door Bas

Geschreven op 15 mei 2021

Onzekerheid, we krijgen er allemaal weleens mee te maken. Onzekerheid is vervelend omdat het ons weerhoudt actie te ondernemen en onze passie(s) na te streven. In dit artikel leggen wij je uit wat onzekerheid is, welke symptomen bij onzekerheid horen en wat de mogelijke oorzaak is van jouw onzekerheid. 

Wat is onzekerheid?

Onzekerheid is een gevoel van twijfel over jezelf. Je vraagt je constant af of je dingen wel goed aanpakt. Dit gevoel is erg vervelend en kan je in het dagelijks leven behoorlijk belemmeren. Als je onzeker bent, ben je erg gevoelig voor de mening van anderen. “Wat zal hij of zij wel niet over mij denken?”.

Beslissingen nemen kan lastig worden. Ook kun je twijfelen aan je vaardigheden. Uitdagingen ga je uit de weg, omdat je bang bent het niet goed te doen. Dit is natuurlijk erg zonde en bevordert je carrière niet. Het weerhoudt je van het ondernemen van actie en het nastreven van je passie(s). Tijd om je onzekerheid aan te pakken! Maar hoe herken je het? 

Onzekerheid symptomen

onzekerheid symptomen

Voordat je jouw onzekerheid kunt aanpakken, is het belangrijk om je onzekerheden te erkennen maar ook te herkennen. Je onzekerheid kun je herkennen aan de hand van een aantal symptomen:

 1. Je vergelijkt jezelf voortdurend met andere mensen;
 2. Je vindt dat je geen fouten mag maken;
 3. Je bent gevoelig voor de mening van andere mensen;
 4. Je twijfelt constant aan jezelf en je vaardigheden;
 5. Je kunt last krijgen van hartkloppingen, klamme handen en een droge mond;
 6. Je piekert veel en maakt je zorgen.

Als jij je herkent in deze symptomen, dan zou het weleens zo kunnen zijn dat je je onzeker voelt. Het is belangrijk dat je hier wat aan doet, want op lange termijn kan onzekerheid nare gevolgen met zich meebrengen zoals:

 1. Faalangst;
 2. Depressie;
 3. Problemen op je werk;
 4. Problemen in je relatie;
 5. Eenzaamheid;
 6. Paniekaanvallen;
 7. Sociale problemen.


Onzekerheid oorzaak

onzekerheid oorzaak

Je hebt de symptomen doorgenomen en bent wellicht tot de conclusie gekomen dat je onzeker bent, maar waar komt die onzekerheid vandaan? De onzekerheid kan worden veroorzaakt door fysieke, sociale, financiële en emotionele factoren, maar ook door angst

Onzekerheid wordt vooral gevormd door een negatief zelfbeeld en onrealistisch hoge verwachtingen. Je jeugd en persoonlijkheid spelen hier een grote rol in. Alle vervelende ervaringen die jij in het verleden hebt gehad, kunnen jouw huidige zelfbeeld beïnvloeden. 

Dit kon je baas op het werk zijn die je altijd het gevoel gaf dat je je werk niet goed deed, tot de coach op het voetbalveld die schreeuwde dat je er niets van kon. Al deze kleine confrontaties van vroeger, kunnen nog steeds invloed hebben op je huidige zelfbeeld. 

Onzekerheid overwinnen

De gevolgen die onzekerheid met zich mee kan brengen wil je natuurlijk koste wat het kost voorkomen. Het is belangrijk dat jij je onzekerheid overwint. Onzekerheid heeft vaak te maken met een negatief zelfbeeld. Het is belangrijk dat je hier aan werkt. Je bent namelijk goed zoals je bent en je hebt van niemand goedkeuring nodig.

Maak je niet zo druk over wat anderen van je vinden. Als je constant bezig bent met wat anderen van je vinden is het onmogelijk om jezelf te zijn. Je voelt je pas echt vrij als je helemaal jezelf kunt zijn. 

Daarnaast is het belangrijk om uitdagingen en spannende situaties niet uit de weg te gaan. Stap uit die comfortzone! Je zelfvertrouwen groeit nu eenmaal als je dingen doet die je spannend en eng vindt. In het begin kun je dit misschien als onprettig en vervelend ervaren, maar op een gegeven moment verandert dit in een trots gevoel. 

Tips om onzekerheid te overwinnen:

 1. Stap uit je comfortzone;
 2. Daag jezelf uit;
 3. Werk aan je zelfbeeld, je bent goed zoals je bent;
 4. Maak je niet druk om wat anderen van je vinden. Je hebt van niemand goedkeuring nodig;
 5. Denk in het ‘nu’;
 6. Vervang negatieve gedachten met positieve;
 7. Realiseer je dat iedereen om je heen wel eens onzeker is.

Omgaan met onzekerheid

Omgaan met onzekerheid

In tijden van onzekerheid kun je veel stress (zoals werkstress) en verdriet ervaren. Hoe kun je het beste omgaan met onzekerheid? Tijdens onzekere periodes ben je constant aan het piekeren in je hoofd. Het is belangrijk dat je voldoende rust neemt. Plan elke dag een moment in waarop je even lekker gaat ontspannen. 

Daarnaast is leven in het ‘nu’ ook ontzettend belangrijk. Tijdens het piekeren denk je veel aan het verleden of juist de toekomst. Terugdenken aan het verleden kan pijn doen en de toekomst voorspellen kan niemand en het maakt je alleen maar onzeker. Mindfulness is een goede manier om dit te doen. 

Denk tijdens de rust momentjes die je inplant dan ook in het ‘nu’. Even geen verleden of toekomst, maar alleen het ‘hier en nu’. Als je dit moeilijk vindt en snel afgeleid raakt, dan kun je dit ook doen aan de hand van geleide meditaties. Goede meditatie apps zijn bijvoorbeeld ‘Calm‘ of ‘Insight Timer‘.

Ook voor jou

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg....

Lees meer...

door Bas Smeets op 16 maart 2023

Mindset

Hoge werkdruk

Veel mensen klagen over hoge werkdruk. Maar wat is dat nou eigenlijk? In dit...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Lifestyle

Wanneer is het tijd voor een nieuwe baan?

Iedereen die in een baan zit twijfelt wel eens of dit het nou is. Of is het nu...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Pin It on Pinterest

Share This