil weten en me bewust van wil worden. Want als ik falen omzet naar ‘lessen’, dat voelt dat al gelijk stukken beter!

  Antwoord
  • Bas Smeets

   Mooi voornemen Mauro!!

   Antwoord
 7. Ewout

  Hoi Bas,

  Goeie blog, om weer eens even met de neus op de feiten gedrukt te worden! Ik ga mijn Grote Visie (die ik wel heb, maar alweer van een tijdje geleden) doorlichten en bijstellen waar nodig. Wat de angsten betreft: De onzekerheid over het opschalen van éénpitter/deeltijd naar een “echt” bedrijf en full time en de vraag over “hoe dan” en lukt dat wel? is één van de grote vragen op dit moment. Door het actueel maken en verder invullen van de Grote Visie kan ik voor mezelf daarin meer helderheid krijgen.

  Groet

  Ewout

  Antwoord
  • Bas Smeets

   Stap voor stap Ewout, je hebt zo’n gaaf concept waarmee je jezelf echt als DE expert kunt neerzetten in NL.

   Antwoord
 8. Albert Haveman

  Het wordt tijd dat ik echt de volledige verantwoordelijkheid ga nemen en stop met vervallen in excuses en een succes ga maken van mijn bedrijfje! Mijn mindset had deze ‘schop onder de kont’ even nodig. Dank je wel.

  Antwoord
 9. Dorothée

  Hallo Bas,

  Dat deze tekst op mijn pad komt, kan geen toeval zijn.
  Ik heb onlangs een webinar gevolgd over dit soort onderwerpen en was gisteravond en deze ochtend aan het bedenken wat ik ermee zal gaan doen.
  Ik kamp al jarenlang met een chronische burnout en ik geloof dat bepaalde vastgeroeste mindset patronen daar schuldig aan zijn. Ik weet dat ik het ondernemerschap (ook vanuit de genen) in mij heb en inmiddels ben ik al heel lang bezig met het opstellen van mijn ondernemingsplan…maar er is een grote blokkade die mij (onbewust) tegenhoudt, waarvan ik mij nu bewust van ben: ANGST.
  Naast de andere geweldige 7 Mindset Hacks waaraan ik kan werken, is een andere kijk op mijn angsten toch wel de nummer één.
  Als het zo mag zijn, dan is het boek The Enlightened Millionaire méér dan welkom!

  Antwoord
  • Bas Smeets

   Dank je voor je reactie Dorothée! Vanavond hebben wij ook nog een webinar die je een stap verder kan helpen, check gerust: https://maakjouwimpact.nl/roerom

   Antwoord
 10. Suzanne

  Sinds Corona het sporten weer opgepakt. En na eindeloos in cirkels denken het patroon doorbroken en een afspraak gemaakt voor adviesgesprek met jou!
  Oja en dat boek zou ik ook graag winnen.

  Antwoord
  • Bas Smeets

   Top Suzanne! En spreek je donderdag 😉

   Antwoord
 11. Ary

  Hoi Bas
  Interessant artikel. Ik merk dat ik nog steeds bij tijd en wijlen uitstel om taken op te pakken. Dat komt oa doordat ik niet overtuigd ben of het mij echt wat opbrengt.
  Ik ben personal coach en ik worstel met mijn website. Zelf denk ik nl dat dat enkel toevoegde waarde heeft wanneer mensen al van mij hebben gehoord en dus dat extra duwtje in de rug nodig hebben om met mij een reis aan te gaan. Mond op mond of Linkdin zijn denk ik nuttiger om op te vallen. Maar dat verder doorpakken …..

  Antwoord
  • Bas Smeets

   Hey Ary, dank je voor je reactie. Je website is juist belangrijk, maar waar het vaak de mis in gaat is de boodschap op de website. Bedenk: mensen willen geen coach. Mensen willen iemand die helpt om hun grootste probleem op te lossen, dat moet bovenaan je site staan: exact wie help je, waarmee en op welke manier? En dan je ’traction channels’ en marketing funnel in kaart brengen. Via welke kanalen komen mensen met je in aanraking en naar je website? Stuur gerust eens een mail naar me als je erover wilt sparren.

   Antwoord
 12. Frans de Nooijer

  Hi Bas, wat een inspirerend artikel. Ik ga zelf als eerst aan de slag met het nemen van de volledige verantwoordelijkheid voor de zaken die in mijn leven gebeuren. Met name de zaken waar ik geen directe invloed op heb ga ik proberen anders te benaderen. Hierbij gaat het er dan om hoe ik om ga met deze zaken, waarbij je altijd de keus om dit op een positieve of een negatieve manier te benadere. Ik kies vanaf nu voor het laatste al is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Ik zou het erg leuk vinden om 1 van de 3 boeken te winnen!

  Antwoord
 13. Ingrid

  Mooi artikel! Helpt me verder om meer verantwoordelijkheid te nemen richting een eigen onderneming. Als ik dat echt wil, dan ben alleen ik degene die dat vokr elkaar kan krijgen. Een eerste stap daarin is voor mij het plannen. Heb daar enkele weken geleden een start mee gemaakt, maar niet echt doorgezet. Na het lezen van dit artikel gun ik mezelf die planning om te zorgen dat ik toe kan komen aan mijn eigen verantwoordelijkheden 😉

  Antwoord
 14. Doreen

  Hi Bas, wat een supergoed en inspirerend artikel! Hier heb ik zeker iets aan 🙂 Wat voor mij vooral geldt is dat zelfvertrouwen het allerbelangrijkste is en op deze manier draagt dat er zeker aan bij. En uiteraard zou ik het ook heel leuk vinden om een boek te winnen 😉

  Antwoord
 15. Remy Leverdingen

  Hey Bas, wat raak je me weer. Alles wat je in dit blog schrijft geeft weer op een fijne manier stof tot nadenken en overeenkomstig handelen. Ik merk dat ik gedurende je traject en ook al daarvoor delen van je mindsethacks bewust en onbewust toepas. Mijn grote uitdaging en prioriteit is het (vol)plannen van mijn eigen agenda en daardoor rust in mijn koppie te creeren. En tegelijkertijd het idee routine / regelmaat te vervangen door het woord structuur. Heb jij nog interessante tips over een goede digitale agenda-(app?) Ik ken bijvoorbeeld google-agenda, outlook en hotmail. Zijn er alternatieven die bijvoorbeeld gebruiksvriendelijker / makkelijker in gebruik zijn? Ben benieuwd naar je persoonlijke ervaringen op dat vlak.

  Antwoord
  • Bas Smeets

   Hey Remy! Ik gebruik gewoon een google agenda account gekoppeld aan de agenda app op mijn iMac en iPhone, dat werkt voor mij heel gemakkelijk. Ken helaas niet echt goede alternatieven!

   Antwoord
 16. Chantal

  Hi Bas!
  Bedankt voor je inzichten. Ik ga aan de slag met mijn onzekerheden inzetten als kracht! Ik vermijd vaak conflicten en wil dingen soms ook mooier maken dan ze zijn. Ik weet dat falen erbij hoort maar ben onzeker of dat falen dan ligt aan dat het er niet in zat of dat ik het niet goed heb aangepakt… vaak is het dat eerste, dus wellicht als ik mijn onzekerheid meer als kans zie om aanvullende vragen te stellen (je gevoel volgen) kan ik het ook inzetten als kracht.
  Food for thought in ieder geval, bedankt!

  Antwoord
 17. Mark

  Voor mij gaat mijn eerste stap zijn om opnieuw in beweging te komen. Ben nog niet overtuigd dat ik zelfstandig verder wil maar inmiddels wel dat ik vastgeroest zit. Babystapjes aan het zetten om los te komen uit huidige omgeving en van daaruit de lessen meenemen naar een volgende stap.

  Antwoord
  • Bas Smeets

   Gefeliciteerd Mark, je hebt een boek gewonnen! Ik mail je nog even voor je adresgegevens.

   Antwoord
 18. Jos

  Hoi Bas,
  Dankjewel voor deze blog. Dit was de eerste keer in mijn leven dat ik twijfel aan mijn eigen zin: Ik ben geen ondernemer…
  Mijn voornemen is nu om dit open te laten totdat ik mijn unieke bijdrage in kaart heb gebracht. Wellicht ben ik geen ondernemer, maar misschien ook wel :).
  Waar ik mee aan de slag ga is routine in mijn dag/week aan brengen en meer reflecteren. Tot nu toe doe ik dat in mijn hoofd, maar het opschrijven zal me meer opleveren. Als ik dat werkelijk iets gepland heb en ook daadwerkelijk uitgevoerd, zal me dat aan het eind van de dag een bevredigender gevoel geven. Iets dat ik eigenlijk wel weet, maar nu niet doe….

  Antwoord
  • Bas Smeets

   Goed voornemen om het gewoon open te laten voor nu Jos, die beslissing kun je idd maken nadat je richting helder is!

   Antwoord
  • Bas Smeets

   Gefeliciteerd Jos, je hebt een boek gewonnen! Ik mail je even voor je adres gegevens!

   Antwoord
 19. Yvonne Bejas

  Hallo Bas,
  Bedankt voor je duidelijke uitleg.
  Wat er voor mij uitspringt is het omdraaien van onzekerheid naar kracht.
  Als ik eerlijk ben schuif ik dingen die ik eigenlijk zou willen steeds voor mij uit omdat ik me onzeker voel. Daar zou ik dus denk ik als eerste mee aan de slag willen.

  Antwoord
 20. Ada Kerkdijk

  Dag Bas, ik heb voordat ik de stap durfde te nemen om helemaal zelfstandig ondernemer te worden al flink gewerkt een positievere mindset. Prachtig zoals jij alles helder en duidelijk op een rij hebt gezet in je blog. Ik ga de komende tijd aan de slag met mijn grote visie, focussen op mijn planning en een vernieuwd ochtend- en avondritueel om nog meer balans en structuur aan te brengen in mijn nieuwe werkritme. Dankjewel voor al je tips.

  Antwoord
  • Bas Smeets

   Gefeliciteerd Ada, je hebt een boek gewonnen! Ik mail je even voor je adresgegevens

   Antwoord
   • Ada

    Gaaf! Bedankt! Ik mail je mijn adres.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This