door Bas

Geschreven op 9 maart 2020

Het leven lijkt zo maakbaar. Overal lees en hoor je dat je het allemaal zelf in de hand hebt. Je kunt zelf op ieder moment een beslissing maken over de weg die je in wilt slaan. Maar soms worden er beslissingen voor je gemaakt. Je relatie gaat over omdat je partner niet meer verder wil, je verliest je baan na zoveel jaar eindeloze inzet voor je werkgever of een geweldig nieuw business idee komt maar niet van de grond.

Ook op dagelijkse basis kunnen we geconfronteerd worden met oneindig veel teleurstellingen. Als je het eens zou bijhouden dan schrik je je rot. Dat geldt voor ons allemaal. De een ervaart dit veel sterker dan de ander.

Voor sommigen voelt het alsof alles in het leven tegenzit. Er kunnen ook echt wel grote tegenslagen zijn en er gebeuren soms dingen waar je simpelweg geen controle over hebt. Maar vaak genoeg ontstaat een teleurstelling vanuit een bepaalde verwachting die niet waargemaakt wordt. Zeker wanneer je er interactie is met anderen, je familie, vrienden of collega’s.

En juist ook bij die ingrijpende gebeurtenissen als het verliezen van je baan of je relatie, kun je er vooraf ook voor kiezen om geen torenhoge verwachtingen te hebben. Ga er nooit van uit dat je wel 40 jaar bij dezelfde werkgever kunt blijven werken of dat je tot het einde van je dagen bij dezelfde partner blijft.

Dat klinkt misschien pessimistisch, maar is zeker niet zo bedoeld. Het gaat erom dat je een open houding hebt en alles aanvaart wat er in het leven op je pad komt. Je omarmt het idee van vergankelijkheid en dat niets voor altijd is of hoeft te zijn. Eigenlijk verwacht je niets en tegelijkertijd verwacht je alles.

Er zullen genoeg tegenslagen en teleurstellingen zijn:

Mensen gaan dood
Je wordt “verlaten”
Je zult fouten maken
Je zult te maken krijgen met financiële tegenslagen
Afspraken worden niet nagekomen
Je zult ruzie en discussies hebben
Je kunt ziek worden of een ongeluk krijgen
Relaties en vriendschappen zullen overgaan

Het kan allemaal gebeuren!

Stel je wilt gaan ondernemen omdat je een heel mooi product in de markt wilt zetten, dan heeft het geen enkele zin om naar de Kamer van Koophandel te stappen als je de verwachting hebt dat altijd alles maar goed zal gaan. Samenwerking lopen spaak, leveranciers houden zich niet aan afspraken en klanten betalen niet. Iedere ondernemer heeft het wel eens meegemaakt. Als je nu al weet dat je daar geen zin in hebt, dan moet je er ook niet aan beginnen.

Mindset is een van de belangrijkste factoren in je ondernemerschap. Niet voor niets haakt een groot aantal ondernemers in de eerste 3 jaar af en gaan ze weer op zoek naar een baan. Jouw succes valt of staat met de juiste mindset.

Ik kies er bewust voor om me nooit te laten verrassen door tegenslagen. Ik houd er in mijn achterhoofd altijd rekening mee dat het heel anders kan lopen dan ik van tevoren had bedacht of dan ik zou willen. En dat is ook ok. Want daar leer ik weer van.

Tegelijkertijd is er vertrouwen in wat er nog komen gaat. Hoe cliché ook, waar er een deur dichtgaat, gaat er weer een andere deur open. Er zijn altijd weer nieuwe kansen en mogelijkheden.

Laat al je verwachting los en kijk met een open blik vooruit.

Die mindset werkt enorm bevrijdend.

Dus besluit vandaag:

Ik heb geen verwachtingen van het leven en van een ander
Ik heb een open blik naar alles en iedereen om mij heen
En ik vertrouw op mijn mooie toekomst.

Wat is jouw eigen tip voor het accepteren van en omgaan met tegenslagen? Deel het hieronder met ons in het commentaarveld!

ps: Is het tijd om te gaan ontdekken wat je echte passie is, wat voor soort werk je wél energie & voldoening geeft en om dat daadwerkelijk ook te gaan omzetten naar een inkomen? Grote kans dat we je dan bij dat hele proces kunnen helpen, zoals we voor honderden anderen ook al doen. Vraag hier een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Ook voor jou

Ondernemen

Voor het eerst personeel aannemen

Veel startende ondernemers beginnen hun bedrijf alleen, maar na een tijdje kun...

Lees meer...

door Bas Smeets op 28 november 2022

Kennisbank

Financieel plan

Je wil binnenkort je eigen bedrijf starten maar hebt een financiering nodig?...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Ondernemen

Beginnen met ondernemen

Wil jij beginnen met ondernemen en weet je niet waar je moet beginnen? In dit...

Lees meer...

door Bas Smeets op 20 november 2022

Pin It on Pinterest

Share This